Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

ΓΙΑ ΝΑΡΚΩ-ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ!!!


Πληθαίνουν τα περιστατικά συλλήψεων για προσπάθεια εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών από τη Βουλγαρία, μέσω του Προμαχώνα.

Οι λεγόμενοι ναρκωτουρίστες, μπαίνουν για λίγες ώρες στη γειτονική χώρα, με αποκλειστικό σκοπό να αγοράσουν ναρκωτικά παντός είδους και σε φθηνές τιμές.

Από τις αρχές του 2008 μέχρι και σήμερα, έχουν συλληφθεί από Αστυνομικούς των Σερρών 83 άτομα εκ των οποίων οι 66 Έλληνες, ενώ οι ποσότητες των ναρκωτικών που κατασχέθηκαν το ίδιο διάστημα, αφορούσαν σε:

χασίς (1,5 kg), ηρωίνη (1,2 kg), μεθαδόνη (0,3 kg), και μικρές ποσότητες κοκαΐνης και αμφεταμινών.

Στη ναρκω-αγορά της νότιας Βουλγαρίας που λειτουργεί με χαρακτηριστική όπως φαίνεται …άνεση, διατίθενται και όλων των ειδών τα χάπια, όπως προκύπτει και πάλι από τις κατασχέσεις: έκστασις (124 δισκία), άλλα χάπια (804 δισκία) και αναβολικά (870 δισκ).

Η ήδη μακριά λίστα των (συχνά ευρηματικότατων στην απόκρυψη των ναρκωτικών) συλληφθέντων, αλλά και των κατασχεθέντων απαγορευμένων ουσιών, μεγαλώνει σχεδόν καθημερινά μια και οι συστηματικοί έλεγχοι της Αστυνομίας Σερρών αποδίδουν.
Όμως οι επιτυχίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών δεν αρκούν από μόνες τους. Επιβάλλεται σοβαρή συνεργασία και από τη Βουλγαρική πλευρά.

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

ΠΕΡΙΛΑΜΠΡΗ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΗ!!

Εξαιρετικά όμορφη, έγινε η αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου, μετά τις παρεμβάσεις που δέχτηκε.
Μεγάλωσε, λάμπρυνε, στολίστηκε, εξοπλίστηκε και μεταμορφώθηκε εκτός από μία σύγχρονη αίθουσα και σε ένα μικρό μουσείο φωτογραφίας.

Αναμνηστική φωτογραφία στην ανακαινισμένη αίθουσα. (Όλες οι φωτό της στήλης, είναι από το Φωτο-ΚΛΙΚ)

Φέροντας το όνομα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι διακοσμημένη με μεγάλες και αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες του Σερραίου στην καταγωγή Έλληνα πολιτικού, αλλά και άλλες από την πόλη, τα μεγάλα έργα που έγιναν στο Στρυμόνα και την Κερκίνη και από ιστορικές για τη χώρα στιγμές συνδεδεμένες με το νομό Σερρών.
Με τον ίδιο τρόπο, έχουν διακοσμηθεί και όλοι οι διάδρομοι του πρώτου ορόφου και οι τοίχοι της μεγάλης σκάλας που οδηγεί σε αυτόν.
Τα εγκαίνια. (Από αριστερά, πρώτη σειρά): Αχ. Καραμανλής, Ι. Βλάχος Δήμαρχος Σερρών, Κ. Παπαπαναγιώτου πρ. Νομάρχης, Στ. Φωτιαδης Νομάρχης, Λ. Ανανίκας Γ.Γ. ΥΜΑΘ.

Σπάνιο και αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό υλικό, από το αρχείο του περιοδικού «ΓΙΑΤΙ» του Βασίλη Τζανακάρη, που βρήκε την κατάλληλη θέση και αναδείχτηκε, μαζί με τον χώρο που το φιλοξενεί.


Ο τ. υπουργός Άγγ. Αγγελούσης με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Βας. Τζανακάρη.

«Ένα μικρό Μουσείο, φιλοδοξούμε να γίνει ολόκληρη η Νομαρχία» είπε ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, που πραγματοποίησε τα εγκαίνια ανήμερα της επετείου του ΟΧΙ, χοροστατούντων των Μητροπολιτών Σερρών Θεολόγου και Σιδηροκάστρου Μακάριου, του Γεν. Γραμμ. Του ΥΜΑΘ Λουκά Ανανίκα, του πρ. Υπουργού και νυν Βουλευτή Αχιλλέα Καραμανλή, του πρ. Υπουργού. Άγγελου Αγγελούση, Βουλευτών, Δημάρχων και άλλων εκπροσώπων αρχών, καθώς και πλήθους κόσμου.
Μάλιστα ο Νομάρχης προέτρεψε πολίτες και Συλλόγους που έχουν φωτογραφικό υλικό κατάλληλο προς αξιοποίηση, να το φέρουν στη Νομαρχία, για να βοηθήσουν στην επίτευξη του σκοπού.
Τα στελέχη του Γραφείου Τύπου της Νομαρχίας που φρόντισαν ώστε όλα να είναι άψογα. (Από αριστερά): Όλγα Δανιηλίδου, Γρηγόρης Θωματίκος, Μαρία Κομητούδη.

Η στήλη είχε αναφερθεί και παλαιότερα στην εκ βάθρων ανακαίνιση της αίθουσας καθώς και ολόκληρου του κτιρίου, 103 ολόκληρα χρόνια μετά την κατασκευή του, συγχαίροντας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για την απόφασή της.
Είναι ένα έργο πραγματικά σημαντικό, που αυξάνει όχι μόνο τη λειτουργικότητα ενός κτιρίου – σύμβολου για την πόλη, αλλά και την αντοχή του στον χρόνο.
Το κόστος της ανακαίνισης ολόκληρου του κτιρίου, ανήλθε στις 800 χιλ €. Τα χρήματα προήλθαν από το Νομαρχιακό Ταμείο, ενώ βοήθησαν με ποσά, και τα Υπουργεία Εσωτερικών και Μακεδονίας Θράκης.
Η ανακαίνιση, βοήθησε στην απελευθέρωση χώρων στο κτίριο, και στη μεταστέγαση σε αυτό Νομαρχιακών υπηρεσιών που ήταν στο νοίκι, εξοικονομώντας έτσι για το δημόσιο 180 χιλ € ετησίως.
Εξαιρετική
η απόφαση και πρωτοβουλία σας κ. Στ. Φωτιάδη, όπως και η δουλειά του Σερραίου αρχιτέκτονα Ευθ. Γοργία, στην αίθουσα.
Καλορίζικα όλα.

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2008

ΗΤΑΝ ΩΡΑΙΑ Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ!








Ωραίος ο καιρός, ωραία και η παρέλαση των Σερρών την 28η Οκτωβρίου.

Παρόντος του Γ.Γ. του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης Λουκά Ανανίκα, (πάλι με παρακατιανό αξίωμα εκπροσωπήθηκε στις Σέρρες η Κυβέρνηση), παρήλασαν περήφανα και εντυπωσιακά, Σύλλογοι, μαθητές και στρατός.

Ήμουν εκεί γιά το ρεπορτάζ, και ως συνήθως κρατούσα φωτογραφική μηχανή.

Σας δίνω λοιπόν μερικά στιγμιότυπα της παρέλασης, που πέραν των προαναφερθέντων, χαρακτηρίστηκε φέτος (μετά από πολλά χρόνια!) και από τις λογικού μήκους μαθητικές φούστες!!













Και του χρόνου!!

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Ο ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ `40

Κάθε φορά που βλέπω πίνακές του τυπωμένους σε αφίσες, προσκλήσεις και αφιερώματα για την επέτειο του ΟΧΙ,
σκέφτομαι πόσοι από μας τους Σερραίους γνωρίζουμε την ιστορία και το έργο του Ουμβέρτου Αργυρού,
πόσοι
από μας ξέρουμε,
σε πόσες άραγε τάξεις της Αθμιας και της Βθμιας εκπαίδευσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές, αναφέρουν στους μαθητές τους,
πως ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης ήταν συντοπίτης μας!

Μια λοιπόν και σήμερα το θέλει η μέρα, σας δίνω λίγα στοιχεία από το βιογραφικό του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου και μαθητή του Νικηφόρου Λύτρα, που τιμήθηκε διεθνώς εν ζωή για το ταλέντο και το έργο του, αφήνοντας πίσω του όχι μόνον έναν σημαντικό αριθμό πινάκων, αλλά και πλούσια προσφορά στα εικαστικά της χώρας μέσα από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας.

Η επιστράτευσή του από τον Ι. Μεταξά και η αποστολή του στο Αλβανικό μέτωπο στον πόλεμο του `40, μας έδωσε μία σειρά από 32 πίνακες, που αποτελούν για την Ελλάδα την εικόνα του πολέμου εκείνου, που έμεινε στην Ιστορία ως έπος.

Ο Ο.Α. σε ώριμη ηλικία ζωγραφισμένος από τον Νικόλαο Λύτρα.

ΟΥΜΒΕΡΤΟΣ ΑΡΓΥΡΟΣ- Ζωγράφος (1882 –1963).
Έλληνας ζωγράφος, ένας από τους πλέον όψιμους εκπροσώπους της «Σχολής των Ιμπρεσιονιστών του Μονάχου», με προσωπικό ύφος και μοντέρνες αποκλίσεις.
Οι γονείς του κατάγονταν από την Νιγρίτα Σερρών, ενώ o ίδιος γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με δάσκαλο τον Νικηφόρο Λύτρα. Αποφοίτησε με άριστα το 1904.
Πήρε το πρώτο βραβείο του Αβερώφειου κληροδοτήματος και υποτροφία για να συνεχίσει καλλιτεχνικές σπουδές στο εξωτερικό (1907). Φοίτησε τρία χρόνια στην Ακαδημία Καλών Τεχνών Μονάχου και τιμήθηκε με επαίνους και μετάλλια.
Στη συνέχεια, πραγματοποίησε μεγάλο καλλιτεχνικό ταξίδι αισθητικών μελετών και πολιτιστικής ερευνάς σε Γαλλία, Ιταλία, Άγιο Όρος, Κων/πόλη, Παλαιστίνη και Αίγυπτο (1911). Κατόπιν, εγκαταστάθηκε για πολλά χρόνια στο Μόναχο.
Το 1929 διορίστηκε τακτικός καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, και αργότερα διετέλεσε υποδιευθυντής και τρεις φορές διευθυντής της.
Στο εργαστήριό του, μαθήτευσαν πολλοί μετέπειτα μεγάλοι έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Φώτης Ζαχαρίου, ο χαράκτης Τηλέμαχος Κάνθος, ο γλύπτης Χρήστος Καπράλος, οι ζωγράφοι Γιώργος Μανουσάκης, Γιάννης Μόραλης, Γιάννης Σπυρόπουλος, κ.ά.
Πήρε μέρος σε επίσημες ομαδικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο και έργα του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες πινακοθήκες (Αθήνας, Μονάχου, Φρανκφούρτης, Βερολίνου, Δρέσδης, Ανοβέρου, Ρώμης, Βενετίας, Παρισίων, Στοκχόλμης κ.ά.) καθώς και σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές.
Κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, έλαβε εντολή από την κυβέρνηση Μεταξά να πάει στο μέτωπο ως επίσημος πολεμικός εικονογράφος, μαζί με τον γλύπτη Φ. Ροκ. Από την επίσκεψή του στο μέτωπο, απεικόνισε το συγκλονιστικό εκείνο έπος σε 32 μνημειακούς πίνακες.
Ή πολύτιμη αυτή συλλογή, που φυλάγονταν στα Παλιά Ανάκτορα (αίθουσα τροπαίων), στολίζει τώρα το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών.
Το 1952, η Ακαδημία Αθηνών τού απένειμε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών και το 1959 τον εξέλεξε τακτικό της μέλος. Πέθανε στην Αθήνα τέσσερα χρόνια μετά (1963).

ΠΡΟΤΑΣΗ της ΣΤΗΛΗΣ: Να ζητήσει ο Δήμος ή η Νομαρχία Σερρών από το Πολεμικό Μουσείο, να εκθέσει για λίγο τα έργα του ζωγράφου στις Σέρρες.

Θα ήταν εκπαιδευτική και καλλιτεχνική προσφορά, πρώτου μεγέθους.


Αλλά σε ποιόν χώρο θα μου πείτε!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

20ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το 20ο Συνέδριό τους πραγματοποίησαν στις Σέρρες οι κινήσεις – μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο). Ο Δήμαρχος Σερρών Γιάννης Βλάχος στο βήμα. Στο Προεδρείο η Ευρωβουλευτής Ευάγγ. Τζαμπάζη, ο Νομ. Συμβ. Αν. Μπαλουκτσής, ο Δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς και ο Γ. Καλλιαμπέτσος.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ κι αν και η Κυβέρνηση τελικά δεν εκπροσωπήθηκε από υφυπουργούς και λοιπούς που αναφερόταν στο πρόγραμμα, οι ομιλητές, οι 300 περίπου σύνεδροι (από πολλές ευρωπαϊκές χώρες) και οι παρατηρητές, ήταν στις θέσεις τους και απολύτως έτοιμοι να συζητήσουν πάνω στο θέμα του φετινού Συνεδρίου.

Η Ελληνίδα βουλευτής των Πρασίνων της Αυστρίας Μαρία Βασιλάκου (αριστερά), με τον Νομαρχ. Σύμβ. Θεσσαλονίκης Μιχάλη Τρεμόπουλο. Δίπλα, άποψη του κοινού.

«Ο διάλογος Διοίκησης και Οργανώσεων πολιτών, αποτελεί τη μόνη στρατηγική για την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος», τόνισαν οι διοργανωτές του 3ήμερου Συνεδρίου, του οποίου ο κύριος στόχος ήταν να επισημανθούν τα προβλήματα λειτουργίας των φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.

Με οικοδέσποινα την Οικολογική Κίνηση Σερρών δια της Προέδρου της και δημοσιογράφου Άννας Αλευρά, και συμπαραστάτες στη διοργάνωση τους τοπικούς φορείς, αναπτύχθηκε διάλογος, έπεσαν ιδέες, καταγράφηκαν διαφωνίες, έγιναν διαπιστώσεις, αντιπαραθέσεις και κόντρες, και τελικά το Συνέδριο, έπαιξε τον ρόλο του:

Έγινε δηλαδή βήμα προβληματισμού και συζήτησης, όπου πέρα από τις εσωτερικές αντιθέσεις των ομάδων της ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο, αναδείχθηκε κυρίως η αγωνία και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για το οικοσύστημα, το φυσικό περιβάλλον και όσα το απειλούν,
επισημαίνοντας τα κενά νόμου και τις παραλείψεις σε διοικητικό επίπεδο, που διαιωνίζουν την κακή λειτουργία των δομών προστασίας (βλέπε φορείς διαχείρισης) της φυσικής περιουσίας.

Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών: (από αριστερά): Ιωάν. Πεχλιβανίδης Δημ. Συμβ. Σερρών, Γ. Δάγκος Αντιπρ ΔΕΥΑΣ, Παν. Τατούδης Δήμ. Σκουτάρεως, Ιωαν. Βλάχος Δήμαρχος Σερρών, Γιώργος Κοτρωνιάς Δήμαρχος Λαμιέων και Στέφ. Φωτιάδης Νομάρχης Σερρών.

Τη στιγμή που γράφεται η στήλη δεν είναι γνωστά τα συμπεράσματα του Συνεδρίου, αλλά η ελπίδα είναι, ανάμεσά τους να υπάρξουν και προτάσεις που θα εμπνεύσουν και θα προτρέψουν την Πολιτεία να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση του στόχου, νομοθετώντας και διασφαλίζοντας.

Έκθεση και πωλητήρια βιολογικών προιόντων, συναυλίες, εκθέσεις και περιηγήσεις, περιλαμβανόταν στις παράλληλες δράσεις.

Το 20ο Συνέδριο της ΠΑΝ.Δ.ΟΙΚ.Ο στήριξαν έμπρακτα, η Νομαρχία, ο Δήμος, το Επιμελητήριο και το ΤΕΙ Σερρών, καθώς και η ΚΕΔΚΕ και το ΥΠΕΧΩΔΕ.



Υ.Γ. Καλή επιστροφή στα μέρη τους σε όλους τους φίλους που είχα την ευκαιρία να
δω στις Σέρρες, με αφορμή το συνέδριο. Ιδιαίτερα στον καλό φίλο εκ Λευκάδας, τον
συνάδελφο Δημήτρη Κοψιδά τον οποίο και ευχαριστώ πολύ για τα πεντανόστιμα
λευκαδίτικα παστέλια που μου έφερε. Θα τα πούμε το καλοκαίρι, στο νησί!

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2008

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ Τ` "ΑΣΤΕΡΙΑ" 5/11/08

Ήρθε επιτέλους η ώρα να ανοίξουν τα «Αστέρια» και να αποκτήσει στέγη ευπρεπή το ΔΗΠΕΘΕ μας, αλλά και κατάλληλο χώρο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων η πόλη μας.

Χάρηκα που έμαθα πως η αίθουσα των «Αστεριών» επί της Κωστοπούλου, οσονούπω (και επιτέλους) θα λειτουργήσει, όπως χάρηκα πληροφορούμενη ότι το ΔΗΠΕΘΕ, έχει ήδη καταρτίσει πρόγραμμα παραστάσεων, συναυλιών και δραστηριοτήτων πυκνών, πλούσιων και σημαντικών, που καλύπτουν όλη την επόμενη περίοδο έως και τις αρχές του καλοκαιριού της χρονιάς που έρχεται.

Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες, αλλά ξέρω πως ετοιμάζεται δημόσια παρουσίαση από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, και για πολλά άλλα σημαντικά γνωστό, Θοδωρή Γκόνη.

Μου είπαν πως θα δούμε φέτος περί τις οκτώ διαφορετικές θεατρικές παραστάσεις, δύο με τρείς συναυλίες γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών, και δύο τουλάχιστον μουσικοχορευτικές παραστάσεις στη σκηνή των «Αστεριών».

Μακάρι. Γιατί στην πόλη αυτή των 100 χιλιάδων κατοίκων, με το ένα και μοναδικό σινεμά, οι μόνες άλλες «διασκεδάσεις» πέραν τηλεόρασης, αφορούν σε εξόδους σε μπαράκια, σουβλακερί, ξενυχτάδικα και ψησταριές.

Κι όσοι θέλουν το «κάτι παραπάνω», απλώς κάνουν τη διαδρομή ως το Βασιλικό και το ΚΘΒΕ της Θεσσαλονίκης ή κατηφορίζουν για πρωτεύουσα.

Το διαβάσατε κι άλλη φορά στη στήλη, θα το ξαναγράψω. Πιστεύω ακράδαντα πως η απουσία κατάλληλων χώρων για δράσεις πολιτισμού από μία πόλη, καταδικάζει στην «απολιτισιά» τους κατοίκους της.

Η ύπαρξή τους, δείχνει την πρόθεση της πόλης να «καλλιεργήσει» τον κόσμο της, να τον κάνει πιο ζωντανό και απαιτητικό και να τον ξεκολλήσει από το μέτριο ή το κακό της καθημερινότητας.

Επιμένω στη έννοια της καλλιέργειας. Είναι πάνω και ψηλότερα από τη μόρφωση.

Με το καλό λοιπόν να ανοίξουν τ` «Αστέρια» και νάχει καλό ποδαρικό ο Θοδωρής ο Γκόνης, για να κερδίσουμε όλοι μας.



info
«ΑΣΤΕΡΙΑ»:

Κτίστηκε το 1957 και ανήκε
σε ιδιώτη, μέχρι που ο τότε Δήμαρχος Ανδρέας Ανδρέου, βλέποντας
πως θα το «καταπιεί» κι αυτό η λάμια της αντιπαροχής, αποφάσισε να αγοραστεί από το
Δήμο Σερρών.
Η προσπάθεια αξιοποίησης του κινηματοθεάτρου
ξεκίνησε από την πρώτη δημαρχιακή θητεία του Ζήση Μητλιάγκα το 1993. Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου συνεχίστηκε επί δημαρχίας
του Γιάννη Βλάχου και ολοκληρώθηκε στη δεύτερη θητεία του Ζ.
Μητλιάγκα.
Τότε, υποβλήθηκε ολοκληρωμένος φάκελος του έργου
στο υπουργείο Πολιτισμού, και εντάχθηκε στο
Γ’
ΚΠΣ
, με το ποσόν των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Επί
θητείας του Γιάννη Μωυσιάδη, εκταμιεύτηκαν επιπλέον
800
χιλ
.
ευρώ, από το ίδιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για τον ηλεκτροφωτισμό
του νέου κτιρίου, που ήδη ολοκληρώθηκε.

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΠΟΝΗΡΑΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ...ΠΕΡΙΜΕΝΑΚΗΔΕΣ!!!

ΠΟΝΗΡΑΚΗΔΕΣ....
Αντιδεοντολογικό και κουτοπόνηρο μου φάνηκε αυτό που έκαναν οι ιδιοκτήτες καφετεριών, μπαρ και μπουγατσατζήδικων του κέντρου της πόλης.
• Οι συνάδελφοί τους καταστηματάρχες των Σερρών, κατέβασαν τα ρολά και έδιναν "παρών" στην Πλατεία Κρονίου, κι αυτοί προκλητικά ανοιχτοί, την ίδια ώρα ή λίγο μετά, σέρβιραν πελάτες!
• Τα είπαν και οι συνδικαλιστές τους, τα είπαν και οι εκπρόσωποι των σωματείων τους, αλλά δεν ξέρω αν ίδρωσε το αυτί των … «εργασιομανών», που ούτε ΜΙΑ μέρα φαίνεται πως δεν αντέχουν να κάτσουν σπίτι!

Στο κέντρο της πόλης τα Καφέ σέρβιραν κανονικά, κάτω από τις αφίσες διαμαρτυρίας!

• Αναρωτιέμαι όμως. Γιατί χθες, οι απεργοσπάστες στις Σέρρες, ήταν κυρίως (αν όχι αποκλειστικά) «καφετεριά-δες και μπαρ-άδες»;
• Και τι δηλώνει για την επαγγελματική τους ποιότητα και συνείδηση η στάση τους, που χαρακτηρίστηκε και σχολιάστηκε αναλόγως και από τα συνδικαλιστικά τους Σωματεία;
• Δεν τρέχει τίποτα! Ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο, ποιά είναι τα «προβλήματα» του κλάδου τους!
• Άντε και σε καλή μεριά τα έσοδα της ημέρας!


...και ΠΕΡΙΜΕΝΑΚΗΔΕΣ!!
• Προς ΔΕΥΑΣ:
• Πληροφορήθηκα πως η απεικονιζόμενη στη παρακάτω φωτογραφία βάνα, παρουσιάζει διαρροή τα τελευταία δύο (!!) χρόνια!
• Περίοικοι και καταστηματάρχες, μου ανέφεραν πως επανειλημμένα ενημέρωσαν τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΣ, ζητώντας επιδιόρθωση της βλάβης, αλλά στο τέλος, κατέληξαν να δέχονται και επιπλήξεις διότι –λέει- «παραέγιναν ενοχλητικοί»!

Αληθεύουν τα όσα μου είπαν οι κάτοικοι Αντιπρόεδρε της ΔΕΥΑΣ Γιώργο Δάγκο;
Είστε σε γνώση του προβλήματος;
• Η περί ής ο λόγος βάνα, βρίσκεται κάτω από την Κλινική «Μητέρα» επί της Βενιζέλου, μπροστά από το Φαρμακείο.
• Κι ευτυχώς που ο υπόνομος είναι στα τρία μέτρα, γιατί το «ρυάκι» που σχηματίστηκε, θάφτανε ως …τη Μπέλιτσα!
• Άσε που με το νερό που τρέχει δύο χρόνια τώρα, θα γεμίζαμε ακόμη μια Κερκίνη, που λέει ο λόγος!

Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

"ΠΟΥ ΠΑ ΡΕ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ";

Είναι να απορεί κανείς (πέρα από το να ανησυχεί σοβαρότατα), για τη σημαντική αύξηση στο νομό Σερρών, των ποσοστών των οροθετικών στο AIDS.
Να απορεί, πώς εν σωτηρίω έτει 2008 με τόση ενημέρωση, συζήτηση και προβολή των κινδύνων μόλυνσης από τον θανατηφόρο ιό, υπάρχουν άνθρωποι που ΔΕΝ παίρνουν μέτρα προφύλαξης, βάζοντας τελικά σε κίνδυνο όχι μόνο τη δική τους ζωή, αλλά και της/του συντρόφου τους!

Είναι τοις πάσι γνωστό, πως η Βουλγαρία ήταν και είναι ο «ερωτικός παράδεισος» για πολλούς Έλληνες (άρα και Σερραίους) τα τελευταία χρόνια.
Από παλιά, τα περί «καλσόν» και «μπλου τζίν» έδιναν και έπαιρναν για να περιγράψουν την ευκολία με την οποία κάποιοι μπορούσαν να εξασφαλίσουν ερωτικές συντρόφους ή και συζύγους στη γείτονα.

Σήμερα, μπορεί τα πράγματα να άλλαξαν όσον αφορά το … «αντάλλαγμα» και το κόστος της συνεύρεσης, αλλά το ενδιαφέρον παραμένει ζωηρό, κυρίως από την πλευρά ανδρών μέσης ηλικίας και άνω.

Κι αυτό δεν είναι κακό. Ούτε και «ανήθικο» κατά την άποψη της στήλης, εφόσον πρόκειται για ενήλικες (αφήνουμε στην άκρη το παράνομο που ενέχει το «επί χρήμασι», γιατί αφορά τις διωκτικές αρχές και τους νόμους της Βουλγαρίας).

Αλλού είναι το πρόβλημα.
Διότι, μιά και το σύστημα υγείας στη γειτονική χώρα δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό σε επίπεδο ελέγχων και ενημέρωσης για το AIDS και τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι φορείς εκεί είναι αποδεδειγμένα περισσότεροι.
Και είναι κινητές βόμβες, για όλους τους «hot Greek lovers» που αψήφιστα αναζητούν απολαύσεις εκεί, χωρίς μέτρα προφύλαξης.
Όπως καταλάβατε, στο «χωρίς» είναι το πρόβλημα.

Και δυστυχώς στο θέμα αυτό, τα στοιχεία του Νοσοκομείου μας δείχνουν μεγάλη ελαφρότητα από την πλευρά των Σερραίων «σεξοτουριστών». Ελαφρότητα και ανωριμότητα αδικαιολόγητες σε ενήλικες.

Εκείνο το 10%, είναι σοβαρότατο και απειλητικότατο, για να μην πω …τριτοκοσμικό!

Κανείς δεν κατηγορεί αυτόν τον «ειδικού τύπου» τουρισμό. Όλοι όμως κατηγορούμε αυτούς που αψήφιστα και χωρίς προφυλάξεις, συντελούν στη διάδοση μίας ασθένειας σοβαρότατης και ανίατης!

«Είναι ότι οι περισσότεροι σκέφτονται: έλα μωρέ, σε μένα θα τύχει;» μου είπε η βιοπαθολόγος του Νοσοκομείου μας Κατερίνα Τζιούρα όταν της ζήτησα να μου εξηγήσει τη ...λογική των «ριψοκίνδυνων» συντοπιτών μας.
………………………………………
Έλα μωρέ! Σ` αυτούς;;!

Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

ν. ΣΕΡΡΩΝ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ AIDS, ΛΟΓΩ ΣΕΞΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων AIDS παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο νομό Σερρών, που πετυχαίνει έτσι μία αρνητική «πρωτιά» μεταξύ των άλλων νομών της Βόρεια Ελλάδας .
Η αύξηση που ξεπερνάει το 10%, κρατάει σε συναγερμό διαρκείας στις υγειονομικές υπηρεσίες του νομού, οι οποίες αποδίδουν το γεγονός και στον λεγόμενο «σεξοτουρισμό» προς τις βαλκανικές χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία, αλλά και την Αλβανία.

Την τελευταία πενταετία, καταγράφεται συνεχόμενη και ανησυχητική αύξηση του αριθμού των φορέων του AIDS στο νομό μας. Το ποσοστό ξεπερνάει το 10%, όχι μόνο στα κρούσματα AIDS, αλλά και στα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, όπως η σύφιλη(!).
Το ποσοστό αυτό εκτιμάται πως είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλότερο, μια και πολλοί είναι οι Σερραίοι που μετά από μία ερωτική επαφή «υψηλού κινδύνου», δεν έρχονται για εξετάσεις στο Νοσοκομείο Σερρών, αλλά απευθύνονται σε Νοσοκομεία κυρίως της Θεσσαλονίκης.

Άνδρες άνω των 45
Η βιοπαθολόγος και αναπληρώτρια διευθύντρια της Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών κ. Κατερίνα Τζιούρα, επισημαίνει: «Επίσημες έρευνες και στοιχεία, δείχνουν πως στη Βουλγαρία, την Αλβανία ή τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, υπάρχει μεγαλύτερος επιπολασμός και περισσότερα κρούσματα ή ποσοστά θετικοποίησης ως προς την ηπατίτιδα Β και το AIDS. Τα τελευταία χρόνια η αύξηση του τουρισμού και της προσβασιμότητας στις συγκεκριμένες χώρες, αλλά και αυτών προς την Ελλάδα, συνετέλεσε σημαντικά στην αύξηση των κρουσμάτων».
Οι οροθετικοί είναι στην πλειοψηφία τους άνδρες ηλικίας 45 χρόνων και άνω, χωρίς να λείπουν και οι γυναίκες της ίδιας περίπου ηλικίας.
Κάθε χρόνο, πάνω από 50 χιλιάδες εξετάσεις AIDS γίνονται στο τμήμα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Σερρών.
Οι πολίτες που προσέρχονται για τη συγκεκριμένη εξέταση, εξυπηρετούνται δωρεάν και με εχεμύθεια, ενώ τα αποτελέσματα είναι αξιόπιστα (εφαρμόζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες και ο μοριακός έλεγχος), ενώ και ο εξοπλισμού του τμήματος, είναι από τους πλέον σύγχρονους.

Εκστρατεία
Θορυβημένες από τα αυξημένα ποσοστά, οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες, οργάνωσαν πληθώρα ενημερωτικών εκδηλώσεων τα τελευταία χρόνια, στην πόλη και την περιφέρεια του νομού Σερρών, αλλά και σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες όπως οι μαθητές, οι γονείς και οι στρατευμένοι.
«Δυστυχώς όμως, παρά τις καμπάνιες, δεν καταφέραμε να μειώσουμε τα νέα κρούσματα» σημειώνει η κ. Κ. Τζιούρα, που επιμένει όμως στην αξία της πληροφόρησης, κυρίως στις νεαρές ηλικίες.
Μέσω των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας, η ενημέρωση για τα θέματα αυτά, μπορεί να γίνει μέσα στο Σχολείο. Κι εκεί όμως υπάρχουν προβλήματα.
Όπως τόνισε η υπεύθυνη Αγωγής Υγείας της Β/θμιας Εκπαίδευσης ν. Σερρών κ. Σοφία Ευθυμιάδου: «Δυστυχώς η συμμετοχή στα προγράμματά μας είναι εθελοντική. Έτσι, εκτιμούμε πως μόνο ένα 10% των μαθητών μας ενημερώνεται από αυτά. Και είναι κρίμα, γιατί πρόκειται για προγράμματα σύγχρονα, βιωματικά και πολύ αποτελεσματικά. Όμως νομίζω πως ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε το μάθημα της Σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, να περάσει στο διδακτικό πρόγραμμα. Έτσι μόνο θα βοηθήσουμε στα σίγουρα τις νέες γενιές».

Επίσημες ανακοινώσεις
Τα στοιχεία του Νοσοκομείου Σερρών, γνωστοποιούνται στο Κέντρο Αναφοράς AIDS στη Θεσσαλονίκη.
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, επίσημες ανακοινώσεις για την πλήρη αποτύπωση της κατάστασης, θα γίνουν σε ιατρικό Συνέδριο, όπου εκτός από τα του νομού Σερρών, θα ανακοινωθούν στοιχεία και για άλλους μεθοριακούς νομούς, με παρατηρημένα αυξημένο τουρισμό «ειδικής κατηγορίας», προς τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

τελικά..."ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗ ΦΥΣΗ"!

• Κοντά 250 ήταν οι μαθητές που ξεχύθηκαν στην περιοχή της Κερκίνης πάνω από το Μεγαλοχώρι, με τον ανάλογο εξοπλισμό (γάντια, μπλούζες, αντιανεμικά, καπέλα) και φυσικά σακούλες, και έκαναν λαμπίκο τον τόπο.

• Τι σκουπίδι ήταν εκείνο! Ποιοί το «ξεφορτώθηκαν» εκεί!


Εκατοντάδες μεγάλες μαύρες σακούλες είχαν γεμίσει με πλαστικά μπουκάλια, χαρτιά, γυαλιά και συσκευασίες παντός τύπου και υλικού, που τα μάτια των μικρών παιδιών εντόπισαν σε κάθε σημείο της όχθης της λίμνης.

• Ήταν εθελοντές, στο πρόγραμμα κοινωνικής υπευθυνότητας «Αποστολή νερό – Νοιάσου για το νερό» της Coca Cola 3E, που υποστήριξαν η Νομαρχία Σερρών, οι Δήμοι Κερκίνης, Ηράκλειας και Νέου Πετριτσίου, ο φορέας διαχείρισης της Λίμνης Κερκίνης, η Π.Ε. Πράξις, οι Αχέπα Σερρών και η Unesco.
Πολλοί οι φορείς, περισσότερα τα παιδιά. Και χωρίς αυτά πρόγραμμα δεν θα γινόταν, ούτε και δουλειά. Και να το feed back (η ανατροφοδότηση). Για να ενεργοποιηθούν οι μαθητές, απαιτούνταν η απόφαση των ιδιωτικών και δημόσιων παραγόντων, να υποστηρίξουν υλικά και ηθικά την πρωτοβουλία.
• Έβαλαν όλοι από κάτι. Άλλοι τα χρήματα, άλλοι το υλικό, άλλοι τον κόπο τους, άλλοι το όνομά τους και τα παιδιά τη ενεργητική συμμετοχή τους, και βγήκε όλο αυτό που ωφέλησε όλους.

• Γιατί οι μαθητές δύο Δημοτικών Σχολείων και ενός Γυμνασίου από τους τρείς παραλίμνιους Δήμους, όχι μόνο πέρασαν όμορφα μέσα στην πανέμορφη φύση (ήταν καταπληκτικός και ο καιρός), όχι μόνο καθάρισαν ένα μεγάλο κομμάτι παραλίμνιας περιοχής, αλλά
• κατέληξαν και σε χρήσιμα συμπεράσματα, βλέποντας και μόνοι τους αυτά για τα οποία οι δάσκαλοι, οι γονείς (μακάρι), η τηλεόραση μιλούν τακτικά, και το ονομάζουν ρύπανση και ασέβεια προς τη φύση (καμιά φορά και με κουραστικές επαναλήψεις).
«Τελικά οι άνθρωποι βλάπτουν σοβαρά τη φύση»! μου είπε θαρραλέα και αυθόρμητα ένας μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Κερκίνης,
• και χάρηκα που τον είδα όταν τέλειωσε το σάντουιτς και τον χυμό που προσέφεραν οι διοργανωτές σε όλους τους συμμετέχοντες, να αναζητάει σακούλα απορριμμάτων για να πετάξει περιτυλίγματα και συσκευασίες.

Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

ΔΩΣΤΕ ΛΙΓΗ ΑΥΛΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

Ταλαιπωρούνται οι μικροί μαθητές του νεοσύστατου Πειραματικού Σχολείου της πόλης των Σερρών, καταδικασμένοι να αυλίζονται, να «αθλούνται» και να παίζουν σε μία αυλή τόσο μικρή, που ούτε σε ιδιωτική μονοκατοικία δεν θα αρκούσε!
• Η στήλη είχε κάνει την σχετική παρατήρηση, από τον περασμένο Φεβρουάριο ακόμη (δημοσίευμα 26/2/08), όταν έγραφε:

• «Όμως η επίσκεψή μου εκεί, μου προκάλεσε ανησυχία.
Διότι από απλές παρατηρήσεις, αναρωτήθηκα σοβαρά, αν το συγκεκριμένο κτίριο
είναι και το πλέον κατάλληλο για την στέγαση αυτού του Πειραματικού
Σχολείου.
• Τριώροφο κτίσμα για Δημοτικό; είπα. Με πόση άραγε ασφάλεια
τα μικρά παιδιά θα ανεβοκατεβαίνουν κάθε λίγο τις σκάλες για τα μαθήματα, τα
εργαστήρια, το γεύμα, την αυλή;
• Και πού θα παίζουν οι μαθητές όταν
προαυλίζονται; Σε ποιά αυλή θα χωρέσουν 150 παιδιά; Ένας οπτικός έλεγχος του
μεγέθους της, απογοητεύει. Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται και από την μέτρηση της
επιφάνειάς της.
• Πού είναι το κλειστό γυμναστήριο; σκέφτηκα.
• Ο
υπόγειος χώρος του κτιρίου, έχει αίθουσα εστίασης, μαγειρείο και αίθουσα
εκδηλώσεων, όμως πουθενά στεγασμένος χώρος για άθληση και ενεργητική απασχόληση
του σώματος. «Νους εν σώματι…» έλεγαν οι αρχαίοι μας, όμως…!».


Προβληματίστηκα λοιπόν τότε, όμως τα ερωτήματα τα έχω ακόμη. Διότι αν και το Σχολείο ήδη λειτουργεί και τα μπάζα απομακρύνθηκαν από την αυλή, ο ελεύθερος χώρος, δυστυχώς δεν … μεγάλωσε!
Πώς άλλωστε; Αφού και οι δυνατότητες που υπήρχαν γι` αυτό, δεν φαίνεται να αξιοποιήθηκαν!


• Μιλάω για το γεγονός πως το ανατολικό πεζοδρόμιο του Σχολείου είναι τουλάχιστον έξι μέτρα πιο μέσα από την οικοδομική γραμμή!!
• Παραθέτω τις σχετικές φωτογραφίες που τράβηξα, για του λόγου το αληθές, αλλά και για να ρωτήσω τόσο τον Προϊστάμενο Α/θμιας Γιάννη Καραβασίλη, όσο και τον Δήμαρχο Γιάννη Βλάχο, ακόμη και το Νομάρχη,

• για ποιό λόγο στερήθηκε αυλή το Σχολείο από την δυσμενή μετάθεση του πεζοδρομίου, και τι εξυπηρετεί η
ασφαλτοστρωμένη εσοχή (για πάρκινγκ ίσως;) που δημιουργήθηκε;
Γιατί το όριο του Σχολείου, δεν είναι
σύστοιχο
με αυτά του 2ου Γυμνάσιου από τη μια μεριά και της ιδιόκτητης
οικοδομής από την άλλη;


• Είναι κρίμα, ένα Σχολείο όπως αυτό, που η Ευρώπη το χρηματοδότησε με 2,5 εκ. ευρώ και που η πόλη των Σερρών κατάφερε να το κερδίσει και να το λειτουργήσει, να μοιάζει με «κλουβί».
• Πειραματικό και καινοτόμο, δεν πρέπει να είναι μόνο στα διδακτικά προγράμματά του, αλλά και στην ποιότητα της ενδοσχολικής διαβίωσης μαθητών και δασκάλων. Κάνω λάθος;
Προϊστάμενε τι λέτε; Πώς θα μεγαλώσει η αυλή;

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2008

ΤΟ ΖΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ!! ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ(?) ΜΑΣ!

Εγώ αυτά δεν τα καταλαβαίνω. Ή μάλλον τα καταλαβαίνω, αλλά αρνούμαι να τα δεχτώ!

Καλά, πώς η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έδωσε άδεια σε πέντε Σερραϊκούς
Δήμους να μετατρέψουν σε ΧΑΔΑ, χωματερές για τις οποίες επισήμως είχε ήδη
εκδοθεί από την Ευρώπη, απαγορευτικό περεταίρω χρήσης τους;
  • Οι πέντε Δήμαρχοι του νομού μας, όταν υπέδειξαν τις συγκεκριμένες χωματερές ως τις μοναδικές που θα μείνουν ενεργές στις περιοχές τους, ΔΕΝ (;) ήξεραν πως ήταν από αυτές που τα υπηρεσιακά κλιμάκια της Ε.Ε. και ο δορυφόρος είχαν χαρακτηρίσει ως «τιμωρημένες», που έπρεπε να κλείσουν πάραυτα;
    Όχι λένε οι Δήμαρχοι. Και τους πιστεύουμε.
    Ποιός έπρεπε λοιπόν να τους ενημερώσει; Ποιός όφειλε να ελέγξει; Ποιός να παρακολουθήσει το θέμα;
    Φυσικά, αυτοί που παρέλαβαν τις προτάσεις τους, εκδίδοντας και τις σχετικές εγκριτικές αποφάσεις. Ε;
    Δηλαδή, αρχικά η Νομαρχία και κύρια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που αποφάσισε τελικά.


Και πού είναι η άκρη του νήματος;
Έχουμε και λέμε φίλοι αναγνώστες:
Οι υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ, βεβαιώνουν πως
είχαν γνωστοποιήσει επακριβώς και εγκαίρως και στην Περιφέρεια Κεντρικής
Μακεδονίας, το σύνολο των 60 χωματερών ανά την Ελλάδα, που έπρεπε να κλείσουν.
Ανάμεσα σ` αυτές ήταν και οι προτεινόμενες από τους Δημάρχους Νιγρίτας,
Στρυμόνα, Στρυμονικού, Κορμίστας και Νέας Ζίχνης.
Επομένως η αρμόδια (λέμε
τώρα) επιτροπή, όταν ενέκρινε τις προτάσεις των πέντε Δημάρχων μας, είχε στα
χέρια της σύμφωνα με το ΥΠΕΧΩΔΕ την λίστα με τις «καταδικασμένες». Γιατί δεν
έκανε χρήση;
Από την άλλη, η Νομαρχία Σερρών δηλώνει πως ποτέ δεν
ενημερώθηκε για το «απαγορευτικό» από την Περιφέρεια, γι` αυτό και της
μεταβίβασε τις προτάσεις των πέντε Δημάρχων ως είχαν, μη διαπιστώνοντας
ασυμβίβαστο.
Μήπως παρά τη γύρα που κάναμε, το ερώτημα παραμένει; Πού είναι άραγε η άκρη του νήματος;
Να σας πω ένα «μυστικό»; Πουθενά. Διότι το νήμα δεν έχει άκρη. Είναι ενωμένο. Ξαναγυρνάμε στα ίδια.

Και τώρα τι μένει στους πέντε Δημάρχους; Α! Τίποτε «δύσκολο»!!
Απλώς να
γίνουν «Κεντέρης» και να
τρέξουν, για να διορθώσουν τα φταιξίματα («του
Χατζηπετρή» που λέει κι ο Κηλαηδόνης), όχι μόνο υποδεικνύοντας νέους χώρους
(τρέχα γύρευε τώρα την κοινωνική συναίνεση!), αλλά αποκαθιστώντας γρήγορα και
αυτούς που πρέπει να μείνουν ες αεί κλειστοί
(άντε να βρεθούν και τα λεφτά!).
Διότι από τη νέα χρονιά, τα πρόστιμα θα είναι μεγάλα και φυσικά, δεν θα τα
πληρώσουν ούτε οι πέντε Δήμαρχοι από την τσέπη τους, ούτε οι υπάλληλοι της
Περιφέρειας από τη δική τους.
Οι δημότες της Ζίχνης, της Νιγρίτας, του
Στρυμονικού, της Κορμίστας και του Ν. Σκοπού θα …ξεπαραδιαστούν!!


Και θυμίζω, πως μένουν μόνο δύο μήνες. Εβίβα!

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ..."ΡΟΔΑΣ"!



• Πενήντα (50) περίπου κλασικά αυτοκίνητα από όλη τη Βόρειο Ελλάδα, βγήκαν προχθές στο δρόμο, για έναν «αγώνα τεχνικής οδήγησης» κι όχι ταχύτητας, με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη και τερματισμό τη Δράμα.
• Η στήλη, συνάντησε το εντυπωσιακό κονβόι στην Πρώτη, όπου και μία από τις στάσεις. Βλέπετε, οι (κάποιας ηλικίας) κυρίες των δρόμων, έπρεπε και να ξαποσταίνουν για καταφέρουν να τερματίσουν!
 
• Μικροί και μεγάλοι περικύκλωσαν τα πανέμορφα και εξαιρετικά καλοδιατηρημένα αμάξια, στην κεντρική Πλατεία της Πρώτης, όπου τα επιφωνήματα θαυμασμού δεν σταματούσαν.
• Ο Δήμαρχος Κώστας Αστρίνης και ο Πρόεδρος της ΔΕΚΟΠΑ Νίκος Μπακάλης, υποδέχτηκαν οδηγούς και συνοδηγούς (οικογένειες με παιδιά και μεράκι ήταν οι ιδιοκτήτες), τους προσέφεραν κέρασμα και φυσικά ξενάγηση στο χωριό, που έλαμπε κάτω από τον καθαρό φθινοπωρινό ήλιο!
  
  
• Διοργανωτές του «αγώνα» η ΛΕΚΑΜ, η Λέσχη δηλαδή Κλασικού Αυτοκινήτου Μακεδονίας και ο Δήμος Θεσσαλονίκης. 
• Ο Πρόεδρος της Λέσχης Γιώργος Κουρτέσας καθηγητής ΤΕΙ, μου είπε πως τα συμμετέχοντα αυτοκίνητα ήταν κατασκευής από το `52 το παλαιότερο, έως το `73 το νεώτερο και μου εξήγησε γιατί «δεν είναι ακριβό σπορ η κατοχή ενός καλοδιατηρημένου παλιού αυτοκινήτου» (δεν θέλει λέει τίποτε άλλο, εκτός από χώρο φύλαξης και βενζίνη!!).
 
• Θαύμασα τα λαμπερά αμάξια και χάρηκα για την γνωριμία με αρκετούς από τους οδηγούς και των δύο φύλων.
• Ιδιαίτερα, με τον μεγαλύτερο της «ομάδας», τον 85χρονο Αθανάσιο Μουσικό, που οδηγώντας με πάθος την Μερσεντές του (δώρο του Γερμανού Προξένου στη Θεσσαλονίκη, για τα άπειρα χρόνια εργασίας του ως οδηγός και του ίδιου αυτοκινήτου και του Προξένου), μου διηγήθηκε απίστευτες ιστορίες «του τιμονιού»! 
 
• Κορνάροντας άναψαν τις μηχανές τους, όταν ήταν να αναχωρήσουν.
• Η επόμενη στάση θα γινόταν στην Αλιστράτη στο Σπήλαιο και από κει κατευθείαν για Δράμα, όπου ο τερματισμός και τα έπαθλα συμμετοχής.
• Μου άρεσε το καμάρι που είδα στα μάτια των οδηγών (και πώς όχι, με τέτοιες αμαξάρες!), και η χαρά στα πρόσωπά τους από την επιτυχία της εκδρομής, που και ο καιρός την βοήθησε πολύ!