Τρίτη 3 Απριλίου 2012

ΣΕΡΡΑΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ! Ταξίδι στον κόσμο του σινεμά.


Ένα πλούσιο σε εκθέματα Μουσείο Κινηματογράφου, δημιούργησε στις Σέρρες ο συνταξιούχος κινηματογραφιστής κ. Διαμαντής Κουτσουρλιώτης.
Συλλέγοντας για χρόνια όχι μόνο μηχανές προβολής αλλά και  ό,τι έχει σχέση με το σινεμά, κατάφερε να στήσει ένα ολόκληρο Μουσείο για το οποίο δηλώνει περήφανος.
Ο κ. Διαμαντής, είναι από τους τυχερούς εκείνους ανθρώπους που η δουλειά του ήταν και το χόμπι του.
Τα 35 χρόνια που συμπλήρωσε μέσα στις κινηματογραφικές αίθουσες των Σερρών προβάλλοντας ταινίες, πέρασαν όπως λέει όχι μόνο χωρίς να το καταλάβει, αλλά και πολύ ευχάριστα.

Με πάθος για τον κινηματογράφο
Κι αν η εξέλιξη της τεχνολογίας και η σύνταξη τον απομάκρυναν σήμερα από τις καμπίνες προβολής, αυτός δεν έπαψε να κουβαλάει τον κινηματογράφο μαζί του, όπως έκανε από παιδί.
«Δεν ήθελα να κάνω τίποτε άλλο στη ζωή μου. Με μάγευε ο κινηματογράφος από παιδί.
Θυμάμαι πως έκανα δήθεν προβολές στους φίλους μου, χρησιμοποιώντας μία παλιά ραπτομηχανή της μητέρας μου. Την είχα τροποποιήσει χαλώντας την φυσικά, κι αν και άκουσα τα σχολιανά μου, εγώ δεν πτοήθηκα» λέει χαρακτηριστικά.
Ξεκίνησε το 1959 στις Σέρρες και πέρασε από όλα τα σινεμά της πόλης.
«Τότε λειτουργούσαν έξι χειμερινοί και πέντε θερινοί κινηματογράφοι. Ο κόσμος έβλεπε πολύ σινεμά.
Κάναμε πολλά εισιτήρια με τις ελληνικές ταινίες του Κούρκουλου και του Ξανθόπουλου. Μετά ήρθαν τα Τούρκικα, ύστερα τα καράτε. Κάθε εποχή είχε και τα σουξέ της» θυμάται ο κ. Διαμαντής.

Όλα για την τεχνολογία του σινεμά
Στο Μουσείο του που δημιούργησε σε ιδιόκτητη αίθουσα κάτω από το σπίτι του δίπλα στο Στρατόπεδο «Παπαλουκά», εκτίθενται όλα τα κομμάτια της συλλογής του.
Έντεκα κινηματογραφικές μηχανές προβολής, μπομπίνες, πικ απ, ηχεία και μετασχηματιστές, αλλά και παλιές τηλεοράσεις και μικρόφωνα, αποτυπώνουν μία εποχή που οι σκοτεινές κινηματογραφικές αίθουσες γνώριζαν μεγάλες δόξες.

Όλα τα μηχανήματα της συλλογής του είναι αγορασμένα και συντηρημένα από τον ίδιο. Έχουν τακτοποιηθεί με μεράκι, περιμένοντας να διηγηθούν στους επισκέπτες, το καθένα την ιστορία του.
«Δουλεύουν όλα τα μηχανήματα που έχω. Ξόδεψα πολλά χρήματα για να τα αγοράσω, αλλά δεν με πειράζει. Είναι πράγματα που αγαπώ και ήθελα να τα σώσω» σημειώνει και τονίζει:
«Έκανα δύο αιτήσεις στην Α/θμια και τη Β/θμια Εκπαίδευση του νομού μας, για να γνωστοποιήσω την ύπαρξη αυτού του Μουσείου και να ζητήσω από τα Σχολεία να έρχονται εδώ. 

Είναι χρήσιμο να μαθαίνουν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι για τον τρόπο λειτουργίας του Κινηματογράφου, να γνωρίζουν τα μηχανήματα και γιατί όχι να βλέπουν και ταινίες.

Το Μουσείο είναι ταυτόχρονα και σινεμά. Έχω κανονική οθόνη» λέει με χαρά.

Πλούσιο υλικό
Ανάμεσα στο υλικό της συλλογής του, περιλαμβάνονται και μπομπίνες με τρέιλερ ταινιών εποχής, επίκαιρα της επταετίας, αλλά και υλικό από το χτίσιμο του Τείχους του Βερολίνου καθώς τον γάμο του Κωνσταντίνου.
«Η τηλεόραση κατάπιε το σινεμά. Σήμερα οι θεατές θα πάνε να δούνε μόνο τις ταινίες που διαφημίζει η τηλεόραση» λέει με σκεπτικισμό καλώντας τον κόσμο αν μην χάσει την επαφή του με την 7η τέχνη «απολαμβάνοντάς την όμως στον φυσικό της χώρο, στην σκοτεινή αίθουσα» όπως λέει.
Το Μουσείο που δημιούργησε ο κ. Διαμαντής Κουτσουρλιώτης αποτυπώνει την μεγάλη του αγάπη για το σινεμά, που ήταν και η δουλειά του για δεκαετίες.
Είναι ένα ταξίδι στον κόσμο του κινηματογράφου, από την πλευρά των τεχνικών μέσων που χρησιμοποιούνται για να ζωντανεύουν τις εικόνες του φιλμ, και μαζί τους λατρεμένους αστέρες και ήρωες της μεγάλης οθόνης.


ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: