Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

11η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ

Για 11η χρονιά!! 

Ξεκίνησε σήμερα η ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ και η πόλη πήρε χρώμα!! 





Η γιορτή άρχισε με παρέλαση κρουστών σε αφροβραζιλιάνικους ρυθμούς, που ξεσήκωσαν όλο τον ντουνιά! 

Οι Paranaue έδωσαν σκυτάλη στις φοιτητικές θεατρικές ομάδες του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας και της Ιατρικής του ΑΠΘ που γέμισαν την αίθουσα των "Αστεριών", για να συνεχίσουν από αύριο και επί 2 βδομάδες 18 ακόμη Πανεπιστήμια από Ελλάδα, Γαλλία, Φιλιππούπολη (BG), Κύπρο και Τσεχία με ισάριθμες παραστάσεις! 



Μοναδικός θεσμός, υπέροχη ευκαιρία για ψυχαγωγία και μάθηση για όλους, στα Εργαστήρια, τις Ημερίδες και τα Σεμινάρια που θα γίνονται παράλληλα. 

Μπράβο στο Δήμο Σερρών για τη διοργάνωση, συγχαρητήρια στους φοιτητές για το ταλέντο και την αγάπη τους στις Τέχνες! 

===============

Σημαντικό: 


Ο θεσμός τελεί υπο την αιγίδα της UNESCO

Είναι η μοναδική στον κόσμο διοργάνωση για Θέατρο που η UNESCO υιοθέτησε και στηρίζει. 

Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΔΑ των Σερρών το οφείλει αυτό στην π. Δημοτ. Σύμβουλο και Αντιδήμαρχο κ. ΚΑΙΤΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ, που πριν από 11 χρόνια στήριξε το αίτημα ενώπιον της ηγεσίας της UNESCO στο Παρίσι, και το πέτυχε. 



Α.Π.

Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

ΑΠ' ΤΗΝ ΚΑΤΣΙΚΑ ΤΟΥ ΓΕΙΤΟΝΑ ΤΡΩΣ. ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ.

Για όσους λένε: 

"Μόνο τους μιθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις επιδιώκει να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση. Για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που υποφέρει, πένεται κλπ, ούτε κουβέντα".

Ερωτώ:

1)---> Εαν ένα κράτος(υπό πτώχευση όπως η Ελλάδα) ΔΕΝ πληρώσει τους (ήδη κουτσουρεμένους) μισθούς των υπαλλήλων του και τις (στην πλειοψηφία τους) χαμηλότατες συντάξεις, ΠΩΣ θα κινηθεί έστω και ελάχιστα η αγορά (δλδ οι ιδιωτικές επιχειρήσεις?)?
 Ποιός θα αγοράσει (τρόφιμα, ρούχα, αναλώσιμα κλπ)?

2)---> Ο εργοδότης ιδιώτης δεν εξαιρείται της υποχρέωσης καταβολής μισθού στους εργαζόμενούς ΤΟΥ. ΑΥΤΟΣ πρέπει να τους πληρώσει.
Δεν θα λογοδοτήσει το δημόσιο για την αδυναμία ή την ασυνέπειά του.

3)---> Τί θα κερδίσει η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας εαν οι 600 πχ απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ ή οι 2.000 απολυμένοι της ΕΡΤ παραμείνουν ΑΝΕΡΓΟΙ?
Θα αυξηθούν ή μειωθούν τα έσοδα των ιδιωτικών επιχειρήσεων (μαγαζιά κλπ) από την ανεργία και τη φτώχια των απολυμένων?!

4)---> Μετά από 6 χρόνια κρίσης και Μνημονίων, ακόμη δεν διδαχτήκαμε οτι ο κοινωνικός αυτοματισμός (αυτός ντε, που κάνει αντίπαλους και εχθρούς μεταξύ τους, εργαζόμενους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) καλλιεργείται από αυτούς που έφεραν την κρίση, για να τον χρησιμοποιούν ως ασπίδα τους?
Για να ασχολιόμαστε μεταξύ μας κι όχι μ'αυτούς που μας έφεραν εδώ?

5)---> Μετά από 6 χρόνια κρίσης, ακόμη δεν καταλάβαμε οτι η αγορά είναι σε κώμα και η ανεργία αυξήθηκε ΚΑΙ επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν το 30-40% της αγοραστικής τους δύναμης?

=========================

Αν δεν γίνουν επενδύσεις, αν δεν δοθούν κίνητρα στο κεφάλαιο (διεθνές και εγχώριο) να κάνει μπίσνες (υπό όρους) στην Ελλάδα, ανάσα δεν παίρνουμε.
Ούτε τα μαγαζιά θα δουλεύουν, ούτε τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα πληρώνουν συντάξεις και φάρμακα, ούτε το δημόσιο θα ξοφλάει τις οφειλές του.

Αλλους άνεργους δεν χωράει η πατρίδα.

Ας χαιρόμαστε όταν βλέπουμε άνθρωπο να πληρώνεται.  



Α.Π.

Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΒΙβλίο: "ΤΟ ΣΕΡΡΑΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ"

Ο Χρήστος Μαντίδης ανάμεσα στη φιλόλογο -Λαογράφο Χρύσα Παλάζη και τον καθηγητή Μαθηματικό Βασίλη Γιαννογλούδη που μαζί με τον συγγραφέα παρουσίασαν το βιβλίο στο σερραϊκό κοινό, το βράδυ της Τετάρτης 20/5/2015.  
===================================

Η πλούσια Σερραΐκή γαστρονομία και η ανάδειξή της σε μια εποχή που τα πολιτισμικά αγαθά αμφισβητούνται, είναι θησαυρός .

Ο Χρήστος Μαντίδης αναβιώνει το Σερραΐκό τραπέζι στο τελευταίο του βιβλίο και παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο τη γαστρονομία των ντόπιων, των παλιών Σερραίων και μια εξαιρετική επιλογή προσφυγικών συνταγών!
  

Στο βιβλίο του περιλαμβάνονται και μικρές αφηγήσεις των γυναικών του νομού που έδωσαν τις συνταγές, αναπλάθοντας παρασταστικά τις ευωδιές της κουζίνας του χθες που περικλείει όλη την παράδοση αλλά και την ευρηματικότητα των γυναικών των Σερρών.

Λόγια του συγγραφέα
"Το Σερραΐκό τραπέζι είναι έτοιμο μετα απο πολύ μεγάλο αγώνα και άπειρα χιλιόμετρα έρευνας, μαγειρέματος και επεξεργασίας των κειμένων του. 
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η επίσημη καταγραφή της Σερραΐκής γαστρονομίας με κεφάλαια που αφορούν στην αγροτική οικιακή μαγειρική των ντόπιων, στην αστική μαγειρική των παλιών Σερραίων και στα διαμάντια της προσφυγικής μαγειρικής(Μικρασιάτες, Πόντιοι, Θρακιώτες, Αρβανίτες). 
Τελειώνει με μια αναφορά μικρή στη φιλοσοφία των Βλάχων και των Σαρακατσάνων και στη μαγειρική τους ιδιοσυγκρασία. 
Το βιβλίο έχει πολλές λογοτεχνικές εισαγωγές στις επιμέρους συνταγές, μαρτυρίες και πληροφορίες γύρω απο τα μαγειρικά καθέκαστα της παλιάς εποχής. 
Κυκλοφόρησε το μήνα Μάρτιο από τις εκδόσεις  iwrite". 


================================

Οσο για τις ίδιες τις συνταγές, η μια καλύτερη από την άλλη. Κάποιες αστικές, κάποιες πιο ρουστίκ, χωριάτικες, ευρηματικές στην οικονομία και τη γεύση, όλες σωστά μετρημένες μία μία.


Για παραγγελίες του βιβλίου καλέστε στο 6973 404 561 ή αφήστε μήνυμα στο group ή στο profile του Christos Mantidis στο Facebook. 
Ρίξτε και μιά χορταστική ματιά ΕΔΩ. Αξίζει.

Οσοι ζουν στις Σέρρες και τις γύρω περιοχές μπορούν να το βρουν στα βιβλιοπωλεία της πόλης.


Α.Π.

Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΔΙΚΗΣ - Το ΑΠΘ πρώτο μεταξύ των τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων



Συγχαρητήρια στην Νομική του ΑΠΘ για την πρωτιά στους τελικούς του Εθνικού Διαγωνισμού Εικονικής Δίκης που έγινε στη Θεσσαλονικη, από τις 8 έως τις 10-5-2015. 

Ήταν μία μεγάλη εμπειρία, τόσο για τους συμμετέχοντες, αυριανούς δικηγόρους και δικαστές της χώρας, όσο και για το κοινό που τους παρακολούθησε. 


Συμμετείχαν εννέα (9) Ομάδες από τις τρείς Νομικές Σχολές της χώρας (Αθηνών ,Θεσσαλονικης και Δημοκρίτειου), ενώ εν ενεργεία Δικαστές (Πρόεδροι Εφετών και Εισαγγελέων) και Πανεπιστημιακοί Δασκάλοι,  διεξήγαγαν τις δίκες του Αγώνα. 


Παρακολούθησα τις δίκες του Διαγωνισμού τόσο από προσωπικό ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής της κόρης μου  Ελένης Ανδρονίδου (φοιτήτριας στο 4ο έτος) στην ομάδα Νομικής του ΑΠΘ, όσο και από δημοσιογραφικό. 




Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση αλλά και περηφάνεια για τις γνώσεις και τις ικανότητες του συνόλου των συμμετεχόντων.  










Εξαιρετική η διοργάνωση που έγινε με ευθύνη και πρωτοβουλία της βραβευμένης ELSA Greece - Θεσ/νίκης  μετά από πρόταση του Σερραίου Στέργιου Αιδινλή αριστούχου απόφοιτου της Νομικής του ΑΠΘ και ήδη δραστήριου μεταπτυχιακού.





Οι φοιτητές και πτυχιούχοι της Νομικής από τα Πανεπιστήμια Αθηνών,Θεσσαλονίκης και Δημοκρίτειο που επελέγησαν ανάμεσα σε χιλιάδες ενδιαφερόμενους να εκπροσωπήσουν τα Πανεπιστήμιά τους στους Αγώνες, εντυπωσίασαν με τα νομικά τους επιχειρήματα σε μία δύσκολη ποινική υπόθεση. 



Οι έπαινοι των Δικαστών και Πανεπιστημιακών Δασκάλων που αξιολόγησαν και βαθμολόγησαν τους διαγωνιζόμενους, ήταν θερμοί και πλούσιοι. 

Δικαίως.
Μπράβο τους!
  




Α.Π.

Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ - 8/πλάσιο του Ομπάμα, το Παλάτι του Ερντογάν.

Δεν υπάρχει χρεία άλλων αποδείξεων των εθνο-πολιτικών προθέσεων Ερντογάν
Όποιος είδε το νέο Προεδρικό του Μέγαρο στην Άγκυρα, καταλαβαίνει τον συμβολισμό και τη σημειολογία της πράξης. 



---> "Λευκό Οίκο" ονομάζουν την Προεδρική κατοικία οι ΗΠΑ - "Ακ Σαράι" (Λευκό Παλάτι) το δικό του ο Ερντογάν. 

---> 5.100 τμ έκταση ο Λευκός Οίκος - 40.000 τμ (+170.000τμ οι κήποι) το Ακ Σαράι. 

---> 132 δωμάτια έχει ο Λ.Ο. - 1.000(!!) δωμάτια το Α.Σ. 

---> Φημολογείται ύπαρξη καταφυγίου στα υπόγεια του Λ.Ο. - Το Α.Σ. ανακοινώθηκε οτι διαθέτει υπόγεια οδό διαφυγής και καταφύγιο ικανό να προστατέψει την τουρκική ηγεσία σε περίπτωση χημικού ή βιολογικού πολέμου. 

---> 285εκ$ η σημερινή αξία του Λ.Ο. που κτίστηκε το 1792. - 270εκ Ευρώ κόστισε το Ακ Σεράι που κτίστηκε το 2014 ( κόστος ίσο με την αποστολή τριών δορυφόρων στον Άρη)!! 
#‎Sultan_Tayyip_Erdoğan‬ 

Α.Π.

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

ΕΡΤ: ΞΟΦΛΑΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ?


Είπα πως δεν θα γράψω τίποτε, πως δεν θα σχολιάσω καθόλου τις κυβερνητικές επιλογές προσώπων για το νέο ΔΣ της ΕΡΤ. Πως την ώρα που το δίκαιο για τους εργαζόμενους αποκαθίσταται δια νόμου, να δώσω χρόνο... 


...Όμως όταν κάποιοι κερδίζουν τις δεύτερες ευκαιρίες τους από μιά αριστερή Κυβέρνηση που κλείνει τα μάτια της στις "πρώτες (και γεμάτες θολότητα) θητείες" τους, και τους ξαναδίνει τα κλειδιά του Δ.Σ.,...
... Όταν άνθρωποι πολύπειροι, αδιάφθοροι, που γνωρίζουν εκ των έσωτην ΕΡΤ, ειδικοί, με ανοιχτό μυαλό και ανέγγιχτοι από τη διαπλοκή αγνοούνται και παραμερίζονται από τις ίδιες θέσεις ευθύνης,....

...Τότε λες, αι σιχτίρ ρε ηλίθιοι της Κυβέρνησης που με πείσατε τον καιρό του αγώνα οτι δήθεν καταλάβατε ΚΑΙ τί έφταιγε στην ΕΡΤ, ΚΑΙ τί πρέπει να γίνει εκεί!

---- Μεγειά σας τον Ταγματάρχη και τον Τσακνή, τα "Νέα πρόσωπα" εκτός συναλλακτικού συστήματος, στο ΔΣ της ‪#‎ΕΡΤ‬. (γελάμε). 
---- Λυπηθείτε μας. Δεν αντέχεται τόση απογοήτευση. 

Α.Π.