Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Αποκλειστικό!! Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ!

Ερώτημα τίθεται για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το πνεύμα διοίκησης, δράσης, εκπαιδευτικής και κοινωνικής παρέμβασης των Δημόσιων Βιβλιοθηκών της χώρας μετά την τοποθέτηση ιερωμένων στις Εφορείες τους (σχεδόν σε όλες), κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί και ως αλλαγή της «κοσμικής» φιλοσοφίας που μέχρι τώρα διείπε τη λειτουργία τους.

Κι αν σε άλλες Εφορείες ανά τη χώρα, ο Υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος περιορίστηκε να διορίσει απλούς ιερείς, στις Σέρρες με απόφασή του αναθέτει την Προεδρεία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης μας, στον ίδιο τον Μητροπολίτη κ.κ. Θεολόγο.

Η επίσημη γνωστοποίηση αλλά και η ανάληψη καθηκόντων, θα γίνει το πιθανότερο στα μέσα της εβδομάδας, οπότε το Υπουργείο θα στείλει τα απαραίτητα έγγραφα και το σχετικό ΦΕΚ στα νέα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης και στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες.


Έκπληξη και προβληματισμός

Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ.κ. Θεολόγου στη θέση του Προέδρου της ΔΚΒΣ αποτελεί έκπληξη, τόσο γιατί στα 57 χρόνια λειτουργίας του συγκεκριμένου ΝΠΔΔ πρώτη φορά συμβαίνει κάτι ανάλογο, όσο και γιατί για τον Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτας που είναι πλήρης σοβαρών εκκλησιαστικών, πνευματικών, διοικητικών και λοιπών υποχρεώσεων, τίθεται ερώτημα εάν θα μπορέσει να ασχοληθεί κατ` ουσίαν και με τα νέα του απαιτητικά καθήκοντα.

Φυσικά, μέσα στο γενικό πνεύμα του προβληματισμού που προκύπτει από τον διορισμό του στη θέση του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβάνεται και το ερώτημα «προς ποιά κατεύθυνση λειτουργίας, εκπαιδευτικής και πνευματικής παρέμβασης στην τοπική κοινωνία θα κινηθεί στο εξής η Δημόσια Βιβλιοθήκη μας», μια και είναι προφανές πως ένας θρησκευτικός ποιμένας οφείλει να εκπροσωπεί και να υποστηρίζει αποκλειστικά την άποψη της Εκκλησίας σε όλες τις πράξεις και αποφάσεις του, κάτι όμως που μπορεί και να έρχεται σε φιλοσοφική και πρακτική ασυμφωνία με πιο «κοσμικές» δράσεις, απόψεις, συγγράμματα ή και πολιτιστικές πρωτοβουλίες που κάποιες φορές μπορεί στο πλαίσιο του κανονισμού της να πάρει μία Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Τα νέα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού κ. Α. Σπηλιωτόπουλου η νέα σύνθεση της Εφορείας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης των Σερρών είναι η εξής:

Πρόεδρος: Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγος

Αναπληρωτής Πρόεδρος: Δημήτριος Γκολέμης Δικηγόρος

Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Μπασδάνης Δάσκαλος (Νομαρχιακός Σύμβουλος)

Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Σωτηριάδης Συνταξ. Τραπεζικός (Δημοτικός Σύμβουλος)

Μέλος: Ευτέρπη Αλεξανδρίδου Καθηγήτρια

Αναπληρωματική: Κλεοπάτρα Βλάχου Εκπαιδευτικός

Μέλος: Σοφία Σωτηρίου Συγγραφέας

Αναπληρωματικός: Γεώργιος Πάσχος Καθηγητής ΤΕΙ - Συγγραφέας

Μέλος: Στέλλα Ευθυμιάδου Δικηγόρος

Αναπληρωματικός: Ευάγγελος Ζαπριάνος Δικηγόρος

Η θητεία της νέας Εφορείας είναι τριετής και οι θέσεις είναι άμισθες.

ΓΙΟΡΤΑΖΕ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ

  • Ένα ανέπαφο τμήμα του βυζαντινού κόσμου είναι το ιστορικό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών, που κουρνιάζει στην αγκαλιά του Μενοίκιου όρους, εδώ και 700 χρόνια.
  • Χτισμένο το 1270 από τον Σερραίο Επίσκοπο Εζεβών Ιωαννίκιο σε μία χαράδρα του βουνού, πέρασε όλες τις στροφές της Ιστορίας, παραμένοντας έως σήμερα σύμβολο βιβλικής γαλήνης και σπουδαίο μοναστικό κέντρο.
  • Το καθολικό της Μονής και τα παρεκκλήσια, είναι κατάγραφα από μοναδικές τοιχογραφίες διαφορετικών εποχών και ποικίλων τεχνοτροπικών ρευμάτων της Παλαιολόγειας περιόδου.
  • Εκεί βρίσκεται και ο τάφος του πρώτου μετά την Άλωση Πατριάρχη, Γεννάδιου Σχολάριου.
  • Γύρω από το καθολικό, αναπτύσσονται οι πτέρυγες των κελιών, οι αποθήκες και τα εργαστήρια, η τράπεζα, και το νοσοκομείο, ο ξενώνας και ο πύργος της βιβλιοθήκης, μέσα στον οχυρωματικό περίβολο της Μονής.
  • Με το ενδιαφέρον και τους κόπους της Αδελφότητας με επικεφαλής την Ηγουμένη Φεβρωνία καθώς και τη στήριξη της Μητρόπολης Σερρών, το Μοναστήρι τα τελευταία χρόνια εντάχθηκε σε χρηματοδοτικά προγράμματα αναστήλωσης και ανακατασκευής, γλυτώνοντας σημαντικά και ιστορικά τμήματά του από την φθορά του χρόνου.
  • Πριν από μερικούς μήνες η Μονή ευτύχησε να υποδεχτεί την φιλοτεχνημένη τον 14ο αιώνα εικόνα της Αποκαθήλωσης, που εκλάπη πριν από 30 χρόνια και επέστρεψε πανηγυρικά συνοδευόμενη από τον Υπ. Πολιτισμού Αντ. Σαμαρά και τοποθετήθηκε και πάλι στη θέση της.Η γερόντισσα Φεβρωνία, μιλάει για το «θαύμα της επιστροφής» και προσεύχεται ευχαριστώντας τον Άγιο «που είναι ζωντανός ανάμεσα στους πιστούς».
  • Ο πανύψηλος πύργος της Μονής που φιλοξενούσε για αιώνες τη Βιβλιοθήκη της, παραμένει άδειος.
  • Χιλιάδες τόμοι χειρογράφων, κώδικες και βυζαντινά αυτοκρατορικά χρυσόβουλα που εκλάπησαν το 1913 από τους Βουλγάρους, δεν έχουν επιστραφεί.
  • «Είναι τα Ελγίνεια των Σερρών. Η θέση τους είναι στο Μοναστήρι» σημειώνει ο Μητροπολίτης Σερρών Θεολόγος.
  • Ο Τίμιος Πρόδρομος, αποτελεί για τους Σερραίους θρησκευτικό σύμβολο του νομού και σημείο αναφοράς.
  • Για τη Χριστιανοσύνη είναι θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο και μία από τις σημαντικότερες και ιστορικότερες Μονές της χώρας, που κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

  • Σ.Σ. Γιόρταζε το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών και το σημερινό σημείωμα της στήλης γράφτηκε με αυτή την αφορμή.
  • Το Σάββατο 29/8 το μεσημέρι μετά το θρησκευτικό τυπικό, μοιράστηκε στους πιστούς η φασολάδα και τα νηστίσιμα που επιβάλει το έθιμο, ενώ η πανήγυρις ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή με τη συμμετοχή πυκνού πλήθους πιστών.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

RIGILLIS`s CALLING?!

• Κατηγορηματική ήταν η πηγή μου και βεβαιότατη για την αλήθεια της πληροφορίας που μου έδινε:
«Η Ρηγίλλης, άρχισε από χθες τα τηλεφωνήματα στους εν ενεργεία βουλευτές της ανά την επικράτεια, να ετοιμάζονται για εκλογές. Είμαστε κοντά στην κάλπη»!

• Μέσα σε όλα λοιπόν που γράφονται για το θέμα, μεταφέρω και την πληροφορία αυτή (σημειώνοντας πως είναι «εκ των έσω»), η οποία πρέπει να σας πω πως συνοδευόταν και από ημερομηνία διεξαγωγής των επόμενων (και πρόωρων) εκλογών: Την 18η Οκτωβρίου!

• Άρα: «Τρεχάτε ποδαράκια μου» υποψήφιοι! Οι εκλεγμένοι ήδη βουλευτές για να ξαναψηφιστούν από τον κόσμο,
• και οι επίδοξοι πρώτα για να μπουν στο ψηφοδέλτιο και μετά για να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι αξίζουν ένα βουλευτικό έδρανο.

• Η αλήθεια ή όχι της πληροφορίας, θα προκύψει εκ των πραγμάτων. Ίσως ακούσουμε τα νέα και από τον ίδιο τον Καραμανλή, στην Έκθεση στις 6 Σεπτεμβρίου.
Επιτόπιο τεστ: Αν από σήμερα πυκνώσουν οι τηλεοπτικές παρουσίες και «παρεμβάσεις» των …γνωστών Σερραιογαλάζιων του Κοινοβουλίου (ελπίζω να μην ξέχασε να τους ειδοποιήσει το κόμμα), τα τηλεφωνήματα πράγματι έγιναν!
Και φυσικά, θα ακολουθήσουν και οι άλλοι!

...ΠΕΦΤΟΔΡΟΜΟΣ;!

• Ωραίος γίνεται ο πεζόδρομος της Π. Κωστοπούλου και πραγματικά θα αναβαθμίσει την εικόνα μπροστά από τ` «Αστέρια» (φωτό αριστερά).

• Όμως στο κομμάτι που ολοκληρώθηκε (πότε με το καλό και το υπόλοιπο Δήμαρχε; Φωτό δεξιά) ήδη ο τρόπος κατασκευής του οδοστρώματος έχει τα θύματά του!


• Το κεντρικό τμήμα του, είναι 2-2,5 περίπου εκατοστά χαμηλότερα από το υπόλοιπο κομμάτι, με αποτέλεσμα να παραπλανά τους αμέριμνα βαδίζοντες και να προκαλεί …«ανατροπές»!
• Μπροστά μου μόνο σημειώθηκαν δύο, ενώ ο κουλουροπώλης της γωνίας σίγουρα έχει μετρήσει περισσότερες!

• Δεν ξέρω αν οι μηχανικοί του έργου μπορούν να ξεπεράσουν με κάποιο τρόπο το πρόβλημα (έντονη διχρωμία ίσως στα ανισόπεδα σημεία), η στήλη όμως το επισημαίνει, χωρίς να μεταφέρει και τα σχόλια που άκουσε από τις δύο κυρίες που …ανετράπησαν στα καλά του καθουμένου.


(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ!

• Στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Αθήνα, βοήθησαν δυνάμεις της Πυροσβεστικής από όλη τη χώρα, μετά από σχετική εντολή του Αρχηγείου.
• Από τις Σέρρες, συμμετείχαν 10 άνδρες και 2 οχήματα, που έδωσαν τη μάχη με τη φωτιά, επιχειρώντας στην πρώτη γραμμή με άλλους συναδέλφους τους.
• Μιλώντας χθες στη γράφουσα και στο μεσημεριανό Δελτίο της ΕΤ3, ο Σερραίος αρχιπυροσβέστης Γιώργος Γεωργάκογλου (φωτό κάτω), περιέγραψε με γλαφυρότητα τον αγώνα των ανδρών της Πυροσβεστικής Σερρών απέναντι στις πανύψηλες φλόγες και τα ατελείωτα μέτωπα της φωτιάς, που καρβούνιασε πάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα της Αττικής.
   
• «Ξεκινήσαμε από το μέτωπο της Παλλήνης και αργότερα μας προώθησαν στο Νταού της Πεντέλης» είπε ο κ. Γεωργάκογλου.
• «Οι φλόγες κατέτρωγαν τα πάντα και ο αέρας των 7 και 8 μποφόρ, μας αιφνιδίαζε συνεχώς με νέα πύρινα μέτωπα που ξεπετάγονταν από παντού. Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες και απαιτούσαν το μέγιστο της ψυχραιμίας και των αντοχών μας. Είδαμε κόσμο τρομαγμένο από την καταστροφή και την πύρινη απειλή. Ευτυχώς δεν είχαμε απώλειες σε ζωές» τόνισε.
• Ο Αρχιπυροσβέστης και οι 9 ακόμη άνδρες του Σώματος των Σερρών, έδωσαν το δικό τους «παρών» στα σημεία όπου η ανάγκη τους κάλεσε. Έμπειροι όλοι τους, με πολλά χρόνια στο Σώμα, τα μάτια τους είδαν πολλά.

• Στην Πελοπόννησο, πρόπερσι στην Ηλεία, στα νησιά, φέτος την Αττική, όπου απαιτούνταν οι άνδρες της Πυροσβεστικής των Σερρών προσέφεραν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους.

• Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής μας Γιάννης Βασιλειάδης (φωτό δίπλα) δήλωσε: «Αμέσως ξεκίνησε το κλιμάκιο που μπορούσαμε να διαθέσουμε. Τα αυτοκίνητα παραμένουν στην Αττική και οι πρώτοι 10 άνδρες γύρισαν χθες τα ξημερώματα από τα μέτωπα της φωτιάς. Ήδη η δεύτερη ομάδα συναδέλφων είναι στην Αθήνα, προς αντικατάσταση αυτών που επέστρεψαν. Θα μείνουν εκεί, μέχρι να εκλείψει η ανάγκη, κάτι που θα κρίνει το Αρχηγείο».
• Στις Σέρρες; 
• «Η προχθεσινή βροχή, μείωσε προσωρινά τον κίνδυνο πυρκαγιάς στο νομό μας. Όμως εμείς είμαστε σε συνεχή επιφυλακή. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι πολίτες, τους οποίους θεωρούμε βοηθούς και συμπαραστάτες» είπε στη στήλη ο κ. Βασιλειάδης.

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

ΤΟΥΣ ...ΤΑΠΩΣΕ!

• Μπράβο στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο!
• Χθες κάλεσε σε πανστρατιά για την αναδάσωση όλων ανά τη χώρα καμένων εκτάσεων, με ενεργούς πρωτοστάτες τους κληρικούς, τους μοναχούς, τις μοναχές και τους πιστούς,

• ενώ αποφάσισε να παραχωρήσει 100 στρέμματα στην παλαιά Πεντέλη, προκειμένου «να χτίσουν τα σπίτια τους Κούρδοι πρόσφυγες των οποίων ο καταυλισμός κάηκε ολοσχερώς»!

• Ποια Κυβέρνηση, ποια Βουλή, ποιο Υπουργείο και ποιοι Οικολόγοι; Ο Ιερώνυμος τους πρόλαβε και τους έβαλε και τα γυαλιά!

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

ΜΑΖΕΨΤΕ ΤΙΣ ...ΛΗΓΜΕΝΕΣ!

• Γεμάτες είναι οι κολώνες στο κέντρο της πόλης, από αφίσες που μας καλούν σε εκδηλώσεις, που προ μηνών(!!) έχουν ήδη πραγματοποιηθεί!

   

• Φαντάζομαι πως κάποιου ευθύνη είναι να τις αποκαθηλώσει και να καθαρίσει τους …παραγεμισμένους στύλους.


• Δήμαρχε, τίνος δουλειά είναι;

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

ΚΑΛΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ στο Πανεπιστήμιο και τη ζωή!

• Συγχαρητήρια σε όσους και όσες πέτυχαν την εισαγωγή τους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Να αξιοποιήσουν σωστά τις γνώσεις που θα πάρουν εκεί, αλλά και τις ανεκτίμητες εμπειρίες που θα τους προσφέρει η φοιτητική τους ζωή. 

• Επειδή δε με το ισχύον σύστημα εισαγωγής μόνο κάποιος που ΔΕΝ ενδιαφέρεται καθόλου να περάσει στα ΑΕΙ και ΤΕΙ μένει απ` έξω, δεν έχω να πω κάτι γι` όσους/ες «έμειναν εκτός». 


• Έτσι κι αλλιώς η ζωή συνεχίζεται για όλους, με τις δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες της και με τις εκπλήξεις της. Αυτή είναι άλλωστε το μεγαλύτερο και σπουδαιότερο «Πανεπιστήμιο»!

ΒΛΑΚΑ ΕΜΠΡΗΣΤΗ!

• 4 πράγματα που δεν καταλαβαίνεις βλάκα εμπρηστή:
• 1. Tο οικόπεδο που δημιούργησες θα στο πουλήσουν τα αφεντικά σου έναντι αστρονομικού ποσού. Και φωτιά έβαλες και ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ μετά.
• 2. H αλλαγή του μικρο-και μακροκλίματος που προκάλεσες είναι η αιτία για την αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι, τις πλημμύρες το χειμώνα, τις κατολισθήσεις και την λειψυδρία. Για όλα... αυτά θα παραπονιέσαι σε λίγο καιρό και ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ για αιρκοντίσιον, εμφιαλωμένο νερό, ζημιές σε αυτοκίνητο/σπίτι.
   
• 3. Τα δέντρα που έκαψες είναι η αιτία για το άσθμα του παιδιού σου, για το γεγονός ότι δεν έχεις που να το πας βόλτα και για το γεγονός ότι θα γίνει βλάκας σαν κι εσένα μέσα στο σπίτι παίζοντας playstation. Και αυτό το άμοιρο ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ.
• 4. Τα λεφτά που καταναλώνονται για να σβήσει η φωτιά που έβαλες έρχονται από τον μισθό σου αν είσαι δημόσιος υπάλληλος, ή από τις εισφορές που θα πληρώσεις αν δεν είσαι. Όπως κ να έχει ΕΣΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΝΟΗΤΕ. 

• Ειλικρινά τώρα εξήγησε μου ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ?"

(από το troktiko)

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

ΑΛΛΟ ΠΡΑΓΜΑ...!!!!

• Αυτό το καλοκαίρι, δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά οι ντομάτες ήταν περισσότερο νόστιμες από άλλες χρονιές, Ασυνήθιστα θα έλεγα νόστιμες.
• Δεν ξέρω αν οι γνώστες και οι μποσταντζήδες το αποδίδουν κάπου, αλλά εμείς το καταευχαριστηθήκαμε. Οι ντοματοσαλάτες δεν λείπουν από το τραπέζι μας και το «βουτάω τρώω» με ζυμωτό ψωμί, δίνει και παίρνει.
• Οι θεσσαλονικείς φίλοι μας, ο Αντώνης και η Πυργούλα (στη φωτό κάτω με τον μικρό Βασίλη) έχουν ένα μικρό μποστάνι στην Τούζλα με το οποίο ο Αντώνης ασχολείται ερασιτεχνικά το καλοκαίρι και μας γεμίζει με φρέσκα λαχανικά κάθε που συναντιόμαστε.
   
• Φέτος δεν έκανε μόνο νόστιμη και πλούσια παραγωγή (έτρωγε δωρεάν όλη η γειτονιά για δυό μήνες) αλλά και …υπερμεγέθη!!
• Κοντά στο …κιλό έφταναν κάποιες από τις ντομάτες του (και δεν είναι από τα ψέματα που λένε συνήθως οι ψαράδες και οι κυνηγοί)!!!
• Για του λόγου το αληθές δημοσιεύω και τη φωτογραφία. 
• Σ.Σ. οι συγκεκριμένες ντομάτες δεν ήταν οι μεγαλύτερες, όμως ακολούθησαν την «μοίρα» εκείνων. Μέρος τους έγινε σαλάτα και το υπόλοιπο σάλτσα.
• Τελικά, άλλο πράγμα η ντομάτα στην εποχή της. Και του χρόνου!

(ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης)

ΑΝΘΡΑΚΕΣ...!

• Σταμάτησα νωρίς να βλέπω τις απευθείας συνδέσεις των καναλιών με τους καρβουνιασμένους τόπους γύρω από την πρωτεύουσα. Αυτή η αναμετάδοση τραγικών γεγονότων σε στυλ περιγραφής κρίσιμου και θεαματικού ποδοσφαιρικού αγώνα χωρίς ημίχρονα και τέλος, με ενόχλησε πολύ.
   
• Αρνήθηκα να μπω στη λογική του κάθομαι στον καναπέ και παρακολουθώ 24ωρη χολιγουντιανή «ταινία καταστροφής» και αναζήτησα ενημέρωση από το διαδίκτυο. Ολοκληρωμένη, κατατοπιστική, περιεκτική, απαλλαγμένη από ..εφέ! και προ πάντων, χωρίς να «εξαφανίζονται» οι άλλες ειδήσεις εσωτερικές και διεθνείς.
• Αλήθεια, γιατί η πυρκαγιά που καταγγέλλεται πως ξεκίνησε από τον χωροθετημένο για ΧΥΤΑ τόπο στο Γραμματικό αφέθηκε να γιγαντωθεί τόσο; 
• Θα μου πείτε χωρίς δάσος εκεί, πόσοι λόγοι θα έχουν απομείνει τώρα στους κατοίκους να μην θέλουν το έργο; Αφήστε που οι δρόμοι πρόσβασης στο νέο ΧΥΤΑ θα μπορούσαν πιά να γίνουν χωρίς πρόβλημα!!

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

ΜΠΕΤΟΝ ΑΡΜΕ!

• Τους αντιπαθώ τους γκρινιάρηδες ανθρώπους. Κι όλο φοβάμαι μην γίνω ή φανώ τέτοια, κάθε φορά που ανοίγω κουβέντες που αναφέρονται στα ανάποδα της καθημερινότητάς μας.
• Αλλά είναι γκρίνια οι διαπιστώσεις; Οι επιβεβαιώσεις δηλαδή συγκεκριμένων γεγονότων με προσωπική παρατήρηση;
• Όπου και να γυρίσεις στην Ελλάδα, το βλέπεις. Το αστικό πράσινο είναι αμελητέο, «φυματικό», τυχαίο ή (συχνότερα), ανύπαρκτο.
• Και πας στο εξωτερικό, και από το αεροπλάνο ακόμη, ψάχνεις να καταλάβεις πού στο καλό ανάμεσα στα πάρκα και τα δέντρα, είναι οι γειτονιές της πρωτεύουσας, είτε αυτή λέγεται Παρίσι, είτε Στοκχόλμη, Μόσχα, Βερολίνο, Λονδίνο (φωτό κάτω), ακόμη ακόμη Σόφια και Τίραννα (για να μείνουμε στην Ευρώπη)!!!
• Και πετάς πάνω από την Αθήνα και …όλα είναι αλλιώς! Κατάλευκη η πρωτεύουσά μας! Όχι από τα μνημεία από μάρμαρο Πεντέλης (πού να τα ξεχωρίσεις αυτά τα «πνιγμένα»), αλλά από το συνεχόμενο σαν συμπαγές μπετόν (φωτό κάτω) που «αστραποβολάει» κάτω από τον αττικό ήλιο (όταν φυσικά φυσάει αεράκι και το νέφος μετατοπίζεται)!
   
• Ξεχωρίζουμε για το μπετόν μας, σε όλη την Ευρώπη! Το αγαπάμε πολύ και το δείχνουμε! 
• Δείχνουμε βέβαια στους τουρίστες και τον «Εθνικό (πρώην Βασιλικό) Κήπο»! Αυτόν που η Αμαλία έκανε δίπλα στο τότε παλάτι (σημερινή Βουλή), για να μιμηθεί τα κλέη των άλλων Βασιλέων της γηραιάς και να δείχνει κι αυτή στους γαλαζοαίματους συγγενείς και καλεσμένους της, πως «Να! Έχουμε κι εμείς βασιλικά ανάκτορα» (…»εδώ που μας φέρατε να στραπατσαρίσουμε τα νιάτα και την αρχοντιά μας, μην χ…ω»)!
• Είναι ο μόνος οργανωμένος (πάντα βέβαια κατά την τρέχουσα ελληνική σημασία της λέξης) χώρος πρασίνου στο κέντρο της μεγαλούπολης των 5 εκατομμυρίων κατοίκων (φωτό κατω). 
• Ευτυχώς δηλαδή που μεγαλοπιάνονταν η Αμαλία και έμεινε κάτι χρήσιμο στην πόλη!
• Ελάχιστο βέβαια και ασύγκριτο με το απέραντο και καταπράσινο Χάιντ Πάρκ του Λονδίνου για παράδειγμα ή το Γκόργκι της Μόσχας ή το παρκ ντε λα Σιουταντέλα της Βαρκελώνης ή το Vondelpark του Άμστερνταμ ή…. (τελειωμό δεν έχουν)!!!
• Γι` αυτό και οι τουρίστες δεν πολυεντυπωσιάζονται και δεν τον περπατάνε. Πάνε Ταβέρνες, που έχουμε πολλές!
• Είπα για γκρίνια στην αρχή. Αλλά πάλι γυρνώ στις (ερωτηματικές) διαπιστώσεις.
• Γιατί άραγε στη χώρα μας, ούτε στις μικρές πόλεις όπως οι Σέρρες (φωτό κάτω) δεν δώσαμε την ευκαιρία να γίνουν …αλλιώς;
 
• Ανεβαίνει κανείς στον Κουλά και τρέχει το μάτι του στην πόλη μας των (μόλις) 80 χιλιάδων κατοίκων και βλέπει μια μάζα από τσιμέντο να απλώνεται και να απλώνεται και με απληστία να καταπίνει την γύρω πρασινάδα (η αχόρταγη)!!
• Κατ` εικόνα και καθ` ομοίωσιν της πρωτεύουσας όλα! Όμως της δικιάς μας της άρρωστης, όχι των άλλων κρατών!

• Την κρίσιμη στιγμή, εξέλιπε η καλλιέργεια και το όραμα και συμπορευθήκαμε στη δικτατορία της αρπαχτής, που μας φυλάκισε στο τσιμέντο. Την πατήσαμε!

 (φωτό: Α.Π-Καθρέφτης + airphotos.gr)  

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΤΟ ΧΙΟΝΟΧΩΡΙ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΡΟΣΙΑΣ!

• Μέσα στον καυτό Αύγουστο τι να ζητάει κάποιος; Δροσιά
• Έτσι όταν οι ανάγκες του ρεπορτάζ με οδήγησαν στο Χιονοχώρι (από το όνομα και μόνο δροσίζεται κανείς!), πήγα εκεί, όχι απλώς με προσδοκίες αλλά με βεβαιότητα, πως ήταν το κατάλληλο θέμα στην κατάλληλη εποχή!!
• Και δεν είχα άδικο!
• Στην πλαγιά του Μενοίκιου, τα 70 περίπου πέτρινα σπίτια του έχουν θέα όλο τον κάμπο των Σερρών και το κλίμα του είναι εξαιρετικό. Τόσο ξηρό και δροσερό, που «παλιά σχεδίαζαν ακόμη και τη κατασκευή σανατορίου εδώ» μου είπε ο δραστήριος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χιονοχωρίου Γιώργος Ταράσης (φωτό κάτω).
   
• Το χωριό, εγκαταλείφθηκε εντελώς λίγο πριν το 1970, όμως τα τελευταία 10 περίπου χρόνια, υπάρχει μια διαπιστωμένη τάση επιστροφής τόσο των παλιών του κατοίκων, όσο και άλλων, που εκτιμώντας την ομορφιά του τοπίου, αγοράζουν γη και χτίζουν.
• Πιστοί στην παράδοση του Χιονοχωρίου των πάλαι ποτέ 100 κτηνοτρόφων με τα 50 χιλιάδες αιγοπρόβατα, παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες ανακαινίζουν ή ανακατασκευάζουν τις κατοικίες τους τηρώντας τον άγραφο κανόνα, που θέλει όλα τα σπίτια, από πέτρα.
   
• Αλβανοί και Βούλγαροι μάστορες έχουν κάνει καλλιτεχνήματα στο Χιονοχώρι, που στα μάτια του επισκέπτη φαντάζει σαν «γκαλερί» από πανέμορφα πετρόχτιστα σπίτια, επιβλητικά και μεγάλα (κάποια, έχουν ακόμη και πισίνα)!! 
• Σερραίοι με οικονομική άνεση, επένδυσαν αρκετές χιλιάδες € εκεί, με σκοπό να ξεφεύγουν πότε πότε από την πολυκοσμία και το άγχος της πόλης μας, που απέχει μόλις 14 χιλιόμετρα από το χωριό που βρίσκεται σε υψόμετρο 730 μέτρων.
• Τι παράξενο!! Η αστυφιλία ερήμωσε το χωριό, εξαιτίας της ξαναζωντανεύει!! Τουλάχιστον τα καλοκαίρια, μια και δεν έχει πιά μόνιμους κατοίκους. 
• Στο μεγάλο πανηγύρι των Αγίων Αναργύρων, 70 αρνιά φουρνίζονται για τη μεγάλη γιορτή και το Αυγουστιάτικο φεγγάρι φέρνει κόσμο στο Χιονοχώρι, που τιμά το καλοκαίρι με εκδηλώσεις στο «Αλώνι» του χωριού.
   
• Δυστυχώς για τον οικισμό, χάθηκαν οι ευκαιρίες των μεγάλων χρηματοδοτικών πακέτων, για τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών στους τομείς της ύδρευσης, της αποχέτευσης και της οδοποιίας.
• Ήταν η περίοδος που ήταν έρημο το χωριό. Τώρα οι ντόπιοι που επιστρέφουν στη γη των γονιών και των παππούδων τους (όλοι Βλάχοι Αβδελιώτες από την περιοχή των Γρεβενών), τρέχουν για να κερδίσουν τον χαμένο χρόνο. 
• Με τη βοήθεια του Δήμου Σερρών (ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Γούνας είναι Χιονοχωρίτης) και της Νομαρχίας, δρομολογούνται κάποια πράγματα. Και οι ντόπιοι, ελπίζουν!

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

ΚΑΛΩΣ ΞΑΝΑΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ!!!

Επιστροφή της στήλης στη συνηθισμένη της γωνιά. 
• Μετά από ενάμιση μήνα απουσίας, νοστάλγησε και η γράφουσα αυτή την καθημερινή επαφή με όλους εσάς τους αναγνώστες και φίλους της «Ε», που ξέρουμε πως μας διαβάζετε, μας κουβεντιάζετε με τους φίλους και τις παρέες σας, μας τηλεφωνείτε και μας αναζητάτε για να μας πείτε τη γνώμη σας, να μας μεταφέρετε παρατηρήσεις, να μας κάνετε υποδείξεις και πολλές φορές, για να μας επαινέσετε!. 
• Όμως, κακά τα ψέματα! Καλές και χρήσιμες οι διακοπές. «Ξεφορτώνει» λίγο το μυαλό, αλλάζει η διάθεση, αλλάζουν και οι παραστάσεις. Χαλαρώνει η καθημερινότητα και αυξάνει η θετική ενέργεια. Απαραίτητα πράγματα!
• Αυτό έκανα κι εγώ. «Κανακέψαμε» λίγο τους εαυτούς μας, βρεθήκαμε ως οικογένεια, πήραμε τους δρόμους και ψάξαμε για φιλικές γωνίες και ανθρώπους, για να πάρουμε και να δώσουμε, να μοιραστούμε και να επικοινωνήσουμε.
Ωραίο ήταν αυτό το καλοκαίρι και χαίρομαι που ολοκληρώθηκε όμορφα και ομαλά. Έτσι μόνο γίνεται ευχάριστη η επιστροφή!!
• Ως «σπονδή» λοιπόν στο καλοκαίρι που (ημερολογιακά) φεύγει, η στήλη μοιράζεται μαζί σας, μερικές εικόνες από τις θερινές της στάσεις. Τόποι όμορφοι, που γίνονται μοναδικοί όταν τους χαίρεσαι μαζί με τους δικούς σου!
   
Η καταπληκτική παραλία των Εγκρεμνών στην όμορφη Λευκάδα (αριστερά) και τα επιβλητικά Αθαμανικά Όρη, στο νότιο τμήμα της Πίνδου.

   
Η μοναδική κεντρική αίθουσα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου με το άγαλμα του Δαρβίνου και (δεξιά) το μυστηριακό Στόουνχέτζ.
 
Η αίθουσα του Παρθενώνα, στον δεύτερο όροφο του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, στην Αθήνα. Το εισιτήριο μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είναι μόλις 1€. 

• Άντε! Καλώς (ξανα) βρεθήκαμε!!

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης