Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΚΑΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ 3ο ΘΑΛΑΜΟ? ΙΣΧΥΡΟΙ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΙ

Έγραφα στις 16/11/2014 για τα επιγραφικά δείγματα [βλπ ΕΔΩστον 3ο ή αλλιώς "Κόκκινο Θάλαμο" του ταφικού συγκροτήματος στο Λόφο Καστά, καταλήγοντας στο εξής Υστερόγραφο: 

"Υ.Γ. Όσοι πάλι διακρίνουν και μορφή ελαφιού(;) ή κριαριού(;) [Τραγέλαφος;;] εκεί κάπου ανάμεσα στα κυκλωμένα σημεία, μπορεί νά`χουν δίκιο". 

Μιά και πολλοί φίλοι, μου είπαν πως δυσκολεύονται να εντοπίσουν την περιγραφή μου, δίνω σήμερα χωριστά την ίδια φωτογραφία, με τις καθοδηγητικές επισημάνσεις που έκανα για την ανάδειξη της παράστασης (σπάνιας, μπορεί και μοναδικής) ενός Τραγέλαφου, που ίσως να υπάρχει στο σημείο. 
Το σωζόμενο τμήμα επιχρίσματος όπου και η διαφαινόμενη παράσταση, είναι πάνω ακριβώς από το υπέρθυρο της μαρμάρινης πόρτας του 3ου Θαλάμου.

(Περί Τραγέλαφου και σύνδεσής του με Μακεδονικό ταφικό τελετουργικό, διαβάστε παρακάτω)

















ΔΙΟΔΩΡΟΣ ΣΙΚΕΛΙΩΤΗΣ - 
ΒΙΒΛΟΣ ΟΚΤΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΤΗ
Περιγραφή της Αρμάμαξας μεταφοράς της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

« [5] μετὰ δὲ ταῦτα παρέστησαν τὴν τοῦτο κομιοῦσαν ἁρμάμαξαν, ἧς κατεσκεύαστο κατὰ μὲν τὴν κορυφὴν καμάρα χρυσῆ, ἔχουσα φολίδα λιθοκόλλητον, ἧς ἦν τὸ μὲν πλάτος ὀκτὼ πηχῶν, τὸ δὲ μῆκος δώδεκα, ὑπὸ δὲ τὴν ὑπωροφίαν παρ᾽ ὅλον τὸ ἔργον θριγκὸς χρυσοῦς, τῷ σχήματι τετράγωνος, ἔχων τραγελάφων προτομὰς ἐκτύπους, ἐξ ὧν ἤρτηντο κρίκοι χρυσοῖ διπάλαιστοι, δι᾽ ὧν κατακεκρέμαστο στέμμα πομπικόν, χρώμασι παντοδαποῖς διαπρεπῶς κατηνθισμένον.

Μετάφραση

«Μετά απ' αυτό, έστησαν πλάι την αρμάμαξα που θα το μετέφερε. Η χρυσή οροφή της ήταν επιμήκης θολωτή με ανάγλυφες φολίδες διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους, είχε πλάτος οκτώ πήχεις και μήκος δώδεκα, ενώ κάτω από την οροφή περιέτρεχε ολόκληρο το κατασκεύασμα ορθογώνιος, χρυσός θριγκός με γλυπτές προτομές τραγέλαφων, στις οποίες ήταν περασμένοι κρίκοι χρυσοί με διάμετρο δύο παλάμες, από τους οποίους κρεμόταν πομπική γιρλάντα στολισμένη λαμπρά μ όλων των ειδών τα χρώματα». 
---------------------------------------------------

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

* Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης έγραψε 250 χρόνια ΜΕΤΑ τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Προφανώς στηρίζει την περιγραφή του σε γραπτές  (και μη σωζόμενες) αναφορές, παλαιότερών του Ιστορικών.

Ο Τραγέλαφος είναι ένα από τα πολλά διαγενετικά πλάσματα της μυθολογίας, που όμως σπάνια αναπαρίσταται. Μισός ελάφι, μισός τράγος υπερβαίνει τα όρια του βιολογικού είδους.
Ο Τραγέλαφος είναι ένα ον που δεν είναι δυνατόν να υπάρξει σε έναν τακτοποιημένο κόσμο. Είναι η αλληγορία για το ακατανόητο, το αντιφατικό, το ετερόκλητο


* Στο blog empedotimos.blogspot.gr όπου υπάρχουν σοβαρές και τεκμηριωμένες αναρτήσεις για τα ευρήματα της ανασκαφής (συνιστώ επίσκεψη και ανάγνωση) διάβασα και εξαιρετικά σχόλια αναγνωστών του.
Ένα από αυτά αφορούσε σε μελέτη της Erasitehnis Archaiologos (δυστυχώς δεν έκανε την ανάρτηση με το πραγματικό της όνομα για να την αναφέρω), πάνω στην αλληγορία της συγκεκριμένης περιγραφής του Διόδωρου του Σικελιώτη.
Ίσως σύντομα, να μπορέσω να κάνω παραπομπή στην μελέτη της, για όσους θέλουν να εντρυφήσουν και να δουν τα πράγματα διαφορετικά.

-----------------------------------------------------

Υ.Γ. 26/11/2014: Περί της θεωρίας του Erasitechnis Archaiologos που σας ανέφερα παραπάνω, μπορείτε να ενημερωθείτε ΕΔΩ

Α.Π.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μήπως επίσης και δίπλα από τον τράγο, πάνω δεξιά και κάτω του, διακρίνονται 2 ανθρώπινα πρόσωπα;; (Εννοώ τον τράγο που είναι μέσα στον κόκκινο κύκλο)