Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

ΑΡΟΝΙΑ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΡΔΗΣ!



Στον καιρό της κρίσης και της ανεργίας λύση μπορεί να δώσει η γη με τα προϊόντα της; Γιατί  όχι!
Στη Ροδόπολη Σερρών, στους πρόποδες του Μπέλλες ένας άνθρωπος που αποφάσισε να επιστρέψει στην ιδιαίτερη πατρίδα του, δείχνει δρόμους και ανοίγει πόρτες στις καινοτόμες καλλιέργειες που δίνουν διέξοδο στις ανησυχίες των χτυπημένων από την οικονομική κρίση νεοελλήνων, αλλά και των αγροτών που βλέπουν να πλησιάζει το τέλος των επιδοτήσεων.

Οι καρποί του φυτού Αρόνια melanocarpa (είδος μύρτιλου) θεωρούνται διεθνώς όχι μόνο ένα θαύμα της φύσης λόγω των θεραπευτικών ουσιών που περιέχουν, αλλά και μία πρώτης τάξεως εναλλακτική καλλιέργεια υψηλής απόδοσης.
Στην Ελλάδα, η πρώτη παραγωγή έγινε εδώ, στο νομό Σερρών και πριν από λίγες μέρες, με απόφαση Υπουργού, εντάχθηκε στις καλλιέργειες θεραπευτικών φυτών της χώρας.
  

Τα πρώτα 4 στρέμματα
Ο κ. Κώστας Χοκμετίδης (στη φωτό πάνω) έμαθε για τους καρπούς του θάμνου της Αρόνιας, ψάχνοντας εναλλακτικούς τρόπους ελέγχου της υπέρτασης που τον ταλαιπωρούσε.
Έφερε τα φυτά από τη Βουλγαρία πριν από έξι χρόνια και αποκτώντας μία παράλληλη με το κύριο επάγγελμά του απασχόληση, βρήκε όχι μόνο την υγεία του όπως λέει ο ίδιος, αλλά κι έναν τρόπο να αποκτήσει επιπλέον εισόδημα.
«Δεν παίρνω πιά χάπια για την υπέρταση. Ρυθμίστηκε με ιατρική γνωμάτευση, μετά από δύο μήνες κατανάλωσης της Αρόνιας. 
Η επίσημη θεραπευτική δοσολογία είναι 20 με 25 καρπούς μετά το μεσημεριανό γεύμα και άλλους τόσους μετά το απογευματινό. Λειτουργεί. Το δοκίμασα πρώτα στον εαυτό μου. 
Όσο για την παραγωγή μου, ξέρω ότι πουλιέται σε πολύ καλές τιμές, κυρίως στο εξωτερικό, αλλά ακόμη δεν έχω ψάξει αρκετά την υπόθεση της διάθεσης. Θα γίνει όμως κι αυτό» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο έμπορος επίπλων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, έγινε καλλιεργητής Αρόνιας στα χωράφια της οικογένειάς του στον Παραπόταμο της Ροδόπολης, παράγοντας έναν από τους πλέον περιζήτητους διεθνώς για τις ιδιότητές του καρπό.

Ανθεκτικότατη και θεραπευτική.
Η Αρόνια ήρθε πριν από 100 χρόνια στην Ευρώπη από τον Καναδά. Στη Ρωσία ευδοκίμησε και χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για φαρμακευτικούς σκοπούς, ενώ στη χώρα μας ήρθε πειραματικά τη 10ετία του `80, από τον έλληνα τότε Δ/ντή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών της Σόφιας κ. Γιώργο Γιακζίδη  (στη φωτό αριστερά), σε συνεργασία με τον τακτικό ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ κ. Γιάννη Σπανό (στη φωτό δεξιά).

«Φέραμε από τη Βουλγαρία αυτόν τον ανθεκτικό σε καιρικές συνθήκες και ασθένειες θάμνο για πειραματική καλλιέργεια στη χώρα μας πριν από 30 περίπου χρόνια
Είδαμε ότι ευδοκιμεί και τον παρακολουθούμε έκτοτε στο πειραματικό πάρκο που έχουμε στη Χαλκιδική. 
Πρόκειται για πολύ πλούσιους σε αντιοξειδωτικά καρπούς με σπάνια θεραπευτική δράση σε πλήθος ασθενειών. Στη διεθνή φαρμακευτική κλίμακα φυτών από 1-5, ανήκει στο 1! 
Πριν από λίγες μέρες μάλιστα, το Υπουργείο με εισήγησή μου έκανε την Αρόνια ένα από τα τρία θεραπευτικά φυτά που καλλιεργούνται στη χώρα μας. 
Αυτό σημαίνει πως ανοίγει φαρδύς ο δρόμος για επαγγελματική ενασχόληση με το φυτό» λέει στη στήλη ο καθηγητής κ. Σπανός.

«Στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες αλλά και στις ανατολικές χώρες, οι θεραπευτικές ιδιότητες της Αρόνιας ήταν από χρόνια γνωστές. Την χρησιμοποιούν για τη θεραπεία του διαβήτη, της υπέρτασης, της χοληστερίνης, διαφόρων καρδιολογικών προβλημάτων, σε φλεγμονές του ουροποιητικού, στις χημειοθεραπείες και ακτινοβολίες αλλά και για προστασία από τη ραδιενέργεια.  Να φανταστείτε πως όταν οι Ρώσοι έστειλαν τον Γκαγκάριν στο διάστημα, στις προμήθειες που του έδωσαν συμπεριλαμβανόταν και η Αρόνια. Έτσι έγινε γνωστότερη και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα» συμπληρώνει ο κ. Γιακζίδης.
 
Μεγάλο το ενδιαφέρον
Οι καθηγητές δεν γνώριζαν για την καλλιέργεια στη Ροδόπολη. Όταν πριν λίγο καιρό ενημερώθηκαν γι` αυτήν από τον κ. Χοκμετίδη, επισκέφθηκαν τη φυτεία και προχώρησαν σε μέτρηση της περιεκτικότητας των καρπών σε χρήσιμες ουσίες.
«Εντυπωσιάστηκαν οι καθηγητές από τα αποτελέσματα. Η περιεκτικότητα είναι υψηλότατη. Φαίνεται πως τα χώματά μας, άρεσαν πολύ στο φυτό» δηλώνει στον «Κ» με μεγάλη ικανοποίηση ο κ. Χοκμετίδης.

Από τη στιγμή της δημοσιοποίησης  της καλλιέργειας του θάμνου στη Ροδόπολη (με σημαντική την προβολή από την γράφουσα στην ΕΤ3), ο κ. Χοκμετίδης δέχεται καθημερινά τηλεφωνήματα από όλα τα μέρη της χώρας. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται για τις καινοτόμες καλλιέργειες, άλλοι που θέλουν να προωθήσουν το προϊόν στην αγορά, ακόμη και ασθενείς που αναζητούν φυσικές μεθόδους ελέγχου των παθήσεών τους, του τηλεφωνούν για πληροφορίες, τις οποίες δεν αρνείται. 
Το ίδιο και ο τακτικός ερευνητής του ΕΘΙΑΓΕ κ. Σπανός που έχει πειραματική εμπειρία πάνω στο συγκεκριμένο φυτό.
Να σημειωθεί πως από τον καρπό της Αρόνιας, παρασκευάζονται επίσης γλυκά, μαρμελάδες, χυμοί και κρασί, που έχουν παγκοσμίως υψηλή ζήτηση.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

1 σχόλιο:

marika είπε...

Οντως ειναι πολυ υγειηνο φυτο το γνωριζω απο την Γερμανια αφου το
πηνω σε χυμο.Συγχαριτηρια για την ωραια δουλεια σας.Μαρικα