Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΜΙΣΕΣ ΣΕΡΡΑΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΡΓΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙ 7 ΣΤΙΣ 10, ΔΕΝ ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΔΩΡΟ!!

  •  Σοβαρές αλλαγές στα εργασιακά δεδομένα του νομού μας,  έφερε η οικονομική κρίση.

  • Οι καταγγελίες του Εργατικού Κέντρου για «εκβιαστικές και μονομερείς» εργοδοτικές  παρεμβάσεις στις συμβάσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα και για «ομηρία εργαζόμενων», έκαναν πανελλαδική αίσθηση και οπωσδήποτε περιέγραψαν μία κατάσταση που πιστοποιείται και από στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.
                                                              
  • Ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Άλκης Απιδόπουλος, φιλοξενούμενος από τη γράφουσα στην ΕΤ3, σε ζωντανή σύνδεση από τις Σέρρες παρέθεσε κρίσιμα και επίσημα στοιχεία.
  • «Το 50% των τοπικών επιχειρήσεων – είπε-, έχουν μετατρέψει αθόρυβα εδώ και έξι μήνες σύμφωνα με το Υπουργείο, τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, σε μερικής. Μάλιστα το 24% από αυτές, δηλαδή η μία στις τέσσερις Σερραϊκές επιχειρήσεις τις μετέτρεψε σε απασχόληση εκ περιτροπής», αποκάλυψε ο κ. Απιδόπουλος, που συνεχίζοντας τις καταγγελίες στάθηκε και σε μία ακόμη «πρωτοτυπία» του νομού μας:
  • «Δεν υπάρχουν εργασιακά Σωματεία στις Σέρρες. Το απαγορεύουν έμμεσα οι εργοδότες, με προφανή σκοπό να αποφεύγουν την οργανωμένη πίεση των εργαζόμενων, όταν δημιουργούνται αδικίες ή διαπιστώνονται αυθαιρεσίες σε βάρος τους» τονίζει.

  • Ο κ. Απιδόπουλος επισημαίνει ταυτόχρονα και την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, να παρέμβουν ουσιαστικά και προς όφελος των εργαζόμενων. «Με τις ελλείψεις σε προσωπικό, οι μηχανισμοί υπολειτουργούν και το έργο τους δεν αποδίδει» λέει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σερρών.
  • «Η κρίση είναι μία πραγματικότητα και οι επιχειρηματίες τη βιώνουν» λέει στη στήλη από την πλευρά του το Επιμελητήριο Σερρών, δια του Προέδρου του.
  • «Τα έσοδα μειώθηκαν για όλους και αυτό μετακυλύεται και στους εργαζόμενους. Οι τοπικοί επιχειρηματίες καλούνται να απαντήσουν στο δίλλημα: Κλείνω την επιχείρησή μου ή απολύω εργαζόμενους για να περιορίσω τα έξοδα; Οι περισσότεροι αναζητούν τη μέση λύση, κατανοώντας το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργεί η ανεργία, και μειώνουν τις ώρες εργασίας και τους μισθούς. Το Επιμελητήριο Σερρών είναι αποκλειστικά υπέρ μόνο σε αλλαγές που είναι σύμφωνες με το νόμο» τονίζει στον «Κ» ο Άρης Δρογαλάς.


  • Στο νομό μας, δεν έχει υπογραφεί ακόμη καμία επιχειρηματική σύμβαση (αφού δεν υπάρχουν εργασιακά Σωματεία), ενώ χαρακτηριστικό της υφιστάμενης κατάστασης παραμένει η προ ημερών καταγγελία του Ε.Κ., πως το 70% των τοπικών επιχειρήσεων, ΔΕΝ κατέβαλαν στους εργαζόμενους το Δώρο Χριστουγέννων,
  • ενώ κάποιες από αυτές, ανάγκασαν με την απειλή της απόλυσης (;) τους υπαλλήλους τους να υπογράψουν ότι το πήραν, για να μην έχουν προβλήματα  οι εργοδότες με την Επιθεώρηση Εργασίας.!
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: