- Σε λίγους μήνες φαίνεται πως το Ζιντζιρλί Τζαμί των Σερρών, θα πάψει να είναι σκοτεινό και «απάτητο» και θα ανοίξει επιτέλους τις πόρτες του για να υποδεχτεί εκδηλώσεις και δράσεις πολιτισμού, δωρίζοντας στην πόλη την εξαιρετικής ακουστικής και αισθητικής αίθουσά του, που έχει να ανοίξει από την εποχή της Κατοχής και του μεσοπολέμου, οπότε και δέχτηκε τις μεγαλύτερες φθορές.
- Είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Οθωμανικής περιόδου της πόλης των Σερρών και από τα πλέον καλοδιατηρημένα τζαμιά της Βόρειας Ελλάδας, παρουσιάζοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της ορατής του επίδρασης από την Βυζαντινή αρχιτεκτονική.
- Η στήλη με πολλά δημοσιεύματα στο παρελθόν, αναρωτιόταν για την συνέχιση της «σιωπηλής του παρουσίας» στην πόλη, υπενθυμίζοντας τις εκτεταμένες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης που είχαν γίνει ήδη από την πενταετία 1995-2000 με χρήματα του Β` ΚΠΣ.
- Τώρα λοιπόν, το μεγάλο βήμα έγινε με την ανταπόκριση του Υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου, στην πρόταση της Νομαρχίας Σερρών να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση για να αναδειχθεί το συγκεκριμένο μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.
- «Άμεσα θα ξεκινήσουν εργασίες ύψους 50 χιλ € με χρήματα της Νομαρχίας, ώστε να κατασκευαστεί το δάπεδο του τζαμιού και να ολοκληρωθούν κάποιες επιπλέον παρεμβάσεις στο εσωτερικό του. Το οφείλουμε στην πόλη μας, να της αποδώσουμε έναν χώρο ιστορικό και όμορφο, που με ειδικές χρήσεις θα ενταχθεί ενεργά στον πολιτιστικό κορμό της», είπε στη στήλη ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης.
- «Σε συνεργασία με τη 12η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Καβάλας και την αρχαιολόγο κ. Χρυσούλα Δαδάκη, θα φροντίσουμε για την σωστή και γρήγορη αποκατάσταση και απόδοση του μνημείου σε δημόσια χρήση. Εικαστικές, μουσικές και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, θα βρουν στέγη στον χώρο του, που θα γίνει επισκέψιμος έπειτα από πολλές δεκαετίες» τόνισε και ο Διευθυντής Πολιτισμού της Νομαρχίας Βασίλης Βαφειάδης (στη φωτό αριστερά με τη γράφουσα),
- επισημαίνοντας πως το τέμενος έμενε κλειστό επί πολλά χρόνια, εν μέρει και λόγω της άποψης που διατύπωνε μικρή μερίδα συμπολιτών μας, πως πρόκειται για κάτι ξένο με τον πολιτισμό μας.
- «Το αντίθετο ακριβώς είναι η αλήθεια. Πρόκειται ακριβώς για την ίδια την ιστορική διαδρομή της πόλης μας. Η αποκατάσταση, η ανάδειξη και η χρήση του είναι μία πράξη καθαρού πολιτισμού και σεβασμού στο παρελθόν της πόλης μας» είπε στη στήλη ο κ. Βαφειάδης.
- Μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο αναμένεται η ολοκλήρωση των εργασιών στο Ζιντζιρλί τζαμί. Τα εγκαίνιά του, θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα με την παρουσία του ίδιου του κ. Γερουλάνου.
- -----------------------------------------------------
- INFO: Χτίστηκε περί τα τέλη του 15ου αι. Ο αρχιτεκτονικός του τύπος συνδέεται με την υπογραφή του αρχιτέκτονα Σινάν, ενώ ιστορικοί θεωρούν ως κτήτορά του την κόρη του Σουλτάνου Βαγιαζίτ Β`, Χατούν.
- Ήταν μολυβδοσκέπαστο κτίριο, που ξαναεπισκευάστηκε στις αρχές του 18ου αι. και πήρε πιθανότατα το όνομά του από τα χρυσά νομίσματα που κυκλοφορούσαν τότε με το όνομα «ζιντζιρλί», και τα οποία απαιτήθηκαν για την ολοκλήρωση των εξαιρετικά δαπανηρών εργασιών.
ΦΩΤΟ: Α.Π. Καθρέφτης
1 σχόλιο:
Επιτέλους! Να μη λέμε μόνο για τους άλλους... Από αρχιτεκτονική/τουριστική άποψη να το δούμε , έπρεπε να είχε επισκευαστεί ωστε να είναι επισκέψιμο εδώ και καιρό...
Δημοσίευση σχολίου