Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ: Η Κ.Ε.ΔΗ.Σ. ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΟΣΟΥΣ ΤΗΣ ΧΑΡΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΥΣ. Με Ιδιωτικά Συμφωνητικά που συνυπογράφει με πιστωτές της.



Με ιδιωτικά Συμφωνητικά στα οποία οι πιστωτές της εμφανίζονται να προτείνουν οι ίδιοι την παραίτησή τους από τους νόμιμους τόκους που επιδίκασε το Δικαστήριο, η ΚΕΔΗΣ (Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Σερρών)  τροποποιεί συμβιβαστικά,  τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για οφειλές της.

Με τον τρόπο αυτό, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Σερρών, εξοικονομεί σημαντικά ποσά που θα έπρεπε σύμφωνα με τα Δικαστήρια να πληρώσει ως τόκους υπερημερίας στους επι μακρόν ανεξόφλητους της αγοράς των Σερρών.
Υπάρχουν περιπτώσεις επαγγελματιών που περιμένουν από 7 μέχρι και 10 χρόνια να πάρουν τα χρήματά τους για παροχή υπηρεσιών ή υλικών προς το δήμο και αναγκάστηκαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Στα εν λόγω συμφωνητικά που είναι νόμιμα και συνυπογράφονται από τον πιστωτή και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ, αναφέρεται ρητά πως ο πρώτος «προτείνει και αποδέχεται να πληρωθεί μόνο το οφειλόμενο κεφάλαιο, παραιτούμενος από τους τόκου
«Υπογράφω και πληρώνομαι»
Αρκετοί είναι αυτοί που προχωρούν σε υπογραφή των Συμφωνητικών και εσπράτουν άμεσα.
Κάποιοι όμως εξ αυτών, φαίνεται πως έκαναν δεύτερες σκέψεις όσον αφορά το θέμα.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση επαγγελματία της πόλης, οποίος μάλιστα δήλωσε στον «Π» πως «έστω και τώρα», προτίθεται να ψάξει νομικά περεταίρω το θέμα:
«Σίγουρα δεν πρότεινα εγώ τον διακανονισμό αυτόν, όπως ισχυρίζονται  στο έγγραφο.
Δέχτηκα να υπογράψω το ιδιωτικό συμφωνητικό διότι ειδάλλως μου διευκρινίστηκε κατηγορηματικά από τον κ. Δήμου πως θα περίμενα επιπλέον χρόνο για να πάρω τα χρήματά μου. Τι να κάνω όταν μου λένε πως μόνο έτσι  πληρώνομαι αμέσως;!
Χρειάστηκε να πάω στα Δικαστήρια και να κάνω επιπλέον έξοδα άνω των 200 ευρώ, για να πληρωθώ επιτέλους, μια εργασία που έκανα το 2005.  
Έχει στεγνώσει τόσο η αγορά που και το ένα ευρώ είναι απαραίτητο για να πληρώσουμε κι εμείς με τη σειρά μας τους δικούς μας πιστωτές.
Έπειτα από 7 χρόνια, έπρεπε να εισπράξω σύμφωνα με την απόφαση 1.200 ευρώ επιπλέον των 2.245 που κόστιζε η τιμολογημένη εργασία μου, για την οποία σημειωτέον απέδωσα ΦΠΑ από τότε.
Τελικά στην προοπτική της πρόσθετης καθυστέρησης, έβαλα την υπογραφή μου», τόνισε ο Κ.Β. (τα πλήρη στοιχεία του, στη διάθεση των ενδιαφερόμενων).

«Κατά προτεραιότητα»
Η δεινή οικονομική κατάσταση στη οποία βρέθηκε η ΚΕΔΗΣ από τη δημιουργία της ακόμη, φαίνεται να είναι ο λόγος που έως σήμερα αναζητούνται από τη Διοίκησή της τρόποι να μειωθεί το χρέος της.
Με τον Καλλικράτη, η Δημοτική Επιχείρηση συνένωσε ουσιαστικά τα χρέη όλων των παλιών Δήμων που αποτέλεσαν με τις συνενώσεις το νέο Δήμο Σερρών. Αποτέλεσμα; Κοντά 1 εκατομμύριο οι αρχικές της οφειλές προς τρίτους.

«Παρουσία πάντα υπαλλήλων της ΚΕΔΗΣ γίνεται ο διακανονισμός με τους πιστωτές μας. Συνυπογράφουμε το ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο είναι καθ` όλα νόμιμο και με την έγκριση υπερκείμενων κρατικών Αρχών. Πληρώνονται αμέσως» δήλωσε στον «Π» ο Γιάννης Δήμου Πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, ο οποίος παραδέχεται πως γίνεται κατά προτεραιότητα η πληρωμή όσων συμφωνούν να χαρίσουν στη Δημοτική Επιχείρηση τους τόκους που δικαιούνται από τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που έχουν πετύχει.
«Πληρώνουμε κατά προτεραιότητα αυτούς τους επαγγελματίες, ως επιβράβευση της καλής τους θέλησης. ‘Όσοι δεν υπογράφουν τα συμφωνητικά, περιμένουν ένα επιπλέον 3μηνο κατά μέσο όρο.
Χάρη σε διακανονισμούς που πετύχαμε όχι μόνο με τους ιδιώτες πιστωτές μας αλλά και με το ΙΚΑ για παράδειγμα, καταφέραμε και μειώσαμε το χρέος μας από 1εκ, σε 400 χιλιάδες και σχεδιάζουμε να το μηδενίσουμε έως το τέλος του 2012. Μέχρι τότε θα πληρωθούν όλοι οι έχοντες λαμβάνειν από την ΚΕΔΗΣ» είπε χαρακτηριστικά.

Νομικές εκτιμήσεις
Νομικοί πάντως, που μελέτησαν τη διατύπωση του ιδιωτικού Συμφωνητικού, επισημαίνουν την παράλειψη προσδιορισμένης ημερομηνίας εξόφλησης του ποσού.
«Αυτό σημαίνει πως η ΚΕΔΗΣ  δεν δεσμεύεται μέσω του συγκεκριμένου εγγράφου να πληρώσει εντός συγκεκριμένου χρόνου τον συμβαλλόμενο» λέει έμπειρος δικηγόρος, τονίζοντας ταυτοχρόνως πως σύμφωνα με το νόμο «καταργείται έτσι και η δυνατότητα του πιστωτή να ξαναδιεκδικήσει τους επιδικασμένους τόκους, σε περίπτωση που δεν εισπράξει στο ακέραιο όσα συμφώνησε με την Κοινωφελή Επιχείρηση».
Παράλληλα, νομικά ερωτηματικά τίθενται και για το ζήτημα της «κατά προτεραιότητα πληρωμής» όσων υπογράφουν το Συμφωνητικό έναντι των υπολοίπων, που επιμένουν στην εκτέλεση της δικαστικής απόφασης που τους αφορά. 

ΦΩΤΟ: Α.Π. - Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: