Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

ΣΤΑ (παραμελημένα) ΑΒΔΗΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ.

• Πολύ όμορφο ήταν το κλίμα στην «εκπαιδευτική εξόρμηση» στα Άβδηρα και την Ξάνθη, που διοργάνωσαν οι συμμετέχοντες στα «Μαθήματα Κλασικής Παιδείας» που πριν έξι περίπου χρόνια ξεκίνησαν με πρωτοβουλία του πρώην Δήμαρχου Σερρών και φιλόλογου Ζήση Μητλιάγκα.
• Ήταν η τέταρτη κατά σειρά ομαδική επίσκεψη των «μαθητών» σε αρχαιολογικούς χώρους της πατρίδας μας, που έχουν σχέση με γεγονότα, κείμενα και πρόσωπα της αρχαίας Ελλάδας, που αποτελούν και αντικείμενα των διαλέξεων, εργασιών και παρουσιάσεων που γίνονται κατά τη διάρκεια των Μαθημάτων.
Μεγάλη η συμμετοχή στην τελευταία αυτή εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή.
Ογδόντα συμπολίτες μας γέμισαν δύο λεωφορεία και ξεκίνησαν για την πατρίδα του Δημόκριτου, του Έλληνα φιλοσόφου και εισηγητή της ατομικής θεωρίας.
• Αν και ο καιρός ήταν μουντός, η επίσκεψη και ξενάγηση στα αρχαία Άβδηρα ήταν ολοκληρωμένη και ενδιαφέρουσα, παρά το γεγονός της κοινής διαπίστωσης πως στην Ελλάδα των Αρχαιοτήτων, τα κονδύλια για ανασκαφές και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών τόπων, είναι αμελητέα.
• Διότι πώς μπορεί αλλιώς να εξηγηθεί πως η γενέτειρα του Δημόκριτου, το όνομα του οποίου γνωρίζει όλη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, εδώ και χρόνια (δήθεν) ανασκάπτεται!

Ούτε δρόμος για να επισκεφθεί κανείς το αρχαίο θέατρο των Αβδήρων υπάρχει, ενώ και από την ακμάζουσα άλλοτε παραθαλάσσια πόλη, ελάχιστα μπορεί ο επισκέπτης να δει, αφού η αρχαιολογική σκαπάνη σταμάτησε λίγο μετά την …είσοδο της αρχαίας πόλης (φωτό πάνω)!
• Δεν μιλάμε βέβαια για αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, διότι είναι πραγματικά απογοητευτική η εικόνα της διαδρομής που οδηγεί στην ανασκαφή αλλά και στο (τουριστικό- φωτό κάτω) Πόρτο Λάγος, με τα σκουπίδια και τα μπάζα, να περιμένουν το μάτι του επισκέπτη, σε κάθε στροφή του στενού δρόμου!
Εντελώς …«Ελληνικό» δηλαδή το σκηνικό, και φυσικά ολότελα απαράδεκτο, για τον φιλότιμο επισκέπτη, που τελικά κάνει μεγάλο λάθος εάν περιμένει πολλά από το κράτος!
• Οι Σερραίοι εκδρομείς, στην πλειοψηφία τους εκπαιδευτικοί και επιστήμονες, επισκέφθηκαν ακόμη το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων, που αν και μικρό έχει την απαραίτητη για τα σύγχρονα Μουσεία οργάνωση και εξοπλισμό και μερικά πολύ εντυπωσιακά εκθέματα,
• ενώ δεν είχαν τη δυνατότητα να επισκεφθούν τα Μουσεία της πόλης της Ξάνθης (στη φωτό κάτω το Λαογραφικό), που λόγω Κυριακής ήταν κλειστά (άλλο πάλι και αυτό! Και φυσικά επίσης «Ελληνικό»!!). • Ο περίπατος όμως στη παλιά πόλη με τα υπέροχα  διατηρημένα κτίρια, αλλά και τα γλυκά λουκουμένια «σουβενίρ», αποζημίωσε τους Σερραίους!Περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης, για παρέα Σερραίων της αποστολής.


Συγχαρητήρια στην Ειρήνη Χασιωτάκη για την άψογη οργάνωση της εκπαιδευτικής αποστολής και την Κλαίρη Δίγκα που βοήθησε να γίνουν όλα σωστά.
Υπενθύμιση: Τα "Μαθήματα Κλασικής Παιδείας» γίνονται κάθε Τετάρτη στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του «Μαξίμειου».

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΤΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΚΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΑΝ!!!

• Ο ποταμός Στρυμόνας που διατρέχει ολόκληρο το νομό Σερρών, τροφοδοτεί τη λίμνη Κερκίνη, κάποιες φορές, όχι μόνο …με νερό!
• Σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων, ο Στρυμόνας που πηγάζει από τη γείτονα τροφοδοτούμενος και από παραπόταμο της FΥROM, κατεβάζει μαζί με το νερό και τόνους πλαστικών (βλέπε φωτό κάτω).
• Τα σκουπίδια συσσωρεύονται σε σημείο του ποταμού λίγο πριν τη λίμνη. Πολλά από αυτά, καταλήγουν αναπόφευκτα σ` αυτή, λόγω της ροής.
• Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης της λίμνης Θόδωρος Ναζιρίδης, είπε στη στήλη πως το φαινόμενο παρατηρείται δύο με τρείς φορές το χρόνο,
• ενώ ο Δήμαρχος Κερκίνης Ιάκωβος Ιακωβίδης δήλωσε πως εκείνες τις περιόδους, οι προσπάθειες των παραλίμνιων Δήμων «είναι εντατικές και συνεχείς ώστε να παραμένουν καθαρά τόσο το εσωτερικό όσο και οι όχθες του υγροβιότοπου».
Τα δίχτυα σκουπιδιών που έχουν τοποθετηθεί σε δύο σημεία της λίμνης, βοηθούν πολύ στη ανάσχεση της μεταφερόμενης από Βουλγαρία ρύπανσης.
---------------------------------------------------------------
• Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια, ήταν πολλές οι πρωτοβουλίες συνεργασίας του νομού Σερρών και των Αυτοδιοικητικών, τουριστικών και οικολογικών φορέων του, με τους αντίστοιχους της νότιας Βουλγαρίας,
• ώστε να ελεγχθεί το φαινόμενο της μεταφερόμενης από τη γείτονα ρύπανσης, μέσω του Στρυμόνα.

• Τα βήματα όμως που γίνονται είναι αργά από την πλευρά της Βουλγαρίας, κάτι που έχει να κάνει με τους γενικότερους ρυθμούς προσαρμογής της στα δεδομένα και τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για θέματα περιβαλλοντικής ρύπανσης.

----------------------------------------------------------------

• Όχι ότι εμείς είμαστε οι καλύτεροι της Ευρώπης στον τομέα αυτό. Και τις χωματερές μας τις έχουμε, και τον ΧΥΤΥ μας ακόμη τον …μελετάμε και κάποιες βιομηχανίες μας δεν έχουν βιολογικούς καθαρισμούς και πετάνε τα λύματα στο ποτάμι, όπως άλλωστε κάνουν και πολλοί Δήμοι του νομού!!

• Αλλά να βρε παιδί μου! Είμαστε λίγο πιο μπροστά από τους Βούλγαρους (για πόσο ακόμη άγνωστο), και χαιρόμαστε να κάνουμε παρατηρήσεις και γκρίνιες στους …παρακατιανούς!!!

----------------------------------------------------------------

• Το θέμα όμως είναι σοβαρό και μια και η εποχή των εκδρομών και του τουρισμού έρχεται, γίνεται και κρίσιμο!
• Λίγο πολύ, εμείς οι Σερραίοι, τη Λίμνη μας την αγαπάμε και έχουμε αποδείξει πως μας ενδιαφέρει,
• σε αντίθεση με αυτό το απρόσωπο και πάντα …σιωπηλό, που αποκαλούμε «ελληνική πολιτεία», η οποία συνεχίζει να είναι βαρήκοη στις πανταχόθεν επισημάνσεις και αόμματη στο γράμμα του νόμου, που επιβάλλει άμεση παρέμβαση, έργα και υποδομές, που δυστυχώς δεν γίνονται. • Ευτυχώς που η Νομαρχία, οι Δήμοι, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και οι εθελοντές, έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και τα «αλάρμ» τους αναμμένα δια παν ενδεχόμενο.
• Αφού έργα δεν γίνονται, τουλάχιστον να καλλιεργείται συνείδηση και ενδιαφέρον!
Η λίμνη είναι πεντακάθαρη, χάρις σ` αυτό το ενδιαφέρον και οι επισκέπτες απολαμβάνουν ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.


• Όμως το να καθαρίζουμε τα όποια δικά μας σκουπίδια (πάντα θα υπάρχουν και οι ασυνείδητοι ), πάει κι έρχεται!
Και των Βούλγαρων εμείς θα πρέπει;!

(ΦΩΤΟ:Α.Π.-Καθρέφτης)

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

11χρονη ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ UNESCO.

• Το βραβείο της UNESCO πήρε 11χρονη μαθήτρια από την Ηράκλεια, για το παραμύθι που έγραψε με θέμα τη Λίμνη Κερκίνη.
• Το Σχολείο, η οικογένεια και οι συμμαθητές της, γιόρτασαν μαζί της την διάκριση, στέλνοντας μηνύματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας σε μικρούς και μεγάλους.
• Μέσα σε δυο χειρόγραφες σελίδες, η μικρή Φωτεινή Δραγοσλή, μαθήτρια της Δ` Τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηράκλειας, έκλεισε όλη τη φαντασία αλλά και το ενδιαφέρον της για τη Λίμνη Κερκίνη, δίπλα στην οποία γεννήθηκε και μεγαλώνει.

Η Φωτεινή (δεξιά) που εμπνεύστηκε από την Κερκίνη, κρατάει περήφανη το βραβείο της, και ποζάρει στο φακό της στήλης, ανάμεσα στη μητέρα και στην αδελφή της (φωτό κάτω).


• Ο υγροβιότοπος των Σερρών, αποτελούσε το θέμα για το οποίο η UNESCO Σερρών ζήτησε από τους μαθητές όλης της χώρας, να γράψουν ένα παραμύθι.
• Ο διαγωνισμός έγινε πέρυσι τέτοια περίπου εποχή, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας και πήραν μέρος 200 μαθητές από όλη την Ελλάδα.
• Όπως είπε στη στήλη η μικρή Φωτεινή, που παρεμπιπτόντως είναι και πολύ καλή μαθήτρια, την χαροποίησε ιδιαίτερα το βραβείο.

«Μου αρέσει πολύ να γράφω – είπε στον «Καθρέφτη». Έχω ήδη γράψει κι ένα άλλο παραμύθι. Σ` αυτό που βραβεύτηκε, φαντάστηκα την κακιά μάγισσα να θέλει να καταστρέψει την Λίμνη μας. Όμως τελικά η καλή νεράιδα με τη βοήθεια της θεάς Δήμητρας και των ζώων, κατάφεραν να νικήσει «η δύναμη της ζωής» και να σωθεί η λίμνη και ο τόπος»!
• Το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Ηράκλειας είχε χθες πολλούς επισκέπτες. Τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας (ΕΤ3, ΣΚΑΙ, ΑΝΤ1, ΝΕΤ κ.α.), δημοσιογράφοι από εφημερίδες και κανάλια ενδιαφέρθηκαν για την επιτυχία της μαθήτριας και του Σχολείου της και βρέθηκαν εκεί.
• Ο Διευθυντής Χρήστος Κρυστάλλης, η δασκάλα της Φωτεινής Παναγιώτα Καλλιαντζή και οι συμμαθητές της, ήταν πρόθυμοι να μιλήσουν στα μικρόφωνα και να την επαινέσουν.

Με τους συμμαθητές της μπροστά στο Σχολείο της.


• Το έπαθλο της 11χρονης ήταν μία ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, την οποία της επέδωσε η δραστήρια Πρόεδρος της UNESCO Σερρών Καίτη Εμμανουηλίδου, κατά τη διάρκεια της σχολικής γιορτής της 25ης Μαρτίου.
• Η Φωτεινή είπε στη στήλη, πως θα τη χρησιμοποιήσει για να βγάζει φωτογραφίες της οικογένειας, των φίλων της και φυσικά της Κερκίνης, χάρη στην οποία και την απέκτησε.
• Όμως, το όνειρό της είναι να γίνει συγγραφέας – μας τόνισε- και τίποτε δεν θα την βγάλει από τον δρόμο που θα την οδηγήσει στο στόχο της.
Μπράβο Φωτεινή και καλή Πρόοδο!

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

ΤΑ...ΨΑΡΟ-ΜΑΓΚΑΛΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ!!!

Τα υπαίθρια μαγκάλια στους δρόμους της πόλης με όλων των ειδών τα κρεατικά να ψήνονται και να ξελιγώνουν τα ρουθούνια και τα στομάχια των περαστικών, είναι πασίγνωστα στις γιορτές ...τσικνίσματος του έτους!

 Εκείνο που η στήλη δεν είχε ξανασυναντήσει ήταν τα ...ψαρο-μάγκαλα του Ευαγγελισμού!

Να όμως που όλα "ζούμε γιά να τα δούμε"!

Μερακλήδες συμπολίτες μας αμέσως μετά την χθεσινή παρέλαση, άναψαν το μαγκάλι κι έριξαν τα ψάρια στα κάρβουνα (ψάρι γαρ ήθελε η μέρα!!), με το τσιπουράκι να περιμένει στο τραπέζι και το λαδολέμονο σε ...επιφυλακή γιά να νοστιμίσει τα ροδοψημένα!

Ο φακός της στήλης "συνέλαβε" την παρέα, επί των οδών Θεσσαλονίκης και Πατριάρχου Γρηγορίου Ζ`, πίσω από τη Νομαρχία.

Δέχτηκαν ευχαρίστως να φωτογραφηθούν και να ευχηθούν γιά τη μέρα.

 Χρόνια πολλά! (και νόστιμα)!!!

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

ΣΤΑ ΓΡΗΓΟΡΑ!

Μέσα σε δυό μέρες έγινε η αλλαγή.

Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο βήμα του ΟΗΕ, ανατικαταστάθηκε ταχύτατα, ώστε η αίθουσα να είναι έτοιμη γιά τους υψηλούς επισκέπτες της, ανήμερα της 25ης Μαρτίου.

Ο πίνακας του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη, πήρε τη θέση της φωτογραφίας που αρχικά εκτιμήθηκε πως ήταν η κατάλληλη γιά την κεντρική θέση του τοίχου, πίσω από το Προεδρείο του Νομαρχιακού Συμβουλίου.Όπως έγινε (πάνω) και όπως ήταν (κάτω) ο τοίχος της αίθουσας.

Με πρωτοβουλία του αδελφού του και βουλευτή Αχιλλέα Καραμανλή, τοποθετήθηκε επίσης χάλκινη κεφαλή του σερραίου πολιτικού, στο διάδρομο έξω από την κεντρική αίθουσα.

Ο πίνακας (αφίσα του πραγματικού έργου), είναι ο μόνος που έχει χρώμα, από όσες φωτογραφίες (του αρχείου του Βασ. Τζανακάρη) κοσμούν τους τοίχους του χώρου.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

25η ΜΑΡΤΙΟΥ- Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΏΝ

Στις εορταστικές εκδηλώσεις των Σερρών, την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Μετά τη δοξολογία στη Μητρόπολη  χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σερρών Θεολόγου, κατατέθηκαν στεφάνια στον ανδριάντα του Εμμανουήλ Παπά (Αρχιστράτηγου των Μακεδονικών δυνάμεων στην Επανάσταση του 1821) και ακολούθησε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση επί της οδού Μεραρχίας.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε και φέτος τις εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν με καλό καιρό.













Μετά το τέλος της παρέλασης ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, δεξιώθηκε τον Υπουργό και τις τοπικές Αρχές στη μεγάλη αίθουσα της Νομαρχίας.

Ο κ. Στυλιανίδης κάνοντας δηλώσεις μόνο γιά το μήνυμα της επετείου και γιά κανένα άλλο θέμα της πολιτικής επικαιρότητας αναχώρησε γύρω στις 2.00 το μεσημέρι και αφού νωρίτερα ξεναγήθκε στο κτίριο της Νομαρχίας.

Επίσημο γεύμα δεν παρετέθη φέτος από τον Νομάρχη.

(ΦΩΤΟ:Α.Π.-Καθρέφτης)

ΣΟΥΗΔΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟ.

• Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου, ετοιμάζεται για την υποδοχή της εικόνας της Αποκαθήλωσης που φιλοτεχνήθηκε τον 14ο αιώνα και εκλάπη από τη Μονή το 1976 και επιστρέφει με απόφαση των Βρετανικών δικαστηρίων μετά από 33 χρόνια.

• Την εικόνα θα φέρει στο Μοναστήρι των Σερρών ο ίδιος ο Υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς την Κυριακή 12/4/09, θέλοντας να τονίσει (και σωστά), τόσο την μεγάλη αξία της επιστροφής κλεμμένων κειμηλίων (θρησκευτικών και μη), στους τόπους από όπου εκλάπησαν, όσο και των επίμονων προσπαθειών που θα πρέπει να καταβάλουν οι πολιτικές ηγεσίες της χώρας στον τομέα αυτό.

---------------------------------------------------------------

• Λίγες μέρες λοιπόν πριν τη μεγάλη γιορτή της υποδοχής της κλεμμένης εικόνας, το Μοναστήρι επισκέφθηκαν έξι Σουηδοί βουλευτές του Σοσιαλιστικού κόμματος, προσκεκλημένοι του Σερραίου Βουλευτή Μάρκου Μπόλαρη (αριστερά στη φωτό), ο οποίος και τους ανέβασε ως εκεί για να πάρουν μία γεύση από την «ζώσα ιστορία και την παράδοσή μας».

• Ανάμεσα στους επισκέπτες από την μακρινή χώρα και ο πρώην Υπουργός Οικονομίας και Υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ με τη σύζυγό του, Bosse Ringholm (τρίτος από αριστερά στη φωτό).
• Επίσης ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Σουηδικού Κοινοβουλίου για το περιβάλλον και τη Γεωργία Anders Ygeman, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την Ασφάλιση Veronica Palm (δεξιά της Ηγουμένης), το μέλος της Επιτροπής για θέματα αγοράς Silvia Lindgren(δεξιά στη φωτό), ο βουλευτής Borje Vestlund (τρίτος από δεξιά) και ο έλληνας βουλευτής του Σουηδικού Κοινοβουλίου υπεύθυνος για τον Πολιτισμό Νίκος Παπαδόπουλος (δεύτερος από δεξιά) με καταγωγή από τη γειτονική Καβάλα.
Εντυπωσιάστηκαν λοιπόν οι επισκέπτες από την ομορφιά, την ιστορία και την γραφικότητα της Μονής, αλλά και από τη φιλοξενία, την ευρυμάθεια και την πνευματικότητα της Ηγουμένης Φεβρωνίας και της 30μελούς αδελφότητας.
• Δέχτηκαν το καλωσόρισμα της Ηγουμένης, ξεναγήθηκαν στους ανακαινισμένους χώρους του ελαιοτριβείου, των εργαστηρίων, και της ανατολικής πτέρυγας,
θαύμασαν τις τοιχογραφίες του καθολικού και το ολοσκάλιστο τέμπλο, και απόλαυσαν μετ` επαίνων τα κεράσματα της αδελφότητας.

Η σύζυγος του πρώην Υπουργού, δείχνει στο φακό την γκραβούρα- δώρο της Ηγουμένης.

Ενδιαφέρθηκαν πολύ για το Μοναστήρι και τη λειτουργία του, για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισής του, για τον μοναχισμό και τη σύνδεση της Μονής με την τοπική κοινωνία, ενώ δέχτηκαν με ενθουσιασμό τα αντίγραφα παλιάς γκραβούρας που απεικονίζει το Μοναστήρι, και τα οποία τους χάρισε η Ηγουμένη.
Άριστη η πρωτοβουλία του Μάρκου Μπόλαρη, να κανονίσει την επίσκεψη των Σουηδών βουλευτών στο Μοναστήρι των Σερρών.
• Είναι ένας από τους πραγματικούς θησαυρούς της περιοχής μας, με ιστορία, συμβολισμό και αν μη τι άλλο ένα από τα μοναδικής ομορφιάς επισκέψιμα σημεία του νομού Σερρών.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ -ΜΟΥΣΕΙΟ

• Έγινε τόσο όμορφη και σημαντική η αίθουσα συνεδριάσεων και υποδοχής της Νομαρχίας Σερρών, που τακτικά δέχεται επισκέπτες που ξεναγούνται στο κτίριο και ενημερώνονται με αφορμή την επίσκεψη για το ιστορικό παρελθόν της πόλης και του νομού μας, για τα σημαντικότερα πρόσωπα και πολιτικά γεγονότα, αλλά και τη λειτουργία της σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
• Η στήλη έχει αναφερθεί επανειλημμένα στην αξία του να έχει η πόλη ένα καλοδιατηρημένο κτίριο-σύμβολο, ένα σημείο αναφοράς πολιτισμού και ιστορικού παρελθόντος.
• Και λέμε «ένα» γιατί δυστυχώς για περισσότερα δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα. Έχουν στην πλειοψηφία τους καταστραφεί όλα τα παλιά νεοκλασικά της πόλης και μόνο στα Λευκώματα ή τους πίνακες του Χριστόφορου Μελλίδη μπορεί κανείς να τα θαυμάσει.
• Ήταν λοιπόν μεγάλη, κρίσιμη και τελικά ωφέλιμη η απόφαση του Νομαρχιακού Συμβούλιου Σερρών επί Νομαρχίας Στέφανου Φωτιάδη, να δαπανήσει χρήματα για την ανακατασκευή και αναμόρφωση της αίθουσας και του κτιρίου της Νομαρχίας.
• Σημαντική και η απόφαση υποστήριξης από τα ΥΜΑΘ και ΥΠΕΣ που έδωσαν κονδύλια.
• Τις προάλλες η στήλη διαπίστωσε τη χαρά αλλά και τη δίψα για πληροφόρηση που έδειξαν δύο Σχολεία που έκαναν πρωινή εκπαιδευτική επίσκεψη στη Νομαρχία.

Στη φωτό πάνω, η αίθουσα όπως ήταν προχθές. Σήμερα, η φωτογραφία του Κ. Καραμανλή στο κέντρο (με τα γυαλιά στο βήμα του ΟΗΕ) έχει αφαιρεθεί (βλέπε φωτό κάτω), προκειμένου να αντικατασταθεί με προσωπογραφία του πολιτικού, έργο του ζωγράφου Γιάννη Μόραλη. Η πρωτοβουλία ήταν του αδελφού του Κ.Κ., Αχιλλέα.

• Η τελευταία τάξη του 1ου Λυκείου Σερρών ( φωτό πάνω) με τους μαθητές που επιδίωκαν συζήτηση για όλα τα θέματα με το Νομάρχη και τους αρμόδιους Αντινομάρχες που τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν
• και οι μαθητές της Ειδικής Τεχνικής Σχολής Σερρών (φωτό κάτω), που συνοδεία των δασκάλων τους έδειξαν να καταευχαριστήθηκαν τη φιλοξενία και την ενημέρωση που τους έγινε για τα ιστορικά πρόσωπα που κοσμούν με τις φωτογραφίες τους τους τοίχους, αλλά και την προβολή ενημερωτικού ντοκιμαντέρ για τον Κ. Καραμανλή το όμονα του οποίου φέρει η αίθουσα.

• Είναι πολύ σημαντικό που η πόλη μας διαθέτει πια ένα κτίριο που αξίζει κάποιος να το επισκεφθεί όχι μόνο για να τελειώσει μία δουλειά του, αλλά και για να το θαυμάσει εσωτερικά (ένα μικρό φωτογραφικό Μουσείο είναι οι διάδρομοί του με τις σπάνιες φωτογραφίες του αρχείου Β. Τζανακάρη) και να μάθει την ιστορία του.
• Το έδειχναν τα μάτια των μαθητών – επισκεπτών. Τους άρεσε που βρισκόταν στην αίθουσα. Ένιωθαν πως είχε βάρος και αξία ο χώρος. Πως βρισκόταν σε κάποιο σημαντικό μέρος. Στο «σαλόνι» των κτιρίων της πόλης!
• Δεν έχουμε και πολλά τέτοια στην πόλη. Για την ακρίβεια, το ερώτημα θα έπρεπε να τεθεί ως εξής: Ποιούς άλλους τέτοιους χώρους έχουμε;

Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Η ΟΝΝΕΔ ΚΑΙ ΤΑ ΔΩΡΑ ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ.

• Με κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Γεωργίας Σωτήρη Χατζηγάκη αλλά και τον Υπουργό Μακεδονίας –Θράκης Σταύρο Καλαφάτη, η ΟΝΝΕΔ πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο στις Σέρρες, προσυνδιάσκεψη 300 και πλέον αντιπροσώπων της από όλη την Βόρεια Ελλάδα, με θέμα «Περιφερειακή και Αγροτική Ανάπτυξη».









• Ο Υπουργός έφερε και δώρα μαζί του.


• Διαβεβαίωσε τους πατατοπαραγωγούς των Σερρών πως θα ενταχθούν στο πακέτο στήριξης των 500 εκ. € από το οποίο εξαιρέθηκαν (μόνο αυτοί από όλους της χώρας),
• δήλωσε στους διαμαρτυρόμενους κτηνοτρόφους πως θα γίνουν οσονούπω ριζικές αλλαγές στον τομέα της κτηνοτροφίας «από τις οποίες θα προκύψει μεγάλη ωφέλεια για όλους», και ζήτησε μικρή πίστωση χρόνου έως τότε,
• ενώ ανακοίνωσε και την χρηματοδότηση του 5ου Αρδευτικού δικτύου του Σερραϊκού κάμπου, με 35 εκ €.

• Στόχος της προσυνδιάσκεψης της ΟΝΝΕΔ που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες, ήταν η καταγραφή των προβλημάτων αλλά και των ανησυχιών των νέων γύρω από την ανάπτυξη της υπαίθρου, με σκοπό τα συμπεράσματα να αποτελέσουν «οδηγό δράσης για την πολιτική ηγεσία της χώρας».
• Η εκδήλωση των Σερρών, ήταν η 3η που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες θεματικές, μέχρι την Εθνική Συνδιάσκεψη Αρχών και θέσεων της ΟΝΝΕΔ, που προσδιορίστηκε για το ερχόμενο καλοκαίρι.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)