Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

SERREALISTAS: Η ΠΡΩΤΗ ΔΡΑΣΗ.


• Οι Serrealistas προχώρησαν το πρωί της περασμένης Κυριακής, στην πρώτη τους δράση.
Με μοναδικό μέσο επικοινωνίας και συνεννόησής τους το διαδίκτυο, έδωσαν ραντεβού και ανέλαβαν δράση, καθαρίζοντας το κομμάτι της Κοιλάδας από το Ξενία μέχρι και τα πρώτα καταστήματα.


20 περίπου συμπολίτες εθελοντές, έβαλαν τα πορτοκαλί γιλέκα και τα γάντια τους, και ξεκίνησαν.
Πενήντα (50!) σακούλες σκουπίδια συγκέντρωσαν, «χτενίζοντας» πεζοδρόμια, πρανή και γέφυρες που συναντούσαν στη διαδρομή τους. Σημαντικό το παράδειγμα που έδωσαν, πολλά και τα ραντεβού που έκλεισαν με την επόμενη δράση τους οι Σερραίοι που τους συνάντησαν στην Κοιλάδα.



Τους στηρίζω, συμμετέχοντας





ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

ΕΝΑ WANNABE STAR ...ΑΥΓΟ!

Το αυγό που εκσφενδονίστηκε από μπαλκόνι κι έσκασε στο απέναντι πεζοδρόμιο, τρία μέτρα από το σημείο όπου η Λούκα Κατσέλη συνομιλούσε με τους δυναμικά διαμαρτυρόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», θα μπορούσε να είναι ο σταρ της επίσκεψης της Υπουργού Εργασίας στις Σέρρες, .εάν έβρισκε το στόχο του!!
 Ευτυχώς! 
Υπήρξαν άλλες διαμαρτυρίες, άλλα σοβαρά προβλήματα που προβλήθηκαν με αφορμή την επίσκεψη της κυβερνητικής αξιωματούχου, που ειδάλλως θα υποβιβαζόταν σε απλά και άσημα συστατικά μιάς εντυπωσιακής «ομελέτας» που κάποιος/α/οι είχαν σκοπό να μαγειρέψουν!

Η οδός Τσαλοπούλου των Σερρών κάτω από τα γραφεία του τοπικού ΠΑΣΟΚ είχε από νωρίς αποκλειστεί από τους εργαζόμενους του προγράμματος που περίμεναν την κ. Κατσέλη φωνάζοντας συνθήματα.
 Στα μπαλκόνια των γύρω πολυκατοικιών και τις εισόδους των καταστημάτων, κάτοικοι, μαγαζάτορες και περαστικοί, μάθαιναν εξ` αιτίας της διαμαρτυρίας για την επίσκεψη της Υπουργού στην πόλη μας, από την παραμονή της 25ης Μαρτίου.

Φτάνοντας με μιάμιση ώρα καθυστέρηση και αφού νωρίτερα ολοκλήρωσε τις συζητήσεις της με το Προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Σερρών, κατευθύνθηκε ίσια στους συγκεντρωμένους ακολουθούμενη από τα μέλη της Νομαρχιακής του ΠΑΣΟΚ που την υποδέχτηκαν, παράγοντες του Υπουργείου της και τα τοπικά ΜΜΕ.
Με τις κάμερες απασχολημένες στο διάλογο της κ. Κατσέλη με τους τριάντα διαμαρτυρόμενους, κανείς δεν πήρε είδηση το αυγό που επιπλέον - και προφανώς αντίθετα με τις φιλοδοξίες του άγνωστου ωοβόλου-, δεν συνάντησε στην πορεία του παρά μόνο τα πλακάκια του πεζοδρομίου!

Η ατυχής βολή, με την ευτυχή κατάληξη που θά`λεγε και η φρουρά της Υπουργού!
 Οι Αστυνομικοί και ο κόσμος που βρισκόταν επί τόπου ουδόλως ασχολήθηκαν με το γεγονός, απουσία έμψυχων «θυμάτων».

Περιορίστηκαν στο να ψάξουν με τα μάτια το πιθανό «ένοχο μπαλκόνι» και να ξαναστρέψουν την προσοχή τους στην Υπουργό και στις ενισχυμένες από την ντουντούκα φωνές των διαδηλωτών, που νωρίτερα κάλυψαν και τον ήχο του αυγού που έσκασε δίπλα τους!.



Το μόνο αποτύπωμα του, ήταν τελικά ο λεκές που άφησε στις πλάκες, και μια ανεκπλήρωτη φιλοδοξία σ` αυτόν που το εκτόξευσε φοβισμένα και στα τυφλά.

Α! Φυσικά και την εικόνα του, στη φωτογραφική μου μηχανή.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ.


Άμεση απασχόληση για τουλάχιστον 1500 άνεργους των Σερρών μέσω του προγράμματος «Κοινωνικής Εργασίας», της μιας εκ των δύο καινοτόμων δράσεων που ενεργοποιεί το Υπουργείο Εργασίας, εξήγγειλε η Υπουργός Λούκα Κατσέλη, μιλώντας το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε εκπροσώπους επαγγελματικών και εργατικών Σωματείων και φορέων του νομού Σερρών.
Η κ. Κατσέλη τόνισε πως ο νομός Σερρών, που σημειώνει υψηλά ποσοστά ανεργίας, θα ωφεληθεί και με σημαντικό κομμάτι εκ των 52 εκ. που θα δοθούν στην Περιφέρεια Κεντρ. Μακεδονίας, μέσω των Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων στήριξης της Απασχόλησης (ΤΟΠΣΑ)
Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος, ενημερώνοντας την Υπουργό, προσδιόρισε το ποσοστό της πραγματικής ανεργίας στο νομό στο 35% και  

ζήτησε παρεμβάσεις στήριξης στον τομέα της οικοδομής, στους ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και συνεργασία με τη Βουλγαρική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μαύρης εργασίας.
Στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων του νομού, εκφράστηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων ικανοποίηση από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η Υπουργός,

ενώ της ζητήθηκε τόσο το Υπουργείο της όσο και τα συναρμόδια, να μεριμνήσουν για την τόνωση της αγοράς και τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης και νέων επενδύσεων, ώστε να προκύψουν πολύτιμες θέσεις εργασίας.
 Η κ. Κατσέλη επισκέφθηκε ακόμη τα Γραφεία της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Σερρών και συναντήθηκε με διαμαρτυρόμενους από το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", που την περίμεναν από νωρίς το απόγευμα κάτω από τα Γραφεία.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Η ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ.

Η Υπουργός Εργασίας ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης των Σερρών, που πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετικό καιρό και παρουσία πλήθους κόσμου.
Απέναντι από την εξέδρα των επισήμων, δύο πανώ διαμαρτυρίας σηκώθηκαν την ώρα της παρέλασης.






- 
---------------


-------------------------- 









ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

ΧΥΤΥ ΣΕΡΡΩΝ: ΘΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΕΛΙΚΑ?


  • Δύσκολο σε καιρό κρίσης να αναζητάς κρατικά κονδύλια και ακόμη δυσκολότερο να αποδεχτείς πως εάν δεν δοθούν, τα βάρη θα πέσουν στους κατοίκους του νομού.
  • Σ `αυτή τη θέση βρίσκονται οι αιρετοί των Σερρών, που πήραν τους δρόμους της αναζήτησης, πριν «παραδοθούν στη λύση της προσφυγής στο ιδιωτικό κεφάλαιο» που θα πρέπει να ξεπληρωθεί από τους πολίτες!
  • Ο ΧΥΤΑ που κατασκευάζεται στο Παλαιόκαστρο και ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι, θα παραμείνει ένα τελειωμένο αλλά αχρησιμοποίητο έργο 12 εκ. , εάν δεν βρεθούν κονδύλια ύψους άλλων 30 περίπου εκ. για να μετατραπεί σε ΧΥΤΥ.

  • Και φυσικά να εξασφαλιστούν ακόμη 5 εκ. , για να επεκταθεί ο ήδη λειτουργών (από τη θητεία Μητλιάγκα) ΧΥΤΑ του Δήμου Σερρών, για να μπορεί να δέχεται τα σκουπίδια ΟΛΟΥ του νομού, αυτά τα δύο χρόνια που θα χρειαστούν για την κατασκευή των πρόσθετων εγκαταστάσεων και την μετατροπή του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, σε ΧΥΤΥ!
  • Οι μονάδες διαλογής που πρέπει να κατασκευαστούν ώστε στο υπο κατασκευή κύτταρο του Παλιοκάστρου να εναποτίθενται αποκλειστικά υπολείμματα και όχι Απορρίμματα, είναι κάτι που το απαιτεί και ο ελληνικός νόμος και η Ευρώπη.
  • «Και ένας μόνο κάτοικος να προσφύγει καταγγέλλοντας πως στο χώρο πέφτουν ανεπεξέργαστα απορρίμματα, η μονάδα κλείνει αμέσως και επιβάλλονται πρόστιμα» τονίζουν παράγοντες της ΕΣΑΝΣ και της Περιφέρειας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα τους κατοίκους του νομού και ειδικά του Παλαιοκάστρου, πως «Δεν πρόκειται να λειτουργήσει ΧΥΤΑ στο Παλαιόκαστρο».
  • Οι διαβεβαιώσεις είναι απαραίτητες για τους δεύτερους, που οκτώ χρόνια τώρα αντιδρούν και ανησυχούν, καταγγέλλοντας παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων, μιλώντας για «κατά παραγγελία αποφάσεις» και προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.
  • Η επιλογή της πολιτείας (του ελληνικού Δημοσίου δηλαδή) να έχει ή όχι τη δική της συμμετοχή στο πρόσθετο έργο, θα εκφραστεί το επόμενο διάστημα.

  • Η αλήθεια είναι όμως, πως θα πρέπει να προηγηθεί σαφής και αξιόπιστη εκτίμηση του ύψους των απαιτούμενων χρημάτων, από ανεξάρτητο φορέα.
  • Διότι «τα 30 εκ. €»  που αναφέρονται (κυρίως από τον  Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Μωυσιάδη και τον Πρόεδρο της ΕΣΑΝΣ Ισαάκ Ρίζο), είναι ανεπίσημες εκτιμήσεις ιδιωτών.
  • «Ο ΧΥΤΥ πρέπει να προχωρήσει» λένε και οι αιρετές Αρχές του νομού. Μάλιστα ο διαγωνισμός για την κατασκευή των πρόσθετων εγκαταστάσεων είναι σε εξέλιξη, με 5 (πέντε) εταιρίες να έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να το αναλάβουν με δικά τους κεφάλαια.
  • Το καλό στην όλη υπόθεση είναι, ότι το έργο ΔΕΝ ματαιώνεται, ότι ΔΕΝ «θα μας πάρουν τα χρήματα πίσω γιατί καθυστερήσαμε», ότι ΔΕΝ «θα μας βάλουν πρόστιμα» (αν εφαρμοστεί το σενάριο με την επέκταση του ΧΥΤΑ Δήμου Σερρών) και επίσης ότι με την προοπτική δημιουργίας ΧΥΤΥ κι όχι ΧΥΤΑ, καλμάρουν και οι περισσότεροι εκ των κατοίκων του Παλαιοκάστρου!
  • Μακάρι! Και με εθνική χρηματοδότηση!
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

13ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Κόσμος πολύς, συζητήσεις, κινητικότητα, μοντέρνοι χώροι, κινηματογραφικές οθόνες γεμάτες με εικόνες, πρόσωπα, ντοκουμέντα, απόψεις, νέες τεχνικές, προτάσεις…! Ζωηρά πνεύματα, ζωντανά! Όμορφη κατάσταση.
  • Το περασμένο Σάββατο, με αφορμή επαγγελματικές υποχρεώσεις κατεβήκαμε στη Θεσσαλονίκη. Το απόγευμα, το αφιερώσαμε στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ.
  • Ήταν η τελευταία του μέρα και επιλέξαμε δύο προβολές από το γεμάτο με ενδιαφέρουσες ταινίες  πρόγραμμα. 
  • Δεν ήταν τυχαίο πως και οι δύο, αφορούσαν σε δουλειές συναδέλφων που εκτιμώ και γνωρίζω χρόνια.
  • Μιλώ για το «Welcome to Europe» του Στέλιου Κούλογλου και το «Πεθαίνοντας για την Αλήθεια» του Νίκου Μεγγρέλη.
  
  • Γνωστοί δημοσιογράφοι και οι δύο, με εμπειρία στην κάλυψη γεγονότων σε δύσκολες περιοχές ανά τον κόσμο, με τις ταινίες τους αυτές, απλώς επιβεβαίωσαν την κλάση τους.
  • Τις απόλαυσα τις προβολές. Ουσία, πληροφόρηση, αποκαλύψεις, έκπληξη,  θεματική εστίαση, ωραία τεχνική, ολοκληρωμένη εικόνα.
  • -------------------------------------
  • Η ταινία του πολυβραβευμένου Στέλιου Κούλογλου, προβλήθηκε στη θεματική ενότητα «Ανθρώπινα Δικαιώματα», ήταν 10λεπτη, δεν είχε καθόλου αφήγηση παρά μόνο φυσικούς ήχους, μαρτυρίες και μια μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη.
 



Δυνατές εικόνες από «Πακιστάν, Ιορδανία, Κένυα, Ερζεγοβίνη».  Μόνο που οι εικόνες, μαθαίνουμε στο τέλος της ταινίας, δεν λένε την αλήθεια. Όλες οι σκηνές προέρχονταν από κέντρα κράτησης και τενεκεδουπόλεις μεταναστών στην Ελλάδα. Με τις ελληνικές αρχές να αδυνατούν να διαχειριστούν το κύμα των χιλιάδων μεταναστών και την υπόλοιπη Ευρώπη να αδιαφορεί.

Χειροκροτήθηκε και προβλημάτισε, προκάλεσε συζήτηση και «χτύπησε» σε ευαίσθητα κέντρα τους θεατές. Άρα, πέτυχε τον στόχο της.
    • ------------------------------------------- 
Ο Νίκος Μεγγρέλης, είχε μεγαλύτερο κοινό. Η 80λεπτη ταινία του παρέπεμπε τεχνικά, σε παραγωγές του BBC.
Ο γνωστός και επίσης βραβευμένος δημοσιογράφος, εκλεγμένο μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, σ` αυτό του το Ντοκιμαντέρ ασχολείται με τους ανθρώπους των ΜΜΕ που έπεσαν θύματα στην κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ, από το 2003 έως το `08.

Παρουσιάζει συνταρακτικές ιστορίες από τον πόλεμο του Ιράκ. Το ταξίδι ενός δημοσιογράφου στη Βαγδάτη του σήμερα, την ιστορία μιάς μητέρας που μάταια ρωτά: "Γιατί σκοτώθηκε ο γιός μου, όταν το μόνο όπλο του ήταν η κάμερα;"
    • Ακόμα αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές των γεγονότων, τις ευθύνες των κυβερνήσεων, την ωμότητα των φανατικών ισλαμικών οργανώσεων αλλά και μοναδικά παραδείγματα θάρρους, ανιδιοτέλειας και ανθρωπιάς που ξεχώρισαν μέσα στη φρίκη και παράνοια του πολέμου.
--------------------------------------------------- 
Είδα και πολλούς επώνυμους της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, των τεχνών και των γραμμάτων στις προβολές. Ευχάριστο, όλοι αυτοί ανακατωμένοι με τους υπόλοιπους θεατές να παρακολουθούν χωρίς τις ιδιότητές τους την οθόνη.
  • Ευχάριστη εμπειρία και για μας, που με 4 ευρώ το άτομο, πήραμε μία μικρή γεύση από έναν 10ήμερο θεσμό με διεθνείς συμμέτοχες (φέτος ξεπέρασαν τις 230, από τον Καναδά ως την Ιαπωνία και από τη Σουηδία ως τη Νότιο Αφρική) που αν και τόσο κοντά μας δεν αξιοποιούμε όσο θα μπορούσαμε.
  • Δυστυχώς φέτος, στο πρόγραμμα προβολών αντιπροσωπευτικών ταινιών του Φεστιβάλ σε περιφερειακές πόλεις, δεν περιλαμβάνονται οι Σέρρες.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Συγχωνεύσεις: ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ!!


  • Με αφορμή τη φασαρία (κατά τη γνώμη μου δικαιολογημένη καθόλα) για τις συγχωνεύσεις των Σχολικών μονάδων στο νομό μας, ανάμεσα στις άλλες σκέψεις, μου γεννήθηκε και μία απορία που δικαιούται νομίζω απάντησης.
  • Και αυτή την απορία, τη διατυπώνω όσο απλά και αυθόρμητα μου ήρθε στο μυαλό:  
«ΤΙ ΘΑ ΑΠΟΓΙΝΟΥΝ τα Σχολικά ΚΤΙΡΙΑ που θα αδειάσουν»;
  •  Σύμφωνα με το Υπουργείο, κλείνουν 15 Γυμνάσια & Λύκεια στο νομό Σερρών καθώς και 33 Δημοτικά (αριθμοί ρεκόρ για την Κεντρική Μακεδονία ίσως και πανελλήνια).  
  • Αυτό σημαίνει πως αδειάζουν  περίπου  48 κτίρια!!
  • Ποιά λοιπόν η μέριμνα γι` αυτά;  Τι αλήθεια θα τα κάνει το Υπουργείο;
  • Και μιλάμε για κτιριακά συγκροτήματα στην πλειοψηφία τους μεγάλα, νεόδμητα ή και παλιότερα, εξοπλισμένα και καλοσυντηρημένα, με πολυχώρους, αμφιθέατρα και εργαστήρια, αυλές και χώρους άθλησης.
  • Κτίρια για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο (δηλαδή εμείς) δαπάνησε εκατομμύρια ευρώ (και δεν λαϊκίζω), θέλω να πιστεύω όχι με σκοπό να περιπέσουν σε αχρησία και να γίνουν στέγες κατσαρίδων, ποντικιών και αραχνών εξαιτίας του «Καποδίστρια στην Εκπαίδευση» ή των περικοπών που επιβάλλει η κρίση!

  • Κι επειδή θα είναι θλιβερό να γεμίσουν τα χωριά μας για μία ακόμη φορά εγκαταλελειμμένα Σχολικά κτίρια (όπως έγινε με αυτά που έκτισε κάποτε η Φρειδερίκη),
  • ας μας πει το Υπουργείο και φυσικά οι Διευθύνσεις Α` & Β`θμιας Εκπαίδευσης Σερρών, ΠΟΙΕΣ είναι οι προτάσεις τους για το μέλλον αυτών των κτιρίων.

    • Γιατί για το μέλλον των μεταφερόμενων μαθητών και το ποια κτίρια θα μανταλώσουν, μας είπαν (έστω και πρόχειρα) ήδη.