Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ -Εβδομάδα εκδηλώσεων με σημαντικές παρουσίες


Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου “Paisiy Hilendarski» της Φιλιππούπολης Βουλγαρίας, οργάνωσε στο τέλος του περσμένου Μαΐου Ελληνική εβδομάδα, για να γιορτάσει τα 10 χρόνια από την ίδρυσή του.

Πλούσιο πρόγραμμα
Προβλήθηκαν ταινίες του ποιοτικού ελληνικού κινηματογράφου,εκτέθηκαν φωτογραφίες από όμορφες τοποθεσίες της χώρας μας, ανέβηκε παραφρασμένο σε «Ρωμιός και Ιουλία» το σαιξπηρικό «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» από τον ερασιτεχνικό θίασο του Τμήματος, ενώ από τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις που τράβηξαν το ενδιαφέρον διανοούμενων, καλλιτεχνών και κατοίκων της Φιλιππούπολης, δεν έλειψαν και οι μουσικές εκδηλώσεις (Ρεσιτάλ με ελληνική λαϊκή μουσική) και φυσικά οι απαγγελίες ποιημάτων ελλήνων ποιητών στα ελληνικά και βουλγαρικά.

Ακόμη, έγιναν  βραβεύσεις μεταφράσεων λογοτεχνικών κειμένων από την νεοελληνική στη βουλγαρική γλώσσα από φοιτητές, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε μέχρι και αυτοσχέδιες Κρητικές μαντινάδες καθώς πολλές άλλες αναφορές στον ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα.

Υψηλές παρουσίες
Η λειτουργία του Τμήματος και η επιτυχημένη του 10ετής πορεία, είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας της καθηγήτριας Velitska Grosdeva της οποίας το έργο τίμησαν με την παρουσία τους στις εκδηλώσεις, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Σταύρος Αμβροσίου, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Πιπερίγκος (στη φωτό κάτω, αριστερά), ο καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Κοντός, καθώς και άλλοι καθηγητές από τα Πανεπιστήμια των Πατρών και των Ιωαννίνων.
Παρόντες και η ελληνίστρια καθηγήτρια κ. Stoina Poromanska (στη πρωτη φωτό, δεύτερη από αριστερά), η Κοσμήτωρ κ. Ελένη Κομαντζή από τη Σόφια, οι Πρυτανικές Αρχές από τα Πανεπιστήμια του Veliko Tirnovo, της Σόφιας, της Φιλιππούπολης κ.α.

Σερραική εκπροσώπηση
Στις εκδηλώσεις προσεκλήθη και παρέστη και ο Σερραίος ποιητής κ. Στέλιος Σαριβασίλης (στη φωτό πάνω, δεξιά) τα έργα του οποίου μεταφράστηκαν και διδάσκονται στο Τμήμα.
Τον κ. Σαριβασίλη υποδέχτηκε και τίμησε η Πανεπιστημιακή Οργανωτική ομάδα, με ειδικές αναφορές κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με κοκτέιλ στο ρεστοράν «Καντιφέ» στην περιοχή «Κιουτσούκ Παρίς» (Μικρό Παρίσι) της όμορφης Φιλιππούπολης που καθημερινά αποδεικνύει μέσω του πανεπιστημιακού αυτού Τμήματος, ότι αγαπά έμπρακτα την Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: