Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΔΕΗ ΚΑΙ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΛΚΟ


Σε μάστιγα τείνει να εξελιχθεί η κλοπή χαλκού από μετασχηματιστές της ΔΕΗ και αντλιοστάσια του νομού.
Αγρότες και επιχειρηματίες είναι σε απόγνωση εν μέσω καλλιεργητικής περιόδου και ζητούν μέτρα και προστασία.
Αγρότες του Αηδονοχωρίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα προ ημερών στη ΔΕΗ, βλέποντας τις παραγωγές τους να καταστρέφονται. Μόνο στην περιοχή τους οι κλοπές το τελευταίο διάστημα, ξεπέρασαν τις είκοσι.

Τα αντλιοστάσια δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν με νερό τις καλλιέργειες του κάμπου αφού οι μετασχηματιστές ρεύματος έχουν καταστραφεί σε πολλά  σημεία του νομού Σερρών.
Οι συμμορίες βούλγαρων κυρίως, σε πολλές όμως περιπτώσεις με έλληνες συνεργούς, κατεβάζουν από τις κολώνες τις ΔΕΗ τους μετασχηματιστές για να αφαιρέσουν  τα χάλκινα καλώδια των πηνίων τους, προκαλώντας έτσι μεγάλες καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της περιοχής και φυσικά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες.

«Μόνο τον τελευταίο χρόνο, οι ζημιές της ΔΕΗ ανέρχονται στο 1,2 εκ ευρώ. Συστήνουμε στους αγρότες να τοποθετούν συναγερμούς στα αντλιοστάσια και να ειδοποιούν άμεσα την Αστυνομία όταν δέχονται σήμα. Δυστυχώς η ΔΕΗ δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην καλύτερη οικονομική κατάσταση και οι αντικαταστάσεις των βλαβών αργούν, αφού με δυσκολία γίνονται οι προμήθειες των νέων υλικών» δηλώνει ο Προϊστάμενος του ΔΕΔΗΕ Μανώλης Εμμανουηλίδης

Σε πολλές περιοχές των Σερρών οι αγρότες αυτοοργανώνονται κάνοντας νυχτερινές περιπολίες στα αντλιοστάσια και τοποθετώντας αντικλεπτικά συστήματα, όμως νιώθουν απειλούμενοι, αφού δεν έχουν τα μέσα να αμυνθούν σε περίπτωση που πέσουν πάνω σε οπλισμένες συμμορίες.
Ο Χρήστος Ανδρεάδης έχει έξω από το Σιδηρόκαστρο πρότυπη μονάδα παραγωγής λουλουδιών. Τη μεγαλύτερη των Βαλκανίων. Πριν από μερικές ημέρες πλησίασε στην καταστροφή όταν λόγω κλοπής του μετασχηματιστή έμεινε χωρίς νερό και ρεύμα.

«Παράγω ένα ευαίσθητο προϊόν. Η διακοπή ρευματοδότησης σημαίνει πως μαραίνονται τα πάντα εδώ, μέσα σε λίγες ώρες. Νιώθω ανίσχυρος να προστατέψω μόνος μου την περιουσία μου. Δεν επιτρέπεται να οπλοφορούμε, αλλά και δεν το επιθυμώ. Όμως η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι κάτω από κάθε κολώνα της ΔΕΗ, ούτε κι εμείς να περιπολούμε όλα τα βράδια. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και δυστυχώς το φαινόμενο είναι ανεξέλεγκτο» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρεάδης.

Στα αντλιοστάσια του κάμπου, το πλιάτσικο δεν έχει αρχή και τέλος. Οι κλέφτες έχουν ρημάξει τα πάντα στην προσπάθειά τους να πάρουν τον χαλκό από καλώδια και εξοπλισμό. Τον εμπορεύονται στη συνέχεια σε μάντρες της Βουλγαρίας και της  χώρας μας, για μερικά ευρώ.

«Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο. Έχουμε συλλήψεις, αλλά  το φαινόμενο με βάση τον αριθμό των καταγγελιών που δεχόμαστε, δεν δείχνει δυστυχώς  να περνάει σε ύφεση» δηλώνει και ο Αστυνομικός Δ/ντής Σερρών, Θωμάς Σάνδρος. 
Από τις αρχές του χρόνου, δεκάδες είναι τα περιστατικά κλοπών μετάλλων στο νομό Σερρών, με την κατάσταση να δείχνει εκτός ελέγχου.

Περί τους 80 μετασχηματιστές πρέπει να αποκαταστήσει η ΔΕΗ και ισάριθμα αντλιοστάσια οι ΤΟΕΒ του νομού, την ώρα που οι καλλιέργειες διψάνε και η οικονομία της χώρας είναι αδύναμη.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: