Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ.

Με εννέα κοινά αιτήματα πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους οι εκπρόσωποι των αγροτών από είκοσι μπλόκα, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Άγκιστρο Σερρών, κοντά στον Προμαχώνα, με πρωτοβουλία των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών...

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν αρχικά εκπρόσωποι από 23 μπλόκα.

Στη συνέχεια, όμως, αποχώρησαν οι εκπρόσωποι τριών μπλόκων (Επανομής, Χαλκηδόνας-Θεσσαλονίκης και Πλατυκάμπου -Λαρίσης), λόγω της διαφωνίας τους στο θέμα για το Μητρώο Αγροτών.


Συγκεκριμένα, οι αγρότες διεκδικούν:

-Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.

-Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

-Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα

-Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και "παράνομων" παρακρατήσεων

-Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων κ.α.

-Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων

-Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κίνδυνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του

-Μη φορολόγηση των χωραφιών

-Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και τη μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.


Στη συνάντηση ανταποκρίθηκαν αγρότες από τα μπλόκα:

Προμαχώνα (Σερρών), Νίκαιας (Λάρισας), Μαλγάρων (Θεσσαλονίκης), Δοϊράνης (Κιλκίς), Γαλάτιστας, Νέας Τρίγλιας, Ορμύλιας και Καλυβιών (Χαλκιδικής), Σερβίων (Κοζάνης), Μελισσίου, Κρύας Βρύσης και Παραλίμνης Γιαννιτσών (Πέλλας), Λιτοχώρου (Πιερίας), Λούρου (Πρεβέζης), Ορμενίου και Κορνοφωλιάς (Έβρου),

ενώ με τηλεφωνική επιβεβαίωση, δήλωσαν συμμετοχή τα μπλόκα από: Μαντούδι Ευβοίας, Κέρκυρα, Χανιά, Αίγιο και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αγρότες θα αποστείλουν σήμερα τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή, με την οποία θα διεκδικήσουν συνάντηση, «όταν θα το κρίνουν οι ίδιοι», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Ο αγροτοσυνδικαλιστής Βαγγέλης Μπούτας τόνισε ότι «ο αγώνας πλέον θα είναι κοινός» και απηύθυνε έκκληση στους αγρότες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, ο αγροτοσυνδικαλιστής από τα Μάλγαρα, Κώστας Ανεστίδης, ανέφερε: «Πλέον δεν μας χωρίζει τίποτα. Μας ενώνει το χρώμα της γης και όχι των κομμάτων».

Ο εκπρόσωπος των αγροτών από τα μπλόκα του Έβρου Γιάννης Μαργαριτίδης αναφέρθηκε στον κοινό αγώνα των αγροτών για την εκπλήρωση των εννέα βασικών αιτημάτων τους, ενώ ο εκπρόσωπος των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του Προμαχώνα επεσήμανε ότι "σήμερα οι αγρότες ζούνε μία ιστορική στιγμή που θα μείνει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό τους".

Εκτός των εννέα αυτών βασικών αιτημάτων, κατά τη συζήτηση των αγροτών, επισημάνθηκε ότι το κάθε μπλόκο διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει εξίσου τα ιδιαίτερα τοπικά αιτήματά του. (ANA-MΠE)

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης


Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΟΜΑΧΩΝΑΣ ΚΑΛΕΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ!!!

  • Το αίτημα - έκκληση του Προέδρου του Ερυθρού Σταυρού Ανδρέα Μαρτίνη να ανοίξουν το δρόμο για α σύνορα, έπιασε τόπο και από τις 3.30 χθες το απόγευμα οι αγρότες άνοιξαν το Τελωνείο του Προμαχώνα, αφήνοντας όλα τα οχήματα να συνεχίσουν το δρόμο τους.

Οι εθελοντές του ΕΕΣ (βλ φωτό) από την αρχή των κινητοποιήσεων, δίνουν επί 24 ώρες κάθε μέρα το παρών στα μπλόκα προσφέροντας υπηρεσίες και βοήθεια σε όσους τις χρειάζονται.

  • Τροφή, νερό και κουβέρτες για προστασία από το δριμύ ψύχος έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα εκατοντάδες στο μπλόκο του Προμαχώνα και η παρουσία τους στις πολλές φορές ατελείωτες ουρές των φορτηγών λόγω των πολύωρων αποκλεισμών, είναι βάλσαμο για τους ταλαιπωρημένους οδηγούς.

------------------------------------------------------------

  • Οι καιρικές συνθήκες πάντως ήταν χθες ο «στρατηγός» των αγροτικών μπλόκων.
  • Στο νομό μας, λόγω της πυκνής χιονόπτωσης οι δρόμοι έμειναν ανοιχτοί, μια και οι Σερραίοι αγρότες των μπλόκων δεν θέλησαν να προσθέσουν ταλαιπωρία σε όσους ήδη με δυσκολία κινούνταν στους υψηλής επικινδυνότητας λόγω χιονιού και παγετού δρόμους, της Β. Ελλάδας.
  • Έτσι, εκτός από τον Προμαχώνα, οι αγρότες του μπλόκου των Κερδυλλίων άνοιξαν για πρώτη φορά μετά από 12 μέρες και την Εγνατία, ενώ ανοιχτός παρέμεινα για τους ίδιους λόγους και δρόμος Σερρών – Θεσσαλονίκης.

  • Το νέο είναι, η πρόσκληση που απηύθυναν οι αγρότες του Προμαχώνα προς τους συναδέλφους τους των υπόλοιπων μπλόκων ανα τη χώρα, να έρθουν στα σύνορα, προκειμένου να προκύψει κοινή γραμμή διεκδίκησης και ενιαίο μέτωπο δράσης για την επίλυση των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων τους, μέσω διαλόγου με το Υπουργείο.
  • Θα φανεί αύριο, (το ραντεβού είναι για τη 1.00 το μεσημέρι του Σαββάτου στο Άγκιστρο), πόσα μπλόκα θα ανταποκριθούν και τι θα προκύψει.

ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΑΙΤΗ!

  • Και μιά και η επικαιρότητα δεν έχει μόνο αγροτικές κινητοποιήσεις,
  • η στήλη σήμερα θέλει να εστιάσει στην Αιτή, με αφορμή την τεράστια καταστροφή εκεί και την απώλεια χιλιάδων ζωών από τον τρομερό σεισμό, γνωστοποιώντας μία ελάχιστα γνωστή στιγμή της ιστορίας, που τη συνδέει με τη δική μας χώρα.

  • Η μικρή λοιπόν μακρινή και φτωχή αυτή χώρα είναι η πρώτη που αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση του 1821, διά του τότε Προέδρου της Μπόγιερ!
  • Όπως λοιπόν αναφέρει ο Τάσος Βουρνάς, στην Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, Αθήνα, εκδ. Τολίδης, σελ. 94.: «Το πρώτο κράτος που αναγνώρισε την ελληνική επανάσταση επίσημα ήταν η Αϊτή. Ο Boyer έστειλε στις 15.01.1822 έγγραφο στην ελληνική επιτροπή του Παρισιού απαντώντας στην αίτηση των Κοραή, Πίκκολου και Βογορίδη, στους οποίους ανάγγελλε την αναγνώριση της ελληνικής προσωρινής διοίκησης και ευχόταν την νίκη της επανάστασης».
  • Μάλιστα, μόλις που τελείωσε τον δικό της απελευθερωτικό πόλεμο εναντίον των Γάλλων αποικιοκρατών, αν και κατεστραμμένη οικονομικά, έστειλε στο Παρίσι και στον ΑΔΑΜΑΝΤΙΟ ΚΟΡΑΗ, 25 τόνους καφέ προκειμένου να εκποιηθούν, για να αγορασθούν όπλα για τον δικό μας αγώνα.
  • Επίσης, έστειλε 100 εθελοντές μαύρους στρατιώτες, να πολεμήσουν στο πλευρό των Ελλήνων, που όμως δεν έφτασαν ποτέ, αφού πιθανόν σφαγιάστηκαν από Γάλλους !

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ...!!!!

  • Μέχρι και παρολίγον «σιδηροδρομικό δυστύχημα» κατασκευάστηκε από κάποιους χθες στον Προμαχώνα!!

  • Κανένα «δυστύχημα» δεν ήταν δυνατόν να συμβεί, ούτε και ποτέ ο Σταθμάρχης Γιώργος Νικολάου με τον οποίο όλοι οι παρόντες δημοσιογράφοι συνομιλήσαμε (πριν και μετά τη διέλευση της αμαξοστοιχίας) μας το ανέφερε ως πιθανότητα,
  • αφού οι μεν αγρότες είχαν απελευθερώσει τις γραμμές τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την έλευση του τρένου(για την ακρίβεια ποτέ δεν τοποθετήθηκε τρακτέρ πάνω στη γραμμή διέλευσής του), αυτό δε, εκτέλεσε κανονικά, χωρίς καθυστέρηση και με ασφάλεια κατά δήλωση και του ίδιου του μηχανοδηγού του, το δρομολόγιο.

  • Άξιον απορίας λοιπόν το πώς προέκυψε το όλο θέμα (και ποιούς σκοπούς εξυπηρετούσε), δεδομένου πως και σε επικοινωνία της γράφουσας με τον Σταθμάρχη ο τελευταίος όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα αλλά μίλησε και για «δημοσιογραφικές υπερβολές» (άλλη λέξη χρησιμοποίησε είναι αλήθεια αλλά κωλύομαι να την μεταφέρω) από την πλευρά του συντάκτη!
  • Αν λοιπόν τα ΔΙΚΑ μας μάτια και η ΔΙΚΗ μας (με την έννοια του επαγγελματία καταγραφέα και αυτόπτη παρατηρητή των γεγονότων) νοημοσύνη αμφισβητούνται, διαψεύδονται και υποτιμώνται από συντάκτες –τριες κειμένων που δεν ήταν καν παρόντες-ούσες στο γεγονός,
  • τότε σκεφτείτε τί μπορεί να σερβίρουν οι επιτήδειοι και ανεύθυνοι εξ ημών, στον απλό τηλεθεατή και αναγνώστη, που καλείται να καταναλώσει «ειδήσεις» και «αλήθειες» για τις οποίες αν είχε ιδίαν γνώση θα έλεγε: «ήμουν εκεί ρε παιδιά και το είδα με τα μάτια μου. Μας δουλεύετε;»!

  • Για την Ιστορία και μόνο (και ως υποχρέωση απέναντι σε όλους όσους δημοσιογράφους και εικονολήπτες καταγράψαμε με ευθύνη το ρεπορτάζ) να αναφέρω ότι διαμαρτυρήθηκα στο ΜΠΕ (που παραδέχτηκαν την κατάσταση), ενημερώνοντας παράλληλα και την ΕΣΗΕΜΘ, όπως έκαναν κι άλλοι συνάδελφοι.
  • Μη χειρότερα!!!
ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ! ("Χύμα" είμαστε?)

  • «Δεν εκπροσωπούσα την Ελληνική Κυβέρνηση και πολιτεία στη συνάντηση που είχα με τους Βούλγαρους χθες τα μεσάνυχτα» δήλωσε ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, ερωτώμενος σχετικά από τη στήλη.
  • «Δέχτηκα ένα νυχτερινό τηλεφώνημα από το Νομάρχη του Μπλαγκόεβγκραντ Βαλερί Σμιλένοφ, με τον οποίο διατηρώ άριστες σχέσεις. Μου ζήτησε να συναντηθούμε σε Βουλγαρικό έδαφος για το θέμα των μπλόκων.
  • Στην πορεία μου είπε πως θα είναι μαζί του και ο Βούλγαρος Υπουργός Γεωργίας Μιροσλάβ Ναιντένοφ, καθώς και ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της γείτονος Κασιμίρ Γκεοργκίεφ.
  • Στα 10 λεπτά που διήρκεσε η συνάντησή μας σε αίθουσα του συνοριακού Καζίνο όπου με περίμεναν, μου μετέφεραν την αγωνία τους για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και τα πλήγματα που δέχεται το εμπόριο.
  • Ο Βούλγαρος Υπουργός μου είπε πως συνομιλεί συχνά με την κ. Μπατζελή για το θέμα, πως αντιλαμβάνεται την ένταση στη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ίσως συμβάλλαμε λίγο και μείς σ` αυτό» εννοώντας την συνάντηση Μπορίσοφ- αγροτών
  • και μου εκμυστηρεύτηκε πως και αυτοί είναι προετοιμασμένοι για ανάλογες κινητοποιήσεις των αγροτών τους στα σύνορα με τη Ρουμανία και μου ζήτησε να μεταφέρω παράκλησή του προς του αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα, να ανοίξουν το δρόμο για να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι 300 και πλέον εγκλωβισμένοι οδηγοί φορτηγών.
  • Μετέφερα την παράκληση στους αγρότες μετά από λίγο που ξαναπέρασα τα σύνορα, συνομιλώντας με τους κυρίους Αραμπατζή και Τουρτούρα..
  • Χάρηκα που οι αγρότες έδειξαν ευαισθησία και διευκόλυναν την κατάσταση ανοίγοντας τον δρόμο και επίσης που συνέβαλλα θετικά στην υπόθεση».

  • Αυτές όμως οι δηλώσεις του Νομάρχη εξόργισαν τους αγρότες του Προμαχώνα, που με απανωτές τους τοποθετήσεις διέψευδαν πως τους μετέφερε την παράκληση των Βουλγάρων και πολύ περισσότερο πως αποφάσισαν άνοιγμα του δρόμου γιατί τους το ζήτησε.

  • «Ο δρόμος θα άνοιγε έτσι κι αλλιώς γιατί το ψύχος ήταν δριμύ και δεν θέλαμε να πολλαπλασιαστεί η ταλαιπωρία των οδηγών. Ο Νομάρχης δεν μας είπε τίποτε ούτε και μας παρακάλεσε να το κάνουμε. Δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι ανοίξαμε το δρόμο» έλεγε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Παύλος Αραμπατζής ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και οι δηλώσεις των Γιώργου Κασάπογλου από την Αλιστράτη και Άρη Λιούτα από την Ηράκλεια.

Τελικά, και λόγω της έντασης που είχε δημιουργηθεί με αφορμή το ερώτημα «γιατί, πώς και ποιός άνοιξε το μπλόκο», κατά τη μεσημεριανή επίσκεψή του στον Προμαχώνα, ο Νομάρχης συναντήθηκε μόνο με τους δημοσιογράφους και καθόλου με τους εκπροσώπους των αγροτών που βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Ερωτήματα:
1). Έπρεπε ο Νομάρχης Σερρών να λειτουργήσει ως μεταμεσονύχτιος «ταχυδρόμος» των παρακλήσεων της Βουλγαρικής πλευράς από τη στιγμή που μέχρι τώρα δεν έχει πάει στον Προμαχώνα για να τους μεταφέρει τις παρακλήσεις της Ελληνικής πλευράς;

Και
2). Γιατί θύμωσαν οι αγρότες; Ποιός θα εκπλησσόταν που άνοιξαν τα σύνορα επειδή τους το ζήτησαν οι Βούλγαροι; Το έκαναν ήδη μία φορά με τον Μπορίσοφ, που μάλιστα κάλεσαν οι ίδιοι!

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

ΗΓΕΣΙΕΣ, ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΙ.

  • Ρόλο ηγέτη των μισών τουλάχιστον μπλόκων που υπάρχουν στη χώρα, φαίνεται να αναλαμβάνουν (άτυπα ίσως στην αρχή), οι αγρότες του Προμαχώνα.

  • Οι συναντήσεις που ξεκίνησαν με την επίσκεψη στα σύνορα του Βαγγέλη Μπούτα το περασμένο Σάββατο, συνεχίστηκαν την Κυριακή με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του μπλόκου των Μαλγάρων και πιθανότατα αύριο με την έλευση αγροτών από το μπλόκο της Λάρισας,
  • έκαναν ξεκάθαρη την πρόθεση δημιουργίας ενός νέου μετώπου, από τα 13 μπλόκα που δεν ανήκουν στην γνωστή Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, η οποία συναντήθηκε (χωρίς αποτέλεσμα) το μεσημέρι της Κυριακής με την Υπ. Γεωργίας.
  • Φαίνεται μάλιστα πως σήμερα ή αύριο Τετάρτη με την ολοκλήρωση του Εθνικού διαλόγου για το Αγροτικό που γίνεται στο Ζάππειο, θα έχουμε και την πρώτη συντονισμένη, κοινή εκδήλωση αυτού του νέου μετώπου.
  • Οι αγρότες του Προμαχώνα, προτάσσουν την επίλυση των οικονομικών τους αιτημάτων και επιζητούν το διάλογο με το Υπουργείο μόνο γι` αυτά στη συγκεκριμένη φάση.

  • Ζητούν να τους δοθούν άμεσα τα οφειλόμενα και επιπλέον οικονομική στήριξη για αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από τις χαμηλές τιμές που πουλούν τα προϊόντα τους στους εμπόρους.

  • (Αλήθεια γιατί αυτοί δεν εξηγούν για ποιό λόγο αγοράζουν φτηνά και διαθέτουν πανάκριβα στην αγορά; Γιατί η τιμή από το «χωράφι στο ράφι» έχει τόσο μεγάλη διαφορά;).

  • Ζητούν ακόμη επίμονα μία «κατ` ιδίαν» συνάντηση με την κ. Μπατζελή,

  • αλλά χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, ακύρωσαν το ραντεβού που τους έκλεισε μαζί της για το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ο βουλευτής Στάθης Κουτμερίδης.
  • Η χθεσινή κίνησή τους να αποκλείσουν και τη σιδηροδρομική γραμμή (φωτό πάνω) που συνδέει μέσω Προμαχώνα την Ελλάδα με τη Βουλγαρία και την Ευρώπη, εντασσόταν στο πλαίσιο της προαναγγελθείσης κλιμάκωσης των ενεργειών τους, μετά την άκαρπη (ως προς την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων), συνάντηση της Κυριακής.
  • Τα τρακτέρ έκλεισαν τις γραμμές των τρένων στις 12 το μεσημέρι και το διάστημα που παρέμειναν εκεί δεν συνέπεσε με κάποιο δρομολόγιο, αφού προηγήθηκαν συνεννοήσεις με τον Σταθμάρχη Γιώργο Νικολάου (βλ φωτό).
    • Ο τελευταίος είπε μιλώντας στη στήλη είχε εντολή από τον αρμόδιο Υπουργό Συγκοινωνιών, «Να γίνει αμέσως καταγγελία στην οικεία Εισαγγελία και την Αστυνομία εναντίον των αγροτών, σε περίπτωση που θα δημιουργούνταν και η παραμικρή καθυστέρηση σε δρομολόγιο επιβατικής ή εμπορικής αμαξοστοιχίας, εξαιτίας των τρακτέρ».
  • Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Τέσσερα μόνο τρακτέρ μπόρεσαν να ξεκινήσουν από το μπλόκο του Τελωνείου για να αποκλείσουν τις γραμμές του τρένου. Το κρύο και η πολυήμερη ακινησία τους, ξεφόρτισαν τις μπαταρίες τους και πάγωσαν τις μηχανές τους.
  • «Τώρα και να έπρεπε να φύγουμε, δεν θα μπορούσαμε» είπαν χαριτολογώντας κάποιοι αγρότες!
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ(?)!

  • Αναμφίβολα δύσκολες και απαιτητικές οι συνθήκες στο μπλόκο του Προμαχώνα και η πολυήμερη παραμονή εκεί, απαιτεί προετοιμασία και οργάνωση από την πλευρά των αγροτών.
  • Δίπλα στα εδώ και οκτώ μέρες κολλημένα στην άσφαλτο του Τελωνείου τρακτέρ τους, οι αγρότες έχουν στήσει από την πρώτη στιγμή τον δικό τους μικρό «καταυλισμό», για να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες όχι μόνο για ολιγόλεπτη ανάπαυση και προστασία από τον άγριο καιρό, αλλά και για συζήτηση, παρακολούθηση της επικαιρότητας, οργάνωσης του αγώνα τους και φυσικά σίτιση!
  • Σήμερα ο φωτογραφικός φακός της στήλης μπαίνει «στα άδυτα» του αγροτικού καταυλισμού στον Προμαχώνα
  • και ανεξάρτητα εάν κάποιος συμφωνεί ή κατακρίνει τους αγρότες για τον τρόπο και φυσικά τις αδιαμφισβήτητες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της διαμαρτυρίας τους, θα τους παραδεχτεί τουλάχιστον για την οργάνωση τους!


Οι μάστορες της κατσαρόλας και της ψησταριάς. Στο παράπηγμα της Αλιστράτης (πάνω) στο «τσουκάλι» βράζει το χοιρινό με πράσα,

ενώ τα βράδια η Νιγρίτα (αριστερά) και το Μητρούση (δεξιά), ρίχνουν στα κάρβουνα το κρέας. Η σίτιση της βάρδιας περιφρούρησης του μπλόκου, σε εξέλιξη.

Η νύχτες είναι μεγάλες και κρύες και οι αγρότες περικυκλώνουν τις αυτοσχέδιες σόμπες, συζητώντας.






Νιγριτινοί (αριστερά) και Σκοπηνοί (εκ Ν. Σκοπού), στα πλαστικά τους παραπήγματα γύρω από το βραδινό τραπέζι.


Κάτω: Οι σκεπασμένες καρότσες των τρακτέρ έγιναν προσωρινά αυτοσχέδια καλύματα και χώροι συνεδριάσεων.




ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΚΑΙ... ΦΟΥΡΦΟΥΡΙΑ!!!

Επειδή η συνάντηση του Βούλγαρου Πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ με τους Σερραίους αγρότες του Προμαχώνα είναι ήδη γνωστή από την περασμένη Παρασκευή, σήμερα σας δίνω μόνο μερικές από τις σχετικές φωτογραφίες που τράβηξε η στήλη.
Σ.Σ. Το εντυπωσιακότερο όλων (πέρα από το αιφνιδιαστικό της συνάντησης), ήταν η άφιξη του Μπορίσοφ με ελικόπτερο, το οποίο μάλιστα έκανε πρώτα μερικούς κύκλους πάνω από τα κεφάλια της Σερραικής αντιπροσωπείας (και ημών των δημοσιογράφων), πριν προσγειωθεί σε αφρόντιστη αλάνα δίπλα στο Καζίνο των Βουλγαρικών συνόρων!!!
------------------------------------------------------------

Οι Σερραίοι αγρότες, περνούν τα Βουλγαρικά σύνορα, για να συνατήσουν τον Μπ. Μπορίσοφ, τον όποίο όπως δήλωσαν, κάλεσαν οι ίδιοι να τους επισκεφθεί.

Η συνάντηση έγινε στο δρόμο, λίγο μετά το Καζίνο.



Μίλησαν, του έδωσαν σε φάκελο τα αιτήματά τους (?!) και έδωσαν τα χέρια συμφωνώντας να ανοίξουν τα σύνορα, πράγμα που έγινε σε λίγα λεπτά και μόλις οι αγρότες επέστρεψαν στο ελληνικό έδαφος!!

Την ίδια στιγμή και εν μέσω χειροκροτημάτων των Βούλγαρων πολιτών που τον κοιτούσαν εντυπωσιασμένοι, ο Μπόικο Μπορίσοφ απογειωνόταν από το σημείο με το ελικόπτερό του.
Τα σχόλια και το παρασκήνιο, έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί (και από μένα), οπότε σαν αφήνω με το φωτορεπορτάζ και μόνο.

ΦΩΤΟ : Α.Π.- Καθρέφτης

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΜΕΝΟΝΤΑΣ.

  • Αποφασισμένοι να μην συμμετάσχουν στον Εθνικό Διάλογο για το Αγροτικό ζήτημα που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες στο Ζάππειο είναι οι αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα.
  • Παρόλο που χθες το πρωί η Υπουργός Γεωργίας έστειλε επίσημη πρόσκληση στον Πρόεδρο της ΕΑΣ Βισαλτίας Παύλο Αραμπατζή, η απόφασή τους είναι να μην παρίσταται κανείς τους,
  • αφού η θέση τους είναι: «Τα λεφτά στα βιβλιάρια και μετά συζητάμε», επιμένοντας πως «περιθώριο για διάλογο δώσαμε αρκετό πριν βγούμε στα μπλόκα. Τώρα η πρόσκληση του Υπουργείου αποσκοπεί μόνο στο σταμάτημα των αγώνων μας, χωρίς ικανοποίηση των αιτημάτων μας».
  • Στην εκπνοή του τρίτου 24ωρου του αποκλεισμού του Προμαχώνα κι ενώ τα υπόλοιπα Τελωνεία της συνοριογραμμής είχαν ήδη ανοίξει για τα οχήματα παντός είδους, οι Σερραίοι αγρότες μετακίνησαν για δύο περίπου ώρες τα τρακτέρ τους και απελευθέρωσαν το δρόμο.
  • 200 νταλίκες πέρασαν στη Βουλγαρία και ισάριθμες στη χώρα μας, δίνοντας μία ανάσα στην κυκλοφοριακή ασφυξία που είχε δημιουργηθεί.
  • Οι οδηγοί, κυρίως Βούλγαροι και Ρουμάνοι, μακριά από χώρους όπου θα μπορούσαν σαν άνθρωποι να εξυπηρετήσουν τις ατομικές τους ανάγκες, χωρίς τροφή και νερό, ταλαιπωρήθηκαν.


  • Ήταν μία κατάσταση που την επισήμανε προχθές και ο Βούλγαρος Πρόξενος Λαζατσάρ Ιβανώφ (φωτό δεξιά) , που επισκέφτηκε τον Προμαχώνα και συναντήθηκε με τους αγρότες, μεταφέροντάς τους ταυτόχρονα και τη θέση της χώρας του για τις κινητοποιήσεις τους.
  • Η Βουλγαρία υποστηρίζει ότι ζημιώνει καθημερινά από τους αποκλεισμούς των Τελωνείων, με 3 εκ και ζήτησε μέσω προσφυγής στην Ε.Ε. 10 εκ αποζημίωση.
  • Χθες ο Αγροτικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου (φωτό πάνω), για μία ακόμη φορά προσέφερε φαγητό και νερό στους εγκλωβισμένους οδηγούς (διότι η ουρά ξαναδημιουργήθηκε χθες), ενώ το ίδιο έκαναν η Νομαρχία και ο Δήμος Πετριτσίου.
  • Από την πλευρά της η Αστυνομία και η Τροχαία κάνουν τη δουλειά τους, αναφορικά με το ποινικό μέρος της υπόθεσης των μπλόκων.
  • «Ο νόμος για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών εφαρμόζεται από την πρώτη στιγμή και τα στοιχεία που απαιτεί η δικογραφία που συντάσσεται, συγκεντρώνονται και εμπλουτίζονται καθημερινά» είπαν στη στήλη τόσο ο Αστυνομικός Δ/ντής Σερρών Νίκος Ρίζος, όσο και ο Δ/κτής της Τροχαίας Θεολόγης Τζουμαιλής.
  • Σημείωση της στήλης: Κανένα από τα τρακτέρ του μπλόκου δεν έχει πινακίδα με αριθμό κυκλοφορίας. Η αφαίρεσή τους έγινε από τους ίδιους τους αγρότες προς αποφυγή του αυτοφώρου και της αποκάλυψης των στοιχείων τους.
  • «Ο καθένας από μας έχει κοντά στις 100 μηνύσεις στην πλάτη τους, ακόμη από τις κινητοποιήσεις μας του 2007» είπε στον «Κ» ο Πρόεδρος του Αδέσμευτου Αγροτικού Συλλόγου Νιγρίτας Στέργιος Λίτος.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΣ "ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ" ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ.

  • Τη νέα χρονιά καλωσόρισαν μέσα στο εντυπωσιακό Σπήλαιο της Αλιστράτης, εκπρόσωποι τεσσάρων Σπηλαιολογικών Εταιριών και Ομάδων, από τον Βόλο, την Καβάλα, τη Θεσσαλονίκη και το Σιδηρόκαστρο.
  • Η αγάπη τους για τη Σπηλαιολογία και την εξερεύνηση των υπόγειων θησαυρών της φύσης, τους έφερε φέτος στο πλουσιότερο σε διάκοσμο Σπήλαιο της Νότιας Ευρώπης.
  • Γύρω στα 30 άτομα χάρηκαν το χώρο, ευχήθηκαν για το καλό του χρόνου και βέβαια μοίρασαν τα κομμάτια της βασιλόπιτάς τους.
  • Τα μέλη της ομάδας, μετά την εκδήλωση βρήκαν την ευκαιρία να εξερευνήσουν και έναν από τους πανέμορφους «μυστικούς» διαδρόμους του Σπηλαίου, που δεν είναι προσβάσιμος στο κοινό.
  • Κατάλληλα εξοπλισμένοι οι ερασιτέχνες σπηλαιολόγοι, συνοδευόμενοι από τον Διευθυντή του Σπηλαίου Αλιστράτης Νίκο Καρτάλη, περπάτησαν τον μοναδικό σε πλούτο σταλαγμιτών διάδρομο των 700 μέτρων, η είσοδος του οποίου βρίσκεται στα αριστερά της μεγάλης αίθουσα της εισόδου.


  • «Είναι απίστευτη εμπειρία, το να περπατάς σε ένα χώρο που ελάχιστα μάτια ανθρώπου μπόρεσαν να δουν και να θαυμάσουν» είπε στη στήλη ο Μάρκος Βαξεβανόπουλος (αριστερά), εκπρόσωπος της Εταιρίας Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Ο Χείρων»,
  • ο Βασίλης Γκατζιούλας (δεξιά φωτό) της ομάδας της Καβάλας, χαρακτηρίζοντας «φυσικό μνημείο ανεπανάληπτης ομορφιάς» το Σπήλαιο της Αλιστράτης δικαίωσε όσους εντυπωσιάζονται αλλά και όσους έρχονται από πολύ μακριά για να το επισκεφθούν.
  • Ο Διευθυντής του Σπηλαίου, μιλώντας για τον διάδρομο των 700 μ που επισκέφτηκε η ομάδα, δήλωσε στον «Κ» ότι υπάρχουν σκέψεις μελλοντικής ανάδειξης και ενσωμάτωσής του στην κύρια διαδρομή που μπορεί να κάνει ο επισκέπτης.
  • «Βέβαια – είπε-, πρέπει να γίνουν αρκετές εργασίες για διάνοιξη διαδρόμου, αλλά αυτό θα το δούμε με τους αρμόδιους επιστήμονες».
  • Στο Σπήλαιο της Αλιστράτης, οι χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και όλες τις εποχές, απολαμβάνουν ένα μοναδικό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο των σταλακτιτών που με τέχνη και υπομονή δημιούργησε η φύση, σε 3 εκατομμύρια χρόνια!
ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

ΜΑΣ ΚΟΥΝΟΥΝ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ!

  • Βουλγαρική και Ρουμάνικη Κυβέρνηση προσφεύγουν στην Ε.Ε. κατά της χώρας μας και ζητούν αποζημιώσεις για τις επιπτώσεις που έχουν στις οικονομίες τους οι αποκλεισμοί των Τελωνείων από τους Έλληνες αγρότες.
  • Έδωσαν και προθεσμία στην χώρα μας, να αποκαταστήσει την τάξη. Μέχρι σήμερα!

  • Δεν ξέρω αν με την αυστηρότητα που εκφράστηκαν οι γείτονες Πρωθυπουργοί κουνώντας μας κατάμουτρα το δάχτυλο, εξυπονόησαν πως ΔΕΝ έχουμε κράτος,
  • αλλά και πιο καθαρά να το έλεγαν, θα παραξενευόμασταν;
  • Μόνο ίσως από το γεγονός πως θα το ακούγαμε από δύο χώρες που τις έχουμε για …παρακατιανές και …τελευταίες!


Κακώς! Διότι το ίδιο δεν λένε καθημερινά για το κράτος μας, όλοι αυτοί που μας υποβαθμίζουν διεθνώς δανειοληπτικά, που μας μισολένε πως είμαστε λόγω χρεών με το ένα πόδι έξω από την Ευρωζώνη, όλοι αυτοί που μας καταγράφουν (όχι άδικα) ως πρωταθλητές της διαφθοράς και της αναξιοπιστίας;


  • Στην Ελλάδα όμως του «τυχαίου», του «μερικού συμφέροντος», της αδικίας, των αεριτζήδων, παπατζήδων, μιζαδόρων, φοροφυγάδων, διαπλεκόμενων, φακελάκηδων και ,
  • στη χώρα που η εξυπνάδα για να επιβραβευτεί υποβαθμίζεται σε κουτοπονηριά και η παρανομία βαφτίζεται μαγκιά,
  • υπάρχουν και νόμοι!
  • Και μάλιστα πάμπολλοι!
  • Νόμοι, για το Χρηματιστήριο, για τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας, για τη λειτουργία της αγοράς, των εξαγωγών, του συστήματος υγείας, της δωροδοκίας, της διάθεσης απορριμμάτων, της δωρεάν Παιδείας, της παρακώλυσης συγκοινωνιών!

    Και το ερώτημα είναι: Δεν αρκεί η εφαρμογή τους, για να μπει μια τάξη;
  • Στη χώρα μας, όχι. Δεν το λέει κανείς επίσημα, αλλά προκύπτει εκ του αποτελέσματος!
  • Και οι αγρότες μας από τα συνοριακά μπλόκα, κάνουν εξωτερική πολιτική, αφού οι Κυβερνήσεις δεν κατάφεραν μέχρι τώρα να κάνουν σοβαρή Αγροτική πολιτική!
  • «Ας προσέξει η Βουλγαρία τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις δίκαιες κινητοποιήσεις μας – λένε-. Στην Ελλάδα εργάζονται και από ελληνικές τσέπες πληρώνονται, πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες της. Δεν δικαιούται να λέει ότι ζημιώνεται οικονομικά»!!

  • Κι ενώ οι νταλίκες σχηματίζουν ουρές που μεγαλώνουν πριν τα Τελωνεία και τα Βουλγάρικα κανάλια (φωτό πάνω) για προφανείς λόγους στρέφουν τις
  • κάμερές τους στους καφέδες, τα τσιγάρα και τα κοψίδια που τρώνε οι αγρότες των μπλόκων,
  • η αλήθεια είναι μία: είμαστε πιά οι παρίες της Ευρώπης, οι αδύναμοι κρίκοι, οι ξεπεσμένοι!

  • Τόσο, που να «μας την λένε» και οι ..τελευταίοι!!

ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης