Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

ΦΥΣΙΚΟ ΚΩΠΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ Η ΛΙΜΝΗ ΤΟΥ ΠΕΘΕΛΙΝΟΥ.


• Έγραφα στην στήλη προ ημερών για την προσπάθεια που κάνει ο νεοσύστατος Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεθελινού «Κερκινίτις», να αναδείξει και να προστατέψει την Λίμνη του χωριού, που ως απομεινάρι της παλιάς Λίμνης Αχινού, παίζει σημαντικό ρόλο σήμερα για την γεωργία αλλά και την περιβαλλοντική υγεία της περιοχής.
• Ο Σύλλογος λοιπόν, δια του δραστήριου Θεοδόση Κρέτση, μου έστειλε ένα σημείωμα με τις εντυπώσεις και τα αποτελέσματα της υπέροχης πρωτοβουλίας που πήρε ο Σύλλογος.
• Το βράδυ της 27ης Ιουνίου έγινε η συνάντηση, με πλήθος κόσμου δίπλα στην πανέμορφη Λίμνη του Πεθελινού (φυσικό κωπηλατοδρόμιο), κάτω από το γλυκό φως του φεγγαριού, συνοδεία της μουσικής του Σταύρου Ξαρχάκου από το μουσικό σχήμα του ξεχωριστού (και συμπατριώτη μου εκ Νέας Ζίχνης) Δημήτρη Ψαρρά.
 
• Πολλές και οι πολιτικές παρουσίες, άλλες τόσες και οι δεσμεύσεις, πως η Λίμνη, μπορεί να γίνει αυτό που και οι κάτοικοι επιθυμούν. Ένας δηλαδή τόπος συνάντησης του ανθρώπου με τη φύση, μέσα από πολιτιστικές, φυσιολατρικές και αθλητικές δράσεις.
• Θα το παρακολουθούμε το θέμα, λέει η στήλη, θέλοντας να τονίσει το γεγονός πως η Λίμνη του Πεθελινού στο Δήμο Στρυμόνα, αποτελεί μία ακόμη «φυσική προίκα» για το Νομό μας, που μπορεί από άγνωστη ακόμη και στους Σερραίους, να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο, με προφανή οφέλη για όλους.
• Σας παραθέτω λοιπόν κομμάτια του σημειώματος που έλαβα από τον Σύλλογο Πεθελινού, και πραγματικά λυπάμαι που ήρθαν «ανάποδα τα πράγματα» για μένα, και δεν μπόρεσα να είμαι μαζί τους εκείνο το βράδυ. Είμαι όμως σίγουρη, διαπιστώνοντας την όρεξη των ανθρώπων του Συλλόγου, πως θα μου δοθούν κι άλλες ευκαιρίες, σύντομα. 
 
«Η βραδιά άρχισε με μια έκπληξη –λέει το σημείωμα-. 
• Για πρώτη φορά κάτοικοι του νομού μας είδαν τους πανελληνιονίκες - βαλκανιονίκες κωπηλάτες Αριστοτέλη Ιωάννου και Νεόφυτο Μπουφίδη του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης να κωπηλατούν με τα σκάφη τους στα ήρεμα νερά της λίμνης μας. Ευχαριστούμε τόσο αυτούς όσο και τον προπονητή τους Βασίλη Τσεσμελή για το όμορφο θέαμα. 
• Στην αρχή της εκδήλωσης, ο Νομάρχης Σερρών, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του συλλόγου μας, για την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών δημιουργίας Νομαρχιακού Κωπηλατικού Κέντρου στη λίμνη μας που αποτελεί όνειρο των κατοίκων της περιοχής μας.  
• Την προηγούμενη ημέρα στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου που έγινε στην Παλαιοκώμη, στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, ψηφίσθηκε ομόφωνα η «κατασκευή κωπηλατοδρομίου Πεθελινού» με προτεινόμενη πίστωση 300.000 €.  
• Την απόφαση του Νομάρχη χαιρέτησε με επιστολή της η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία, την οποία διαβάσαμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. 
• Από το 1928 που άρχισε η αποξήρανση της λίμνης Αχινού και δημιουργήθηκε η λίμνη μας, πέρασαν 80 χρόνια για να εξαγγελθεί η υλοποίηση του έργου, σε ένα χώρο που οι ειδικοί τον χαρακτήρισαν «τον καλύτερο φυσικό στίβο της Ελλάδος για κωπηλασία».  
• Οι φόβοι μας μήπως τα κουνούπια μας χαλάσουν της εκδήλωση δεν επαληθεύθηκαν, αφού το Ν.Κ.Κ. Κουνουπιών με συντονισμένες επεμβάσεις από αέρος με το ελικόπτερο και με τα επίγεια συνεργεία του, φρόντισε και δεν υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα. Έτσι όλοι απολαύσαμε ανενόχλητοι τη συναυλία. 
• Συνδυάσθηκαν αρμονικά η τέχνη, με την οικολογία. Το αποτέλεσμα ήταν μια θαυμάσια βραδιά πολιτισμού, από μια ορχήστρα που σπάνια συναντάει κανείς σε επαρχιακές πόλεις. Σε όλους μας έμεινε μια γλυκιά ανάμνηση.  
• Το αίτημά μας προς τη Νομαρχιακή Εταιρία Πολιτισμού Σερρών (Ν.Ε.ΠΟ.Σ), για κάλυψη του κόστους της εκδήλωσης, εγκρίθηκε αμέσως από τη Νομαρχία. 
• Ευχαριστούμε από καρδιάς τους συντελεστές και τους χορηγούς της εκδήλωσης. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πεθελινού «Κερκινίτις»

Δεν υπάρχουν σχόλια: