Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΠΑΣΟΚ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ.


                                                                                    Σέρρες  25-2-2013

Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι
 Για την υπερψήφιση της υποψηφιότητάς μου για το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ,  σας ευχαριστώ θερμά.

 Ως προοδευτικοί πολίτες των Σερρών με το δυναμικό μας παρών στις κάλπες την Κυριακή που μας πέρασε, επενδύσαμε ελπίδες για αλλαγές και ρήξεις, απαιτώντας ταυτόχρονα προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του πολιτικού μας χώρου.

Την κρίση που περνάει η χώρα, η κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα, πρέπει να την κάνουμε λύση των προβλημάτων.

  Την ευθύνη να διατυπώσω, να αναδείξω και να υποστηρίξω θέσεις και απόψεις που θα οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στο νέο του μέλλον, θα την εκπληρώσω στο ακέραιο.

Με συντροφική εκτίμηση
ΑΡΙΑΔΝΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ
Σύνεδρος
π. υποψ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σερρών

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ- ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ


                                                                                                                       Σέρρες 22-2-2013

 Αγαπητοί σύντροφοι και φίλοι
Το 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι η ευκαιρία μίας νέας αρχής.
Με νέες εσωτερικές δομές, κανόνες, νέα πρόσωπα, πολιτικούς συμμάχους στην Ευρώπη και στη χώρα, και ριζοσπαστικές προτάσεις για την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Στο αξιακό και φιλοσοφικό σύστημα των λεγόμενων Κεντροαριστερών πολιτικών ιδεολογιών, η Κοινωνική Δικαιοσύνη είναι ο ομφαλός της σκέψης.
Στο Συνέδριό του, το ΠΑΣΟΚ πρέπει με σαφήνεια να ορίσει την ιδεολογική μήτρα της πολιτικής του. Και να βάλει το λιθαράκι του στην αναζήτηση της ταυτότητας της νέας Ευρωπαικής Κεντροαριστεράς.

Στις εκλογές ανάδειξης συνέδρων που θα γίνουν την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, όσοι ενδιαφερόμαστε για το νέο μέλλον του Κινήματός μας, να δώσουμε παρών στις κάλπες.

Ζητώ τη στήριξή σας ως υποψήφια σύνεδρος στο Δήμο Σερρών, όπου θα υπάρχουν δύο κάλπες. Μία στο «Φίλιππος- ΞΕΝΙΑ» στην πόλη των Σερρών και μία στον Προβατά.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας θα εξελιχθεί από τις 9.00πμ έως τις 7.00μμ της Κυριακής και υπάρχει δικαίωμα 2 σταυρών. 

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
ΑΡΙΑΔΝΗ ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ - Υποψήφια σύνεδρος
π. Υποψ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σερρών

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

ΜΙΚΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ – ΚΛΗΡΩΤΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ---Προτάσεις ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ---


της Αριάδνης Παπαφωτίου
πρ. Υποψήφιας Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σερρών
Το ΠΑΣΟΚ, διατυπώνοντας πρόταση για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης Υπουργών, αλλά και για εκλογή Κυβέρνησης με σύστημα Απλής Αναλογικής, κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του περεταίρω εκδημοκρατισμού του κοινοβουλευτικού μας συστήματος, της εξέλιξης της δημοκρατίας μας αλλά και της ικανοποίησης του περί δικαίου κοινού αισθήματος. 
Μαζί με τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε και την αναμόρφωση της Βουλής.

Οι κληρωτοί της Δημοκρατίας
Οι κληρωτοί Βουλευτές ως ποσοστό του εκλεγμένου βουλευτικού σώματος, είναι ένας θεσμός που η Ελλάδα στην πορεία της εξόδου της από την κρίση θα μπορούσε να υιοθετήσει, προσβλέποντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του Κοινοβουλίου.
Η εισαγωγή του τυχαίου σε ένα αποφασιστικό- νομοθετικό κατά το ισχύον Σύνταγμα σώμα όπως η Βουλή, όχι μόνο δεν απειλεί την λειτουργία του αλλά βοηθάει, αυξάνοντας την εσωτερική εντροπία του σώματος, σπάζοντας στεγανά και προβλεπόμενες συμπεριφορές του.
Επιπλέον, δεν είναι ξένο με την φιλοσοφία της ίδιας της δημοκρατίας. Επί Περικλή και Αθηναϊκής Δημοκρατίας άλλωστε, κυβερνητικά όργανα όπως η Πρυτανεία και νομοθετικά σώματα όπως η Βουλή των 500, εκλέγονταν αποκλειστικά με κλήρωση.

Με δεσμούς όχι δεσμά
Στη σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης και της αναζήτησης λύσεων σε σειρά από οικονομικά, θεσμικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα, θα πρέπει να μετράμε πρώτα το κοινωνικό όφελος από τις ενέργειες των κομμάτων και των οργάνων άσκησης εξουσίας. Και να επιδιώκουμε την μεγιστοποίησή του.
Η νομοθετική παραγωγή των τελευταίων 10ετιών δεν πείθει τους πολίτες πως οι εκλεγμένοι βουλευτές τους λειτούργησαν με βάση το λεγόμενο «κοινό καλό» σε όλες τις περιπτώσεις (πχ οι αποφάσεις τους για τους δικούς τους μισθούς).
Για έναν βουλευτή που επιθυμεί να είναι χρήσιμος και δίκαιος, η κομματική πειθαρχία από τη μιά και η επιθυμία του να επανεκλεγεί από την άλλη, αποτελούν περιοριστικούς παράγοντες της αυτονομίας του και αιτίες της πολλάκις μετατροπής του ή σε απλό επικυρωτή νομοσχεδίων που κατατίθενται από Υπουργούς ή σε συστηματικό αρνητή επί σκοπό.
Οι κληρωτοί βουλευτές ως τυχαίο κομμάτι της κοινωνίας μας και παράγοντας «απεξαρτημένος» από κόμματα και άγχος επανεκλογής, θα βοηθήσουν τον θεσμικό ρόλο της Βουλής αλλά και θα εκπαιδεύσουν Πολίτες με συμμετοχική ευθύνη και συνείδηση.

Χωρίς έξοδα
Η αύξηση των μελών του Κοινοβουλίου με την είσοδο των κληρωτών Βουλευτών (από 300 σε 350 για παράδειγμα), αυξάνει την αντιπροσώπευση των πολιτών, δεν θα πρέπει όμως και τον προϋπολογισμό της Βουλής.  
Το κονδύλι μισθοδοσίας των 300 να μοιραστεί σε 350 και συνοδευόμενο από εξορθολογισμό των προνομίων, παροχών και διευκολύνσεων προς τους υπηρέτες του κοινού συμφέροντος, να αποκλείσει την περίπτωση επιπλέον δημόσιων δαπανών.
Εξάλλου σκοπός είναι να προστεθεί αποκλειστικά Δημοκρατία.

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ! Πάνω από 60χιλ ευρώ οι οφειλές στη ΔΕΗ!


Απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος, απλήρωτα συνεργεία καθαριότητας, ασάφεια στο νομικό πλαίσιο που καθορίζει τον υπεύθυνο, απλήρωτα νοίκια από τον μισθωτή του Κυλικείου αλλά και η ελληνική σημαία που εδώ κι έναν μήνα λείπει από τον ιστό της επί της συνοριακής γραμμής, συνθέτουν την σημερινή εικόνα του Τελωνείου του Προμαχώνα.
«Με νύχια και με δόντια κρατούμε τη ΔΕΗ να μην κόψει το ρεύμα στο Τελωνείο, λόγω των οφειλών. Δεν υπάρχει η δυνατότητα να καλύψει ο Δήμος τη δαπάνη. Πρέπει η πολιτεία να αναλάβει αυτή την υποχρέωση. Πρόκειται για δημόσιες λειτουργίες της ίδιας, άσχετες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση» λέει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Σιντικής Απόστολος Καρύδας, που είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών αλλά και τους αρμόδιους για θέματα Τουρισμού και Τελωνείων, στους οποίους μετέφερε το πρόβλημα, αναμένοντας λύση.
 Μεταβιβάστηκαν στο Δήμο, αλλά…
Με τον Καλλικράτη, η έκταση των 100 στρεμμάτων που περιλαμβάνει το σύνολο των κτιρίων επί των συνόρων (Τελωνείο, αποθήκες, WC, βοηθητικούς χώρους εστίασης, υπηρεσιών κλπ), περιήλθαν στον Δήμο Σιντικής.
Τα έξοδα συντήρησης αλλά και λειτουργίας όλων των κτιρίων μέχρι τότε τα αναλάμβανε η κρατική Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων στην οποία ανήκαν.
Σήμερα, ο Δήμος Σιντικής από τη μια αδυνατώντας να ανταπεξέλθει στα έξοδα και από την άλλη θέτοντας ερωτήματα για το κατά πόσο είναι λογικό να πληρώνει αυτός το ρεύμα του Τελωνείου και του ΕΟΤ (κρατικών δηλαδή Υπηρεσιών), έχει αφήσει απλήρωτες υποχρεώσεις περίπου 100 χιλ .
Από αυτά οι 65 χιλ αφορούν λογαριασμούς στη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα μοιράζονται σε εργολάβους καθαριότητας και άλλες δαπάνες.
 Μήνυση από Βούλγαρους
Για το θέμα της συντήρησης και καθαριότητας των πολυάριθμων εγκαταστάσεων και του περιβάλλοντα χώρου σήμερα ο Δήμος Σιντικής αξιοποιεί τους 5μηνήτες εργαζόμενους που μόλις προσέλαβε και οι οποίοι θα σώσουν την κατάσταση μέχρι τον ερχόμενο Μάιο. Το παλιό συνεργείο στο οποίο είχε ανατεθεί το έργο πέρυσι, παραμένει απλήρωτο παρότι η σύμβασή του έληξε.
Μεγάλο κενό παρατηρείται και στη συντήρηση του εξοπλισμού του Τελωνείου του Προμαχώνα.
Είναι χαρακτηριστικό πως προ ημερών κατετέθη μήνυση κατά παντός υπευθύνου από Τουριστικό Γραφείο της Βουλγαρίας το οποίο καθηλώθηκε στα σύνορα με αποτέλεσμα οι επιβάτες του να χάσουν την πτήση τους αφού δεν μπόρεσαν να φτάσουν έγκαιρα στο αεροδρόμιο από όπου θα αναχωρούσαν.
Ο λόγος ήταν ότι η γεννήτρια του Τελωνείου δεν λειτούργησε ως όφειλε, όταν σημειώθηκε σε ξαφνική διακοπή ρεύματος. Έτσι, το σύστημα ελέγχου και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έσβησαν και τα προς έλεγχο οχήματα ακινητοποιήθηκαν για ώρα.
 Θύμα και η σημαία
Θύμα της κατάστασης είναι και η σημαία που υποδέχεται τους επισκέπτες της χώρας μας. Εδώ κι έναν μήνα ο 30μετρος ιστός επί της συνοριακής γραμμής είναι άδειος. Ο Δήμος Σιντικής ανέλαβε να την αντικαταστήσει (η παλιά φθάρθηκε και διαλύθηκε), όμως και αυτή η ενέργεια καθυστερεί λόγω κόστους, αφού χρειάζεται ειδικό καλαθοφόρο όχημα, το οποίο αναζητείται.
 Να αναλάβει η πολιτεία
Ο κ. Απ. Καρύδας που ζήτησε άμεση χρηματοδότηση ύψους 150 χιλ για να καλυφθούν οι δαπάνες του `12 και του `13, συμπληρώνει ακόμη πως «ο Δήμος Σιντικής δεν έχει καθόλου έσοδα από το Τελωνείο μια και ο πλειοδότης του Κυλικείου δεν έχει πληρώσει τα προβλεπόμενα νοίκια εδώ κι έναν ολόκληρο χρόνο, αφού δεν έχει καθόλου δουλειά. Πιστεύουμε πως το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις λειτουργίας των υπηρεσιών του στο Τελωνείο και αναμένω ρυθμίσεις από την πλευρά των Υπουργείων που εμπλέκονται. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό».

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας και Θράκης κ. Αθανάσιος Καρούτσος με τον οποίο επικοινωνήσαμε, παραδέχτηκε το πρόβλημα και τόνισε: «Πιστεύω πως θα λυθεί το θέμα και θα γίνουν οι σχετικές ρυθμίσεις ώστε ο Δήμος Σιντικής να απαλλαχθεί αυτών των υποχρεώσεων. Εμείς ως Αποκεντρωμένη Διοίκηση, κάναμε μάλιστα πρόταση να αναλάβουμε την ευθύνη λειτουργίας όλων των μεθοριακών εγκαταστάσεων και Τελωνείων».

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΓΕΝΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ -Παρέμβαση ενόψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-

της Αριάδνης Παπαφωτίου
πρ. Υποψήφιας βουλευτή ΠΑΣΟΚ Σερρών

 Η χώρα χρειάζεται πλάνο ανασυγκρότησης, ένα «κλειδί» για ν` ανοίξει την πόρτα της εξόδου από την κρίση. 
Μία κρίση που σαφώς δεν είναι αποκλειστικά οικονομική. Είναι και κοινωνική, είναι και πολιτική είναι και ιδεολογική. Με δυό λόγια, συστημική.

Υπάρχουν ιδεολογίες σήμερα;
Σ` ένα περιβάλλον σύγχυσης όπου οι κλασικές πολιτικές φιλοσοφίες είτε αυτοκαταργήθηκαν διολισθαίνοντας σε ρόλους διαχειριστή του καπιταλισμού, είτε κατάντησαν δογματικά απολιθώματα, είτε επέλεξαν τη στάση του «όχι» για να πετύχουν πολιτική διακριτότητα, διερωτάται κανείς:

Σε κοινωνίες σαν τη δική μας, που έχουν το καλάθι τους γεμάτο από τις συστημικές τους παθογένειες, ποια ιδεολογική πυξίδα θα μπορέσει να δείξει την έξοδο από την κρίση;
Και άραγε υπάρχουν ιδεολογίες σήμερα, στην εποχή της εξομοίωσης, της αφομοίωσης και (στον αντίποδα) της στείρας άρνησης;

Η απάντηση είναι: Ναι, αφού είναι περισσότερες από ΜΙΑ οι απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν:
1) στις στρατηγικές ανάπτυξης μιας χώρας με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και
2) στον νέο ρόλο του δημόσιου τομέα.
Αυτές οι διαφορετικές απαντήσεις- προτάσεις για το πώς επιτυγχάνεται η ανάπτυξη στη σημερινή μετα-βιομηχανική κοινωνία της παγκοσμιοποίησης και της λεγόμενης Νέας Οικονομίας και για το για ποιά κρατικά θέματα θα είναι υπεύθυνος ο Δημόσιος Τομέας στις νέες συνθήκες, δομούν ουσιαστικά τις διάφορες σύγχρονες ιδεολογίες.

Η παγκοσμιοποίηση είναι αποτέλεσμα της εξέλιξης
Ζούμε την εποχή της παγκοσμιοποίησης, των αλλαγών και των κρίσεων. Την εποχή της διαμόρφωσης νέων κανόνων στην οικονομία και στην κοινωνία, ως επακόλουθο της κατάρρευσης των δομικών στοιχείων της παλιάς Βιομηχανικής κοινωνίας.
Η παγκοσμιοποίηση δεν είναι προϊόν «διεθνούς συνομωσίας», αλλά αποτέλεσμα της εξέλιξης.
Η εκρηκτική ανάπτυξη της τεχνολογίας ως παράγοντας της εξέλιξης, επέφερε ριζικές αλλαγές στα μέσα παραγωγής (εργασία, έδαφος, κεφάλαιο, επιχειρηματικότητα) και προκαλεί ανατροπές στα ισχύοντα πολιτικο-οικονομικά συστήματα. Κι αυτά, ξαναορίζονται βάσει του αμετάκλητου δεδομένου της παγκοσμιοποίησης.
Μέσα σ` αυτό το περιβάλλον, και ο Δημοκρατικός Σοσιαλισμός αναζητά νέο περιεχόμενο.

Το ΠΑΣΟΚ του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού
Στο αξιακό και φιλοσοφικό σύστημα των λεγόμενων Κεντροαριστερών πολιτικών ιδεολογιών, η Κοινωνική Δικαιοσύνη, είναι ο ομφαλός της σκέψης.
Μία κυβέρνηση του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, εξ` ορισμού έχει ως γνώμονα πρώτα τους πολίτες, τους οποίους υπηρετεί ελέγχοντας τις αγορές. Τους φροντίζει με συνέπεια, αναθέτοντας στο κράτος την Υγεία, την Παιδεία και την Ασφάλειά τους.

Στο Συνέδριό του, το ΠΑΣΟΚ πρέπει με σαφήνεια να ορίσει την ιδεολογική μήτρα της πολιτικής του. Και να βάλει το λιθαράκι του στην αναζήτηση της ταυτότητας της νέας Ευρωπαικής Κεντροαριστεράς.
Το αν η συμμετοχή του στην Κυβέρνηση συνεργασίας το ωφελεί ή όχι, είναι θέμα δευτερεύουσας σημασίας. Εξάλλου το μόνο που μπορεί να απαντήσει στο δίλλημα αυτό, είναι η ξεκάθαρη ιδεολογική του τοποθέτηση.
Το Συνέδριο, είναι για το ΠΑΣΟΚ η ευκαιρία μιάς νέας αρχής.
Με νέα πρόσωπα, νέες εσωτερικές δομές, κανόνες, πολιτικούς συμμάχους στην Ευρώπη και στη χώρα, και ριζοσπαστικές προτάσεις.

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΤΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «Αθηνά».



Σε πρωτότυπες δράσεις διαμαρτυρίας προχώρησαν οι σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών, προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες για τις ενστάσεις τους επί του Σχεδίου «Αθηνά» που προβλέπει συγχωνεύσεις ΑΕΙ/
Με αποφάσεις τους, συντονίζουν τις ενέργειές τους με αυτές των συμφοιτητών τους του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και προχωρούν σε κατάληψη του Ιδρύματος στις Σέρρες.
 Οι σπουδαστές του Τμήματος Εσωτερικής Διακόσμησης του ΤΕΙ Σερρών ελευθερώνουν μπαλόνια μπροστά στο Διοικητήριο της πόλης, πάνω στα οποία αποτύπωσαν με λέξεις –κλειδιά τις ανησυχίες, τις προτάσεις αλλά και τις ελπίδες τους για το μέλλον.
 Σύμφωνα με το Σχέδιο «Α» τα ΑΤΕΙ Σερρών και Θεσσαλονίκης, συγχωνεύονται σε ένα με κοινή Διοίκηση.
Μεταφέρονται στις Σέρρες 8 Τμήματα και φεύγουν 3. Το Εσωτερικής Διακόσμησης, το Πολιτικών Δομικών Έργων και το Γεωπληροφορικής. 
Για το πρώτο, οι σπουδαστές διαμαρτύρονται για συγχώνευσή τους με μη ομοειδή Τμήματα άλλων πόλεων.

Στο ΤΕΙ Σερρών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διοίκησης, ευρεία σύσκεψη τοπικών φορέων και παραγόντων.  

Οι ενστάσεις επί του Σχεδίου «Αθηνά»,  εκφράζονται μέσω της «Συντονιστικής Επιτροπής» των σπουδαστών, που αποφάσισαν κινητοποιήσεις.


Στο ΤΕΙ Σερρών φοιτούν περί τους 12 χιλιάδες σπουδαστές από όλη την Ελλάδα.
Με το σχέδιο «Α», προβλέπεται να αποτελεί μαζί με το ΤΕΙ Θεσν/ίκης το ενιαίο ΤΕΙ Κεντρ. Μακεδονίας, με τις Σχολές του να μοιράζονται ακόμη στο Κιλκίς και στην Κατερίνη.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΤΟ ΥΠ.ΠΟ «ΥΙΟΘΕΤΕΙ» ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΑ. – ΑΜΦΙΠΟΛΗ-

Πρόσθετες χρηματοδοτήσεις ύψους 50χιλ ευρώ και εξασφάλιση της απρόσκοπτης ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης ανακοίνωσε ο αν. Υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας που επισκέφθηκε το τύμβο Καστά, όπου και οι έρευνες.
Όπως είναι γνωστό, οι αρχαιολόγοι περιμένουν να φέρουν στο φως σημαντικά ταφικά ευρήματα της εποχής μετά τον θάνατο του μεγάλου Αλεξάνδρου, μη αποκλείοντας ακόμη και την περίπτωση του τάφου της Ρωξάνης. 
Άμεση θα είναι η χρηματοδότηση της ανασκαφής με το ποσό των 50 χιλ ευρώ, αλλά και η ένταξή της στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ώστε όπως είπε ο κ. Τζαβάρας «να εξασφαλιστεί η ολοκλήρωση του έργου».
 Ο αν. Υπουργός Πολιτισμού έφτασε στον χώρο της ανασκαφής συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα. Και οι δύο τους έχουν ήδη χρηματοδοτήσει με ανάλογα ποσά την ανασκαφή, βοηθώντας σημαντικά να φτάσει στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα.
Ο κ. Τζαβάρας ξεναγήθηκε στην ανασκαφή όπου εκτιμάται πως υπάρχει σύμπλεγμα Μακεδονικών τάφων σπουδαίων ιστορικών προσώπων της εποχής ή ακόμη και της οικογένειας του Μ. Αλεξάνδρου.
 Ο ταφικός περίβολος περιμέτρου 530μ. με τείχη ύψους 3 μ., αποτελεί μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα που ήρθε στο φώς από την αρχαιολόγο και προϊσταμένη της ΚΗ Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών, κ. Κατερίνα Περιστέρη.
Για την πλήρη αποκάλυψή του απομένουν ακόμη 180 μ. ανασκαφής.
Το έμπρακτο ενδιαφέρον του ΥΠ.ΠΟ. χαιρετίστηκε από το σύνολο των τοπικών παραγόντων.
 Νωρίτερα, ο κ. Τζαβάρας ξεναγήθηκε και στο Μουσείο της Αμφίπολης, επαινώντας τους αρχαιολόγους για τη δουλειά τους, χαρακτηρίζοντας τους μάλιστα «ηρωικές μορφές», λόγω των ελλιπών χρηματοδοτήσεων.
Οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά, πάνω ακριβώς από το χωριό Μεσολακκιά της Αμφίπολης θα συνεχιστούν από την κ. Περιστέρη και την ομάδα της που εκτιμούν πως μέχρι το καλοκαίρι θα φτάσουν στο ενδεδειγμένο βάθος για την αποκάλυψη των μυστικών του περιβόλου.





ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΙΑΣ –ΚΑΡΠΟΣ ΖΩΗΣ στον Ελαιώνα Σερρών



Ένα παλιό υδροκίνητο ελαιοτριβείο του 1870, μετατράπηκε σε «Μουσείο Ελιάς» στον Ελαιώνα, ένα μικρό όμορφο χωριό 8 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης των Σερρών, του οποίου οι κάτοικοι στο σύνολό τους είναι ελαιοπαραγωγοί που δεν χρειάστηκε ποτέ ν` αφήσουν το χωριό τους για ν` αναζητήσουν αλλού την τύχη τους.
Ένα ταξίδι στην ιστορία του χωριού που πήρε το όνομά του από το κύριο προϊόν του –την ελιά-, είναι για τους επισκέπτες κάθε ηλικίας η ξενάγηση στο παλιό ελαιοτριβείο.
Έγινε Μουσείο με τις προσπάθειας της κοινότητας και ο χώρος μεταμορφώθηκε σε τόπο αναπαράστασης της παραγωγής του πολυτιμότερου και βασικότερου προϊόντος του Ελαιώνα: του λαδιού!
Οι 400 περίπου κάτοικοι, ασχολούνται ακόμη και σήμερα με την ελιά. Πάνω από 30.000 ελαιόδεντρα ανήκουν στο αγρόκτημα του χωριού, που μπορεί να υπερηφανεύεται πως ποτέ δεν το χτύπησε η αστυφιλία.



Άφθονα νερά, πλούσια βλάστηση και εξαιρετικό κλίμα, κάνουν τον Ελαιώνα Σερρών ένα από τα ομορφότερα θέρετρα του νομού.
Το «Μουσείο της Ελιάς είναι την τελευταία 3ετία ένας ακόμη λόγο για να βρεθεί κάποιος εκεί.


Φέτος όπως λένε οι κάτοικοι και ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος, πάνω από 2.500 μαθητές από την Ελλάδα και την Κύπρο, επισκέφθηκαν το Μουσείο για εκπαιδευτικούς λόγους.
Στο «Μουσείο της Ελιάς», όλα διατηρούνται όπως ήταν πριν από 250 χρόνια. Στους χώρους του υλοποιούνται και εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές και ενηλίκους, πάνω σ` ένα προϊόν –την ελιά-, άμεσα συνδεδεμένο με την χώρα μας και την Ιστορία της.
Ειδικά για τον Ελαιώνα, αποτελεί όχι μόνο το παρελθόν του αλλά και το μέλλον, το οποίο οι κάτοικοί του βλέπουν με αισιοδοξία.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης