Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

ΟΙ ΝΕΡΟΒΟΥΒΑΛΟΙ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΝΗΣ ΜΑΣ!

• Στο ειδυλλιακό περιβάλλον της παραλίμνιας ζώνης της Κερκίνης, η φύση είναι στις ανοιξιάτικες ομορφιές της αυτή την εποχή.
• Οι νεροβούβαλοι, αποτελούν κομμάτι της πλούσιας πανίδας της και οι πληθυσμοί τους ανήκουν σε ιδιόκτητα κοπάδια, που μεγαλώνουν σε φυσικές συνθήκες.• Οι 18 από τους 27 βουβαλοτρόφους της χώρας, βρίσκονται στο νομό Σερρών.
• Στην πλειοψηφία τους αποφάσισαν να ασχοληθούν με την εκτροφή των μεγαλόσωμων ζώων, γιατί αυτό έκαναν και οι παππούδες τους, ενώ οι υψηλές επιδοτήσεις, έπαιξαν κι αυτές τον ρόλο τους.
• Οι νεροβούβαλοι της Κερκίνης, είναι Ελληνικής ράτσας και τα προϊόντα τους, κρέας και γάλα, υγιεινά και υψηλής διατροφικής αξίας.
• Το φετινό 2ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας που διοργανώνει από σήμερα το βράδυ μέχρι και την Κυριακή το τοπικό Επιμελητήριο, είναι αφιερωμένο στο κρέας του βουβαλιού που μεγαλώνει ελεύθερο στην παραστρυμόνια περιοχή των Σερρών.
• Τα επιβλητικά και ήσυχα ζώα, τρέφονται αποκλειστικά με χόρτα και φυτά των παραλίμνιων και παραποτάμιων λιβαδιών και περνούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους μέσα στο νερό.

• Το κρέας τους απαλλαγμένο από λίπος, είναι πεντανόστιμο όπως και το γάλα τους (έχω ξαναγράψει για το υπέροχο καζάν-ντιπί της Λίνας από τα Χρυσοχώραφα) και τα προϊόντα από βουβάλι, περιζήτητα.
• Ο δραστήριος Πρόεδρος της Ένωσης Βουβαλοτρόφων Ελλάδας Τριαντάφυλλος Γιαντσίδης (φωτό δεξιά), είπε στη στήλη: «προμηθεύουμε με κρέας τρία κρεοπωλεία της βόρειας περιοχής του νομού μας. Η διαθέσιμη ποσότητα καταναλώνεται εντός Σερρών. Το ίδιο και το παραγόμενο γάλα».

• Τα 1800 από τα 2.500 βουβάλια που εκτρέφονται σε όλη τη χώρα, μεγαλώνουν στη λίμνη Κερκίνη των Σερρών.

• Τα κοπάδια των νεροβούβαλων ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον, στους πρόποδες του Μπέλλες, συνεισφέροντας όχι μόνο στη λειτουργία αυτού του καταπληκτικού οικοσυστήματος που ονομάζεται Λίμνη Κερκίνη, αλλά και στην υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που ο σύγχρονος άνθρωπος επιζητά.

---------------------------------------------------------------

Η στήλη προτρέπει τους αναγνώστες της, την επόμενη φορά που θα επισκεφθούν τη Λίμνη μας, να περάσουν και από τη βόρεια πλευρά της.
• Θα βρουν τον Τριαντάφυλλο Γιαντσίδη αλλά και τους άλλους βουβαλοτρόφους, πρόθυμους να τους δείξουν τα κοπάδια και να τους πληροφορήσουν για κάθε τι σχετικό με αυτά.
• Η καταπληκτική ομορφιά της φύσης εκεί, συμπληρώνεται μοναδικά με τις εικόνες των βουβαλιών που σταματούν στα ήρεμα ρηχά της λίμνης ή βόσκουν στα καταπράσινα λιβάδια της.
• Ονειρεμένες εικόνες ήρεμης και αυθεντικής φύσης, που θα έπρεπε να γίνονται χώρος εκπαιδευτικής δραστηριότητας για μαθητές Σχολείων.
• Αλήθεια πόσοι δάσκαλοι, το έκαναν μέχρι τώρα;

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

3 σχόλια:

Theogr ο κηπουρός είπε...

Τυχαία βρέθηκα στο blog σου και κόλλησα. Όμορφο λιτό και περιεκτικό. Καλή Κυριακή να έχεις και θα περνάω να τα λέμε. Α ναι δανείστηκα μια εικόνα σου για μια ανάρτηση που θα κάνω. Ασφαλώς και θα γράψω την πηγή της. Αν έχεις αντίρρηση μου το λες. Καλημέρα.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Στη Κερκίνη πήγα πολύ πρόσφατα με τον ά;νδρα μου και περάσαμε υπέροχα.Είναι ένας προορισμός συχνός για εμάς που αγαπάμε τη φύση .Αγοράσαμε και βουβαλίσιο κρέας και βούτυρο και μέλθστα σήμερα που είχα τραπέζι φίλους έκανα τούρτα με αυτό το βούτυρο.Το κρέας είναι αλήθεια δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση αν και ο άνδρας μου αγόρασε τόσο πολύ που ακόμα έχω στη κατάψυξη.Η Κερκίνη όμως είναι μοναδική .

Γιώργος Τσιλιγκίρης είπε...

Συμπτωματικά επισκέφθηκα τον ν. Σερρών, λόγω κάποιων οικογενειακών υποχρεώσεων στο Αχλαδοχώρι.
Ομολογώ οτι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.
Η πόλη των Σερρών, το Άγκιστρο, τα οχυρά Ρούπελ,μερικά μέρη που μπόρεσα να δω σ' ενα Σαββατοκύριακο.
Αυτο όμως που μ' εντυπωσίασε ήταν ή λίμνη Κερκίνη με την ποικιλία των πουλιών και οι νεροβούβαλοι.
Δεν ειχα ξαναδει από κοντά βουβάλια ούτε να γευστώ το πεντανόστιμο κρέας και το γάλα τους , οπότε το βουβαλίσιο παγωτό θα μου μείνει ως εξαιρετική ανάμνηση.
Τυχεροί που μένετε σ' εναν τόσο όμορφο τόπο

Γιώργος