Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΕΠΙΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΤΟΝ "ΚΟΚΚΙΝΟ ΘΑΛΑΜΟ"? - Ανασκαφή Αμφίπολης

Οι αποσπασματικές, σαν πρόχειρες και αντιεπαγγελματικές (σε φωτισμό, ευκρίνεια, εστίαση, γωνία λήψης κλπ) φωτογραφίες του ΥΠΠΟ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να χαρακτηριστούν ως οι βέλτιστες επιλογές για την παρουσίαση μιάς ανασκαφής "οικουμενικού ενδιαφέροντος" που έκανε όλη την υφήλιο να συζητάει για την Ελλάδα.
Θεωρώντας αυτονόητο πως οι εργασίες και τα ευρήματα φωτογραφίζονται επαγγελματικά και κατά το ανασκαφικό πρωτόκολλο για ιστορικούς και επιστημονικούς λόγους, μόνο σκόπιμα θα μπορούσαν να επιλέγονται  οι συγκεκριμένες, από το κυβερνητικό επιτελείο εποπτείας της ανασκαφής (κ.κ. Λ. Μενδώνη και Α. Παναγιωταρέα).

Και τα κύρια σενάρια είναι δύο.
Το αθώο: Με σκοπό να προστατέψουν και να διασφαλίσουν τα αποκλειστικά δικαιώματα δημοσιοποίησης και επιστημονικής επεξεργασίας που έχει πάνω στα ευρήματα, η υπεύθυνη αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη. (Λογικό)
Το ανεπιθύμητο: Για να λειτουργήσουν -όποτε το θελήσουν- κατα βούλησιν ή και επεμβατικά επί αυτών (των ευρημάτων), χωρίς κοινωνικό ή επιστημονικό έλεγχο. (Παράλογο)

Σε μία όμως τόσο σημαντική ανασκαφή όπως το ίδιο το ΥΠΠΟ την ανέδειξε, το κοινό διψάει για πληροφόρηση.
Και η δίψα αυτή, τελικά δεν ικανοποιείται από την επίσημη που δίνει το Υπουργείο.
Τόσο επειδή τα δημοσιοποιούμενα στοιχεία είναι λιγοστά (σαφέστατα σκόπιμα), όσο και λόγω της δραματικής πια αραίωσης της ενημέρωσης του ελληνικού και παγκόσμιου κοινού, με τα εκδιδόμενα ραπόρτα, να κοινοποιούνται με απόσταση τουλάχιστον 10ημέρου μεταξύ τους.
Κι αυτό, όχι μόνο σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στην αρχή, αλλά και πάνω στην κορύφωση της ανασκαφής και του διεθνούς ενδιαφέροντος.
Ό,τι πρέπει δηλαδή, για ένταση της καχυποψίας, των συνομωσιολογικών σεναρίων και της εντύπωσης περί χειριστικής Κυβέρνησης.

------------------------------
ΔΕΙΤΕ  ΑΥΤΟ
Η προσεκτική παρατήρηση φωτογραφιών του "Κόκκινου θαλάμου" (τελευταίου), οδηγεί σε ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Προσέξτε τα σημεία που επέλεξα πάνω στη φωτογραφία που έδωσε το ΥΠΠΟ στις 14/9/2014: 
[Σχετικό Δ.Τ. του ΥΠΠΟ ΕΔΩ ]



  • Θα μπορούσε άραγε να είναι επιγραφικό δείγμα στο τμήμα επιχρίσματος (άνω δεξιά) που έμεινε αδιατάρακτο 23 αιώνες, ακριβώς πάνω από το υπέρθυρο της μαρμάρινης θύρας, μέσα στον "Κόκκινο Θάλαμο" (3ος Θάλαμος);; ---------> [Θυμίζω πως τα υπέρθυρα αυτά μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Αμφίπολης για συντήρηση, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΠΟ στις 21/9/2014]
  • Το σύμβολο στον κύκλο κάτω αριστερά, επίσης έχει ενδιαφέρον.
Η μικρή ανάλυση της εικόνας του ΥΠΠΟ, δυστυχώς (και εσκεμμένα) δεν βοηθάει στην σαφή απεικόνιση των πιθανών γραμμάτων, αλλά η περίπτωση να πρόκειται για τέτοια, σαφώς και δεν αποκλείεται.



Κι εδώ η φωτό, όπως την έδωσε το ΥΠΠΟ.



Υ.Γ. Όσοι πάλι διακρίνουν και μορφή ελαφιού(;) ή κριαριού(;) [Τραγέλαφος;;] εκεί κάπου ανάμεσα στα κυκλωμένα σημεία, μπορεί νά`χουν δίκιο.

Ο "κόκκινος Θάλαμος" που στο δάπεδό του έκρυβε τον Τάφο με τον σκελετό, δείχνει να είχε διακόσμηση με πληροφορίες.

Α. Π. 


4 σχόλια:

Unknown είπε...

Κυρία Παπαφωτίου,

Το πάθος μας νομίζω μας οδηγεί.
Εχουμε όπως και εσείς τέτοιες προσμονές που μερικές φορές βλέπουμε μάλλον αυτό που θέλουμε να δούμε...
Δείτε εδώ στο παρακάτω link που μας έδωσε σήμερα ένας πολύ αξιόλογος συνομιλητής στο blog empedotimos.
Είναι το ακριβώς επόμενο post από το δικό σας.

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89%CE%BB%CE%AF%CE%B1

Αν θέλετε διαβάστε το κείμενό του για να διαπιστώσετε το κύρος του λόγου του.

Εχετε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την πολύ σημαντική δουλειά που έχετε προσφέρει έως τώρα καθώς και για την τόσο σημαντική ομιλία σας.

ΑΡΙΑΔΝΗ Παπαφωτίου είπε...

κ. Apostolos Gouzis, σας ευχαριστώ για το σχόλιο και τα καλά σας λόγια.
Η ανάρτησή μου, δεν έχει σχέση με προσμονές επι της ανασκαφής.

Είναι απλές παρατηρήσεις μιας δημοσιογράφου που πριν κάνει το ρεπορτάζ της, ψάχνει λίγο παραπάνω τα διαθέσιμα στοιχεία και διατυπώνει ερωτήματα.

Συμφωνώ απολύτως πως τα σενάρια πρωταγωνίστησαν στην υπόθεση της ανασκαφής του Λόφου Καστα, αλλά -όπως κριτικάρω και στην ανάρτησή μου- μεγάλες ευθύνες γι`αυτό, έχει το ΥΠΠΟ και η σκόπιμα φτωχή, ελεγχόμενη ενημέρωση που παρέχει.

Καλημέρα σας. :)

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν γράμματα και σύμβολα σε πάρα πολλά σημεία. Έχει επιβεβαιωθεί εξάλλου και από τους υπέυθυνους της ανασκαφής. Κατά τη γνώμη μου εκεί βασίζεται η βεβαιότητα για τον αρχιτεκτονα του έργου και ίσως για το ότι κατασκευάστηκε με δημόσιες δαπάνες. Αυτά που επισημαίνετε είναι σίγουρα γράμματα.
Είναι τουλάχιστον λυπηρός ο τρόπος με τον οποίο το υπουργίο διαχειρίζεται την πληροφορία που βγαίνει προς τα έξω. Ελπίζω να μην το κάνουν επειδή έχουν υπογράψει κάποιο συμβόλαιο για το ντοκυμαντέρ. Το μνημειο ανήκει στους έλληνες

Unknown είπε...

Η αναρτηση μου στον Εμπεδουτιμο για το προσωπο σας ειναι γνησια και εντιμη.Επειδη ασπαζομαι απολυτως τα λεγομενα σας για την χειριστη, συνομοσιολογικου τυπου διαχειρηση των ευρηματων, αας προτρεπω να συνεχισετε την ενοχλητικη σταση σας.Μονο καλο κανει.
. Υγ.η απαντηση μου σε σχολιαστη λιγο πιο πανω στο ανωτερω blog ειναι πολυ ενδιαφερουσα.Δειτε την αν δεν σας κανει κοπο.
με τις ευχαριστιες μου