Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΣΕΡΡΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ. Ψάχνουν για εισόδημα.




    • Εξαιρετικά ζωηρό το ενδιαφέρον των Σερραίων αγροτών, να επενδύσουν σε εγκατάσταση φωτοβολταικών, σε τμήματα της καλλιεργήσιμης γης τους.
    • Χθες, πρώτη μέρα κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων, σχημάτισαν ουρές έξω από τη ΔΕΗ Σερρών, με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και τους φακέλους στα χέρια τους.
    • Τρία «συνεργεία» υπαλλήλων της τοπικής ΔΕΗ (ανάμεσά τους και ο ίδιος ο Διευθυντής Μανώλης Εμμανουηλίδης), παραλάμβαναν τα έγγραφα των αγροτών, στη μεγάλη αίθουσα του κτιρίου.
    • 186 ήταν οι ενδιαφερόμενοι χθες, με τη λίστα να παραμένει ανοιχτή όσο θα υπάρχει ενδιαφέρον.
    • Η πυκνή προσέλευση  των αγροτών, ανάγκασε τους υπεύθυνους να χωρίσουν τη λίστα σε δύο τμήματα και να ενημερώσουν «τους έχοντες αριθμό από το 76 και μετά», να περάσουν σήμερα για την κατάθεση των φακέλων τους.
    • «Περιμέναμε το ενδιαφέρον που εκφράστηκε από τους αγρότες. Απλώς η διαδικασία παραλαβής θα μπορούσε να είναι καλύτερα οργανωμένη, για να αποφεύγονται εκνευρισμοί και ταλαιπωρία.» είπε στον «Κ» ο κ. Εμμανουηλίδης, εν μέσω φόρτου εργασίας και με δεκάδες αγρότες να περιμένουν μπροστά από τα γραφεία των υπαλλήλων για να εξυπηρετηθούν.

  • «Μπορεί να μας πάρει και ένα εξάμηνο προκειμένου να ελέγξουμε όλους αυτούς τους φακέλους, ώστε να προκριθούν οι ωριμότερες προτάσεις προς υλοποίηση. Δικό μας μέλημα ως ΔΕΗ είναι να μπορέσουμε όταν έρθει η ώρα, να συνδέσουμε με επιτυχία με το υπάρχον δίκτυό μας, τις ήλεκτρο-παραγωγικές μονάδες που θα προκύψουν από τα φωτοβολταϊκά, ώστε αυτό να παραμείνει ασφαλές» τόνισε συμπληρωματικά,
  • διευκρινίζοντας πως « δεν αγοράζει η ΔΕΗ το παραγόμενο ρεύμα, αλλά ο ΔΕΣΜΙΕ, στον οποίο κόβουν και τιμολόγια οι αγρότες-επιχειρηματίες παραγωγοί ενέργειας».
  • Για να μπορέσει κάποιος να μπει στο πρόγραμμα, θα πρέπει να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και να έχει διαθέσιμη για την εγκατάσταση της μονάδας αγροτική έκταση.
  • «Το αγροτικό επάγγελμα δεν αποδίδει πιά. Η αναζήτηση οικονομικών πόρων και εισοδήματος ήταν το κίνητρο για να καταθέσω αίτηση» είπε στη στήλη ο Δημήτρης Γιαννίδης από τη Μαυροθάλασσα.
  • «Το πρόγραμμα είναι ένα δώρο του Υπουργείου προς εμάς. Προσωπικά σκοπεύω να το αξιοποιήσω για να αποκτήσω οικονομικό πόρο, αφού η τιμή πώλησης του παραγόμενου ρεύματος, είναι για την ώρα ικανοποιητική» είπε και ο Κώστας Κιοσίδης με κτήματα στο Δαφνούδι.

  • Όσον αφορά το κόστος της επένδυσης και την αγορά των πάνελς καθώς και τα έξοδα εγκατάστασης, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες ελπίζουν όπως είπαν στη στήλη, «σε μία κρατική βοήθεια» για να πραγματοποιήσουν την επένδυσή τους.
  • Να σημειωθεί πως στο νομό Σερρών, το θερμό ενδιαφέρον αλλά και οι επενδύσεις ιδιωτών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», έχουν εκφραστεί εδώ και χρόνια, γεγονός που πιστοποιούν τόσο η ύπαρξη αιολικού πάρκου στο Σιδ/στρο, όσο και η λειτουργία δεκάδων φωτοβολταικών εγκαταστάσεων, από τις μεγαλύτερες της χώρας.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η όλη κατάσταση με τα Φ/Β είναι η μεγαλύτερη κοροϊδία για τους αγρότες που κυνηγάνε το εύκολο χρήμα.


Έτσι που φυτεύουν σε εύφορα χωράφια, αντί για σιτάρι φωτοβολταϊκά, σε λίγο καιρό μην απορούμε γιατί ανέβηκε πάλι το αλεύρι.



Οι αγρότες, αντί να κάτσουν να δουλέψουν στα χωράφια τους, για άλλη μια φορά κυνηγάνε το εύκολο χρήμα.

την προηγούμενη φορά την είδαν όλοι χρηματιστές και το '99 με την πτώση της Σοφοκλέους άρχισαν να αυτοκτονούν.


Όταν πάρουν χαμπάρι τι διαδικασία - χαρτούρα χρειάζεται, ακόμη και μετά την εγκατάσταση......θα κλείνουν πάλι τους δρόμους

Ανώνυμος είπε...

Τα φωτοβολταικα είναι καλό να τοποθετούνται σε περιοχές που δεν είναι εύφορες. Θα είναι πολύ καλό για την χώρα να αναπτύξουμε κι αυτό τον τομέα, αλλά χωρίς να βλάψουμε την παραγωγή μας.