Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Γιατί όχι κοινό ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ; --Πρόταση διαλόγου στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ--

Πώς μπορεί να είναι ολοκληρωμένη μία Οικονομική και Νομισματική Ένωση, χωρίς κοινό φορολογικό σύστημα στις χώρες που συμμετέχουν?

Αποτελεί επιτυχία της ευρω-προσήλωσης, της επιμονής αλλά και της πολιτικής διορατικότητας του ΠΑΣΟΚ η δημιουργία ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης και διάσωσης έστω και την τελευταία στιγμή.
Η Ευρώπη δεν ήταν μόνο απροετοίμαστη να αντιμετωπίσει την κρίση, παραμένει και ανολοκλήρωτη ως Ένωση.


Το Ευρώ χρησιμοποιείται ως κοινό νόμισμα στη ζώνη όπου ανήκει και η Ελλάδα, χωρίς η ζώνη αυτή να αποτελεί ενιαία αγορά, με την έννοια των κοινών φορολογικών κανόνων, συστημάτων και ελέγχων.

Η ωρίμανση όμως και η ισχύς της Ευρώπης περνάει μέσα από την ουσιαστική της ενοποίηση. Έστω κι αν η συζήτηση για το «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» έχει ξεχαστεί, ένα Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Κεντροαριστερό όπως το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να εργάζεται γι` αυτό. Η Ευρώπη είναι το πεδίο μας.

Ένα κοινό φορολογικό σύστημα σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης (γιατί όχι και στις εκτός), με συντελεστές προσαρμογής και επιλεγμένους βαθμούς ελευθερίας ανά χώρα ώστε να μην ισοπεδωθεί το στοιχείο του ανταγωνισμού (κυρίως στη φορολογία των επενδυτικών κεφαλαίων), θα αποδείκνυε και θα θεμελίωνε τη συναντήληψη για πραγματική Ευρωπαϊκή ΕΝΩΣΗ και θα προωθούσε την ισόρροπη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Επιπλέον, θα διέχεε την τεχνογνωσία των ανεπτυγμένων οικονομιών της Ευρωζώνης πάνω στη φορολόγηση, τον έλεγχο της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Και αυτό, είναι σημαντικότατο για χώρες όπως η δική μας με ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών επί του συγκεκριμένου.

Το ΠΑΣΟΚ προώθησε, εισηγήθηκε και πέτυχε την υιοθέτηση της πρότασης για
τον φόρο χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από τα πρώτα 11 κράτη-μέλη. Δρομολογείται και η «Τραπεζική Ένωση». Ας προχωρήσουμε κι άλλο.

Αριάδνη Παπαφωτίου
π. υποψ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Σερρών

Δεν υπάρχουν σχόλια: