Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΣΕΡΡΩΝ -Δημήτρης Μπατσιούλας

Σε μία όμορφη εκδήλωση με πλήθος κόσμου να γεμίζει την αίθουσα του ΚΑΠΗ Χρυσού, έγινε το Σάββατο 22 Μαρτίου η παρουσίαση του τέταρτου βιβλίου του Χρυσιώτη συγγραφέα Δημήτρη Μπατσιούλα: "Η Τοπολιάνη στο διάβα του χρόνου". Μ
Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρυσού Σερρών, και των Εκδόσεων Ν. & Σ. Μπατσιούλας διοργανώθηκε η εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Αριάδνη Παπαφωτίου και στην οποία μίλησαν για το βιβλίο, τόσο ο ίδιος ο συγγραφέας όσο και ο εκπαιδευτικός Πέτρος Πλακαντάρας.


Η ιστορία του χωριού ξετυλίχτηκε με γλαφυρό τρόπο μέσα από τις σελίδες και τις αναφορές του βιβλίου, προκαλώντας συγκίνηση αλλά και περηφάνεια στους παριστάμενους.


 

Μύθοι, θρύλοι, ιστορίες, παραμύθια, κατορθώματα, ονείρατα και οι ερμηνείες τους, γιόμιζαν τον χρόνο στις ατελείωτες ώρες της δουλειάς στα καπνά, στα καφενεία μα και στις γειτονιές όπου μαζώνονταν οι γυναίκες και συζητούσαν με τις ώρες πλέκοντας παράλληλα.

Τοπολιάνη Σερρών, το κατοπινό Χρυσό, όπως ονομάστηκε μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους το 1912-13.
Η νέα ονομασία δόθηκε όχι γιατί είχε ή έχει και κρύβει χρυσάφι, αλλά γιατί η επιτροπή που επισκέφθηκε το χωριό για να διαπιστώσει αν το όνομά του υπήρχε προτού την τουρκοκρατία ή προέκυψε κατά τη διάρκειά της, δεν πείσθηκε από τους κατοίκους ότι ήταν προγενέστερο της και βλέποντας τα χρυσαφικά που είχαν κρεμασμένες οι γυναίκες στα στήθια τους και λαμπύριζαν στον ήλιο, το ονόμασαν Χρυσός.

Παρόντες στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Εμμ. Παπά Βαγγέλης Καλαθάς που προλόγησε την παρουσίαση, Δημοτικοί Σύμβουλοι, η κ. Καλλιόπη Γκόρα φιλόλογος και ιδρύτρια του πρώτου ιδιωτικού Γυμνασίου στο Χρυσό και πολλοί κάτοικοι όλων των ηλικιών.Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Βίκυ Τούμπαλη προσέφερε αναμνηστικά και δώρα (εκδόσεις του Συλλόγου και τοπικό κρασί) στους παρουσιαστές, και τιμητική πλακέτα στον συγγραφέα, ενώ μέλη του Συλλόγου μοίρασαν στους θεατές παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά μετά το τέλος της εκδήλωσης.


Ο Δημήτρης Μπατσιούλας, υπέγραψε τα βιβλία του, ενώ ανακοίνωσε πως παραχωρεί τα έσοδα από τις πωλήσεις της έκδοσης προς ενίσχυση του Σύλλογου του χωριού.

------------------------------------------


Ποιός είναι ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΤΣΙΟΥΛΑΣ

Γεννήθηκε το 1946 στο Χρυσό Σερρών. Σπούδασε στην Αθήνα, στην Ανωτάτη Σχολή Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (τώρα Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Σταδιοδρόμησε ως Οικονομικός Αξιωματικός στο Πολεμικό Ναυτικό, απ’ όπου αποστρατεύθηκε με αίτησή του το 1998 με τον βαθμό του Αρχιπλοιάρχου, για να απασχοληθεί στον ιδιωτικό τομέα. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Μανάρα και έχουν δύο γιούς, τον Στέργιο και τον Νίκο.

Το πρώτο του βιβλίο «Τα Ντουρντουβάκια» εκδόθηκε το 2006 και αναφέρεται τόσο στην κουλτούρα του τόπου καταγωγής του όσο και στη Βουλγαρική κατοχή στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη από το 1941 μέχρι το 1944. Η συλλογή και διασταύρωση στοιχείων για το έργο αυτό είχε ξεκινήσει από τα φοιτητικά του χρόνια. Το δεύτερό του βιβλίο που φέρει τον ανορθόγραφο τίτλο «Ο Διστιχηζμένος Κομονιστής» εκδόθηκε το 2007 και αναφέρεται στις καταγεγραμμένες σκέψεις και απόψεις ενός απλού μαχητή του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και συγκεκριμένα του αδελφού της γιαγιάς του από τη μεριά της μάνας του. Το 2011 εξέδωσε το τρίτο του βιβλίο το «Ο Καπετάν Παραλής».

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: