Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

ΤΟΥΣ ΡΗΜΑΞΕ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΚΟΥΛΙΚΙ!

 • Υπάρχει κανείς που απολαμβάνει αυτές τις άγριες αλλαγές του κλίματος και τον αφόρητο καύσωνα;
 • Ναι! Το πράσινο σκουλήκι, που έχει καταφάει τα βαμβάκια και συνεχίζει ακάθεκτο το έργο του, σε ό,τι έχει απομείνει στις βαμβακιές του κάμπου των Σερρών!
 • Εκατομμύρια είναι τα σκουλκια στα άνθη, και τους καρπούς των φυτών, που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή. Καλύτερα,«βιβλική», όπως την χαρακτήρισαν μιλώντας στη στήλη οι βαμβακοκαλλιεργητές του νομού.
 • «Δεν έχει μείνει τίποτε. Το σκεφτόμαστε πολύ να βάλουμε μηχανές για να μαζέψουμε προϊόν. Ούτε κιλό δεν πρόκειται να δώσουν τα χωράφια μας σε δυό μήνες που είναι και η συγκομιδή» είπαν απελπισμένοι.
 • Μπαίνουν σα χωράφια τους και μετρούν απώλειες. Ανυπολόγιστες λένε οι επιπτώσεις στην παραγωγή και το εισόδημά τους. Και ήδη έχουν κάνει όλα τα έξοδα: φύτεψαν, σκάλισαν, πότισαν και φυσικά ράντισαν. Τρείς και κάποιοι τέσσερις φορές μέχρι τώρα.
 • Ανενόχλητο το πράσινο σκουλήκι, δείχνει να μην νοιάζεται για τους ψεκασμούς. Ανεπηρέαστο συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται και να κατατρώει τις βαμβακιές.
 • « Τι έκανε το ΕΘΙΑΓΕ, ο αγροτικός φορέας που είναι επιφορτισμένος και με την έρευνα πάνω στην ανθεκτικότητα των παράσιτων στα φυτοφάρμακα και την πληροφόρησή μας επ` αυτού;» ρωτούν οι Σερραίοι αγρότες, που διαπίστωσαν στην πράξη την ανθεκτικότητα που ανέπτυξε το πράσινο σκουλήκι στα φάρμακα που μέχρι τώρα το σκότωναν.
 • « Μέχρι και τα καταστήματα πώλησης φυτοφαρμάκων έχουν αδειάσει από φάρμακα. Ούτε για δείγμα δεν υπάρχουν στην αγορά. Αλλά και να υπήρχαν, είναι αναποτελεσματικά» σημειώνουν.
 • Οι Νομαρχιακές υπηρεσίες των Σερρών σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ Θεσσαλονίκης, διαπιστώνουν και επίσημα την έκταση της καταστροφής και προσπαθούν να προεκτιμήσουν τα αποτελέσματα.
 • «Φοβόμαστε πως δεν θα μπορέσουμε να πληρωθούμε ούτε τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούμαστε. Πώς θα βγάλουμε τουλάχιστον 200 κιλά βαμβάκι το στρέμμα, όταν έτσι όπως πάει το πράγμα ούτε 20 δεν πρόκειται να μαζέψουμε» , λένε οι καλλιεργητές,
 • που προτείνουν στον Αντινομάρχη Αγροτικού Χάρη Ανεσιάδη, να μεταφέρει το αίτημά τους στο Υπουργείο, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα για την καταστροφή από τον ΕΛΓΑ και όταν (μετά από δύο –τρία χρόνια) βγουν οι αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ (από όπου κανονικά πληρώνονται), να τις εισπράξει ο φορέας.
 • Στο νομό μας, καλλιεργούνται 180 χιλ στρέμματα με βαμβάκι, με ετήσια παραγωγή κατ` ελάχιστον 50 χιλ τόνους.
 • Με τις φετινές συνθήκες, εκτιμάται πως η παραγωγή θα πέσει στο μισό, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εισόδημα και την επιβίωση των βαμβακοπαραγωγών.
ΦΩΤΟ: Α.Π: Καθρέφτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κα Παπαφωτίου είμαι αναγνώστης σας εδώ και πολύ καιρό.θαυμάζω την αξιοπρεπή στάση σας πάνω από όλα που εκλιπει όλο και περισσότερο στις μέρες μας και κυρίως από ανθρώπους του δημόσιου βίου που διατελούν σε θέσεις διευθυντικές σε υπηρεσίες υγείας.ήθελα να ρωτήσω off the record που λένε "αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς με τα -κακώς κείμενα- στο χώρο του νοσοκομείου?" και δεν αναφέρομαι σε καμμία περίπτωση στις μίζες ...που ξέρουμε όλοι δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν ούτε στα φακελλάκια... αναφέρομαι σε κάτι άλλο πολύ πιο σοβαρό κατά τη γνώμη μου ... στην υποχρέωση του γιατρού να ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΙ πλήρως τον ασθενή και τους συνοδούς του για το πρόβλημα της υγείας του και στο δικαίωμα του ασθενούς να ενημερωθεί πλήρως για τις ΕΠΙΛΟΓΕΣ στη διάγνωση και στη θεραπευτική προσέγγιση του προβλήματος του...
Γιατί καθώς φαίνεται ακόμα και "αξιόλογα" για την κοινωνία των σερρών διευθυντικά στελέχη καταχρώνται της εμπιστοσύνης που λόγω άγνοιας ο έρημος ο κόσμος δείχνει σ αυτούς καταφεύγοντας σε συμπεριφορές ΕΚΒΙΑΣΜΟΥ κ απειλών προκειμένου να "ενδωσουν" οι ασθενείς και να "συμμορφωθούν" με τις διευθυντικές "συστάσεις"... δυστυχώς δεν μπορώ να είμαι πιο συγκεκριμένη σε αυτό το θέμα...Άδραξα την ευκαιρία να στείλω ένα μήνυμα σε εσάς που ίσως ξέρετε να με παραπέμπψετε σε ανθρώπους έμπιστους που θα ασχοληθούν με κάποιους ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ που αποκαλούμε "κύριους" ώστε να μην έχουν κι άλλοι την δυστυχή κατάληξη της μητέρας σας...επειδή ΔΕΝ ήταν "εμπορεύσιμη"...Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.Θα περιμένω ίσως κάποια έμμεση τοποθέτηση σας...