Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΧΩΡΑΕΙ ΣΤΟ SMART PHONE!


Είκοσι φοιτητές του ΤΕΙ Σερρών και ο καθηγητής τους, δίνουν στους έλληνες αγρότες τη δυνατότητα να γίνουν οι ίδιοι, μάνατζερ των χωραφιών και της δουλειάς τους.

Χωρίς κανένα κόστος, η διεθνώς πρωτοποριακή εφαρμογή που δημιούργησαν, φορτώνει κάθε «έξυπνο κινητό» με μόνο 45Κb, ξεφορτώνοντας τον αγρότη από τα βάσανα της οργάνωσης και διαχείρισης των αποδόσεων των χωραφιών του, του κοστολόγιου παραγωγής, του σχεδιασμού της επόμενης καλλιεργητικής χρονιάς, των αγροτικών εργασιών που έκανε ή προγραμματίζει. Κάνει παιχνιδάκι ακόμη και τη δήλωση ΟΣΔΕ, ή τα πάρε δώσε με τους ΤΟΕΒ και τις Τράπεζες. Από το κινητό!

Πρόκειται για το Farm Manager. Ένα λογισμικό για Smart Phones που αποδεικνύει πως οι νέοι δρόμοι που ανοίγονται στη γεωργία με τη χρήση της τεχνολογίας, είναι αληθινοί και είναι ήδη εδώ.

Ο υπεύθυνος καθηγητής Θεόδωρος Λάντζος λέει: «Ο αγρότης δεν έχει παρά να κατεβάσει την εφαρμογή από το site του ΤΕΙ Σερρών και να την εγκαταστήσει σε 30 δευτερόλεπτα..

Μετά, εντοπίζει τα χωράφια του στο Google map, τα μαρκάρει και καταχωρεί τα στοιχεία τους (όνομα περιοχής, εμβαδόν, διαστάσεις, εδαφολογικές αναλύσεις κλπ), τις συντεταγμένες τους, το ιδιοκτησιακό, το είδος της καλλιέργειας και ό,τι άλλο αφορά τα σταθερά τους χαρακτηριστικά. Ακόμη, συμπληρώνοντας δεδομένα όπως πχ οι λιπάνσεις (ποσότητες, εποχή και κόστος), τα οργώματα, τα εργατικά, η απόδοση του χωραφιού σε κιλά και λεφτά, έχει πάντα στη διάθεσή του όχι μόνο όλη την εικόνα της δουλειάς του αλλά και μία λογιστική αποτύπωσή της».


Είναι η πρώτη ελεύθερη εφαρμογή αυτού του είδους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς. Για τη δημιουργία της εργάστηκε όλη η ομάδα, παράγοντας το σύνθετο λογισμικό που κρύβεται πίσω. Διατίθεται δε όχι μόνο εντελώς δωρεάν αλλά και με on line οδηγίες από την ομάδα, για όσους το έχουν ανάγκη.

Εδώ και έναν μήνα που ανέβηκε στο διαδίκτυο το Farm Manager, μετράει 5 εκατομμύρια χτυπήματα απ` όλο τον κόσμο, με πάνω από πέντε χιλιάδες αγρότες να είναι ήδη χρήστες.

Το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του ΤΕΙ Σερρών, έδωσε στον σύγχρονο γεωργό ένα χρήσιμο εργαλείο οργάνωσης και βελτίωσης των αγροτικών του εκμεταλλεύσεων.

Καθηγητής και φοιτητές, παρουσίασαν το αποτέλεσμα της ερευνητικής τους εργασίας και στην Agrotica 2014 στη Θεσσαλονίκη, αποσπώντας επαίνους μαζί με διεθνές ενδιαφέρον.

Δείχνοντας πως παρά τις δυσκολίες, στα ελληνικά Πανεπιστήμια υπάρχει ανθρώπινο υλικό που γεννάει ιδέες και καινοτομίες, ζητούν έμπρακτη στήριξη και από την πολιτεία, για να συνεχίσουν.

Κατεβάστε το Farm Manager από εδώ

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης



Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Βιβλίο: "63 Παραμύθια της Βισαλτίας"

Κυκλοφόρησε, από τις «Εκδόσεις Λεξίτυπον» της Αθήνας, το νέο βιβλίο  του Νίκου Λ. Πασχαλούδη:

                                                      63 Παραμύθια της Βισαλτίας
Επιλογές από την παράδοση της Νιγρίτας και των χωριών της Βισαλτίας.

Είναι το 7ο βιβλίο του Νιγριτινού συγγραφέα και συνταξιούχου πιά εκπαιδευτικού που αναφέρεται, μέσα από τις 284 σελίδες του,  στην παράδοση της Βισαλτίας.

"Στο βιβλίο αυτό ο αναγνώστης θα δει, μαζί με τα παραμύθια της περιοχής, ότι αυτή η πλευρά της παράδοσής μας πηγάζει από την αρχαιότητα, την ελληνική μυθολογία και όχι μόνον. 
http://α11
Το ξύλινο άλογο, για παράδειγμα στο παραμύθι 16 είναι συνέχεια από το δούρειο ίππο του Τρωικού πολέμου. Υπάρχει, όμως και πλήθος παραμυθιών, τα οποία παραπέμπουν στις μεταμορφώσεις του Δία και των άλλων θεών, καθώς και σε άλλα στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας" αναφέρει χαρακτηριστικά ο συγγραφέας σε σημείωμα που απέστειλε στον "Kαθρέφτη". 

Στη φωτό πάνω ο κ. Νίκος Πασχαλούδης με την Αρ. Παπαφωτίου, κατά την εκδήλωση παρουσίασης του προηγούμενου βιβλίου του, τον Απρ του 2012.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης