Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ στην ΗΡΑΚΛΕΙΑ: ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ. Βαρκάδα στην ΚΕΡΚΙΝΗ.

Με υποδειγματική αίσθηση φιλοξενίας και θερμά αισθήματα υποδέχτηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Ηράκλεια Σερρών.
Ο Δήμαρχος Κλεάνθης Κοτζακιαχίδης και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, τα Σχολεία , οι επαγγελματίες του Δήμου και οι κάτοικοι εξέφραζαν με κάθε τρόπο την αγάπη και τον σεβασμό τους στο πρόσωπο του Πατριάρχη. 
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Βαρθολομαίου, περιλάμβανε και πλωτή περιήγηση στη λίμνη Κερκίνη.
Ο Πατριάρχης που είναι γνωστός για τις διεθνείς του πρωτοβουλίες πάνω στην οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος, θαύμασε τον σπάνιο υγροβιότοπο.


Πριν την επιβίβασή του σε ένα από τα καραβάκια της λίμνης, τον υποδέχτηκαν στον Λιθότοπο μαθητές Δημοτικών Σχολείων της περιοχής και πολιτιστικοί Σύλλογοι από τον Χείμμαρο και το Ποντισμένο.


Συγκινημένος δήλωσε ο Πατριάρχης από την επίσκεψή του στο ΕΠΑΛ Ηράκλειας. Το καλωσόρισμα από τον μαθητή της Γ Λυκείου, τον ενθουσίασε.
Από κει έστειλε αντιρατσιστικό μήνυμα πλήρους νοήματος, με προφανείς αποδέκτες.
"Δίνουμε -είπε- αγώνα καλλιέργειας ανοχής, σεβασμού και κατανόησης της διαφορετικότητας του άλλου.
Είμαστε εναντίον των φυλετικών διακρίσεων, εναντίον του ρατσισμού κάθε είδους".

Σε πολλά σημεία της ομιλίας του προς τους συγκεντρωμένους μαθητές,αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, ενθυμούμενος τα δικά του σχολικά χρόνια εκεί.
Ο κ. Βαρθολομαίος, το χαρακτήρισε ως θέμα που άπτεται των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της θρησκευτικής ελευθερίας και των μειονοτικών δικαιωμάτων", ενώ αποκάλυψε πως στην πρώτη προ ημερών επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στη Σχολή, απάντησε σε σχόλιο του πρώτου περί του πόσο πλούσια είναι η Βιβλιοθήκης της: "Μόνο που δεν υπάρχει κανείς για να διαβάζει αυτά τα σπάνια βιβλία του είπα κι αυτός έσκυψε το κεφάλι".
"Περιμένουμε από την Αγκυρα να δώσει το πράσινο φως. Να γίνει το θαύμα και να ξαναλειτουργήσει η Σχολή για να εκπαιδεύονται τα στελέχη του Πατριαρχείου και να μην μαραζώσουμε",είπε χαρακτηριστικά.
 Νωρίτερα ο κ. Βαρθολομαίος, εγκαινίασε το Επισκοπείο της Ηράκλειας ("Μακάρειο Ίδρυμα"), παρουσία πλήθους πιστών. 
 Μαθητές των Σχολείων της Ηράκλειας τον περίμεναν σε κάθε του βήμα στην πόλη για να πάρουν την ευλογία του.
 Η άφιξή του στην Ηράκλεια, έγινε το πρωί της Τετάρτης 24 Οκτωβρίου.
Η Θεία Λειτουργία ξεκίνησε στις 8 το πρωί.


Κατά τη διάρκεια του πρωίνού στην αίθουσα του Ναού της Ηράκλειας, ανταλλάχθηκαν δώρα, ενώ μέλη του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου, παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς της περιοχής.


Ο Δήμαρχος Ηράκλειας, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στον "Ερωδιό", με θέα τη λίμνη Κερκίνη.

 ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: