Η δημοσιογράφος που ανέδειξε πρώτη την ανασκαφή της Περιστέρη…
Ήταν Οκτώβριος του 2012 όταν η δημοσιογράφος Αριάδνη Παπαφωτίου, με αποκλειστικό της ρεπορτάζ, ενημέρωνε τους τηλεθεατές της ΕΡΤ3 για την αρχαιολογική ανακάλυψη του εντυπωσιακού κυκλικού περίβολου στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη. Δύο χρόνια μετά με τα βλέμματα όλων στραμμένα στα νέα ευρήματα, που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, η δημοσιογράφος από τις Σέρρες παρακολουθεί τις εξελίξεις και μιλά στην «Κ» για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι αρχαιολόγοι καθ’ όλη τη διάρκεια των ανασκαφών αλλά και την αγωνία της για το μυστικό που κρατούν καλά φυλαγμένο, προς το παρόν, οι Σφίγγες της Αμφίπολης…
Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου
Είστε η δημοσιογράφος που είχατε το αποκλειστικό ρεπορτάζ σχετικά με τις ανασκαφές στην Αμφίπολη πριν από δύο χρόνια. Ποιες είναι σήμερα οι σκέψεις σας;
Εκείνο το πρώτο ρεπορτάζ που μεταδόθηκε από την ΕΤ3 και τη ΝΕΤ τον Οκτώβριο του 2012, ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο και έγινε η αιτία να προβληθεί και να συζητηθεί παντού η ανακάλυψη. Περιείχε μαζί με την εικόνα του εντυπωσιακού μαρμάρινου περίβολου και το μήνυμα πως από την Αμφίπολη Σερρών, αναμένεται να ξαναπιαστεί το νήμα της ιστορίας των Μακεδόνων και τα ευρήματα να αποκαλύψουν κρυφές πτυχές της οικογένειας και του περιβάλλοντος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αρχαιολόγος, Κατερίνα Περιστέρη με την άξια ομάδα της, πάλεψε δυνατά για να πετύχει τη συνέχιση της μεγάλης ανασκαφής. Χρειαζόταν χρήματα. Είναι προς τιμήν της πολιτείας σε όλες της τις θεσμικές μορφές, που ανταποκρίθηκε αυτά τα δύο χρόνια. Άλλοτε δύσκολα, άλλοτε καθυστερημένα, αλλά το έκανε. Χαίρομαι πολύ που με τα επίμονα ρεπορτάζ μου και τις συνεχείς αναφορές και ενημερώσεις για τα νεώτερα των ανασκαφών και τις ανάγκες που υπήρχαν, συνετέλεσα δυναμικά σε όλο αυτό. Μου δίνει βαθειά επαγγελματική ικανοποίηση.
Ποια πιστεύετε πως θα είναι η συνέχεια; Τι σας «δείχνει» το δημοσιογραφικό σας ένστικτο;
Πιστεύω πως ο Δεινοκράτης ως τεχνικός σύμβουλος του Μεγάλου Αλέξανδρου, μέγας αρχιτέκτονας και πολεοδόμος, δεν θα κατασκεύαζε εκεί ούτε κάτι μικρό, ούτε κάτι «λίγο», ούτε κάτι μη σύνθετο. Έχουμε έναν γιγάντιο τύμβο, ύψους 30 μέτρων, με κυκλική περίμετρο μισού χιλιομέτρου και διάμετρο περί τα 160 μέτρα. Φανταστείτε μέγεθος. Κι έναν πεντάμετρο μαρμάρινο λέοντα στην κορυφή του! Για ποιόν θα το σχεδίαζε λοιπόν αυτό εκεί, εκείνη την ταραγμένη για την Αμφίπολη περίοδο (325-300πχ) που συμπίπτει τόσο με τον θάνατο του Αλέξανδρου όσο και με τις δολοφονίες του συνόλου των μελών της στενής οικογένειας του Μακεδόνα βασιλιά; Ποιός του το παρήγγειλε ή σε ποιόν το πρότεινε ο Δεινοκράτης; Ποιός πλήρωσε τα έξοδα; Όλοι περιμένουμε με αγωνία.
Ποιες ήταν οι δυσκολίες στο όλο εγχείρημα των αρχαιολόγων;
Οι χρονολογήσεις, οι ταυτοποιήσεις των υλικών και βασικά η επιστημονική τεκμηρίωση πως ο περίβολος είναι έργο του Δεινοκράτη και πως ο Λέων της Αμφίπολης βρισκόταν πάνω στον τύμβο κι όχι στις όχθες του Στρυμόνα όπου βρέθηκαν κομμάτια του το 1912, ήταν δύσκολα βήματα για την υπεύθυνη αρχαιολόγο και τον συνεργάτη της, αρχιτέκτονα Μιχάλη Λεφαντζή. Όμως τα κατάφεραν. Κι έδωσαν στην αρχαιολογία ένα ακόμη παράσημο. Σήμερα, η κ. Περιστέρη προχωράει πολύ προσεκτικά. Είναι απαραίτητο. Ειδικά σ’ αυτή τη φάση με την αποκάλυψη της εξωτερικής πύλης του ταφικού συγκροτήματος. Πρέπει να αφεθεί απερίσπαστη να φέρει στο φως, ό,τι φυλάχθηκε επί 2.300 χρόνια εκεί. Το βλέπω σαν μια ιστορική γέννα. Με καισαρική.
Έχετε επικοινωνήσει με την κ. Περιστέρη; Σας έχει αποκαλύψει κάτι που να μην γνωρίζουμε;
Παίρνω τις πληροφορίες μου για την εξέλιξη της ανασκαφής από έγκυρες πηγές. Είναι σημαντικό να τηρηθεί το «ανασκαφικό πρωτόκολλο» και να φτάσει η ομάδα με ασφάλεια στο εσωτερικό, διασφαλίζοντας την ακεραιότητα του μνημείου και φυσικά τα ευρήματα.
Πόσο αναγκαία είναι η δημιουργία αυτόνομου δημόσιου καναλιού στη Β. Ελλάδα;
Υπάρχουν ενημερωτικοί και εθνικοί λόγοι. Περισσότεροι από αυτούς, που γέννησαν την αναγκαιότητα της ΕΤ3 πριν από 25 χρόνια. Κι εμείς, την ώρα που προστίθενται λόγοι στους αρχικούς, φτάνουμε να απαιτούμε υπεράσπιση του αυτονόητου στη σημερινή Ελλάδα. Τραγικοί.
Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήσασταν υποψήφια. Θα το επιχειρούσατε ξανά;
Από μαθήτρια το ενδιαφέρον, που κορυφώθηκε στα φοιτητικά μου χρόνια με αφετηρία τον «αγνό ενθουσιασμό» που περιγράφει ο ποιητής στην αναζήτηση του ιδανικού. Δεν διετέλεσα στρατευμένη με τη συνήθη έννοια του όρου. Συμμετείχα στις εκλογές του `12 από τον χώρο του λεγόμενου «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ» με την ελπίδα πως η κρίση μπορεί να φέρει λύση. Φευ! Σήμερα, παραμένω στον Ευρωσοσιαλιστικό χώρο κομματικά ανένταχτη, από ανάγκη να προστατεύσω τον ενθουσιασμό μου και την αγνότητά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου