Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΑΜΥΝΑ ΣΤΙΣ ΚΑΡΑΚΑΞΕΣ ΜΕ "ΚΑΝΟΝΑΚΙ"!

  • Στρέμματα ολόκληρα με καρπούζια έχουν καταστραφεί από τις καρακάξες, που αναζητώντας τροφή στα χωράφια του Σερραϊκού κάμπου, εφορμούν στους νόστιμους και ώριμους καρπούς της γης, δημιουργώντας όμως έτσι σοβαρά προβλήματα στους καλλιεργητές, που μάταια περιμένουν την παραγωγή των χωραφιών τους για να ζήσουν.

  • Ο αγρότης Ανέστης Κεμανιτζόγλου (φωτό κάτω) , αποφάσισε φέτος για πρώτη φορά να σπείρει καρπούζια στα 26 στρέμματά του έξω από τον Αχινό.
  • Σχεδόν τίποτε από την πρώιμη παραγωγή του δεν έχει απομείνει. Οι επιδρομές των πουλιών, κατέστρεψαν στο σύνολό τους τα καρπούζια, που σαπίζουν πριν καν ωριμάσουν στο χωράφι, γεμάτα βαθιές τρύπες από τα ράμφη των ιπτάμενων επιδρομέων.

  • Η άμυνα του αγρότη; Ένα «κανονάκι», που εγκαταστάθηκε στο κέντρο της καλλιέργειας, λειτουργεί με αέριο και παράγει σε τακτά χρονικά διαστήματα ήχο από όπλο, με σκοπό να τρομάζει τα πουλιά και να μην τα αφήνει να πλησιάσουν την παραγωγή.
  • «Το αναζήτησα από άλλους συναδέλφους αγρότες, που παλιότερα έσπερναν ηλιόσπορο και ταλαιπωρούνταν από τον ίδιο «εχθρό». Επειδή είναι αρκετά ακριβό, σκέφτηκα να το δανειστώ. Μου φαίνεται πως μάλλον σωστά έπραξα, αφού βλέπω πως τις τελευταίες ημέρες ελαχιστοποιήθηκαν οι καταστροφές. Βέβαια όλη η πρώιμη παραγωγή έχει χαθεί» είπε στη στήλη ο κ. Κεμανιτζόγλου,
  • που τονίζει το μεράκι με το οποίο αυτός και οι υπόλοιποι καρπουζοπαραγωγοί της περιοχής, έκαναν το πρώτο τους βήμα σε μία «δυναμική και αποδοτική καλλιέργεια» όπως τα καρπούζια, αλλά βρέθηκαν μπροστά σε έναν απρόβλεπτο εχθρό!
  • «Τα λυπάμαι έτσι όπως τα βλέπω τρυπημένα και χαλασμένα. Είναι μία δουλειά που έγινε όλη με το χέρι, χωρίς λιπάσματα και πρόσθετα. Από τη σπορά μέχρι και το πότισμα την περιποίηση, όλα τα κάνουμε μόνοι μας» τόνισε στον «Κ».
  • Όπως λένε οι καλλιεργητές, δεν προβλέπεται αποζημίωση για καταστροφές του είδους και η προσπάθειά τους είναι πιά, με όποιους τρόπους μπορούν, να περισώσουν την από δω και πέρα παραγωγή τους.

  • Το μόνο που φροντίζουν με συνέπεια, είναι με το που νυχτώνει, να ρυθμίζουν το κανονάκι σε μικρότερης έντασης ήχο, για να μην ενοχλούνται μαζί με τις καρακάξες και οι κάτοικοι των γύρω χωριών!
ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: