Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΚΑΝΕΝΑ ΚΕΝΤΡΟ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ.


«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει Κέντρο Υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών στο νομό Σερρών», υποστήριξε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Γιάννης Μωυσιάδης, μιλώντας χθες στον «Π».
Ο κ. Μωυσιάδης δήλωσε πως «οι Περιφερειάρχες της χώρας ενημερώθηκαν από τον κ. Χρυσοχοίδη πως για την ώρα το σχέδιο αφορά σε δημιουργία δύο Κέντρων στην περιοχή της Αττικής, όπου και οι περισσότεροι παράνομοι αλλοδαποί» και πως «στη συνέχεια θα διερευνηθεί εάν και πού θα δημιουργηθούν και άλλα».
Τα αρχικά σχέδια του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, περιλάμβαναν την άμεση έναρξη λειτουργίας 30 συνολικά Κέντρων που θα φιλοξενούνταν σε Στρατόπεδα ανά την επικράτεια και με κατανομή, τρία Κέντρα ανά Περιφέρεια.


«Στην Αττική τα δύο πρώτα»
 Ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών εκτίμησε πως η αλλαγή των σχεδίων, επιβλήθηκε από τις γενικευμένες και έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών που αρχικά είχαν υποδειχθεί π.χ. σε Κοζάνη και Λαγκαδά.
«Πιστεύω, πως τα δύο Κέντρα στην Αττική θα λειτουργήσουν και λίγο πειραματικά ή καλύτερα ως μοντέλα, ώστε να καθησυχάσουν οι τοπικές κοινωνίες βλέποντας πως τίποτε επιβαρυντικό ή επικίνδυνο δεν θα προκύψει από αυτά για την περιοχή τους» είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως σύμφωνα με τον ίδιο, η λογική των Κέντρων αυτών –που σημειωτέον υπάρχουν σε όλα τα κράτη της Ευρώπης και χρηματοδοτούνται από δομές της Ε.Ε.-, είναι να βρίσκονται είτε κοντά στα σύνορα των χωρών όπου λειτουργούν, είτε κοντά στα μεγάλα αστικά τους κέντρα.
«Επομένως –δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης-, ακόμη κι όταν έρθει η ώρα να δημιουργηθούν ανάλογες δομές εκτός Αττικής, το λογικότερο και το αναμενόμενο είναι, αυτές να γίνουν στην περιφερειακή ενότητα της Θεσσαλονίκης».

«Οι κατά τόπους Δήμοι θα αποφασίσουν»
Πάντως, η ανακοίνωση της κατασκευής τριών Κέντρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου ανήκει και ο νομός Σερρών έβαλε σε προβληματισμό την τοπική κοινωνία.

Βέβαια η μόλις προ ημερών παραχώρηση των δύο μεγάλων και ανενεργών στρατοπέδων της πόλης στο δήμο Σερρών, απομάκρυνε το ενδεχόμενο τα Κέντρα αυτά να γίνουν εντός των ορίων της πόλης, κάτι όμως που κανείς δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί για τις στρατοπεδικές εγκαταστάσεις είτε των Θερμών είτε της Βυρώνειας.

Στην Ελλάδα θα δοθούν 250 εκ ευρώ για τη δημιουργία των Κέντρων αυτών, ενώ θα υπάρξουν αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες που θα τα φιλοξενήσουν (π.χ. προσλήψεις προσωπικού, κίνηση στην τοπική αγορά κλπ).

Ο κ. Μωυσιάδης τόνισε πως όλοι οι Περιφερειάρχες της χώρας ήταν αρνητικοί στην πρόταση του Υπουργού να υποδείξουν αυτοί χώρους, αντιπροτείνοντας «το Υπουργείο να καταθέσει έγγραφες προτάσεις προς τις Περιφέρειες οι οποίες κατόπιν θα τις μεταβιβάσουν στους οικείους Δήμους, για να αποφασίσουν αυτοί μαζί με τις τοπικές κοινωνίες».
Αύριο Πέμπτη κατά την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα ληφθεί οριστική απόφαση από τους ανιπεριφερειάρχες, για το θέμα.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

ΓΕΝΝΗΤΟΥΡΙΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ!!


Ένα πανέμορφο πουλαράκι που πήρε το όνομα «Ποσειδώνας» (μια και γεννήθηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού) ήρθε τις προάλλες  στον κόσμο, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΘΙΣ (Κέντρου Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών) στο Νέο Σκοπό!

Η μητέρα του «Γιολάντα», το έφερε στον κόσμο την αναμενόμενη ημερομηνία, φροντίζοντάς το από την πρώτη στιγμή, ενώ οι άνθρωποι του ΚΕΘΙΣ γιόρτασαν ενθουσιασμένοι το γεγονός!
Είναι τα πρώτα γεννητούρια αλόγου στο Κέντρο, που τώρα πιά  έχει πέντε πανέμορφα άλογα ειδικά εκπαιδευμένα να υποστηρίζουν τις θεραπείες των ατόμων με κινητικά και νευρολογικά προβλήματα!

Στην θαυμάσια δουλειά των εθελοντών του Κέντρου έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί, επαινώντας όλους όσους εργάζονται προσφέροντας.
Το ίδιο και στις ενέργειες της πρώην δημοτικής αρχής του παλιού Δήμου Στρυμόνα (νυν Εμμ. Παπά), για τα κονδύλια που εξασφάλισε ώστε να  δημιουργηθούν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Κέντρου και η κλειστή του Αρένα!
Το ΚΕΘΙΣ είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με την οργάνωση αυτή, προσφέροντας ανεκτίμητες πρωτοποριακές  ιπποθεραπείες σε ασθενείς κάθε ηλικίας, με σοβαρά νευροκινητικά προβλήματα.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΑΛΙΣΤΡΑΤΗ: ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Εθελοντική πρωτοβουλία για σίτιση, εργασία και περίθαλψη των οικονομικά αδύναμων.


Εθελοντές της Αλιστράτης  προκρίνοντας την αλληλεγγύη ως ασπίδα, προχώρησαν σε ενέργειες αυτοοργάνωσης για να εξασφαλίσουν τροφή, δουλειά και περίθαλψη σε συγχωριανούς τους που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση.

Η συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων είναι καθημερινή. Οι κάτοικοι έχουν ενημερωθεί εδώ και μέρες πως τα καλάθια με την ειδική σήμανση στους διαδρόμους των παντοπωλείων του χωριού, δέχονται ό,τι ο καθένας μπορεί να προσφέρει, αγοράζοντας μαζί με τα δικά του καθημερινά.

Οι εθελοντές συγκεντρώνουν τις προσφορές στο γραφείο του παλιού Δημαρχείου της Αλιστράτης σε παραχωρημένο από το Δήμο Ζίχνης χώρο. Εκεί γίνεται και το πακετάρισμα.

Κατέγραψαν τις θέσεις εργασίας
Η κρίση, ανέδειξε και ενίσχυσε ανάγκες επιβίωσης οικογενειών της κοινότητας, που μέλη της έμειναν χωρίς εισόδημα και δουλειά, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τα βασικά τους. Η αλληλοβοήθεια, προέβαλε –και αποδείχτηκε τελικά- λύση.

«Σκεφτήκαμε να αυτοοργανωθούμε, βλέποντας τις τραγικές επιπτώσεις  της κρίσης στην καθημερινότητα όλων μας. Κάποιοι συγχωριανοί μας, χτυπήθηκαν παραπάνω.
Τα τρόφιμα και τα ρούχα ήταν το πρώτο και το εύκολο. Εμείς, προχωρήσαμε παραπέρα» δήλωσε στον «Π» ο κ. Γιάννης Καρακούσης αγρότης και δραστήριο μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αλιστράτης, συμπληρώνοντας: «Καταγράψαμε όλες τις θέσεις εργασίας στα χωράφια αλλά και τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις του χωριού.
Τώρα με την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, δημιουργούνται ανάγκες απασχόλησης. Ανάγκες για εργασία, υπάρχουν μεγάλες, είναι αυτονόητο.
Εμείς με την καταγραφή αυτή, γεφυρώνουμε τις δύο πλευρές».

Με διακριτικότητα η βοήθεια
Οι εθελοντές του Πολιτιστικού Συλλόγου, με τη βοήθεια της Κοινωνικής Λειτουργού του Δήμου κ. Έφης Ξυνίδου, έχουν ήδη συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία για τις ανάγκες των οικογενειών. Με διακριτικότητα και ευγένεια, μακριά από τη δημοσιότητα, τα δέματα με τα τρόφιμα και τον ρουχισμό, φτάνουν στην ώρα τους κι εκεί που πρέπει.

«Όλο το χωριό στηρίζει αυτή την προσπάθεια.
Όλοι βλέπουμε μέσα στα σπίτια μας τις αλλαγές που έγιναν στην καθημερινότητά μας και προσπαθούμε να αλληλοβοηθηθούμε» τονίζει και η κ. Μαρία Καψιμάλη που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στην προσπάθεια.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού κ. Βασίλης Παντελής επαινεί τα μέλη για την πρωτοβουλία σημειώνοντας«το ενδιαφέρον τους για το χωριό εκφράστηκε και με την πρόταση τους αυτή, την οποία ο Σύλλογος υιοθέτησε αμέσως.
Τώρα είναι επιστρατευμένα και τα 250 μέλη μας σ` αυτή την υπόθεση».

Προσκλητήριο καί στους Αλιστρατινούς γιατρούς
Η ομάδα δεν σταμάτησε στην υλική συνδρομή αυτών που έχουν ανάγκη, ούτε και στην προσπάθεια εξασφάλισης απασχόλησης.
Αναγνωρίζοντας τις ελλείψεις σε ιατρική περίθαλψη, απευθύνθηκε σε όλους γιατρούς με καταγωγή από την Αλιστράτη, ζητώντας τους να βοηθήσουν ακόμη κι αν δεν μένουν στο χωριό, οργανώνοντας έτσι όλο το ανθρώπινο δυναμικό που θα μπορούσε να προσφέρει κάτι χρήσιμο και ωφέλιμο στην τοπική κοινωνία.

Οι κάτοικοι της Αλιστράτης, συμμετέχουν ενεργά στην προσπάθεια, προσφέροντας πολλές φορές κι από το υστέρημά τους ενώ συμπαραστάτης του εγχειρήματος είναι και ο Δήμος Νέας Ζίχνης.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Βουβούσης  είπε στον «Π» χαρακτηριστικά: «Μας κάνει περήφανους η πρωτοβουλία των εθελοντών της Αλιστράτης. Ως Δήμος ανταποκρινόμαστε σε ό,τι μας ζητηθεί από την ομάδα».

Η Αλιστράτη με την πρωτοβουλία των εθελοντών της, δίνει παράδειγμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας σε μία περίοδο που η συστράτευση των πολιτών στην ιδέα της ανιδιοτελούς προσφοράς, είναι η μόνη αποτελεσματική άμυνα στις επιπτώσεις της κρίσης.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

ΟΙ SERREALISTAS "ΕΠΕΔΡΑΜΑΝ" ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΗΡΩΩΝ!!

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 8η δράση των Serrealistas.
 Πολλοί εθελοντές συμπολίτες συμμετείχαν στην εαρινή δράση της κίνησης, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 18/3/12 στο Πάρκο Ηρώων της πόλης των Σερρών.

Σκοπός των εθελοντών ήταν η ανάδειξη του παλαιότερου Πάρκου της πόλης που αποτελεί όχι μόνο τόπο μνήμης ιστορικών γεγονότων αλλά και καταπράσινο χώρο αναψυχής που αν και τα τελευταία χρόνια έχει παραμεληθεί, είναι στενά συνδεδεμένος με ευχάριστες αναμνήσεις από σχολικές και οικογενειακές εκδρομές των περισσότερων δημοτών.

Οι Serrealistas με τα πινέλα τους, τα χρώματα, τις τσάπες, τα σύνεργα αλλά κυρίως με καλή διάθεση, ανέλαβαν δράση από νωρίς το πρωί της περασμένης Κυριακής.

Έβαψαν την είσοδο του Πάρκου που ήταν γεμάτη συνθήματα, καθάρισαν τις βρύσες, χρωμάτισαν τα παγκάκια και τα κάγκελα γύρω από το μνημείο, φύτεψαν φυτά και λουλούδια και περιποιήθηκαν το χώρο, αφήνοντας πίσω τους ένα πανέμορφο και καθαρό Πάρκο, έτοιμο να υποδεχτεί όλους όσους αγαπούν τη φύση και την ηρεμία που αυτή προσφέρει.

Η οργάνωση της συγκεκριμένης δράσης, ανέδειξε και τα οφέλη της συνεργασίας.
Οι Serrealistas θέλοντας να μεγιστοποιήσουν την παρέμβαση στο Πάρκο, απευθύνθηκαν στο Δήμο Σερρών και το Δασαρχείο.

Με μεγάλη προθυμία τόσο ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης όσο και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Παντελής Χράπας στάθηκαν αρωγοί στο πλάνο δράσης των Serrealistas.
 Τα αιτήματα των εθελοντών για περιποίηση του αλσύλλιου, για αποκατάσταση των κατεστραμμένων πάγκων και επιδιόρθωση των διαρροών του δικτύου ύδρευσης, υιοθετήθηκαν ευχαρίστως από το Δήμο και τις υπηρεσίες του που εργάστηκαν με συνέπεια για την ικανοποίησή τους.

Το ίδιο και το Δασαρχείο, που προσέφερε τα φυτά και έδωσε οδηγίες για την ορθή φύτευσή τους στα υποδειχθέντα σημεία, ανταποκρινόμενο σε σχετικό αίτημα των εθελοντών.

Οι Serrealistas είναι ένα ανοιχτό κίνημα εθελοντών που οργανώνει και προσδιορίζει τις δράσεις του επικοινωνώντας με τους πολίτες κυρίως μέσω του διαδικτύου, με αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter κλπ) και της ιστοσελίδας του: http://www.serrealistas.gr/
 ΦΩΤΟ: Δημήτρης ΓΚΑΤΖΑΣ

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

ΝΕΦΡΟΠΑΘΗΣ Ο ν. ΣΕΡΡΩΝ. 352 ΟΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΙΕΣ! Ερωτηματικά για το φαινόμενο

Έκπληξη ακόμη και στους ίδιους του νεφροπαθείς του νομού Σερρών προκάλεσαν τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Υγείας στον Τύπο, σχετικά με τον αριθμό των αιμοκαθαρόμενων  του νομού που εισπράττουν το διατροφικό επίδομα των 725 ευρώ/δίμηνο.


Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, «οι Σέρρες έχουν το ρεκόρ σε «νεφροπαθείς», με 400 άτομα να παίρνουν το σχετικό επίδομα (συγκριτικά, 480 έχει η Αν. Αττική) και το νομό να έχει πληθυσμό 176.000, ενώ της Ανατ. Αττικής ξεπερνά το μισό εκατομμύριο».

Τι λένε τα επίσημα στοιχεία
Έρευνα της στήλης και συλλογή στοιχείων από όλες τις αρμοδίως εμπλεκόμενες πλευρές, απέφερε τα εξής: 
Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Σερρών έχει εγγεγραμμένα 224 άτομα.
Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Σερρών αιμοκαθαίρονται περίπου 80 ασθενείς με άλλους 160  να εξυπηρετούνται στις δύο ιδιωτικές Μονάδες που λειτουργούν στο νομό μας, 
ενώ η Δ/νση Υγείας Σερρών έχει καταγεγραμμένους συνολικά 321 επιδοματίες αιμοκαθαρόμενους νεφροπαθείς (και 31 μεταμοσχευμένους).

Τα ακριβή στοιχεία είναι καταγεγραμμένα στην ΥΣΕΝ (Υπηρεσία Συντονισμού και Ελέγχου Νεφροπαθών) που στεγάζεται στο Νοσοκομείο «Γεννηματάς» στην Αθήνα.
«Στα αρχεία μας έχουμε απογεγραμμένους 259 αιμοκαθαρόμενους που κάνουν τη θεραπεία τους στις Σέρρες.
Εάν σ` αυτούς προστεθούν περίπου 40-45 που είναι μεταμοσχευμένοι ή κάνουν περιτοναϊκή αιμοκάθαρση εκτός νομού, μιλάμε για 300 περίπου επιδοματίες ασθενείς στις Σέρρες.
Μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι αιμοκαθαίρονται σε άλλες πόλεις έχοντας όμως ως τόπο μόνιμης κατοικίας το νομό Σερρών.
Αυτοί έχουν απογραφεί από την υπηρεσία μας στους τόπους θεραπείας τους και δεν συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό που σας έδωσα» δήλωσε στον «Π» η Διοικητική υπεύθυνη του ΥΣΕΝ κ. Ολυμπία Παπαδάκη.

«Η Μονάδα μας είναι δυναμικότητας 110 κλινών και εξυπηρετεί σε μόνιμη βάση πάνω από 80 ασθενείς, με εφεδρεία ελεύθερων μηχανημάτων για τα καθημερινά έκτακτα περιστατικά.
Υπάρχουν αιμοκαθαρόμενοι που πηγαίνουν στη Θεσσαλονίκη από επιλογή τους ή άλλοι που υποβάλλονται σε περιτοναϊκή αιμοκάθαρση που δεν γίνεται εδώ στις Σέρρες, αλλά δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό τους.
Περίπου 250 ασθενείς εξυπηρετούνται εδώ, στο Νοσοκομείο δηλαδή  και στις δύο ιδιωτικές Μονάδες» δήλωσε στον «Π» ο Δ/ντης της Μονάδας Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Σερρών κ. Δημήτρης Σταματιάδης.

«Αυστηροί έλεγχοι»
Στο Γραφείο 111 του Διοικητηρίου, κατατίθενται όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τους νεφροπαθείς του νομού που δικαιούνται ως αιμοκαθαρόμενοι το διατροφικό επίδομα.

Η Δ/ντρια της Δ/νσης Υγείας κ. Ευαγγελία Τανταλάκη μίλησε στον «Π» σχετικά με την αυστηρότητα των ελέγχων αναφέροντας συγκεκριμένο παράδειγμα: «Έχουμε 321 νόμιμους δικαιούχους του επιδόματος. Όλοι τους νεφροπαθείς στο στάδιο της αιμοκάθαρσης οι οποίοι μας έχουν καταθέσει τα απαραίτητα ιατρικά δικαιολογητικά. Μαζί τους και οι 31 μεταμοσχευμένοι, που επίσης δικαιούνται το ίδιο επίδομα.

Ο νόμος είναι πολύ αυστηρός όπως και οι έλεγχοι. Απαιτούνται γνωματεύσεις από δημόσιους φορείς και γιατρούς, αποδεικτικά και έγγραφα που ελέγχονται αυστηρά.

Ένα περιστατικό νεφροπαθούς που διέκοψε τη θεραπεία και δεν μας ενημέρωσε εγκαίρως, παραπέμφθηκε αρμοδίως με το αίτημα της επιστροφής του επιδόματος που εισέπραττε χωρίς να δικαιούται. Ήταν μεμονωμένο περιστατικό και η υπηρεσία το εντόπισε αμέσως και παρενέβη».

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Σερρών κ. Πέτρος Εμμανουηλίδης δήλωσε έκπληκτος με τα νούμερα που δημοσιεύτηκαν στον πανελλήνιο Τύπο και παρουσιάζουν το νομό Σερρών να κατέχει το ρεκόρ στον αριθμό των επιδοματιών νεφροπαθών.
«Ο Σύλλογός μας έχει στο μητρώο του 224 άτομα. Είναι πραγματικά πολύ αυστηρή η διαδικασία χορήγησης των επιδομάτων και τα δικαιολογητικά πολλά.
Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα γίνεται έλεγχος μέσω του ΑΦΜ ώστε να περιορίζονται τα όποια φαινόμενα απάτης» είπε χαρακτηριστικά.

Νεφροπαθής ο νομός Σερρών
Σύμφωνα με τις διεθνείς ιατρικές στατιστικές, δικαιολογείται ένας αριθμός αιμοκαθαρούμενων νεφροπαθών  της τάξης του 1:1000 στο συνολικό πληθυσμό.

Για το νομό Σερρών των 200 χιλιάδων περίπου κατοίκων, προβλέπονται στατιστικά 200 τουλάχιστον ασθενείς.
Οι 310 που είναι επισήμως καταγεγραμμένοι στα μητρώα του ΥΣΕΝ δείχνουν μία σαφέστατη παρέκκλιση από τον μέσο όρο (αν και όχι της τάξεως που δίνει το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν προχθές σε «Έθνος» και «Real»).

Τα αριθμητικά στοιχεία, δίνουν πραγματικά το έναυσμα να ερευνηθεί και να ελεγχθεί ο λόγος των αυξημένων νεφροπαθών και αιμοκαθαρούμενων στις Σέρρες, προσδιορίζοντας φυσικά και τις αιτίες. Είτε αυτές οφείλονται σε φυσικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, είτε σε ανθρώπινο «δάκτυλο» με πρόθεση.



Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑΣ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΣΕ 220 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. Ευρείας κλίμακας επέμβαση των Αρχών στον Σταθμό Βενιζέλου του ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

---ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ---
της Αριάδνης Παπαφωτίου

"Βόμβα υδραργύρου" σταμάτησε χθες τις εργασίες στον υπό κατασκευή Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης,  με τους επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της συμπρωτεύουσας να παραγγέλνουν άμεση εκκένωση ολόκληρου του αρχαιολογικού σκάμματος, φοβούμενοι τοξικότητα αλλά και πιθανή μόλυνση των εργαζόμενων, από τις ποσότητες υδραργύρου που βρέθηκαν εκεί!

Τον συγκέντρωναν ανυποψίαστοι
Συγκεκριμένα, στο αρχαιολογικό σκάμμα του Σταθμού Βενιζέλου (ευθύνη 9ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης) ήδη από το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν εντοπιστεί συγκεντρώσεις υδραργύρου, σε βάθος 5,5 περίπου μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους!!! 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι τον μάζευαν ως εύρημα, οι εργάτες κάναν τη δουλειά τους εκτελώντας εντολές να τον συλλέξουν (κάποιοι μάλιστα από άγνοια "έπαιζαν" μαζί του), οι εργοδηγοί επέβλεπαν και η Εφορία προβληματιζόταν για το εάν επρόκειτο για βυζαντινά εργαστήρια αργυροχρυσοχοΐας και εάν η ίδια βρισκόταν μπροστά σε μία νέα σημαντική ανακάλυψη (μιά και ποτέ σε ανασκαφές στον ελληνικό χώρο, δεν βρέθηκε υδράργυρος)...... 

Τις τελευταίες είκοσι μέρες οι συγκεντρώσεις υδραργύρου αυξήθηκαν σημαντικά, γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό αλλά και βάσιμες ελπίδες στους αρχαιολόγους του σκάμματος, οτι βρήκαν εργαστήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Όχι όμως και ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις του στοιχείου πάνω στην υγεία όσων ερχόταν σε επαφή μαζί του.


220 άτομα θα εξεταστούν
Όταν λοιπόν (μόλις χθες) ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Υπηρεσίες, με πρωτοβουλία του Συλλόγου εργαζομένων του Μετρό όπως δήλωσε στον «Π» ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Χάρης Κυπριανίδης, ακολούθησε όχι μόνο άμεση αλλά και επείγουσα επέμβασή τους.

Επιθεώρηση εργασίας, υγειονομικό, ΕΜΑΚ, πυροσβεστική, Αττικό Μετρό, Κοινοπραξία, εργάτες, αρχαιολόγοι, βρέθηκαν επιτόπου και επιβλήθηκε παύση εργασιών, αποκλεισμός και εκκένωση του χώρου.

Υπολογίζεται πως 220 άτομα περίπου πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον υδράργυρο, τα οποία θα πρέπει να δώσουν δείγμα για εξετάσεις σε ειδικά εργαστήρια της Ελλάδας και των ΗΠΑ, προκειμένου να ελεγχθεί το εάν και σε ποιο βαθμό δέχτηκαν τοξική επίδραση από τον υδράργυρο.
Το σκάμμα εκκενώθηκε και ειδικοί θα απομακρύνουν τον υδράργυρο που θα σταλεί στη Γερμανία για καταστροφή! 

Έπρεπε να δράσουν νωρίτερα
Το κόστος αλλά και οι επιπτώσεις τόσο στη συνέχιση του έργου – άρα και στην εργασία των απασχολούμενων-,  όσο κυρίως στην υγεία των πολυάριθμων εργαζόμενων, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υπολογιστούν.

Το σίγουρο είναι πως από το περασμένο καλοκαίρι που πρωτοεμφανίστηκαν τα δείγματα υδραργύρου στο υπέδαφος οι αρμόδιες υπηρεσίες θα έπρεπε να ενημερωθούν από τους αρχαιολόγους και φυσικά να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Προσωπική εμπειρία: Προσοχή κυκλοφορεί ΜΗΝΥΜΑ-ΑΠΑΤΗ στο Διαδίκτυο δήθεν από το ΙΚΑ

Ως παραλήπτρια του μηνύματος, με αποστολέα το (δήθεν) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (εστάλη από το e-mail: ika@ikaetam.gr), θα πρέπει να πω πως ψυλλιάστηκα αμέσως (και κυρίως από τα πολύ άσχημα ελληνικά του περιεχομένου του), πως επρόκειτο για απόπειρα ηλεκτρονικής απάτης.

Συνυπολογίζοντας και το γεγονός πως ασφαλιστικός μου φορέας δεν είναι το ΙΚΑ, βεβαιώθηκα πως βρισκόμουν μπροστά σε μία ακόμη περίπτωση προσπάθειας επιτήδειων, να αλιεύσουν με τον τρόπο αυτό κωδικούς και pin τραπεζικών λογαριασμών ανύποπτων ασφαλισμένων, που θα «τσιμπούσαν» το δόλωμα της υποτιθέμενης «επιστροφής φόρου» και θα έδιναν τα κρίσιμα στοιχεία στους απατεώνες.

Σε κάκιστα ελληνικά
Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε αυτολεξεί: «Αγαπητοί Φορολογούμενου.
 Μετά την τελευταία ετήσια υπολογισμούς της δημοσιονομικής δραστηριότητας σας έχουμε προσδιορίζεται ότι είστε επιλέξιμοι για να λάβουν την επιστροφή φόρου από 373,80  €.
Παρακαλείσθε να υποβάλετε την αίτηση επιστροφής φόρου και θα μας επιτρέψει 6-9 ημερών, προκειμένου  να το επεξεργαστεί.
Η επιστροφή μπορεί να καθυστερήσει για διάφορους λόγους.
 Για παράδειγμα, την υποβολή μη έγκυρα αρχεία ή την εφαρμογή μετά τη λήξη της προθεσμίας.
Για να αποκτήσετε πρόσβαση επιστροφή φόρου σας, κάντε κλικ εδώ».

Όπως προανέφερα, τα ελληνικά και η σύνταξη του κειμένου, κάνουν ολοφάνερο πως αυτό δεν μπορεί να προερχόταν από αρμόδια ελληνική υπηρεσία, η οποία επιπροσθέτως μέχρι τώρα ποτέ δεν έχει απευθυνθεί στους ασφαλισμένους της με e-mail!
Τις σκέψεις μου, επιβεβαίωσε και ο λογιστής μου στον οποίο απευθύνθηκα άμεσα για συμβουλή. Το επόμενο βήμα, ήταν να διαγράψω το μήνυμα αμέσως, ενέργεια που θεωρείται ενδεδειγμένη για όλους όσους βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση.

Πάντως και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έβγαλε σχετική ανακοίνωση με την οποία προτρέπει τους πολίτες να την ενημερώνουν για οτιδήποτε ύποπτο, τόσο μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης ccu @ cybercrimeunit . gov . gr ή στα τηλέφωνα 11012 και 210-6476464.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

ΓΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΕΡΡΑΙΟΥ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΠΑΡΑΛΥΤΟΣ προσπαθώντας να σώσει ένα σκυλάκι, Απόφαση-Δικαστικό προηγούμενο από ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ.

Η περίπτωση σοβαρότατου ατυχήματος Σερραίου εργάτη σε τοπική βιοτεχνία κατασκευής υποδημάτων εκδικάστηκε προχθές σε τρίτο βαθμό, με την απόφαση του Αρείου Πάγου να αποτελεί δικαστικό προηγούμενο για τα όρια της εργοδοτικής ευθύνης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος.

Το ατύχημα, που οδήγησε σε ολική παράλυση των κάτω άκρων του 36χρονου τότε εργαζόμενου, συνέβη τον Φεβρουάριο του 2003, στον χώρο του πάρκινγκ της βιοτεχνίας στην περιοχή της Ηράκλειας, κατά την προσπάθειά του να γλυτώσει ένα σκυλάκι από το σφιχτό του περιλαίμιο.

Το συμβάν
Όταν Ν.Κ. σχόλασε, αντελήφθη ότι ένα σκυλάκι το οποίο ήταν δεμένο με λουρί στον περιβάλλοντα χώρο της επιχείρησης στην οποία εργαζόταν σε θέση ευθύνης 13 χρόνια, κινδύνευε να πνιγεί επειδή το λουρί είχε τυλιχθεί γύρω από το λαιμό του και το έσφιγγε. Βιαστικά, ο εργαζόμενος πήγε να το ελευθερώσει, αλλά λόγω του χιονιού και της κατάστασης του εδάφους γλίστρησε και έπεσε στο έδαφος χτυπώντας την πλάτη του σε μπάζα.

Ο εργαζόμενος σύμφωνα με τις ιατρικές γνωματεύσεις – όπως αναφέρει «το Βήμα»-, υπέστη «συντριπτικό-εκρηκτικό κάταγμα εξάρθρημα των Θ5 και Θ6 σπονδύλων με πλήρες αισθητικοκινητικό παράπλημα». Υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στην οποία διαπιστώθηκε «η συντριπτικότητα των καταγμάτων των Θ5 και Θ6 σπονδύλων και η κάκωση του νωτιαίου μυελού, χωρίς ρήξη της σκληράς μήνιγγος», ενώ επίσης διαπιστώθηκε ότι πάσχει «από βαριές διαταραχές της αισθητικότητας από το επίπεδο του Θ6 μυελοτομίου και περιφερικότερα».

Έπειτα από 8ωρη εγχείρηση και άλλες επεμβάσεις στις 42 μέρες νοσηλείας του, πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, αλλά παρουσίαζε βαριά κινητική βλάβη στα κάτω άκρα και ανικανότητα να κινηθεί και να εργαστεί (ως παραπληγικός κατά ποσοστό 80%). Κατόπιν αυτών έλαβε σύνταξη αναπηρίας και επίδομα παραπληγίας.

 Το Εφετείο άνοιξε το δρόμο
Η υπόθεση κρίθηκε αρχικά από το Δικαστήριο των Σερρών το οποίο δεν αναγνώρισε ευθύνη εργοδότη στο ατύχημα του 36χρονου.
Σε δεύτερο βαθμό όμως, το Εφετείο Θεσσαλονίκης το 2011 έκρινε το αντίθετο, επιδικάζοντας στον εργαζόμενο επιπλέον το ποσό των 40.000 ευρώ (συν το νόμιμο τόκο), ως χρηματική ικανοποίηση από την πλευρά του εργοδότη του, για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω του εργατικού ατυχήματος (αναπηρία 80%), που σημειώθηκε στον περιβάλλοντα εργασιακό του χώρο και εκτός ωραρίου.                                                                                                                    
Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του άτυχου εργαζομένου, την καλή κατάσταση της υγείας του πριν από τον τραυματισμό του, την ένταση και τη διάρκεια του ψυχικού άλγους του, την οικονομική και την κοινωνική κατάστασή του, το βαθμό συνυπαιτιότητας αλλά και την οικονομική κατάσταση της εργοδότριας επιχείρησης, επιδίκασε υπέρ του το συγκεκριμένο ποσό ως εύλογη χρηματική ικανοποίηση.
Το Εφετείο Θεσσαλονίκης δέχθηκε ότι ο τότε 36χρονος ήταν συνυπαίτιος του ατυχήματος κατά 60%, καθώς ενήργησε από αμέλεια, ενώ η εργοδοτική πλευρά κρίθηκε ότι ήταν κατά 40% συνυπαίτια του ατυχήματος.

 Τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος
Ο Άρειος Πάγος προχθές, έκρινε ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρεις και χωρίς αντιφάσεις αιτιολογίες και ότι ο τραυματισμός του άτυχου εργάτη ήταν εργατικό ατύχημα με συνευθύνη του εργοδότη. Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν την αίτηση της εργοδοτικής πλευράς που ζητούσε να αναιρεθεί η εφετειακή απόφαση.

Η βιοτεχνία που εδώ κι έναν χρόνο δεν λειτουργεί, έχει ήδη από πέρυσι ικανοποιήσει χρηματικά τον άτυχο εργαζόμενο, αμέσως μετά τη σχετική απόφαση του Εφετείου.
Ο 45χρονος σήμερα άνδρας που είναι οικογενειάρχης και πατέρας τριών παιδιών, είναι συνταξιούχος με ποσοστό αναπηρίας 80% και υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση, μετακινείται με αμαξίδιο και είναι ανίκανος για εργασία.

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ!

Μετά την απαράδεκτη ταλαιπωρία του κόσμου που παρήγγειλε φθηνή πατάτα Βροντούς και πήρε «μπάχαλο», μόνο ντροπή θα πρέπει να αισθάνονται όσοι ήταν υπεύθυνοι για το τσίρκο που στήθηκε στο Στρατόπεδο Παπαλουκά το περασμένο Σάββατο.

Από τη μία η ΚΕΔΗΣ  που παρά την επαινετή πρωτοβουλία της να συγκεντρώσει τις παραγγελίες, δεν κατάφερε τελικά να δώσει εγγυήσεις οργανωτικής φερεγγυότητας και να ολοκληρώσει την αποστολή που εθελοντικά ανέλαβε,
από την άλλη οι πατατοπαραγωγοί της Βροντούς που «θαμπωμένοι» από το πλήθος που ζητούσε με απλωμένα χέρια, πέταξαν στις λάσπες τις ονομαστικές λίστες παραγγελιών, κατήργησαν την τάξη και τη σειρά και εν μέσω κραυγών, βρισιδιών, αντεγκλήσεων και σκουντημάτων, πουλούσαν σε όποιον κατάφερνε να πλησιάσει τις καρότσες τους!!
Κι όλα αυτά, ενώ τόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ κ. Γιάννης Δήμου όσο και οι πατατοπαραγωγοί είχαν ίδιαν εμπειρία σωστής και οργανωμένης διανομής, συμμετέχοντας νωρίτερα στη δράση του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη.

--------------------------------------------------------------
Όλοι τους, αιρετοί και παραγωγοί, οφείλουν εξηγήσεις στους καταναλωτές της πόλης, τους οποίους υπέβαλαν σε ταπεινωτική ταλαιπωρία και μία σαφή απάντηση στο ερώτημα: Ποιός ανέλαβε και με ποια συμφωνία, να συντονίσει τη διάθεση της πατάτας το Σάββατο; 

Και κάτι ακόμη. Αποδείξεις έκοβαν στους πολίτες οι πατατοπαραγωγοί της Βροντούς;   
Διότι 50 τόνοι, επί 25 λεπτά το κιλό, είναι  12.500 ευρώ!


Εθελοντές της Κερκίνης ΕΣΩΣΑΝ ΠΛΗΓΩΜΕΝΟ ΜΠΟΥΦΟ

Για μία ακόμη φορά έδειξαν την ευαισθησία και την αγάπη τους στα τραυματισμένα ζώα, τα μέλη του δραστήριου Συλλόγου της Κερκίνης «Ζωή και Φύση».
Ο μπούφος που βρήκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου το βράδυ του περασμένου Σαββάτου τραυματισμένο και ανήμπορο σε δρόμο του χωριού, είχε τελικά τύχη μέσα στην ατυχία του. Διότι η άμεση κινητοποίηση του Συλλόγου του έσωσε τη ζωή.

Όπως δήλωσε στον «Π» ο κ. Άρης Γκαϊδατζής (στη φωτό με τον πληγωμένο μπούφο), «το πουλί έχει πληγωθεί από άγνωστη αιτία στο φτερό. Ήταν ζαλισμένο και πεινασμένο.
Κινητοποιηθήκαμε γρήγορα και του προσφέραμε τις πρώτες βοήθειες καθώς και τροφή.
Στη συνέχεια επικοινωνήσαμε με φιλοζωικές Οργανώσεις που έχουν εμπειρία στην περίθαλψη άγριων πουλιών, για να εξασφαλίσουμε την περεταίρω φροντίδα του, από ειδικούς πλέον».

Το όμορφο πουλί, που σημειωτέον όπως παρατήρησαν οι εθελοντές του «Ζωή και Φύση» είναι από τους μεγαλύτερους σε μέγεθος μπούφους που έχουν δει, τελικά θα αποσταλεί στην Οργάνωση «Δράση για την άγρια Ζωή» που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα επιληφθούν οι κτηνίατροι.

Όπως τόνισε ο κ. Γκαιδατζής, επιθυμία τους είναι μετά την αποθεραπεία του, ο μπούφος να επιστρέψει στην Κερκίνη και να απελευθερωθεί στην περιοχή όπου βρέθηκε, κάτι στο οποίο συμφώνησε και η Οργάνωση που θα το υποδεχτεί για περίθαλψη.

Οι κτηνίατροι που θα τον αναλάβουν, ανέφεραν ως συχνή αιτία τραυματισμού του συγκεκριμένου είδους (εκτός από τη στοχοποίησή του από ασυνείδητους κατόχους όπλων), τα ηλεκτροφόρα της ΔΕΗ.
Πολλές φορές, τα φτερά τους λόγω του μεγάλου τους ανοίγματος μπλέκονται στα καλώδια, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους ο οποίος μπορεί να οδηγήσει ανάλογα με τη βαρύτητά του και σε ολική και μόνιμη παράλυση του φτερού.

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟ Η ΠΟΛΗ αν και πέφτουν 5,5, εκ για ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ!

Ένας και μοναδικός, τυφλός, ασύνδετος και ασυνεχής ποδηλατόδρομος περιορισμένου μήκους, με εύλογο το ερωτηματικό ως προς την τελική του χρησιμότητα, προβλέπεται στα σχέδια των αναπλάσεων που πραγματοποιούνται στο κεντρικό τμήμα της πόλης των Σερρών.

Στη φάση της οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα και οι πολίτες, η στροφή σε οικονομικούς τρόπους μετακίνησης δεν φαίνεται να διευκολύνεται με τα νέα έργα στις Σέρρες, τα οποία προβλέπουν έναν και μόνο ποδηλατόδρομο μόλις 350 μέτρων, που ξεκινάει από το ΙΚΑ και καταλήγει μέσω της Βασ. Βασιλείου, στη συμβολή της με την οδό Ερμού!.
Σχεδιάζουν διαμαρτυρία οι ποδηλάτες

Τα 5,5 εκ ευρώ (με τις εκπτώσεις 3 εκ) που θα δοθούν στους αναδόχους («Κατασκευή ΑΤΕ» από Θεσσαλονίκη) για την υλοποίηση των εγκεκριμένων μελετών, είναι πολύ μεγάλο ποσόν.

Οι δημότες στο κονδύλι του Ε.Π. Κεντρ. Μακεδονίας που εξασφαλίστηκε από το Δήμο Σερρών επί θητείας Γιάννη Βλάχου, βλέπουν μία μεγάλη ευκαιρία να «τακτοποιηθεί» επιτέλους το κέντρο της πόλης, να δημιουργηθούν κυκλοφοριακές υποδομές, και να εκσυγχρονισθεί η εικόνα της.

Όμως η απουσία πρόβλεψης ποδηλατόδρομων στην τελική μελέτη, απογοήτευσε και προβλημάτισε τους δημότες, που σημειωτέον πέρυσι διοργάνωσαν στις Σέρρες μία από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ποδηλατικές εκδηλώσεις της χώρας, με μεγάλη και αυθόρμητη συμμετοχή εκατοντάδων ποδηλατών κάθε ηλικίας, με σκοπό τη διάδοση της μετακίνησης με ποδήλατο, αλλά και την ανάδειξη της ανάγκης να δημιουργηθούν ειδικές λωρίδες ασφαλούς κίνησης των ποδηλάτων μέσα στην πόλη.

Η αποκάλυψη πως το πρόγραμμα των αστικών αναπλάσεων που είναι σε εξέλιξη, δεν περιλαμβάνει τελικά τις αναμενόμενες διαδρομές εντός πόλης (ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Βλάχος μιλούσε για 3χλμ), προκάλεσε αντιδράσεις που εκφράστηκαν τόσο από μερίδα δημοτικών Συμβούλων («Διάβαση πεζών») όσο και από μεμονωμένους κατοίκους, οι οποίοι μάλιστα σκοπεύουν να οργανώσουν και ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια.

«Δεν επέτρεψε η Περιφέρεια»

Από την πλευρά της η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σερρών που συνέταξε και την μελέτη του έργου, δίνει τις δικές της εξηγήσεις.

Η μηχανικός κ. Έλενα Μαδεμλή που είναι και επιβλέπουσα δήλωσε στον «Π»: «Το εύρος των δρόμων όπου θα γίνουν οι παρεμβάσεις δεν επέτρεπε να κάνουμε αυτό που κι εμείς επιθυμούσαμε.

Οι οδοί Εθν. Αντίστασης, Βασ. Βασιλείου και η Μεγ. Αλεξάνδρου είναι χαρακτηρισμένες ως εθνικές οδοί και οι όποιες παρεμβάσεις του Δήμου Σερρών σε αυτές, θα έπρεπε να έχουν την έγκριση της Δ/νσης Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας.

Για να πάρουμε το κονδύλι, καταθέσαμε κι άλλες μελέτες πλην αυτής που εγκρίθηκε. Η υλοποιούμενη, ήταν σύμφωνη με τις απαιτήσεις που έθετε η εν λόγω Δ/νση της Περιφέρειας, τόσο για το απαιτούμενο εύρος του οδοστρώματος όσο και των πεζοδρομίων.

Μόνο στη Βασ. Βασιλείου χωρούσε ποδηλατόδρομος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα μπορούμε να τον συνεχίσουμε έως την Κοιλάδα για παράδειγμα. Ίσως μέσω άλλων δρόμων».



Το κομμάτι του ποδηλατόδρομου που θα κατασκευαστεί, θα έχει μήκος 350 περίπου μέτρων, θα διατρέχει όλο το μήκος της Βασ. Βασιλείου και θα είναι διπλής κατεύθυνσης με διαφορετικό χρώμα οδοστρώματος.

ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

«ΚΙΝΗΜΑ της ΠΑΤΑΤΑΣ»: Ρεκόρ παραγγελιών στις Σέρρες. 20 τόνοι μέσα σε λίγες ώρες.

Έσπασε το τηλέφωνο της ΚΕΔΗΣ από  το πρωί της Δευτέρας, οπότε και ξεκίνησε το πρόγραμμα καταγραφής παραγγελιών των Σερραίων για αγορά πατάτας από τη Βροντού και την Ορεινή, προς 25 λεπτά το κιλό.
Οικογένειες της πόλης αλλά και της περιφέρειας, έδωσαν παραγγελίες που μέσα στις τέσσερις πρώτες ώρες ξεπέρασαν τους 7 τόνους, και με τη λήξη του ωραρίου, έφτασαν στους 20!
Οι παραγγελίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, οπότε και θα ξεκινήσει η διανομή σε χώρο που θα ανακοινωθεί σύντομα. 
Άργησαν αλλά τελικά…
Να σημειωθεί πως οι Σερραίοι πατατοπαραγωγοί της Βροντούς και της Ορεινής είχαν στις αποθήκες τους το προϊόν της χρονιάς, χωρίς να μπορούν να το πουλήσουν στους εμπόρους, που φέτος ζητούσαν να το αγοράσουν σε τιμές μου δεν ξεπερνούσαν τα 15 με 20 λεπτά το κιλό.
Η πρωτοβουλία των κοντοχωριανών τους του Νευροκοπίου, άνοιξε το δρόμο και στους Σερραίους πατατοπαραγωγούς, οι οποίοι περιμένοντας την ανταπόκριση των εμπόρων (ντόπιων και απ` έξω) δεν ακολούθησαν αρχικά. Μάλιστα στις κρούσεις που δέχτηκαν από τον καθηγητή του ΑΠΘ κ. Χ. Καμμενίδη να διαθέσουν την παραγωγή τους στη Θεσσαλονίκη με τον ίδιο τρόπο που έκαναν και οι καλλιεργητές του Νευροκοπίου, αρχικά δεν απάντησαν.

Μόλις την περασμένη Τρίτη και με πρωτοβουλία τόσο της δημοτικής Συμβούλου κ. Φωτεινής Αρναούτογλου που κατάγεται από τη Βροντού, όσο και των κ.κ. Γρηγοριάδη και Δήμου, Αντιδήμαρχο και Πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ αντίστοιχα, επετεύχθη συμφωνία διάθεσης της πατάτας στην τιμή των 25 λεπτών το κιλό. Την ίδια ώρα, που οι πατατοπαραγωγοί του Νευροκοπίου ήταν έτοιμοι να διαθέσουν στις Σέρρες τη δική τους παραγωγή, με την ίδια τιμή που την έδωσαν και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τρελή ζήτηση, παντού
Είναι χαρακτηριστικό της στάσης που κράτησαν στη Βροντού, πως αρχικά μόνο πέντε παραγωγοί συμφώνησαν. Βέβαια, η εξέλιξη της κατάστασης  και η επιτυχία του λεγόμενου «Κινήματος της πατάτας» που συνάντησε πρωτοφανή αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό όλης της χώρας και αύξησε κατακόρυφα τη ζήτηση, έκανε και τους υπόλοιπους καλλιεργητές να ενταχθούν και να διαθέσουν την παραγωγή τους.
Από χθες, πάνω από 30 πατατοπαραγωγοί της Βροντούς και πολλοί από την Ορεινή (που σημειωτέον δεν είχαν ανταποκριθεί μέχρι τώρα), ετοιμάζουν τις πατάτες τους για αποστολή σε όποιο μέρος τους ζητηθεί.
Σημαντική η πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής και Σερραίου στην καταγωγή κ., Χρήστου Καμμενίδη, που ξεκίνησαν  τον ηλεκτρονικό τρόπο διάθεσης των ποσοτήτων πατάτας Νευροκοπίου και στη συνέχεια Σερρών, παραχωρώντας τον διαδικτυακό τόπο αλλά και το τηλεφωνικό κέντρο της Σχολής για τη λήψη παραγγελιών, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα εθελοντικά και τον συντονισμό της όλης δράσης, ακολουθώντας την σχετική πρωτοβουλία και ιδέα των εθελοντών της Πιερίας, απ` όπου ξεκίνησε το Κίνημα.

Τη Δευτέρα μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ, οι πρώτοι 50 τόνοι πατάτας Βροντούς με δύο φορτηγά, ενώ οι παραγγελίες δεν σταματάνε, με αποτέλεσμα στα μέσα αυτής της εβδομάδας, περισσότεροι από 60 ακόμη τόνοι να υπολογίζεται πως θα διατεθούν από το ίδιο σημείο.

Μέχρι και τα μέσα αυτής της εβδομάδας, η ΚΕΔΗΣ του Δήμου Σερρών, θα δέχεται τηλεφωνικά στο 23210 99820 παραγγελίες για πατάτες Βροντούς & Ορεινής. Η πρώην ΔΕΠΚΑ έχει αναλάβει αφιλοκερδώς την εξυπηρέτηση παραγωγών και καταναλωτών, διαθέτοντας το προσωπικό και τα γραφεία της για τη διεκπεραίωση και τη συγκέντρωση των παραγγελιών.
Όπως τονίζεται από την Δ/ντρια της ΚΕΔΗΣ κ. Βούλα Ιωαννίδου «οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν λίγη υπομονή και να επιμένουν με το τηλέφωνο προκειμένου να εξυπηρετηθούν, μια και το νούμερο είναι ένα».

Συζητήσεις για ρύζι και λάδι
Η θερμή ανταπόκριση των Σερραίων στο κίνημα «Αγοράζω κατευθείαν από τον παραγωγό» οδήγησε την ΚΕΔΗΣ σε αναζήτηση  και νέων προϊόντων που δεν παράγονται στις Σέρρες, με πρώτο προϊόν το λάδι, για το οποίο έγιναν οι πρώτες επαφές με τη Νομαρχία Καλαμάτας.
Την ίδια ώρα, κρούσεις στην ΕΑΣ Σερρών έγιναν από διάφορες πόλεις της χώρας, που ενδιαφέρονται για διάθεση ρυζιού στο καταναλωτικό τους κοινό, χωρίς τη μεσολάβηση εμπόρων.
Ο Δ/ντής της ΕΑΣ κ. Αντώνης Ανεσιάδης μιλώντας στον «Π» δήλωσε: «Έγιναν διερευνητικές συζητήσεις με νομούς της χώρας που ενδιαφέρονται για Σερραϊκό ρύζι.
Το ρύζι, δεν μπορεί να διατεθεί απ` ευθείας απ` τον παραγωγό. Πρέπει να αποφλοιωθεί για να είναι βρώσιμο.
Αυτή την επεξεργασία την κάνει το Ορυζοεργοστάσιο της ΕΑΣ Σερρών.
Απάντησα στους ενδιαφερόμενους πως σε περίπτωση που το επιθυμούν, η ΕΑΣ μπορεί να διαθέσει όσες ποσότητες απαιτούνται, σε τιμές παραγωγού.
Περιμένουμε την εξέλιξη των συζητήσεων που κάναμε».

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης