Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΒΙβλίο: "ΤΟ ΣΕΡΡΑΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ"

Ο Χρήστος Μαντίδης ανάμεσα στη φιλόλογο -Λαογράφο Χρύσα Παλάζη και τον καθηγητή Μαθηματικό Βασίλη Γιαννογλούδη που μαζί με τον συγγραφέα παρουσίασαν το βιβλίο στο σερραϊκό κοινό, το βράδυ της Τετάρτης 20/5/2015.  
===================================

Η πλούσια Σερραΐκή γαστρονομία και η ανάδειξή της σε μια εποχή που τα πολιτισμικά αγαθά αμφισβητούνται, είναι θησαυρός .

Ο Χρήστος Μαντίδης αναβιώνει το Σερραΐκό τραπέζι στο τελευταίο του βιβλίο και παρουσιάζει με μοναδικό τρόπο τη γαστρονομία των ντόπιων, των παλιών Σερραίων και μια εξαιρετική επιλογή προσφυγικών συνταγών!
  

Στο βιβλίο του περιλαμβάνονται και μικρές αφηγήσεις των γυναικών του νομού που έδωσαν τις συνταγές, αναπλάθοντας παρασταστικά τις ευωδιές της κουζίνας του χθες που περικλείει όλη την παράδοση αλλά και την ευρηματικότητα των γυναικών των Σερρών.

Λόγια του συγγραφέα
"Το Σερραΐκό τραπέζι είναι έτοιμο μετα απο πολύ μεγάλο αγώνα και άπειρα χιλιόμετρα έρευνας, μαγειρέματος και επεξεργασίας των κειμένων του. 
Για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η επίσημη καταγραφή της Σερραΐκής γαστρονομίας με κεφάλαια που αφορούν στην αγροτική οικιακή μαγειρική των ντόπιων, στην αστική μαγειρική των παλιών Σερραίων και στα διαμάντια της προσφυγικής μαγειρικής(Μικρασιάτες, Πόντιοι, Θρακιώτες, Αρβανίτες). 
Τελειώνει με μια αναφορά μικρή στη φιλοσοφία των Βλάχων και των Σαρακατσάνων και στη μαγειρική τους ιδιοσυγκρασία. 
Το βιβλίο έχει πολλές λογοτεχνικές εισαγωγές στις επιμέρους συνταγές, μαρτυρίες και πληροφορίες γύρω απο τα μαγειρικά καθέκαστα της παλιάς εποχής. 
Κυκλοφόρησε το μήνα Μάρτιο από τις εκδόσεις  iwrite". 


================================

Οσο για τις ίδιες τις συνταγές, η μια καλύτερη από την άλλη. Κάποιες αστικές, κάποιες πιο ρουστίκ, χωριάτικες, ευρηματικές στην οικονομία και τη γεύση, όλες σωστά μετρημένες μία μία.


Για παραγγελίες του βιβλίου καλέστε στο 6973 404 561 ή αφήστε μήνυμα στο group ή στο profile του Christos Mantidis στο Facebook. 
Ρίξτε και μιά χορταστική ματιά ΕΔΩ. Αξίζει.

Οσοι ζουν στις Σέρρες και τις γύρω περιοχές μπορούν να το βρουν στα βιβλιοπωλεία της πόλης.


Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: