Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ: ΑΜΥΘΗΤΟΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ!

  • Ένας ενεργειακός θησαυρός 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με νερό θερμοκρασίας από 35οC έως 60oC, βρίσκεται μόλις 400 μ. κάτω από το έδαφος της γεωγραφικής περιοχής του Δήμου Ηράκλειας, συμπεριλαμβανόμενης και έκτασης που καταλαμβάνει τμήμα της Λίμνης Κερκίνης.
  • 30 σχεδόν χρόνια μετά τις πρώτες προσπάθειες των φορέων της πολιτείας αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να οριοθετήσουν και να χαρτογραφήσουν το συγκεκριμένο Γεωθερμικό Πεδίο, ήρθε η ώρα ο ομώνυμος Δήμος
  • να πάρει στα χέρια του και στη δικαιοδοσία του το δικαίωμα έρευνας και χρήσης αυτού του τεράστιου αναπτυξιακού κεφαλαίου της περιοχής και της χώρας.


  • Ο Δήμαρχος Ηράκλειας Κλεάνθης Κοτζακιαχίδης σε εσπερίδα που διοργανώθηκε στο Λιθότοπο προκειμένου να γνωστοποιηθεί η σημαντική αυτή εξέλιξη, αλλά και να επεκταθεί η ενημέρωση και η επιστημονική πρόταση πάνω στις δυνατότητες και τους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης του Γεωθερμικού Πεδίου,
  • δήλωσε πολύ ικανοποιημένος «από το γεγονός πως φτάσαμε πιά στο σημείο ένας αμύθητος φυσικός πλούτος να περνάει στα χέρια του Δήμου και να γίνεται αναπτυξιακό εργαλείο και εγγύηση του μέλλοντος της περιοχής».
  • Όλοι οι παράγοντες που συνέβαλαν στις ευχάριστες αυτές εξελίξεις έδωσαν το παρών στον Λιθότοπο, υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας έμπρακτα το «επόμενο βήμα» και φυσικά αίροντας τα γραφειοκρατικά εμπόδια, τον κύριο δηλαδή παράγοντα των χρόνιων καθυστερήσεων.
  
  • Ο  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ανδρέας Ανδρεόπουλος (φωτό δεξιά) που ήρθε στη θέση του Υφυπ. Ανάπτυξης Θάνου Μωραΐτη, μίλησε με θερμά λόγια για την προοπτική που ανοίγεται στην Ηράκλεια,
  • Ενώ το ΙΓΜΕ, ως κύριος φορέας της έρευνας και της αποτύπωσης του πεδίου, εκπροσωπήθηκε από τον γεν. Δ/ντή του  και Καθηγητή Πανεπιστημίου Κώστα Παπαβασιλείου.
  • «Το ΙΓΜΕ, θα παραμείνει βασικός σύμβουλος στις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν σχετικά με την αξιοποίηση του Γεωθερμικού Πεδίου της Ηράκλειας, με σκοπό την κοινή ωφέλεια από τη χρήση του» δήλωσε στον «Κ».
  • Σύμφωνα με το Υπ. Ανάπτυξης και ανάλογα με την ωριμότητα των μελετών που θα κατατεθούν, σε ένα χρόνο από σήμερα θα ανοίξει ο δρόμος σε πλήθος εφαρμογών της ανανεώσιμης Γεωθερμικής Ενέργειας, όπως: θερμοκήπια, τηλεθέρμανση σε σπίτια και επιχειρήσεις, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας κ.α.
  • Στην εκδήλωση ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο νομοθετικό πλαίσιο περί μίσθωσης των γεωθερμικών πεδίων, από την Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Υδατικών Πόρων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Νίνα Γραμματικοπούλου ενώ
  • από τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Μιχαήλ Φυτίκα παρουσιάστηκαν οι εφαρμογές της  «Γεωθερμίας στο Κόσμο», με ιδιαίτερη έμφαση στις προοπτικές αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

1 σχόλιο:

Tasos είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα,μακάρι όλα όσα ειπώθηκαν να γίνουν και πράξη σύντομα και να μην μείνουν μόνο στα σχέδια.Ήμουν εκεί την περασμένη Παρασκευή και την παρακολούθησα όλη,ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν οι ομιλίες των 2 επιστημόνων του ΙΓΜΕ που μίλησαν τελευταίοι.Μακάρι η γεωθερμία να προχωρήσει στην περιοχή μας και να δούμε τον τόπο μας να ανατπύσσεται και να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.Αρκεί το όλο project να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς και να μην κολλήσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες,όπως τόσα άλλα στην Ελλάδα.Το μόνα ίσως αρνητικά στην εκδήλωση ήταν η μεγάλη διάρκεια της χωρίς κανένα ενδιάμεσο διάλλειμα και η γρήγορη αποχώρηση βουλευτών και δημάρχων που απλά παρευρέθηκαν για να τους δει ο κόσμος και να εκφωνήσουνν ένα λογύδριο,γιατί τπτ νέο δεν ακούσαμε από αυτούς...Και εις άλλαν με υγεία!