Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

ΠΡΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ!

  • Σε λίγους μήνες φαίνεται πως το Ζιντζιρλί Τζαμί των Σερρών, θα πάψει να είναι σκοτεινό και «απάτητο» και θα ανοίξει επιτέλους τις πόρτες του για να υποδεχτεί εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού, δωρίζοντας στην πόλη την εξαιρετικής ακουστικής και αισθητικής αίθουσά του, που έχει να ανοίξει από την εποχή της Κατοχής και του μεσοπολέμου, οπότε και δέχτηκε τις μεγαλύτερες φθορές.
  • Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου της πόλης των Σερρών και από τα πλέον καλοδιατηρημένα τζαμιά της Βόρειας Ελλάδας, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της ορατής του επίδρασης από την Βυζαντινή αρχιτεκτονική.
  • Η στήλη με πολλά δημοσιεύματα στο παρελθόν, αναρωτιόταν για την συνέχιση της «σιωπηλής του παρουσίας» στην πόλη, υπενθυμίζοντας τις εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που είχαν γίνει ήδη από την πενταετία 1995-2000 με χρήματα του Β` ΚΠΣ.
  • Τώρα λοιπόν, το μεγάλο βήμα έγινε με την ανταπόκριση του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, στην πρόταση της Νομαρχίας Σερρών να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για να αναδειχθεί το συγκεκριμένο μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

  • «Άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες ύψους 50 χιλ με χρήματα της Νομαρχίας, ώστε να κατασκευαστεί το δάπεδο του τζαμιού και να ολοκληρωθούν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις στο εσωτερικό του. Το οφείλουμε στην πόλη μας, να της αποδώσουμε έναν χώρο ιστορικό και όμορφο, που με ειδικές χρήσεις θα ενταχθεί ενεργά στον πολιτιστικό κορμό της», είπε στη στήλη ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης.
  • «Σε συνεργασία με τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας και την αρχαιολόγο κ. Χρυσούλα Δαδάκη, θα φροντίσουμε για την σωστή και γρήγορη αποκατάσταση και απόδοση του μνημείου σε δημόσια χρήση. Εικαστικές, μουσικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα βρουν στέγη στον χώρο του, που θα γίνει επισκέψιμος έπειτα από πολλές δεκαετίες» τόνισε και ο Διευθυντής Πολιτισμού της Νομαρχίας Βασίλης Βαφειάδης (στη φωτό αριστερά με τη γράφουσα),
  • επισημαίνοντας πως το τέμενος έμενε κλειστό επί πολλά χρόνια, εν μέρει και λόγω της άποψης που διατύπωνε μικρή μερίδα συμπολιτών μας, πως πρόκειται για κάτι ξένο με τον πολιτισμό μας.
  • «Το αντίθετο ακριβώς είναι η αλήθεια. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια την ιστορική διαδρομή της πόλης μας. Η αποκατάσταση, η ανάδειξη και η χρήση του είναι μία πράξη καθαρού πολιτισμού και σεβασμού στο παρελθόν της πόλης μας» είπε στη στήλη ο κ. Βαφειάδης.
  • Μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών στο Ζιντζιρλί τζαμί. Τα εγκαίνιά του, θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα με την παρουσία του ίδιου του κ. Γερουλάνου.
  • -----------------------------------------------------

  • INFO: Χτίστηκε περί τα τέλη του 15ου αι. Ο αρχιτεκτονικός του τύπος συνδέεται με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Σινάν, ενώ ιστορικοί θεωρούν ως κτήτορά του την κόρη του Σουλτάνου Βαγιαζίτ Β`, Χατούν.
  • Ήταν μολυβδοσκέπαστο κτίριο, που ξαναεπισκευάστηκε στις αρχές του 18ου αι. και πήρε πιθανότατα το όνομά του από τα χρυσά νομίσματα που κυκλοφορούσαν τότε με το όνομα «ζιντζιρλί», και τα οποία απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση των εξαιρετικά δαπανηρών εργασιών.
ΦΩΤΟ: Α.Π. Καθρέφτης

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΑΙΩΝ.

  • Δεν ξέρω τι έγινε ακριβώς (στη γη ή στον ουρανό) από τα μέσα Ιουνίου και μετά, αλλά τα εγκληματικά γεγονότα που τρέχουν δεν μας αφήνουν σε ησυχία. Και αναφέρομαι στα απολύτως καθ` ημάς, τα Σερραίικα.
  • Προχθές τρίτωσαν οι φόνοι. Και είναι λίγο ή φυσιολογικό να συμβαίνουν απανωτά, τρία από τα σοβαρότερα εγκλήματα της χρονιάς στις Σέρρες;
  • Μέσα σε έναν μήνα, είχαμε τον φόνο του 80χρονου στην Κερκίνη από δύο 16χρονες μόλις μαθήτριες,
  • λίγες μέρες μετά, τον φόνο του υδρονομέα στην Τυρολόη από τον συγχωριανό του με αφορμή καυγά τους για το πότισμα των χωραφιών,
  • και μόλις το βράδυ της περασμένης Κυριακής, την εκτέλεση δύο ανδρών μέσα στο αυτοκίνητό τους, δίπλα στις εγκαταστάσεις των Λουτρών Σιδηροκάστρου.
  • Η Ασφάλεια Σερρών μάλλον περνάει μία από τις πιο δραστήριες περιόδους της και ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτρης Τσώτας (φωτό κάτω αριστερά), αναλαμβάνοντας καθήκοντα έπεσε κατευθείαν σε πυκνά και σοβαρά γεγονότα!


  • Το τελευταίο μάλιστα από αυτά, ίσως οδηγήσει και σε σημαντικές αποκαλύψεις για δράση κυκλωμάτων παρανομίας σε πολλούς χώρους και τομείς.
  • Η εν ψυχρώ εκτέλεση των δύο ομογενών, ήταν ένα έγκλημα με πολλές παραπομπές και αναγνώσεις, λένε υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας.
  • Με δύο σφαίρες στο κεφάλι τους, το καθένα από τα θύματα πλήρωσαν ίσως οφειλές τους ή απειθαρχία στον δράστη, που όπως προκύπτει τους πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής με πιστόλι, από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου στο οποίο συνεπέβαιναν.


  • Είναι φανερό σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Μηνά Γεωργιάδη, πως ο δράστης γνωριζόταν με τα θύματα, στα οποία μάλιστα έδωσε και χαριστικές βολές.
  • Μέσα στο πρώτο 24ωρο η Αστυνομία των Σερρών με τη βοήθεια συναρμόδιων υπηρεσιών της Θεσσαλονίκης, κατάφερε να εξακριβώσει τα στοιχεία των θυμάτων.
  • Ο πρώτος ήταν ένας 42χρονος ομογενής από το Καζακστάν, κάτοικος Θεσσαλονίκης, με παραβατικό παρελθόν στη διακίνηση ναρκωτικών,
  • ενώ ο δεύτερος που καθόταν στη θέση του οδηγού της μαύρης μερσεντές, ένας 44χρονος ομογενής από τη Γεωργία, που είχε αποφυλακιστεί τον περασμένο Ιανουάριο μετά από καταδίκη του και πάλι για διακίνηση ναρκωτικών.
  • Και οι δύο βρέθηκαν μεταθανάτια, θετικοί στη χρήση κοκαΐνης.
  • Σκληρή και δύσκολη η δουλειά που πρέπει να γίνει από δω και πέρα από την Αστυνομία, για την ανακάλυψη του δράστη και την αποκάλυψη του παρασκηνίου της ιστορίας.
  • Ο νομός μας ήταν ανέκαθεν πέρασμα ή και στάση για πολλούς παραβατικούς. Το δικαιολογεί κυρίως η γεωγραφική του θέση.
  • Όμως το ότι οι Σερραίοι μπορεί να νιώσουν απροστάτευτοι ή απειλούμενοι από το έγκλημα εισαγόμενο και μη, είναι η χειρότερη προοπτική για τον μέσο κάτοικο αυτού του τόπου, που τόσα έχει να σκεφτεί και να παλέψει καθημερινά για να επιβιώσει.
  • Η εκτέλεση των δύο ομογενών με μαφιόζικο τρόπο, είναι έγκλημα πρωτοφανές για την περιοχή μας.
  • Υψηλό λοιπόν προκύπτει το χρέος της Αστυνομίας (φυσικά και με τη βοήθεια των πολιτών), να μπορέσει να διαφυλάξει τη νομιμότητα, την ομαλή λειτουργία της κοινωνίας και την ασφάλεια των κατοίκων.
ΦΩΤΟ:Α.Π.-Καθρέφτης

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΤΖΕΛΗ, ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΟΝΟΥΜΕΝΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ.

· Με δώρα ήρθε το περασμένο Σάββατο 13/7 η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στις Σέρρες.

· Τα 45 εκ για την συνέχιση του 5ου Αρδευτικού Συστήματος Φυλλίδας, ήταν ένα σημαντικό όσο και απαραίτητο κονδύλι που αναμέναμε πολλά χρόνια για να το εξασφαλίσουμε.

· Την τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί στο «Ελπίδα Resort».

· Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης και Μιχάλης Τζελέπης ήταν συνεχώς μαζί της. Στην ομιλία της αλλά και τη συζήτηση που ακολούθησε με τους αγρότες του νομού, έδωσαν επίσης το παρών παρακολουθώντας με ενδιαφέρον και προσοχή τις παρεμβάσεις, οι βουλευτές της ΝΔ Μαρία Κόλλια και Τάσος Καρυπίδης και ο του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης.

· Μαχητικές παρεμβάσεις έκαναν οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων και Συλλόγων, χωρίς να μασούν τα λόγια τους και χωρίς να λογαριάζουν κομματικές προτιμήσεις.

· Οι απαντήσεις και οι πληροφορίες που δόθηκαν τόσο από την Υπουργό Κατερίνα Μπατζελή όσο και από τον Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και τους Αντιπροέδρους του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ που την συνόδευαν, ήταν άμεσες, αναλυτικές και ουσιαστικές.

· Κατέδειξαν όμως το μεγάλο κενό ενημέρωσης που έχουν οι αγρότες και οι εκπρόσωποι τους, πάνω στα τρέχοντα θέματα που αφορούν τη δουλειά τους και το μέλλον της.

· Περί τις πέντε ώρες διήρκεσε ο διάλογος Υπουργού και Σερραίων αγροτών. Αγροτικό πετρέλαιο, κόστος παραγωγής, καθυστερήσεις πληρωμών, επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, οφειλές στις Τράπεζες, τιμές αγροτικών προϊόντων, αθρόες εισαγωγές, αναδασμοί και βοσκοτόπια, ήταν κάποια από τα θέματα που εστίασαν οι αγρότες.

· «Ασχοληθείτε με αποδοτικές καλλιέργειες και αποδεσμεύστε τις αγροτικές επιχειρήσεις και δράσεις από τις επιδοτήσεις. Πρέπει αυτά τα χρήματα των επιδοτήσεων να βρούμε τρόπο να τα κεφαλαιοποιήσετε, για να υπάρξει ανάπτυξη τοπικά και περιφερειακά στοχευμένη έως το 2013 που το καθεστώς αλλάζει» τους είπε η κ. Μπατζελή.

· Στην ομιλία της, εστιάζοντας στην κατάρτιση του Μητρώου Αγροτών και του αντίστοιχου των Εμπόρων, στα μέτρα για τον δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, αλλά και τις αγροτικές επενδύσεις και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ),

· η Υπουργός, μίλησε για την αλλαγή του νόμου για τους Συνεταιρισμούς και τις παρεμβάσεις που ετοιμάζει το Υπουργείο για τον έλεγχο των τιμών σε φυτοφάρμακα και λιπάσματα, την ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων, αλλά και την επικείμενη ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

· Το απόγευμα στη Νιγρίτα έιχε ξεχωριστή συνάντηση με την Ομάδα Καπνοπαραγωγών που της προσέφεραν τοπικά εδέσματα και νόστιμες πίτες, ενώ μετά την επίσκεψή της στο Δήμο Βισαλτίας μίλησε σε εκδήλωση στη Βέργη, με θέμα το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

· Αναχώρησε λίγο αργότερα για Θεσσαλονίκη και από κει με πτήση για την Αθήνα, με κάποιους από τους αγρότες να παραπονούνται πως «δεν πήραν απαντήσεις στα ερωτήματά τους».

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.

  • 1/7/2010 Διαβάστε μια πραγματική ιστορία:
  • "Σήμερα έχει γενέθλια ο γιος μου, κλείνει τον πρώτο του χρόνο. Τέλη Ιουλίου τον βαφτίζουμε.
  • Σαν πέρυσι και λίγες μέρες πιο πρίν, βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη όπου ζω, με τη γυναίκα ετοιμόγεννη. Είχε άσχημη κύηση, ήταν το πρώτο μας παιδί, ήμασταν πολύ φοβισμένοι. Ξαφνικά βαράει τηλέφωνο από Εύβοια.
  • Ο πατέρας μου. Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τον πάνε επειγόντως στην Αθήνα.
  • "Μην το συζητάς, φύγε τώρα, έχω τους δικούς μου" μου είπε η γυναίκα μου και εκείνη τη στιγμή την αγάπησα όσο ποτέ άλλοτε.
  • Και να'μαι στην Αθήνα. Τα πράγματα άσχημα. Και εγώ κλαίγοντας με ένα κινητό στο χέρι, για τον ένα Κώστα που φεύγει και για τον άλλον που έρχεται χωρίς εμένα.

  • Ο πατέρας μου να χάνεται και η πεθερά μου να με καθησυχάζει πως ο τοκετός είναι φυσιολογικός. Δεν ήταν έτσι.
  • Παραλίγο να χάσω και τη γυναίκα μου εκείνη τη μέρα. Είχε ακατάσχετη αιμορραγία και για μερικές ώρες η ζωή της κρεμόταν από μία κλωστή.

  • Και ξαφνικά...ανάκαμψη!
  • Ο πατέρας μου αρχίζει να σταθεροποιείται. Είμαι τρεις ημέρες άυπνος, τι να κάνω, να μείνω, να φύγω, γιατί η γυναίκα μου δε μου μιλάει στο τηλέφωνο? (Ήταν υπό την επήρεια μορφίνης, δεν το ήξερα, απαγορεύονται τα κινητά έλεγε η πεθερά μου, δεν είχα ξανακούσει σε μαιευτήριο να μη μιλάει η λεχώνα στο κινητό, τρελάθηκα, κάτι πάθανε, αυτή ή το παιδί, με κοροϊδεύουν, ήμουν σίγουρος).

  • Έφυγα σφαίρα για Θεσσαλονίκη, άγρυπνος, με το κινητό στο χέρι. "Όλα καλά" , μου λέγανε και από τις δύο πλευρές, δεν πίστευα κανέναν, ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ, ΠΕΘΑΝΑΝ, μόνο αυτό είχα στο μυαλό μου. Και φυσικά τράκαρα.
  • Έναν παππού. Δε χτύπησε. Μόνο το αμάξι του σαραβάλιασα. Και τότε με εγκατέλειψαν οι δυνάμεις μου.
  • Άρχισα να κλαίω με λυγμούς, "Πάρε τα πάντα του είπα, ταυτότητες, ότι θες, μόνο να μην αργήσω, πρέπει να πάω στη Θεσσαλονίκη" ΣΕ ΙΚΕΤΕΥΩ.

  • Δεν έχω συναντήσει πιο άγιο άνθρωπο ποτέ μου. Ανταλλάξαμε τηλέφωνα και με άφησε να φύγω, πήγαινε αγόρι μου στους δικούς σου και τα χαλάσματα φτιάχνονται, μου είπε. Και μια κουβέντα: "Ο Θεός είναι Μεγάλος". Εσείς οι νέοι κοροϊδεύετε, αλλά εγώ είμαι σε συνεχή επικοινωνία μαζί Του. Και θα προσευχηθώ για σένα, με όλη τη δύναμη της ψυχής μου".
  • Έφτασα ένα ράκος. Και εκεί έμαθα ότι παραλίγο να χάσω Εκείνη και Εκείνο. Τους πήρα στην αγκαλιά μου και τους έσφιξα σα χαμένος.
  • Και μετά έμαθα. Η γυναίκα μου συνήλθε την ίδια ώρα περίπου με τον πατέρα μου. Σώθηκε η ζωή τους μέσα στα ίδια λεπτά.

  • Όταν τελείωσαν όλα, αναζήτησα τον παππού. Δεν απάντησε ποτέ στα επίμονα τηλεφωνήματά μου, ούτε με πήρε ποτέ πίσω.
  • Όποτε βλέπω παλιό μπλε BMW σταματάω να δω τον οδηγό η τρέχω σαν τρελός να τον προλάβω. Μάταια.
  • Και έχω αρχίσει να πιστεύω πως εκείνη την ώρα, που οι τρεις πολύτιμοι για μένα άνθρωποι χαροπάλευαν, εγώ συνάντησα το Θεό. Και με λυπήθηκε.
  • ΥΓ: Τον πατέρα μου τον χάσαμε τελικά μετά από 8 μήνες. Πρόλαβε όμως και πήρε στην αγκαλιά του τον Κωστάκη. Παίξανε, τον τάισε, πήγανε βόλτα. Και έφυγε ευτυχισμένος. Νομίζω πως δε θα πέθαινε πριν ζήσει λίγο με τον Κώστα, τη συνέχειά του..." . ΕΝΑΣ ΠΑΤΕΡΑΣ...

  • Το κείμενο το διάβασα τις προάλλες στην σελίδα του συναδέλφου Μάνου Αντώναρου στο Facebook, αναδημοσιευμένο από το troktiko, όπου και εστάλη αρχικά η παραπάνω επιστολή.
  • Δεν άντεξα να μην τη μοιραστώ μαζί σας! Κυρίως για το «ευχαριστώ» της σε κάποιον που με σοφία και ανθρωπιά είπε την κατάλληλη στιγμή σε έναν απελπισμένο: «πήγαινε αγόρι μου στους δικούς σου. Τα χαλάσματα φτιάχνονται»!

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΑΜΥΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΑΚΑΞΕΣ ΜΕ "ΚΑΝΟΝΑΚΙ"!

  • Στρέμματα ολόκληρα με καρπούζια έχουν καταστραφεί από τις καρακάξες, που αναζητώντας τροφή στα χωράφια του Σερραϊκού κάμπου, εφορμούν στους νόστιμους και ώριμους καρπούς της γης, δημιουργώντας όμως έτσι σοβαρά προβλήματα στους καλλιεργητές, που μάταια περιμένουν την παραγωγή των χωραφιών τους για να ζήσουν.

  • Ο αγρότης Ανέστης Κεμανιτζόγλου (φωτό κάτω) , αποφάσισε φέτος για πρώτη φορά να σπείρει καρπούζια στα 26 στρέμματά του έξω από τον Αχινό.
  • Σχεδόν τίποτε από την πρώιμη παραγωγή του δεν έχει απομείνει. Οι επιδρομές των πουλιών, κατέστρεψαν στο σύνολό τους τα καρπούζια, που σαπίζουν πριν καν ωριμάσουν στο χωράφι, γεμάτα βαθιές τρύπες από τα ράμφη των ιπτάμενων επιδρομέων.

  • Η άμυνα του αγρότη; Ένα «κανονάκι», που εγκαταστάθηκε στο κέντρο της καλλιέργειας, λειτουργεί με αέριο και παράγει σε τακτά χρονικά διαστήματα ήχο από όπλο, με σκοπό να τρομάζει τα πουλιά και να μην τα αφήνει να πλησιάσουν την παραγωγή.
  • «Το αναζήτησα από άλλους συναδέλφους αγρότες, που παλιότερα έσπερναν ηλιόσπορο και ταλαιπωρούνταν από τον ίδιο «εχθρό». Επειδή είναι αρκετά ακριβό, σκέφτηκα να το δανειστώ. Μου φαίνεται πως μάλλον σωστά έπραξα, αφού βλέπω πως τις τελευταίες ημέρες ελαχιστοποιήθηκαν οι καταστροφές. Βέβαια όλη η πρώιμη παραγωγή έχει χαθεί» είπε στη στήλη ο κ. Κεμανιτζόγλου,
  • που τονίζει το μεράκι με το οποίο αυτός και οι υπόλοιποι καρπουζοπαραγωγοί της περιοχής, έκαναν το πρώτο τους βήμα σε μία «δυναμική και αποδοτική καλλιέργεια» όπως τα καρπούζια, αλλά βρέθηκαν μπροστά σε έναν απρόβλεπτο εχθρό!
  • «Τα λυπάμαι έτσι όπως τα βλέπω τρυπημένα και χαλασμένα. Είναι μία δουλειά που έγινε όλη με το χέρι, χωρίς λιπάσματα και πρόσθετα. Από τη σπορά μέχρι και το πότισμα την περιποίηση, όλα τα κάνουμε μόνοι μας» τόνισε στον «Κ».
  • Όπως λένε οι καλλιεργητές, δεν προβλέπεται αποζημίωση για καταστροφές του είδους και η προσπάθειά τους είναι πιά, με όποιους τρόπους μπορούν, να περισώσουν την από δω και πέρα παραγωγή τους.

  • Το μόνο που φροντίζουν με συνέπεια, είναι με το που νυχτώνει, να ρυθμίζουν το κανονάκι σε μικρότερης έντασης ήχο, για να μην ενοχλούνται μαζί με τις καρακάξες και οι κάτοικοι των γύρω χωριών!
ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ!

  • Η στήλη εύχεται σε όλους τους υποψήφιους για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά και κοινωνικά τους όνειρα, κάνοντας σωστή επιλογή των Σχολών προτίμησής τους.
  • Η ανάρτηση της βαθμολογίας των γραπτών τους εξετάσεων κάποιους τους έκανε χαρούμενους και κάποιους όχι.
  • Οι δεύτεροι να ξέρουν πως υπάρχουν και οι «δεύτερες ευκαιρίες», που συνήθως οδηγούν σε μεγαλύτερες επιτυχίες από τις πρώτες και πως το «κάθε εμπόδιο για καλό» είναι κανόνας!

Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗ!


  • Σήμερα το μεσημέρι κατατίθεται στην Εισαγγελία Θεσσαλονίκης, η πρώτη προσφυγή από ασθενή που υπέστη σοβαρές βλάβες στην όραση και τον οφθαλμό, μετά την επέμβαση καταρράκτη στην Κλινική «Ιασώ» των Σερρών.


  • Την προσφυγή θα καταθέσει για την πρώτη εκ των 13 περιπτώσεων ο δικηγόρος κ. Νίκος Διαλυνάς (φωτό αριστερά) ο οποίος εκπροσωπεί και τη συγκεκριμένη ασθενή, από χωριό των Σερρών.
  • Ο ίδιος γνωστός δικηγόρος της Θεσσαλονίκης, μαζί με τον Σερραίο συνάδελφό του (και γιό ενός εκ των ασθενών) κ. Αντώνη Φραγκεδάκη, θα εκπροσωπήσουν και τους υπόλοιπους 12, συμπολίτες μας.
  • Πληροφορίες της στήλης, αναφέρουν πως η προσφυγή θα είναι «κατά παντός υπευθύνου» ενώ θα συμπεριλαμβάνει και τους γιατρούς υποδοχής του ΑΧΕΠΑ, στο οποίο προσέφυγαν τις πρώτες ώρες κάποιοι εκ των ασθενών.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

ΜΠΡΑΒΟ!!!

  • Το παιχνίδι τους στον κεντρικό δρόμο του Δασοχωρίου, τους έριξε στην κυριολεξία πάνω στα έξι διπλωμένα χαρτονομίσματα των 100, που βρισκόταν στην άκρη του πεζοδρομίου.
  • Η παρέα των πέντε αγοριών, που απολάμβανε παίζοντας το απογευματάκι της περασμένης Κυριακής το παιχνίδι στο χωριό, ενήργησε αξιέπαινα. Παρέδωσε τα χρήματα στον Πρόεδρο της Κοινότητας και αυτός την επόμενη το πρωί, στον αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα της Ηράκλειας.
  • «Τα κλώτσησα χωρίς να καταλάβω πως πρόκειται για χρήματα. Τα πήραμε στα χέρια μας με τους φίλους μου και τα μετρήσαμε. Αμέσως σκεφτήκαμε πως ήταν αρκετά λεφτά και ίσως να τα έιχε χάσει κάποιος που τα είχε ανάγκη. Όμως όποιος και να έχανε 600 πιστεύω πως στεναχωριόταν», είπε στον «Κ» ο 14χρονος μαθητής Γυμνασίου Χάρης Μπαντιωτάκης,
  • ενώ ο συνομήλικος φίλος του Νίκος Καμπούρης συμπλήρωσε: «Δεν το σκεφτήκαμε στιγμή. Αναζητήσαμε τον Πρόεδρο του χωριού και τα παραδώσαμε. Μας είπε πως εάν δεν βρεθεί αυτός που τα έχασε, ο νόμος προβλέπει να τα πάρουμε εμείς που τα βρήκαμε. Αλλά δεν μας πειράζει».

Πάνω: Β. Φωτογλίδης, Ν. Σαπουντζής, Ν. Καμπούρης και Χ. Μπαντιωτάκης, ποζάρουν στο φακό της στήλης.

Δεξιά κάτω: Ο Πρόεδρος Δασοχωρίου, τη στιγμή που παραδίδει τα χρήματα στο Α.Τ. Ηράκλειας.

  • Ο Πρόεδρος του Δασοχωρίου Γιώργος Τρεντίδης, μίλησε στη στήλη με περηφάνια για τα παιδιά του χωριού του, με αφορμή την πράξη τους: «Μόλις μου έφεραν τα χρήματα, έβγαλα ανακοίνωση από τα μεγάφωνα αναζητώντας αυτόν που τα έχασε. Το πρωί της Δευτέρας τα παρέδωσα στην Αστυνομία αφού κανείς δεν εμφανίστηκε. Ίσως ο κάτοχός τους να ήταν περαστικός από το χωριό ή αυτός που τα έχασε δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη. Λέω ένα μεγάλο μπράβο στα παιδιά για την πράξη τους. Ενήργησαν ώριμα και σωστά».
  • Ο 11χρονος Νίκος Σαπουντζής και ο 10χρονος Βαγγέλλης Φωτογλίδης, μαζί με τον 15χρονο Άκη Δαλαμάνο ήταν οι υπόλοιποι της παρέας.
  • «Το μόνο που σκεφτήκαμε ήταν ότι αυτός που τα έχασε μπορεί να τα έιχε μεγάλη ανάγκη. Τα παραδώσαμε χωρίς να συζητήσουμε καν την πιθανότητα να τα κρατήσουμε» είπαν με ένα στόμα.
  • Γονείς, συγγενείς, φίλοι και συγχωριανοί, συγκινημένοι επαίνεσαν τους μικρούς μαθητές για την πράξη τους, που και μόνο από τα τόσα μπράβο που άκουσαν ένιωσαν όπως είπαν στη στήλη, πως πήραν «τη μεγαλύτερη αμοιβή που υπάρχει στον κόσμο».
  • Μακάρι να πορεύονται έτσι σε όλη τους τη ζωή. Με την πράξη τους, έδωσαν όχι μόνο παράδειγμα αλλά και την ελπίδα σε όλους μας, ότι δεν είναι όλα διεφθαρμένα και απαξιωμένα στην εποχή μας.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης