Επιτελικό ρόλο στον αγώνα κατά των κουνουπιών-φορέων του Ιού του Δυτικού Νείλου, αναλαμβάνει με παραγγελία της πολιτείας, το Νομαρχιακό Κέντρο Καταπολέμησης Κουνουπιών Σερρών, που έχει ήδη ριχτεί στη μάχη από την πρώτη κιόλας στιγμή της εμφάνισης των κρουσμάτων.
Η ακτίνα δράσης του ξεπερνάει βέβαια τα όρια του νομού μας, αφού καλείται να μεταδώσει τεχνογνωσία και να προσφέρει έμπρακτη βοήθεια σε όλους τους νομούς της Κεντρ. Μακεδονίας όπου παρουσιάστηκαν κρούσματα και κυρίως στη Βέροια, την Πέλλα, την Πιερία και το Κιλκίς, που δεν έχουν συστήσει ΝΚΚΚ και εξυπηρετούνται περιστασιακά από ιδιωτικές εταιρίες ψεκασμών, με τις οποίες συμβάλλονται.
Στα 13 χρόνια λειτουργίας του το ΝΚΚΚ των Σερρών, έχει καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τους μεγάλους πληθυσμούς των επιβλαβών εντόμων που ταλαιπωρούσαν κάθε καλοκαίρι επισκέπτες και κατοίκους του νομού.
Ταυτόχρονα απέκτησε πολύτιμη και αξιόπιστη τεχνογνωσία, δικαιώνοντας τη Νομαρχία Σερρών (και τον εμπνευστή του, τότε νομαρχιακό Σύμβουλο Κώστα Σίμογλου), για την πρωτοπόρα της απόφαση να το συστήσει και να το λειτουργεί ανελλιπώς και παρά τις πολλές δυσκολίες που πάντα βέβαια είχαν να κάνουν με την χρηματοδότησή του από τα αρμόδια Υπουργεία.
Σήμερα λειτουργεί με επιστημονικό προσωπικό άρτια καταρτισμένο στο αντικείμενό του και συνεργάτες έμπειρους, με προϋπολογισμό περίπου 1,2 εκτομ. € το χρόνο.
- Χρησιμοποιεί πάντα εγκεκριμένα και ασφαλή για τον άνθρωπο τα ζώα και την χλωρίδα της περιοχής φάρμακα και επεμβαίνει στις εστίες με επίγειους και εναέριους ψεκασμούς, χρησιμοποιώντας οχήματα και ελικόπτερα.
- Ο Πρόεδρος του ΝΚΚΚ Χρήστος Τιτής (φωτό πάνω με τη γράφουσα), συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις που γίνονται στην Θεσσαλονίκη, για το θέμα των κρουσμάτων από τον ιό του Δ. Νείλου και το προσωπικό είναι σε συνεχή ετοιμότητα, χωρίς να λογαριάζει καλοκαιρινές άδειες και καύσωνες.
- Ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, παρακολουθεί από κοντά τις επιχειρήσεις του Κέντρου και προσφέρει στήριξη.
- Αυτή την περίοδο και λόγω του Ιού, οι κουνουποκτονίες γίνονται με την επίβλεψη και συνδρομή του Κέντρου των Σερρών και του προσωπικού του, σε όλους τους νομούς όπου εμφανίστηκαν κρούσματα, ενώ το Κέντρο μας συμμετέχει και στην Κεντρική Επιτροπή Διαχείρισης της κρίσης, που συνεστήθη στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, η οποία σημειωτέον διέθεσε επιπλέον 300 χιλ €, για τη συνέχιση των ψεκασμών στα ενήλικα πιά κουνούπια, που μεταδίδουν και τον ιό.
Είναι χαρακτηριστικό πως χάρη στη λειτουργία και τις παρεμβάσεις του ΝΚΚΚ των Σερρών στο νομό μας όλο αυτό το διάστημα (αν και νομός με πολλά νερά και ορυζώνες), σημειώθηκε ένα μόνο από τα αναφερθέντα στο ΚΕΛΠΝΟ κρούσματα.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης
1 σχόλιο:
απο την 10ετια του 50 και στον Προβατα Σερρών,δημιουργήθικε μια υπηρεσια παράρτημα της Υγειονομικής Υπηρεσίας με τίτλο Πειραματικός Σταθμός...
Εργο της η καταπολέμηση της ελονοσίας και οσων ασθενειών μεταδιδόνταν απο τα κουνούπια κατα κύριο λόγο...γινόντουσαν αιμοληψίες απο τους πληθισμους της Β Ελλάδας..και ταυτοχρόνως μελετούσαν του πληθισμούς των κουνουπιών , οι ποικιλίες τους, η ανθεκτικότητά τους στα διάφορα εντομοκτόνα και η προσπάθεια ελέγχου των πληθυσμών τους (οχι εξαφάνησή τους...παίζουν συμαντικό ρόλο στην τροφική αλυσίδα....) κατα το 70 κρίθηκε μη αναγκαία η υπαρξή τους και κλείσαν ολοι οι σταθμοί στην Ελλάδα.
η πολυτιμη γνώση που αποκτήθηκε δεν ξέρω αν υπάρχει και σε ποιά υπόγεια του υπουργείου Υγείας υπάρχει...
Οταν μετα απο χρονια οι πληθησμοι των κουνουπιών έγιναν ανυπόφοροι εγινε το ΚΚΚ στον Προβατά ....η βοήθεια που προτάθηκε να δοθεί στον τοτε υπεύθυνο ετυχε της πλήρους αδιαφορείας ....
οσο για τα έξοδα που γινόντουσαν τότε -εργο σε σχεση με τοσημερινό....όσα δίνουν μόνο για την διαφήμηση νομίζω έφταναν για την λειτουργία του τοτε Πειραματικού σταθμού...αυτά για την ώρα...
Δημοσίευση σχολίου