Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ -Εβδομάδα εκδηλώσεων με σημαντικές παρουσίες


Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου “Paisiy Hilendarski» της Φιλιππούπολης Βουλγαρίας, οργάνωσε στο τέλος του περσμένου Μαΐου Ελληνική εβδομάδα, για να γιορτάσει τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του.

Πλούσιο πρόγραμμα
Προβλήθηκαν ταινίες του ποιοτικού ελληνικού κινηματογράφου,εκτέθηκαν φωτογραφίες από όμορφες τοποθεσίες της χώρας μας, ανέβηκε παραφρασμένο σε «Ρωμιός και Ιουλία» το σαιξπηρικό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από τον ερασιτεχνικό θίασο του Τμήματος, ενώ από τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις που τράβηξαν το ενδιαφέρον διανοούμενων, καλλιτεχνών και κατοίκων της Φιλιππούπολης, δεν έλειψαν και οι μουσικές εκδηλώσεις (Ρεσιτάλ με ελληνική λαϊκή μουσική) και φυσικά οι απαγγελίες ποιημάτων ελλήνων ποιητών στα ελληνικά και βουλγαρικά.

Ακόμη, έγιναν  βραβεύσεις μεταφράσεων λογοτεχνικών κειμένων από την νεοελληνική στη βουλγαρική γλώσσα από φοιτητές, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε μέχρι και αυτοσχέδιες Κρητικές μαντινάδες καθώς πολλές άλλες αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα.

Υψηλές παρουσίες
Η λειτουργία του Τμήματος και η επιτυχημένη του 10ετής πορεία, είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας της καθηγήτριας Velitska Grosdeva της οποίας το έργο τίμησαν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Σταύρος Αμβροσίου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Πιπερίγκος (στη φωτό κάτω, αριστερά), ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Κοντός, καθώς και άλλοι καθηγητές από τα Πανεπιστήμια των Πατρών και των Ιωαννίνων.
Παρόντες και η ελληνίστρια καθηγήτρια κ. Stoina Poromanska (στη πρωτη φωτό, δεύτερη από αριστερά), η Κοσμήτωρ κ. Ελένη Κομαντζή από τη Σόφια, οι Πρυτανικές Αρχές από τα Πανεπιστήμια του Veliko Tirnovo, της Σόφιας, της Φιλιππούπολης κ.α.

Σερραική εκπροσώπηση
Στις εκδηλώσεις προσεκλήθη και παρέστη και ο Σερραίος ποιητής κ. Στέλιος Σαριβασίλης (στη φωτό πάνω, δεξιά) τα έργα του οποίου μεταφράστηκαν και διδάσκονται στο Τμήμα.
Τον κ. Σαριβασίλη υποδέχτηκε και τίμησε η Πανεπιστημιακή Οργανωτική ομάδα, με ειδικές αναφορές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με κοκτέιλ στο ρεστοράν «Καντιφέ» στην περιοχή «Κιουτσούκ Παρίς» (Μικρό Παρίσι) της όμορφης Φιλιππούπολης που καθημερινά αποδεικνύει μέσω του πανεπιστημιακού αυτού Τμήματος, ότι αγαπά έμπρακτα την Ελλάδα.

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ: Η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΣΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. Με Ιδιωτικά Συμφωνητικά που συνυπογράφει με πιστωτές της.



Με ιδιωτικά Συμφωνητικά στα οποία οι πιστωτές της εμφανίζονται να προτείνουν οι ίδιοι την παραίτησή τους από τους νόμιμους τόκους που επιδίκασε το Δικαστήριο, η ΚΕΔΗΣ (Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Σερρών)  τροποποιεί συμβιβαστικά,  τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για οφειλές της.

Με τον τρόπο αυτό, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Σερρών, εξοικονομεί σημαντικά ποσά που θα έπρεπε σύμφωνα με τα Δικαστήρια να πληρώσει ως τόκους υπερημερίας στους επι μακρόν ανεξόφλητους της αγοράς των Σερρών.
Υπάρχουν περιπτώσεις επαγγελματιών που περιμένουν από 7 μέχρι και 10 χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους για παροχή υπηρεσιών ή υλικών προς το δήμο και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Στα εν λόγω συμφωνητικά που είναι νόμιμα και συνυπογράφονται από τον πιστωτή και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ, αναφέρεται ρητά πως ο πρώτος «προτείνει και αποδέχεται να πληρωθεί μόνο το οφειλόμενο κεφάλαιο, παραιτούμενος από τους τόκου
«Υπογράφω και πληρώνομαι»
Αρκετοί είναι αυτοί που προχωρούν σε υπογραφή των Συμφωνητικών και εσπράτουν άμεσα.
Κάποιοι όμως εξ αυτών, φαίνεται πως έκαναν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το θέμα.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επαγγελματία της πόλης, οποίος μάλιστα δήλωσε στον «Π» πως «έστω και τώρα», προτίθεται να ψάξει νομικά περεταίρω το θέμα:
«Σίγουρα δεν πρότεινα εγώ τον διακανονισμό αυτόν, όπως ισχυρίζονται  στο έγγραφο.
Δέχτηκα να υπογράψω το ιδιωτικό συμφωνητικό διότι ειδάλλως μου διευκρινίστηκε κατηγορηματικά από τον κ. Δήμου πως θα περίμενα επιπλέον χρόνο για να πάρω τα χρήματά μου. Τι να κάνω όταν μου λένε πως μόνο έτσι  πληρώνομαι αμέσως;!
Χρειάστηκε να πάω στα Δικαστήρια και να κάνω επιπλέον έξοδα άνω των 200 ευρώ, για να πληρωθώ επιτέλους, μια εργασία που έκανα το 2005.  
Έχει στεγνώσει τόσο η αγορά που και το ένα ευρώ είναι απαραίτητο για να πληρώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τους δικούς μας πιστωτές.
Έπειτα από 7 χρόνια, έπρεπε να εισπράξω σύμφωνα με την απόφαση 1.200 ευρώ επιπλέον των 2.245 που κόστιζε η τιμολογημένη εργασία μου, για την οποία σημειωτέον απέδωσα ΦΠΑ από τότε.
Τελικά στην προοπτική της πρόσθετης καθυστέρησης, έβαλα την υπογραφή μου», τόνισε ο Κ.Β. (τα πλήρη στοιχεία του, στη διάθεση των ενδιαφερόμενων).

«Κατά προτεραιότητα»
Η δεινή οικονομική κατάσταση στη οποία βρέθηκε η ΚΕΔΗΣ από τη δημιουργία της ακόμη, φαίνεται να είναι ο λόγος που έως σήμερα αναζητούνται από τη Διοίκησή της τρόποι να μειωθεί το χρέος της.
Με τον Καλλικράτη, η Δημοτική Επιχείρηση συνένωσε ουσιαστικά τα χρέη όλων των παλιών Δήμων που αποτέλεσαν με τις συνενώσεις το νέο Δήμο Σερρών. Αποτέλεσμα; Κοντά 1 εκατομμύριο οι αρχικές της οφειλές προς τρίτους.

«Παρουσία πάντα υπαλλήλων της ΚΕΔΗΣ γίνεται ο διακανονισμός με τους πιστωτές μας. Συνυπογράφουμε το ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο είναι καθ` όλα νόμιμο και με την έγκριση υπερκείμενων κρατικών Αρχών. Πληρώνονται αμέσως» δήλωσε στον «Π» ο Γιάννης Δήμου Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, ο οποίος παραδέχεται πως γίνεται κατά προτεραιότητα η πληρωμή όσων συμφωνούν να χαρίσουν στη Δημοτική Επιχείρηση τους τόκους που δικαιούνται από τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που έχουν πετύχει.
«Πληρώνουμε κατά προτεραιότητα αυτούς τους επαγγελματίες, ως επιβράβευση της καλής τους θέλησης. ‘Όσοι δεν υπογράφουν τα συμφωνητικά, περιμένουν ένα επιπλέον 3μηνο κατά μέσο όρο.
Χάρη σε διακανονισμούς που πετύχαμε όχι μόνο με τους ιδιώτες πιστωτές μας αλλά και με το ΙΚΑ για παράδειγμα, καταφέραμε και μειώσαμε το χρέος μας από 1εκ, σε 400 χιλιάδες και σχεδιάζουμε να το μηδενίσουμε έως το τέλος του 2012. Μέχρι τότε θα πληρωθούν όλοι οι έχοντες λαμβάνειν από την ΚΕΔΗΣ» είπε χαρακτηριστικά.

Νομικές εκτιμήσεις
Νομικοί πάντως, που μελέτησαν τη διατύπωση του ιδιωτικού Συμφωνητικού, επισημαίνουν την παράλειψη προσδιορισμένης ημερομηνίας εξόφλησης του ποσού.
«Αυτό σημαίνει πως η ΚΕΔΗΣ  δεν δεσμεύεται μέσω του συγκεκριμένου εγγράφου να πληρώσει εντός συγκεκριμένου χρόνου τον συμβαλλόμενο» λέει έμπειρος δικηγόρος, τονίζοντας ταυτοχρόνως πως σύμφωνα με το νόμο «καταργείται έτσι και η δυνατότητα του πιστωτή να ξαναδιεκδικήσει τους επιδικασμένους τόκους, σε περίπτωση που δεν εισπράξει στο ακέραιο όσα συμφώνησε με την Κοινωφελή Επιχείρηση».
Παράλληλα, νομικά ερωτηματικά τίθενται και για το ζήτημα της «κατά προτεραιότητα πληρωμής» όσων υπογράφουν το Συμφωνητικό έναντι των υπολοίπων, που επιμένουν στην εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που τους αφορά. 

ΦΩΤΟ: Α.Π. - Καθρέφτης

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Ληστές με καλάσνικοφ - ΦΑΡ ΟΥΕΣΤ ΤΟ ΡΟΔΟΛΙΒΟΣ- Γάζωσαν ΑΤΕ και Αστυνομία


Προέβλεψαν τα πάντα εκτός από την 5λεπτη αργοπορία στην ώρα προσέλευσης των υπαλλήλων της ΑΤΕ Ροδολίβους οι τρείς ένοπλοι δράστες που χθες Δευτέρα 10 λεπτά πριν τις 8 το πρωί, επιχείρησαν να ληστέψουν (χωρίς επιτυχία τελικά) το υποκατάστημα, στήνοντας ολόκληρη επιχείρηση με πολλούς πυροβολισμούς και διπλό στόχο.

Οπλισμένοι με καλάσνικοφ, φορώντας κουκούλες και – σύμφωνα με αστυνομικές μαρτυρίες- αλεξίσφαιρη προστασία σε όλο τους το σώμα, χτύπησαν ταυτόχρονα σε Αστυνομικό Τμήμα Ροδολίβους και ΑΤΕ, γαζώνοντας περιπολικό και Τραπεζικό Υποκατάστημα!
Σκοπός τους ήταν να ληστέψουν την Τράπεζα, δημιουργώντας αντιπερισπασμό με το χτύπημά τους στο Α.Τ., ώστε να εγκλωβίσουν εκεί την Αστυνομική δύναμη και να δράσουν ανενόχλητοι στα Ταμεία.

Βροχή από σφαίρες
Το κέντρο του Ροδολίβους το πρωί της Δευτέρας, μετατράπηκε στην κυριολεξία σε Φαρ -Ουέστ, με τις σφαίρες να πέφτουν βροχή κατά των στόχων και τους Αστυνομικούς να απαντούν με πυροβολισμούς κατά των δραστών, έξω από το Α.Τ. του χωριού, χωρίς ευτυχώς κανείς να τραυματιστεί.
Η απουσία υπαλλήλων στο Υποκατάστημα την ώρα της απόπειρας και το κλειστό χρηματοκιβώτιο ήταν οι κρίσιμες παράμετροι, που ματαίωσαν τα σχέδια των κακοποιών.
Λίγο νωρίτερα, είχαν σπάσει την τζαμαρία του Υποκαταστήματος με λοστούς, πυροβολώντας στον αέρα για εκφοβισμό (μία από τις σφαίρες έσπασε τα τζάμια της αίθουσας δεξιώσεων της εκκλησίας του χωριού), και χτυπώντας με γκλόμπ στα πόδια μία γυναίκα που τυχαία βρισκόταν στο σημείο την ώρα εκείνη, προκειμένου να την απομακρύνουν.

Έφυγαν με άδεια χέρια
Έφυγαν με άδεια χέρια, επιβαίνοντας σε μαύρο υπερυψωμένο ΙΧ τύπου τζιπ το οποίο και αναζητείται, μια και κάτοικοι του Ροδολίβους συγκράτησαν τα στοιχεία του.
Να σημειωθεί πως πρόκειται για πρωτοφανή για την περιοχή τρόπο δράσης ληστών, που φόβισε τους κατοίκους και προβλημάτισε τις Αρχές, αφού οι δράστες  δεν δίστασαν να πυροβολήσουν κατά των στόχων τους σε ώρα πρωινής κίνησης, βάλλοντας και κατά του Αστυνομικού τμήματος στο οποίο βρισκόταν εκείνη την ώρα όλοι οι άνδρες της βάρδιας.
Με τη συμμετοχή του Αστυνομικού Επιθεωρητής Β. Ελλάδας και του Αστυνομικού Δ/ντή Σερρών Στέφανου Μάνδαλου, συντονίσθηκαν από την πρώτη στιγμή οι ενέργειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των θρασύτατων επίδοξων ληστών.

Τα κατάφεραν στην Κεραμωτή
Ό,τι όμως δεν κατάφεραν οι ληστές με τα καλάσνικοφ στο Ροδολίβος, το πέτυχαν στην Κεραμωτή Καβάλας και μάλιστα με λεία 250 χιλιάδων ευρώ, που αφαίρεσαν από Ταμεία, χρηματοκιβώτιο και ΑΤΜ του υποκαταστήματος.
Η ληστεία έγινε μιάμιση ώρα αργότερα, στις 9.30 πμ.
Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες,  "οι ληστές που  φορούσαν κουκούλες και έσπασαν την τζαμαρία με βαριοπούλα και μπούκαραν στην τράπεζα στην οποία βρίσκονταν οι υπάλληλοι και δύο πελάτες.   Αφού έδωσαν εντολή στον κόσμο να πέσει στο πάτωμα, πήραν όσα χρήματα υπήρχαν". 
Στη συνέχεια οι αδίστακτοι ληστές εξαφανίστηκαν με το ίδιο μαύρο τζιπ μάρκας WV. Η ΕΛΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους.


Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

ΠΝΙΓΗΚΑΝ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗ

Μοιραίο ήταν το ψάρεμα με βάρκα για πατέρα και γιο 72 και 32 ετών αντίστοιχα στη λίμνη Κερκίνη, καθώς όπως όλα δείχνουν έχασαν τη ζωή του από πνιγμό όταν αναποδογύρισε η βάρκα τους.


Τα πτώματα των δύο ψαράδων βρέθηκαν από συγχωριανούς τους να επιπλέουν στην επιφάνεια της λίμνης, 200 μέτρα από την ακτή, αργά το απόγευμα της Κυριακής.

Πατέρας και γιός έφυγαν από τις 8 το πρωί με εξαιρετικό καιρό, για να ψαρέψουν στην Κερκίνη.

Η αργοπορία τους ανησύχησε την οικογένειά τους που ζήτησε βοήθεια από τους συγχωριανούς για τον εντοπισμό των αγνοούμενων. 

Η κινητοποίηση που έγινε ήταν μεγάλη και οι έρευνες εκτεταμένες.



Δεν ήξεραν κολύμπι

Ο 72χρονος ήταν έμπειρος ψαράς,  όμως σύμφωνα με συγγενείς και φίλους της οικογένειας η μεταλλική βάρκα που χρησιμοποίησε θεωρείται εξαιρετικά ασταθής ενώ ούτε αυτός ούτε και ο 32χρονος γιός του γνώριζαν κολύμπι.

Στο σημείο που βρέθηκαν, το βάθος του νερού είναι μόλις 3 μέτρα.

 Αδιευκρίνιστοι παραμένουν οι λόγοι που η βάρκα αναποδογύρισε και βυθίστηκε, παρασύροντας τους δύο ψαράδες στο υγρό τους τάφο, βυθίζοντας μαζί οικογένεια και χωριό, στο πένθος.

Τραγική ειρωνεία; Ο 32χρονος είχε πριν λίγους  μήνες επιστρέψει στην πατρική εστία για λόγους επιβίωσης αποφασίζοντας να συνεχίσει τη ζωή του στο χωριό, μια και είχε χάσει τη δουλειά του στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Σερρών, ο θάνατος των δύο ψαράδων οφείλεται σε πνιγμό ενώ το αρμόδιο αστυνομικό Τμήμα διενεργεί προανάκριση για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

TEST Γνωριμίας - βαθμού αποδοχής του ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ - Σε 36 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

...ΤΟ ΑΥΓΟ ΤΟΥ ΦΙΔΙΟΥ ΕΚΚΟΛΑΦΘΗΚΕ ΚΙ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΔΑΓΚΩΝΕΙ.

 Το αυγό του φιδιού εκκολάφθηκε κι άρχισε να δαγκώνει...!
 Ο προπηλακισμός των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ σήμερα στο Σιδηρόκαστρο από δύο "ένστολα" στελέχη της Χρυσής Αυγής, πιστοποίησε τη φύση των πραγμάτων!
 Εδώ, το video που τράβηξα,  
συμμετέχοντας στο κλιμάκιο ως υποψήφια .

Μέλη της Χρυσής Αυγής επιτίθενται σε υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ που έκαναν προεκλογική επίσκεψη ως κλιμάκιο, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Οι Χρυσαυγίτες (ο ένας εκλέχτηκε και βουλευτής της Χ.Α. Σερρών στις εκλογές της 6ης Μαίου) ενοχλήθηκαν επειδή οι ΠΑΣΟΚοι είπαν "Καλημέρα" στους θαμώνες του Καφέ, όπου καθόταν αυτοί.

Με προπηλακισμούς και χειρονομίες απώθησης, φορώντας μαύρες μπλούζες με τα διακριτικά και τα συνθήματα της Χ.Α., απαιτούσαν (!!) να φύγουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ από κεί.

Οι εκφράσεις που χρησιμοποίησαν και οι χυδαίοι χαρακτηρισμοί, αφορούσαν στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στους υποψήφιους προσωπικά.

Video by Αριάδνη Παπαφωτίου
-------------------------------------------------------


ΦΩΤΟ: Α.Π. - Καθρέφτης

ΠΟΣΑ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ?

Ο κίνδυνος να πλημμυρίσει ο κάμπος από τα νερά της Κερκίνης λόγω της αδυναμίας του Στρυμόνα να τα παροχετεύσει, ανέδειξε την έλλειψη σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων στο νομό.

Στις ταραγμένες αυτές μέρες που όλοι μας έχουμε τις αγωνίες μας, καλό θα ήταν οι πρώην και οι νυν Δήμαρχοι, να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία για τα ποσά που πήραν την τελευταία 10ετία για αντιπλημμυρικά έργα και το πώς τα διέθεσαν.

Ειδικά στις παραστρυμόνιες περιοχές,  οι αγρότες επιβάλλεται να μάθουν πόσο κι εάν οι εκπρόσωποί τους έκαναν σωστά τη δουλειά τους και σε επίπεδο διεκδίκησης και σε επίπεδο ορθής χρήσης των όποιων κονδυλίων τυχόν εξασφάλισαν.

Επειδή ο Θεός δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη «μοίρα» μας.

Α.Π.

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΟΓΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ στα Οδοιπορικά των Αιμοκαθαρόμενων ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ

Θύματα της έλλειψης χρημάτων αλλά και  μηχανοργάνωσης των Ταμείων τους είναι οι αιμοκαθαρόμενοι νεφροπαθείς του νομού Σερρών, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ και το Δημόσιο, και έχουν να πληρωθούν τα έξοδα μετακίνησής τους από και προς τις μονάδες αιμοκάθαρσης, εδώ και πέντε (!) μήνες!

Πρόκειται για 120 και πλέον ασθενείς- ασφαλισμένους στο ΟΓΑ και το Δημόσιο που διαμένουν σε διάφορα σημεία του νομού και εκ του νόμου υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ταξί δύο και τρείς φορές την εβδομάδα, για τη μεταφορά τους στις μονάδες.

Σύμφωνα με το σύστημα, τις αποδείξεις μετακίνησης υποχρεούνται να τις υποβάλλουν στα Ταμεία τους προκειμένου να παίρνουν πίσω τα έξοδα, κάτι όμως που το τελευταίο διάστημα δεν γίνεται για τους αγρότες και τους δημόσιους υπαλλήλους.



Χρωστούν ακόμη και 5χιλιάδες ευρώ

Βουνό είναι τα έγγραφα και παραστατικά που κατέθεσαν οι ασφαλισμένοι ασθενείς στα αρμόδια ανταποκριτικά γραφεία.

Οι ελάχιστοι υπάλληλοι που είναι διαθέσιμοι, αλλά και η έλλειψη μηχανοργάνωσης ώστε οι δαπάνες να καταχωρούνται απευθείας στο σύστημα και να αποπληρώνονται χωρίς καθυστέρηση, έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο.


«Κάποιοι από τους ασθενείς έχουν φτάσει να χρωστούν στον οδηγό μέχρι και 4 ή 5 χιλιάδες ευρώ. Ειδικά οι χαμηλοσυνταξιούχοι αιμοκαθαρόμενοι του ΟΓΑ, περιμένουν πρώτα να πάρουν τα χρήματα και μετά να πληρώσουν τον ταξιτζή.

Με τέτοιες καθυστερήσεις δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και στους ίδιους του οδηγούς. Οι άνθρωποι, κάνουν όση υπομονή μπορούν, αλλά όλα έχουν κι ένα όριο. Κι αυτοί, θέλουν να πληρώσουν τα έξοδα του οχήματός τους.

Το πρόβλημα είναι σοβαρό και αφορά πάνω από τα μισά από τα 280 μέλη του Συλλόγου μας, που είναι ασφαλισμένα στα δύο συγκεκριμένα Ταμεία.

Με το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ, δεν έχουμε για την ώρα τόσο σοβαρές καθυστερήσεις»
λέει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος των νεφροπαθών Σερρών, Πέτρος Εμμανουηλίδης.


Τα κεντρικά δεν απαντούν
Είναι χαρακτηριστικό πως για την επίλυση του προβλήματος, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση ούτε στους υπαλλήλους των συγκεκριμένων Ταμείων (που σημειωτέον εντάχθηκαν στο ΕΟΠΥΥ), με αποτέλεσμα η ανησυχία και η ανασφάλεια των αιμοκαθαρόμενων να αυξάνεται.

Μάλιστα τόσο εκπρόσωποι των κατά τόπους Συλλόγων τους όσο και οι ίδιοι οι ανταποκριτές των συγκεκριμένων Ταμείων, δηλώνουν πως είναι δύσκολη ακόμη και η επικοινωνία τους με τα κεντρικά των Ταμείων, αφού δεν απαντούν ούτε καν στα δικά τους τηλεφωνήματα.


Οι αιμοκαθαρόμενοι των Σερρών εκφράζουν την αγωνία τους για το θέμα δηλώνοντας πως η συνέχιση της μη καταβολής των χρημάτων, αποτελεί απειλή κατά της ίδιας τους ζωής, και συντονίζουν τις ενέργειές τους με την Πανελλήνια Ομοσπονδία τους, χωρίς όμως αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης