Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΑΠΟ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ;

• Πολλοί είναι οι αναγνώστες και φίλοι που επικοινωνούν μαζί μου με αφορμή τα σημειώματα της στήλης.
• Τακτικά κάνω αναφορές στις σκέψεις τους και δημοσιεύω επιστολές τους μια και πολλές από αυτές έχουν γενικότερο ενδιαφέρον και αποτυπώνουν τις απόψεις των συμπολιτών μας για θέμα τα της πόλης και της διαβίωσής μας εδώ.
• Σήμερα (και με αφορμή την επικαιρότητα του αιτημάτων των μουσουλμάνων της πρωτεύουσας για ανέγερση τεμένους στην Αθήνα), δημοσιεύω την προ πενταμήνου αλληλογραφία μου με τον συμπολίτη Γιώργο Παρά (και πολύ καλό φωτογράφο όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί από την φωτό του παρακάτω), πάνω στο θέμα της συντήρησης και ανάδειξης των οθωμανικών μνημείων των Σερρών.
• Η στήλη έχει κάνει κατά καιρούς σχετικά δημοσιεύματα, τονίζοντας την αδιαφορία και αδράνεια των τοπικών αρχών και του αρμόδιου Υπουργείου. Μια κατάσταση που δυστυχώς συνεχίζεται απαράλλακτη!
----------------------------------------------------------------

-----Αρχικό μήνυμα-----
Από: George Paras Αποστολή: Πεμ 8/1/2009 9:45 μμ
Προς: ARIADNI
Θέμα: Tzami_Axmet_pasa
Γεια σου Αριάδνη,
Διάβασα το άρθρο σου για το τζαμί του Αχμέτ Πασά στη Σέρρες (http://kathrefti.blogspot.com/2008/09/blog-post_29.html ).
Τα Χριστούγεννα επισκέφτηκα το τζαμί με δύο φίλους για φωτογράφηση (το χόμπι μας) και φρίξαμε από την αδιαφορία των υπευθύνων και την εγκατάλειψη του χώρου. Είχαμε στο μυαλό μας την εικόνα του τζαμιού από τις εκδρομές του σχολείου και από τότε η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου για όσα έχεις γράψει και δεν ξέρω τι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε για να αναδειχθεί το μνημείο (και όχι μόνο αυτό).
Να σημειώσω εδώ ότι η Σέρρες είναι η 3η γνωστότερη πόλη στους Τούρκους μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και θα μπορούσε να αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης στους διερχόμενους Τούρκους επισκέπτες.
Επίσης, δεν ξέρω αν γνωρίζεις αλλά το τζαμί είναι περιουσία του τουρκικού κράτους (δεν ήταν στα ανταλλάξιμα). Η ανάδειξη του θα μπορούσε να γίνει πιθανότατα μέσω της UNESCO.
Φιλικά Γιώργος Παράς – Σέρρες

Υ.Γ. Σύντομα θα ανεβάσω μερικές φωτογραφίες στο: http://www.dpchallenge.com/profile.php?USER_ID=31948

-----------------------------------------------------------------

9/1/2009
Γεια σου Γιώργο
και Καλή Χρονιά.
Δυστυχώς ΔΕΝ ιδρώνει το αυτί κανενός!!
Χαίρομαι που διάβασες τα δημοσιεύματά μου για το θέμα.
Το mail σου μου δίνει την ευκαιρία να επανέλθω.
Όταν θα ανεβάσεις τις φωτό σου, mail me.
Με ενδιαφέρουν.
Αν το επιτρέπεις κι εσύ, λέω να τις δημοσιεύσω στη στήλη μου στην "Ελευθερία" και στο blog μου (με το σχετικό link βέβαια).
Ίσως να βοηθούσε μία επιμονή πάνω στο θέμα της ανάγκης ανάδειξης και (βασικά) σωτηρίας αυτών των μνημείων, που είναι μαζί και αρχιτεκτονικά κοσμήματα!!
θα περιμένω
Αριάδνη.

----------------------------------------------------------------

(ΦΩΤΟ: Γιώργος Παράς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: