Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

"ΖΩΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΥΣ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ"- ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Ηταν μιά όμορφη και συγκινητική εκδήλωση. 

Το βιβλίο της 
Πόπης Πανοπούλου-Τζιώνη "Ζώντας ανάμεσα στους Βλάχους των Σερρών" ξύπνησε μνήμες και ζωηρά αισθήματα στο πυκνό ακροατήριο. 

Από αριστερά: Ευθύμης ΤΖΙΩΝΗΣ, Γιώργος ΚΡΑΪΑΣ Φιλόλογος -ομιλητής. Μάκης ΠΑΣΣΙΑΣ επιχειρηματίας -χορηγός έκδοσης, Πόπη ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΖΙΩΝΗ επικ. Καθηγ ΤΕΦΑΑ- συγγραφέας, Ζήσης ΜΗΤΛΙΑΓΚΑΣ τ. Δήμαρχος Σερρών Φιλόλογος -ομιλητής, Αριάδνη ΠΑΠΑΦΩΤΙΟΥ Δημοσιογράφος-συντονίστρια εκδήλωσης, Βασίλης ΣΕΡΜΠΕΖΗΣ Αναπλ. Καθηγ ΔΠΘ- ομιλητής. — στην τοποθεσία ΔηΠεΘε Σερρών 
-----------------------------------





Ο λόγος των ομιλητών ήταν μεστός και γοητευτικός, ενώ το ίδιο το βιβλίο μιά παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς ερευνητές αλλά και τον απλό αναγνώστη (Βλάχικης ή μη καταγωγής). 

Οι ομιλητές:

Από αριστερά: Βασίλης ΣΕΡΜΠΕΖΗΣ Αναπλ. Καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Μάγδα ΖΩΓΡΑΦΟΥ Καθηγ. Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζήσης ΜΗΤΛΙΑΓΚΑΣ Φιλόλογος τ. Δήμαρχος Σερρών και Γιώργος ΚΡΑΪΑΣ Dr Φιλολογίας. 

Οι σπάνιες και υπέροχες φωτογραφίες που προβάλλονταν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, προκάλεσαν συγκίνηση στο κοινό που αναγνώρισε σε αυτές πρόσωπα παππούδων, γονέων και προγόνων αλλά και πολλοί, τους ίδιους τους εαυτούς τους σε χορευτικές δραστηριότητες των Συλλόγων Βλάχων του νομού Σερρών. 
Η μεγάλη αίθουσα παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών, πριν ξεκινήσει η εκδήλωση. Γέμισε ασφυκτικά στη συνεχεια, από ένα θερμό κοινό.

Προλογίζοντας τη συγγραφέα κ. Πόπη ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ- ΤΖΙΩΝΗ, που συγκίνησε το κοινό με την ομιλία της για το ταξίδι της έρευνας και της συγγραφής του βιβλίου της, "Ζώντας ανάμεσα στους Βλάχους των Σερρών".

Συγχαρητήρια στη συγγραφέα (και παλιά μου καθηγήτρια). Η 20ετής έρευνά της έσωσε μαρτυρίες και ιστορικό υλικό, πολύτιμο!
Καλοτάξιδο! 

Τα κορίτσια του Συλλόγου Βλάχων "Λαιλιάς" με τις παραδοσιακές βλάχικες στολές τους, ήταν παρόντα στη σκηνή σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η συγγραφέας, ο σύζυγός της και τα τέσσερα εγγόνια τους, στο τέλος της εκδήλωσης. 

--Αξιέπαινη η πρωτοβουλία της, τα χρήματα από τις πωλήσεις της βραδιάς, να δοθούν στην Κωστοπούλειο Στέγη-φιλοξενίας ηλικιωμένων. Τα υπόλοιπα βιβλία, δωρίστηκαν στους Συλλόγους Βλάχων του νομού, για κατα βούληση διαχείριση από τους ίδιους. (Τιμή: 10Ε)

Α.Π.




Δεν υπάρχουν σχόλια: