Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΙΝΗ ΤΩΝ ΑΡΓΥΡΟΠΕΛΕΚΑΝΩΝ - 9η χρονιά δακτυλίωσης!

Πραγματοποιήθηκε και φέτος η δακτυλίωση των νεαρών αργυροπελεκάνων (Pelecanus crispus) που γεννήθηκαν στις τεχνητές πλατφόρμες που κατασκεύασε ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνη.


 Όλο το έμπειρο προσωπικό του φορέα, σε συνεργασία με εκρποσώπους εθελοντές Ορνιθολογικών Οργανώσεων από Ελλάδα και Γαλλία, δακτυλίωσε περί τους 50 νεαρούς αργυροπελεκάνους της λίμνης.

Φέτος το πρόγραμμα, περιλάμβανε και λήψη DNA (φτερά) από τα σπάνια και προστατευόμενα από διεθνείς συνθήκες πανέμορφα πουλιά, προκειμένου να ελεγχθεί η εξέλιξη και οι πιθανές τους διασταυρώσεις με άλλους πληθυσμούς στην Ευρώοη και αλλού.

Σκοπός της δακτυλίωσης είναι η παρακολούθηση των μετακινήσεων των πουλιών και της αναπαραγωγικής τους δραστηριότητας.

Κατά τη διαδικασία, τοποθετούνται και στα δυό πόδια του πουλιού πλαστικά δακτυλίδια τα οποία φέρουν χαραγμένο συγκεκριμένο κωδικό, ο οποίος μπορεί να αναγνωσθεί με τηλεσκόπιο από μεγάλη απόσταση.

Οι αργυροπελεκάνοι αποτελούν παγκόσμια απειλούμενο είδος και σημαντικός αριθμός αυτών διαβιούν και αναπαράγονται στη λίμνη Κερκίνη, η αποικία της οποίας είναι η μόνη νέα αποικία του είδους που εγκαταστάθηκε σε μία νέα περιοχή τα τελευταία 150 χρόνια.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης
------------------------------------------
Κι ΕΔΩ (ΚΛΙΚ πάνω στη φωτό) το ΡΕΠΟΡΤΑΖ μου στην ΕΤ3.
Δελτίο 22/6/12------- από το 49:40min 



Δεν υπάρχουν σχόλια: