Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Η ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΜΜΕ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ.


  • Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Αμφίπολης και τα εκθέματα του Μουσείου της γνώρισαν από κοντά 12 δημοσιογράφοι των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων και περιοδικών της Γαλλίας.
  • Συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη αρχαιολόγο του Λούβρου, του Μουσείου που τον ερχόμενο Οκτώβριο θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη έως τώρα έκθεση ανασκαφικών ευρημάτων της Μακεδονίας και της Βορ. Ελλάδας, ξεναγήθηκαν από τη Δ/ντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Κατερίνα Περιστέρη, η οποία ανήκει και στην ομάδα εμπνευστών και οργανωτών της μεγάλης Έκθεσης του Παρισιού.
  • «Θα εκτεθούν στο Λούβρο περί τα 660 ανασκαφικά ευρήματα από τη Μακεδονία. Είναι προφανής η συνεισφορά του Λούβρου στην επισήμανση της ελληνικότητας της περιοχής κάτι που προκύπτει από τη βαθειά γνώση της Ιστορίας από τους αρχαιολόγους του Μουσείου. Πιστεύω πως η προβολή της χώρας μας θα είναι μεγάλη από την Έκθεση αυτή, όπως και από τα αφιερώματα στη Βόρεια Ελλάδα που θα κάνουν στα έντυπά τους οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι» είπε χαρακτηριστικά στη στήλη η κ. Περιστέρη.
 
  • Η Αμφίπολη, θα αντιπροσωπευθεί με τέσσερα εκθέματα. Δύο υδρίες και δύο αγαλματίδια, «τα πιο χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα ευρήματα των ανασκαφών της αρχαίας αυτής πόλης που ήταν το κέντρο μεγάλων ιστορικών γεγονότων αλλά και απαράμιλλης ακμής» όπως τονίστηκε από την Δ/ντρια της ΚΗ Εφορείας Αρχαιοτήτων των Σερρών.
  • «Είμαστε συγκινημένοι που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Οι μακεδονικοί θησαυροί και ξεχωριστά τα ανασκαφικά ευρήματα εδώ στην Αμφίπολη είναι εντυπωσιακά και μοναδικά της ιστορίας αυτού του τόπου. Η Έκθεση στο Λούβρο πιστεύω πως θα εντυπωσιάσει και θα διδάξει τους επισκέπτες όλης της Ευρώπης» δήλωσε στη στήλη και η Υποδ/ντρια του Τμήματος Ελληνικών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Sophie Decant.
  • Δημοσιογράφοι και αρχαιολόγοι της Γαλλίας, περπάτησαν στη «γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου» έδειξαν θερμότατο ενδιαφέρον κατά τις ξεναγήσεις και μίλησαν όλοι τους με ενθουσιασμό «για τη  ζώσα αίγλη της Αρχαίας Ελλάδας».
  • Η ξένη αποστολή επισκέφτηκε το Μουσείο της Αμφίπολης, το αρχαίο Γυμνάσιο και τις ελληνιστικές κατοικίες και ενημερώθηκε για τις σε εξέλιξη ανασκαφές για τον εντοπισμό του τάφου της Ρωξάνης στο λόφο Καστά.
  • Οι δημοσιογράφοι από τις Le Monde, le Figaro, Liberation, Le Parisien, Le Journal de Dimanche, Paris Match, National Geographic κ. ά. κατά την 4ήμερη παραμονή τους στη Β. Ελλάδα, επισκέφθηκαν επίσης τη Θεσσαλονίκη, τη Βεργίνα, το Δίον αλλά και το Άγιον Όρος.
  • Την πρόσκληση και τη φιλοξενία οργάνωσε το Γραφείο του ΕΟΤ στο Παρίσι.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: