Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΣΤΑ απο τον Μιχάλη ΛΕΦΑΝΤΖΗ

---Αρχαιολογικό Συνέδριο θεσσαλονίκης- Παρασκευή 10 Μαρτίου 9.00μμ. στην Παλιά Φιλοσοφική του ΑΠΘ---

--> Τα 10 ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ για την ΑΝΑΣΚΑΦΗ ΚΑΣΤΑ, που άκουσα στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισήγηση του αρχιτέκτονα και βασικού στελέχους της ανασκαφικής ομάδας, Μιχάλη Λεφαντζή (Michaelis Lefantzis): 

 





---------------------------------------------------
--1) Η τελευταία ταφή ήταν αυτή της ηλικιωμένης γυναίκας.
Μετά από αυτήν, τοποθετήθηκε μαρμάρινη πόρτα στον ταφικό θάλαμο, επενδύθηκε ο προυπάρχων τοίχος με νέους δόμους πάχους 19εκ στην πλευρά του που βλέπει στο ψηφιδωτό, και ζωγραφίστηκαν στα επιστήλια οι παραστάσεις που ξέρουμε. 

--2) Το μνημείο φαίνεται να άλλαξε χρήση το τελευταίο πριν την κατάχωσή του διάστημα (με αφορμή την ταφή της γυναίκας?) και να μετατράπηκε σε Ιερό χώρο, γεγονός που πιστοποιείται από την ΑΛΛΑΓΗ των αρχικά ζωγραφισμένων ΟΚΤάφυλλων ροδακων σε ΕΝΝΙΑφυλλους εγχάρακτους, στο χώρο πριν τον ταφικό θάλαμο. 

--3) Η κατάχωση του μνημείου έγινε "με τη μία". Τοποθέτησαν την πρώτη σειρά των δόμων στους διαφραγματικούς τοίχους και γέμισαν με χώμα ως το ύψος της. Τοποθέτησαν την επόμενη από πανω και ξαναγέμισαν κλπ, έως το ύψος των 5-6 μέτρων, ταυτόχρονα σε όλους τους θαλάμους. 

--4) Πρίν την κατάχωση, αφαίρεσαν διάφορα στοιχεία και αντικείμενα του μνημείου πχ τα χέρια των Καρυάτιδων, την κεφαλή της Σφίγγας κλπ. 

--5) Βρέθηκαν εντός του υλικού κατάχωσης, ζεμπίλια και άλλα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την μεταφορά χώματος και δόμων προκειμένου να σφραγίσουν το μνημείο. 




--6) Η αρχική μορφή της πύλης με τις Σφίγγες ΔΕΝ περιλάμβανε τον τοίχο που έφερε στο φώς η ανασκαφή, αλλά μόνο δύο κίονες πάνω στους οποίους στηριζόταν η μαρμάρινη δοκός με τα δύο μυθικά πλάσματα. 
Χτίστηκαν ΨΕΥΔΟτοιχοι ένθεν και ένθεν της πύλης που ενσωμάτωσαν τους κίονες. 
ΣΚΑΝΑΡΙΣΤΗΚΑΝ για πιθανό περιεχόμενο (κρύπτες?), αναμένονται αποτελέσματα.

--7) Υπήρχε πρόπυλο, που εδράζονταν πανω στον περίβολο και μέσω των σκαλοπατιών που βρέθηκαν πίσω του, οδηγούσε στην είσοδο με τις Σφίγγες. 

--8) Στο πρόπυλο, η προσέγγιση γινόταν τελετουργικά, με ξύλινες σκάλες που στήριζαν στον περίβολο. 

--9) Στο αέτωμα του πρόπυλου υπήρχε παράσταση του Δία, της Περσεφόνης και του Διόνυσου Ζαγρέα ως βρέφος (τα τμήματα φυλάσσονται στο Λούβρο και στο μουσείο Καβάλας, με προέλευση Αμφίπολη), ενώ στη ζωφόρο του η Άρτεμις στέφεται από Νίκη, με αφηρωισμένο νεκρό στο πλάι (τα κομμάτια υπάρχουν στο μουσείο της Κωνσταντινούπολης, στη γλυπτοθήκη της Κοπεγχάγης και στο μουσείο της Καβάλας). 

--10) Το Μνημείο-είπε ο κ. Λεφαντζής-, ΔΕΝ κινδυνεύει από υγρασίες όπως ισχυρίσθηκε η κ. Περιστέρη, και σύντομα θα ξεκινήσουν εργασίες συντήρησης μέ χρήματα που εξασφαλίστηκαν από το ΕΣΠΑ.
==========================

Σ.Σ. Θα επανέλθω με νέα σχόλια και πληροφορίες επί της εισήγησης του κ. Λεφαντζή, που για μιά ακόμη φορά (μόνος αυτός), έδωσε στο επιστημονικό κοινό του Συνεδρίου σημαντικά στοιχεία για την Ανασκαφή του Αιώνα, τα οποία και υπερασπίστηκε θερμά στο διάλογο που ακολούθησε.

---Η κ. Κατερίνα ΠΕΡΙΣΤΕΡΗ που προηγήθηκε στο βήμα, μίλησε ενώπιον πολυπληθούς κοινού, για τα ήδη γνωστά ανασκαφικά ευρήματα και πάλι χωρίς να προχωρήσει σε ερμηνείες ή να δώσει νέες πληροφορίες, αφήνοντας συνέδρους και κοινό ανικανοποίητους και χωρίς πρόσθετες γνώσεις.  
Τουλάχιστον όμως, αυτή τη φορά πλαισίωσε την εισήγησή της με πολύ καλύτερες ποιοτικά φωτογραφίες από το εσωτερικό της ανασκαφής. 
Τέλος, αφού έδειξε σε πρόσφατες φωτογραφίες τα σημάδια που άφησε η υγρασία πανω στους τοίχους του Μνημείου αλλά και στις Καρυάτιδες, εξέφρασε την ανησυχία της. 
Καταλήγοντας, ευχήθηκε να γίνει το Μνημείο επισκέψιμο αφού συντηρηθεί, και ευχαρίστησε αποκλειστικά τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα "για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για τον Καστά". ==========================
Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: