Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΡΙΜΜΕΝΕΣ. ΓΙΑΤΙ;

• Φαντάζομαι πως οι περίτεχνα σκαλισμένες μαρμάρινες πλάκες που βρίσκονται ατάκτως ερριμμένες μέσα στα χόρτα, στο πίσω μέρος του Βυζαντινού Ναού του Αη- Νικόλα στον Κουλά, είναι τουλάχιστον αξιολογημένες από την αρμόδια Εφορεία.
• Δεν γνωρίζω από πού προέρχονται ή τίνος κτίσματος διακοσμητικό τμήμα αποτελούσαν. Δείχνουν όμως να έχουν τη δική τους ιστορία, που δεν συνάδει με το παρόν τους.

Πεταμένες είναι στο σημείο που τις εντόπισε ο φακός της στήλης και μάλλον αν και πολλοί δεν θα πρέπει να αντιστάθηκαν στο δέλεαρ της ομορφιάς τους, κυρίως το βάρος τους, απέτρεψε τους επιτήδειους να τις κουβαλήσουν σε ιδιωτικούς χώρους!
• Πάνω από ένα μέτρο μήκος και περισσότερο από μισό σε πλάτος, με σκαλισμένες διακοσμητικές σπείρες πάνω σε χοντρό μάρμαρο, είναι σίγουρο πως δεν τις αρμόζει, να βρίσκονται αθέατες και πεταμένες ανάμεσα στα χόρτα.
• Δημοσιεύω σήμερα τις φωτογραφίες, και αναμένουμε πληροφορίες και ενέργειες από τους αρμόδιους.
• Είναι κρίμα, αυτά τα λίγα που έχουμε, να τα αφήνουμε στην τύχη τους. Ίσως σε κάποια γωνιά του Ναού ή και του Αρχαιολογικού μας Μουσείου, να «ένιωθαν» καλύτερα!
• Τι λέτε Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγε και κ. Κατερίνα Περιστέρη Προισταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, για την πιθανότητα «φιλοξενίας» και την αναγκαιότητα φύλαξής τους;
• Για την ανάδειξή τους δεν ρωτώ. Θεωρώ πως επιβάλλεται.

ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΗΝΗ
• Και μιά και είμαστε στον Αη-Νικόλα, δημοσιεύω και την φωτογραφία της βρύσης που βρίσκεται εκεί από το 1961, δωρεά του γιατρού Αργυρίου Αθ. Κουζα, για να δροσίζονται οι περιπατητές και οι επισκέπτες του καταπράσινου λόφου της Ακρόπολης των Σερρών.

• Στα κακά της τα χάλια είναι.
Ποίου ευθύνη είναι κ. Αντιδήμαρχε έργων, η συντήρηση των δωρεών;
• Ένα καλό λίφτινγκ επιβάλλεται, όχι μόνο για λόγους αισθητικής και πολιτισμού, αλλά και για λόγους σεβασμού προς τον δωρητή, που πριν από 47 χρόνια, επέλεξε να τιμήσει τη μνήμη της αδελφής του Μαρίας Κ. Μαρούλη, με αυτό τον τρόπο.
• Σήμερα, όχι μόνο τα μάρμαρα της βρύσης έσπασαν και μαύρισαν, αλλά και τα γράμματα της αφιέρωσης σβήστηκαν.
Πως θα δείξουμε ότι εκτιμούμε τις δωρεές και τους δωρητές Δήμαρχε Σερρών Γιάννη Βλάχο;

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αχ καλή μου οτι και να λες εσυ κανεις δεν ακουει.Ειμαι περιεργος να δω αν θα γινει κατι μετα απο μερικες μερες.Αχ αυτοι οι "καφροι" που μας κυβερνουν...!!!

Sirraeus είπε...

Πολύ σωστά. Εξάλλου πολιτσμός δεν είναι η ικανοποίηση των αναγκών, αλλά ο πολλαπλασιασμός τους (Β. Γκζέσικ). Πολύ καλά έκανες και έφερες το θέμα στην επικαιρότητα. Ελπίζω να μη γίνουν τα ίδια στην Εμμανουήλ Ανδρονίκου με τα οθωμανικά λουτρά.(Υπάρχει αρθράκι σχετικά με τις Σέρρες του 1700, στο http://sirraeus.blogspot.com/2008/04/blog-post_755.html)

visaltis.net είπε...

Αγαπητή Αριάδνή,δυστυχώς η κ.Περιστέρη που αναφέρεις προτιμά να κυνηγά χίμαιρες,και να ψάχνει τον Μέγα Αλέξανδρο και την γυναίκα του σε διάφορες "τούμπες" έξω από χωριά των Σερρών, βασιζόμενη ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε φήμες και "συζητήσεις καφενείου",και αφήνει στην τύχη τους ευρήματα που βρίσκονται μπροστά μας ζωντανά, και υπαρκτά.Τερπνή,Κουλάς κλπ.Αρχαιολόγων ματαιοδοξίες....

Εκτός εάν.....