Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ


 • «Το Βυζαντινό Μοναστήρι» ήταν η θεματική του 3ου Θερινού Διεθνούς Πανεπιστημίου Βυζαντινών Σπουδών, που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες με τη συμμετοχή δεκάδων διακεκριμένων επιστημόνων από Πανεπιστήμια και Επιστημονικά Ιδρύματα όλου του κόσμου.
 • Ο σκοπός του ήταν να εκπαιδεύσει νέους ιστορικούς κάθε κατεύθυνσης στις «μεθόδους ανάλυσης του ιστορικού τεκμηρίου», προσφέροντας επιστημονικά εφόδια στους μελλοντικούς ειδικούς του Βυζαντινού πολιτισμού.
 • Στο φετινό Πανεπιστήμιο, συμμετείχαν 45 υπότροφοι προδιδακτορικού επιπέδου, από 22 χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής, που επιλέχτηκαν ανάμεσα σε 150 περίπου ενδιαφερόμενους που κατέθεσαν σχετικές αιτήσεις.
«Τα μαθήματα έγιναν από υψηλού κύρους πανεπιστημιακούς που ταξίδεψαν από την άλλη άκρη του κόσμου για να διδάξουν τους υπότροφους. Οι ίδιοι, είναι εξειδικευμένοι στον Βυζαντινό πολιτισμό, στην πλειοψηφία τους μιλούν ελληνικά και είναι οι ουσιαστικοί πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στις χώρες τους» δήλωσε στη στήλη ο Καθηγητής  της EHESS του Πανεπιστημίου του Παρισιού  Paolo Odorico.
 • «Είναι κάτι που πρέπει να έχει συνέχεια. Οι υπότροφοι αποκτούν μοναδικές γνώσεις πάνω στο απολύτως απαιτητικό αντικείμενο της επιστήμης τους. Το κύρος του Θερινού Πανεπιστημίου είναι διεθνώς αναγνωρισμένο, και αποδεικνύεται από τις δεκάδες κατ`έτος αιτήσεις συμμετοχής», τόνισε και ο Καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Κατσαρός.
 • Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο, είναι αποτέλεσμα σχετικής πρωτοβουλίας του Κέντρου Επιστημών του Παρισιού και του Κέντρου Βυζαντινών Σπουδών του ΑΠΘ, των οποίων προΐστανται οι προαναφερόμενοι Καθηγητές.
 • Ως καινοτόμος και πρωτότυπη επιστημονική και εκπαιδευτική δράση, φέτος υποστηρίχθηκε θερμά από τον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο,  έτυχε του προσωπικού ενδιαφέροντος του Σερραίου Υφυπ. Υγείας Μάρκου Μπόλαρη, ενώ σε τοπικό επίπεδο είχε τη θερμή συμπαράσταση και βοήθεια των τοπικών αρχών και της Εταιρίας Μελέτης & Έρευνας της Ιστορίας των Σερρών (Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.).
 • Στο πλαίσιο των ολοήμερων μαθημάτων τους (όλες οι εισηγήσεις έγιναν στα Γαλλικά) που πραγματοποιήθηκαν σε αίθουσα του «Ελπίδα Resort», οι 45 υπότροφοι από όλο τον κόσμο επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Βυζαντινό Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Σερρών τμήμα του οποίου καταστράφηκε από πυρκαγιά τον περασμένο Δεκέμβριο,
 • καθώς και τη Θεσσαλονίκη (Κάστρα, Επταπύργιο, Βυζαντινό Μουσείο, λευκό Πύργο και Εκκλησίες).
  Στη Θεσσαλονίκη, τους δεξιώθηκε ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, που αναγνωρίζοντας την αξία του θεσμού δήλωσε πως θα αναλάβει τα έξοδα πραγματοποίησης του επόμενου Θερινού Πανεπιστημίου του 2012, ενώ υποδοχή τους έκανε και ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη Κριστιάν Τιμονιέ.

  • Στα σχέδια των δύο Πανεπιστημίων αλλά και της πολιτείας, είναι η συνέχιση του διεθνούς εμβέλειας εκπαιδευτικού θεσμού, αλλά και η καθιέρωση πραγματοποίησής του στις Σέρρες.
  ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

  Δεν υπάρχουν σχόλια: