Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

1981- ΠΑΣΟΚάποτε.

Τέτοια ώρα, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, τα εκλογικά αποτελέσματα έδιναν συντριπτική νίκη στο ΠΑΣΟΚ. Την πρώτη νίκη σοσιαλιστικού κόμματος στην Ελλάδα! Με 48,07%!! Τέτοια ώρα, οι πανηγυρισμοί άρχιζαν σε όλη την χώρα αλλά και σε κάθε άκρη της γης όπου ζούσε έλληνας, μένοντας ιστορικοί!..

Βίωσα αυτή την πορεία προς την εκλογική νίκη και ό,τι προηγήθηκε, ξεκινωντας τη σχέση μου με το Κίνημα από το 1979 ως μαθήτρια. Είναι ένα κομμάτι της ζωής μου ζωντανό, πλούσιο σε εμπειρίες, δυναμικό, ενθουσιώδες, διδακτικό, αξέχαστο και αγνό. 
Με ελπίδα αλλά και συγκρούσεις, κάναμε μικρές και μεγάλες επαναστάσεις μέσα στο Σχολείο, στο Πανεπιστήμιο, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Διεκδικούσαμε την ζωή σε έναν σύγχρονο κόσμο χωρίς κοινωνικές, εργασιακές και εθνικές αγκυλώσεις, χωρίς τα βαρίδια του πολιτικού συντηρητισμού, θέλαμε ΑΛΛΑΓΗ!... 

Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα, έγιναν πολλά. Πολλοί στην πορεία απογοητευτήκαμε, άλλοι ψαχνόμαστε, κάποιοι άλλαξαν χώρο, άλλοι ιδιώτευσαν... Όχι χωρίς λόγο και αιτία.

Σαν μνημόσυνο εκείνων των πρώτων χρόνων και θητειών, απαριθμώ κάποια "ασήμαντα" που έγιναν τότε, όπως η αναγνώριση των αγωνιστών της αντίστασης, η επιστροφή των πολιτικών προσφύγων, τα ΚΑΠΗ, τα ΚΕΠ, η ισότητα δύο φύλων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η καθιέρωση του πολιτικού γάμου, η αποποινικοποίηση της μοιχείας, η κατάργηση της προίκας, το δικαίωμα ψήφου στα 18, η προστασία της μητρότητας, ο ΑΣΕΠ...! 
Το #ΠΑΣΟΚ τα θέσπισε, αυτό τα ψήφισε στη Βουλή, αυτό και τα εφάρμοσε. Δεν προυπήρχαν, δεν τα βρήκε έτοιμα...

Κάποιες φορές, επιδιώκω να θυμάμαι μόνο τα καλά του τότε! Τα "άλλα", είναι για πολλά κλάματα!...  

Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: