Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Η ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟ 9ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ του ΠΑΣΟΚ

9ο Συντακτικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ – Αθήνα 2/3/2013 – Σ.Ε.Φ.

 Σύντροφοι και συντρόφισσες

Ιδεολογικός προσδιορισμός
Αποστολή μας σ` αυτό το συνέδριο είναι να προσδιορίσουμε την ιδεολογική μήτρα των πολιτικών που θα προτείνουμε και θα εφαρμόσουμε τα επόμενα χρόνια. Με δυό λόγια να ορίσουμε την ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ στη σύγχρονη πολιτικο-κοινωνική κατάσταση.

Μια και η Ιδεολογία γεννάει πολιτική είναι χρήσιμο να παραδεχτούμε κάτι: Ότι ο Kαπιταλισμός έτσι όπως τον ορίζαμε (και τον ξορκίζαμε) στις 10ετίες του `70 και του `80, έχει επικρατήσει. Κι αυτό, ήταν μία απρόβλεπτη ανατροπή στις βεβαιότητες των αριστερών ιδεολογιών.
Οι παραδοσιακές πολιτικές φιλοσοφίες επιβάλλεται να ξαναοριστούν, για να γεννήσουν δημόσιες πολιτικές που όχι μόνο θα εμπνεύσουν και θα ενεργοποιήσουν τους πολίτες, αλλά και θα τους  ικανοποιήσουν στην καθημερινότητα (κι ο όρος «καθημερινότητα» περιλαμβάνει κάθε οικονομική, κοινωνική και πολιτική παράμετρο της ζωής).

Στην σημερινή εποχή της Παγκοσμιοποίησης και της εκρηκτικής ανάπτυξης της τεχνολογίας, που επέφερε ριζικές αλλαγές στα μέσα παραγωγής (εργασία, έδαφος, κεφάλαιο, επιχειρηματικότητα) η σύγχρονη ελληνική Κεντροαριστερά της Ευρώπης για να επαν-«οριστεί», χρειάζεται να απαντήσει με σαφήνεια σε δύο ζητήματα:
  • 1) Με ποιες στρατηγικές  θα πετύχουμε ΑΝΑΠΤΥΞΗ  της χώρας με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και 
  • 2) Ποιος θα είναι ο ΝΕΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ. Για ποιά δηλαδή κρατικά θέματα θα είναι υπεύθυνος στις συνθήκες της λεγόμενης Νέας Οικονομίας.  (Αποκλειστικά τους τομείς της Παιδείας της Υγείας και της Ασφάλειας; Και σε τι ποσοστό;)
Δηλαδή, ουσιαστικά καλείται να απαντήσει στο εξής ερώτημα: 
·        Πώς θα παραχθεί πλούτος και πώς αυτός θα αναδιανεμηθεί?

Ο σύγχρονος Σοσιαλιστής δημοκράτης απαντάει με αποκλειστικό αξιακό οδηγό την Κοινωνική Δικαιοσύνη (που και αυτή, επιβάλλεται να οριστεί όχι μόνο βάσει συντελεστών παραγωγικότητας, αλλά και ατομικών και δημόσιων αναγκών) και την αρχή της αξιοκρατίας, που δυστυχώς παραμένουν ζητούμενα στη χώρα μας.  


Να προωθήσουμε κοινό Φορολογικό σύστημα στην ΟΝΕ
Θέλω όμως σύντροφοι και συντρόφισσες, να θέσω κι ένα ζήτημα ευρύτερης Ευρωπαϊκής πολιτικής.
Πώς μπορεί να είναι ολοκληρωμένη μία Οικονομική και Νομισματική Ένωση, χωρίς ενιαίο φορολογικό σύστημα στις χώρες που συμμετέχουν;

Αποτελεί επιτυχία της ευρω-προσήλωσης, της επιμονής αλλά και της πολιτικής διορατικότητας του ΠΑΣΟΚ η δημιουργία ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και διάσωσης έστω και την τελευταία στιγμή.
Η Ευρώπη δεν αποδείχθηκε μόνο απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει και ανολοκλήρωτη ως Ένωση.

Το Ευρώ χρησιμοποιείται ως κοινό νόμισμα στη ζώνη όπου ανήκει και η Ελλάδα, χωρίς η ζώνη αυτή να αποτελεί ενιαία αγορά, με την έννοια των κοινών φορολογικών κανόνων, συστημάτων και ελέγχων.
Η ωρίμανση όμως και η ισχύς της Ευρώπης περνάει μέσα από την ουσιαστική της ενοποίηση. Έστω κι αν η συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» έχει ξεχαστεί, ένα κόμμα δημοκρατικό, Σοσιαλιστικό, Κεντροαριστερό όπως το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να εργάζεται γι` αυτό. Η Ευρώπη είναι το πεδίο μας.

Ένα ενιαίο φορολογικό σύστημα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (γιατί όχι και στις εκτός), με συντελεστές προσαρμογής και επιλεγμένους βαθμούς ελευθερίας ανά χώρα ώστε να μην ισοπεδωθεί το στοιχείο του ανταγωνισμού (κυρίως στη φορολογία των επενδύσεων), θα αποδείκνυε και θα θεμελίωνε τη συναντήληψη για πραγματική  Ευρωπαϊκή ΕΝΩΣΗ και θα προωθούσε την ισόρροπη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
Επιπλέον, θα διέχεε την τεχνογνωσία των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ευρωζώνης  πάνω στη φορολόγηση, τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Και αυτό, είναι σημαντικότατο για χώρες όπως η δική μας με ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών επί του συγκεκριμένου.

Το ΠΑΣΟΚ προώθησε, εισηγήθηκε  και πέτυχε την υιοθέτηση της πρότασης για
τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από τα πρώτα 11 κράτη-μέλη. Δρομολογείται και η «Τραπεζική Ένωση».  
Ας προχωρήσουμε κι άλλο.
--------------------------------------------------------
Σ.Σ: Το παραπάνω κείμενο, είναι η ομιλία-παρέμβασή μου στο Συνέδριο, την οποία παρά τη θέλησή μου δεν εκφώνησα, αν και ήμουν στη λίστα των ομιλητών του περασμένου Σαββάτου.
Την αναρτώ για τους φίλους που θέλουν να μάθουν τις απόψεις μου. 

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια πιστεύεις πως όλα αυτά τα ωραία πράγματα μπορούν να πραγματοποιηθούν από ένα διαβρωμένο και κατακερματισμένο κόμμα που πέρασε από το μυαλό στην καρδιά και κείθεν στα σκουπίδια της γειτονιάς του πρώην ψηφοφόρου του; Αλήθεια πιστεύεις πως αυτή την στιγμή ο ιστορικός θα την χαρακτηρίσει σαν συγκυβέρνηση διάσωσης(αλήθεια τίνος; αν δεχτούμε τις ατάκες του Βαγγέλη) ή κάτι άλλο; Αλήθεια πιστεύεις πως αν δεν ξορκίσεις το κακό που έγινε στον τόπο εξ αιτίας ηγετίσκων θα συνεχίσει το περιώνυμο κόμμα να... ανθοφορεί. Φαίνεσαι πολύ ειλικρινής για να σε πιστέψω. Και αδικείς τον εαυτό σου να ασχολείσαι μέσα από κάτι που άρχισε να σήπεται. αρισταρχος

Ανώνυμος είπε...

Έτσι νοείτε την δημοκρατία, πνίγοντας τα σχόλια που δεν σας βολεύουν; αρισταρχος(κρίμα γιατί είμαι Σερραίος και νόμιζα πως η πόλη μου έβγαλε αντάξιους απόγονους δημοκράτες)

οδυσεας είπε...

απο την αναγνωση της εισηγησης σου .. συμεραινεις οτι αφου παγκοσμιως επικρατησε ο καπιταλησμός τερμα τα διφραγκα.... η μονη διεξοδος του καπιταλισμου σε κριση ειναι ο νεοφιλελευθερισμος.... αλλα γιατι μην εχοντας κανένα αντιπαλο βρίσκεται σε κριση??? γιατι η κριση ξεκινησε απο τις Ε.Π.Α. και οχι απο την Σουηδια που εχει το πιο διογκομενο κράτος.... και ποιο κοινο τοπο μπορει ναχουν οι σοσιαληστες με τους ακροδεξιους - φασιστες.... πως μπορεις νασαι με το κεφαλαιο και με την εργασια ????
σημερα που κλεισαν την ερτ.. τι θα διαλεξουμε... καλυτερους αφεντες , η αλλη κοινωνία... τι σημαινει "κεντροαριστερος" μονομέτοπος αγωνας στον κοσμο της δουλειάς????
στα σερρας ζουμε και γνωριζομαστε....
ΥΓ οταν ακουμε για το καλο του τοπου και αλλα τετοια φληναφληματα σημαινει δωτε τα ολλα στο κεφαλαιο
2. αλλο αναπτυξη και αλλο προοδος αν πχ ανοιξου 10 καζινα και 20 "σπιτια" θαχουμε ανάπτυξη και αν σε μια κοινωτητα αναλαβουν οι κατοικοι να διορθωσουν τους δρομους του χωριου τους δεν θαχουμε αναπτυξη.....
3. παραγωγικοτητα υπαρχει το ζητημα ειναι ποιός καρπώνεται τους μοχθους ???? ....