Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΙ: "Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου"



Με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, η
Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου προχώρησε σε μία ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία- δράση, που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή γνωστών ιατρών Γατρεντερολόγων, ανάμεσά τους και ο Σερραίος κ. Χάρης Τσιώνης.

Με κεντρικό σύνθημα «Ενημερώσου - Δράσε - Πρόλαβε τον Καρκίνο Παχέος Εντέρου – Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή», η δράση είχε ως στόχο να κινητοποιήσει άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών (πάνω από 4 εκατομμύρια) στη χώρα μας να εντάξουν την κολονοσκόπηση στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους.




Στην Παραλία της Θεσσαλονίκης μπροστά από το άγαλμα του Κ. Καραμανλή, στήθηκε ένα ομοίωμα εντέρου που το κοινό μπορούσε να "επισκεφθεί" με σκοπό να καταλάβει τόσο την φυσιολογία του παχέος εντέρου όσο και την λειτουργία και τις παθήσεις του.
Πολύς κόσμος εκτίμησε την αξία της πρωτοβουλίας αυτής και ζήτησε ενημέρωση από τους Γαστρεντερολόγους που ανέλαβαν να συνομιλήσουν με το κοινό.

Η δράση, πραγματοποιήθηκε το 3ήμερο 16 με 18 Σεπτεμβρίου υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. 
Το απόγευμα της πρώτης μέρας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Θεσ/νίκης ο Γιάννης Μπουτάρης συμμετείχε στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των ιατρών και των εκπροσώπων της Επιτροπής για την Πρόληψη.



Την εκδήλωση συντόνισε ο καθηγητής Ευάγγελος Ακριβιάδης και συμμετείχαν οι γαστρεντερολόγοι Νικόλαος Ευγενίδης, Αναστάσιος Ηλίας, Ανέστης Ταρπάγκος, Χάρης Τσιώνης και Άνδρέας Πρωτοπαππάς, οι οποίοι μίλησαν για τη σημασία της πρόληψης.


 
Οι Έλληνες Γαστρεντερολόγοι, επισημαίνουν: 


--Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 5.000 συμπολ
ίτες μας νοσούν κάθε χρόνο από καρκίνο παχέος εντέρου και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους. Ταυτόχρονα, το κόστος αντιμετώπισης του καρκίνου παχέος εντέρου ανά ασθενή είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας και ξεπερνά συνολικά (Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιωτικός τομέας) τα 70.000.000 ευρώ κατ’ έτος, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη την πρόληψη της νόσου. 



--Για τους λόγους αυτούς,  πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Έλληνες ότι η συγκεκριμένη ασθένεια μπορεί να προληφθεί και ότι η κολονοσκόπηση σώζει ζωές!

Α.Π. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: