Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Αποκλειστικό!! Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΔΙΟΙΚΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΜΑΣ!

Ερώτημα τίθεται για τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με το πνεύμα διοίκησης, δράσης, εκπαιδευτικής και κοινωνικής παρέμβασης των Δημόσιων Βιβλιοθηκών της χώρας μετά την τοποθέτηση ιερωμένων στις Εφορείες τους (σχεδόν σε όλες), κάτι που μπορεί να ερμηνευτεί και ως αλλαγή της «κοσμικής» φιλοσοφίας που μέχρι τώρα διείπε τη λειτουργία τους.

Κι αν σε άλλες Εφορείες ανά τη χώρα, ο Υπουργός κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος περιορίστηκε να διορίσει απλούς ιερείς, στις Σέρρες με απόφασή του αναθέτει την Προεδρεία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης μας, στον ίδιο τον Μητροπολίτη κ.κ. Θεολόγο.

Η επίσημη γνωστοποίηση αλλά και η ανάληψη καθηκόντων, θα γίνει το πιθανότερο στα μέσα της εβδομάδας, οπότε το Υπουργείο θα στείλει τα απαραίτητα έγγραφα και το σχετικό ΦΕΚ στα νέα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης και στις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες.


Έκπληξη και προβληματισμός

Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ.κ. Θεολόγου στη θέση του Προέδρου της ΔΚΒΣ αποτελεί έκπληξη, τόσο γιατί στα 57 χρόνια λειτουργίας του συγκεκριμένου ΝΠΔΔ πρώτη φορά συμβαίνει κάτι ανάλογο, όσο και γιατί για τον Μητροπολίτη Σερρών & Νιγρίτας που είναι πλήρης σοβαρών εκκλησιαστικών, πνευματικών, διοικητικών και λοιπών υποχρεώσεων, τίθεται ερώτημα εάν θα μπορέσει να ασχοληθεί κατ` ουσίαν και με τα νέα του απαιτητικά καθήκοντα.

Φυσικά, μέσα στο γενικό πνεύμα του προβληματισμού που προκύπτει από τον διορισμό του στη θέση του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβάνεται και το ερώτημα «προς ποιά κατεύθυνση λειτουργίας, εκπαιδευτικής και πνευματικής παρέμβασης στην τοπική κοινωνία θα κινηθεί στο εξής η Δημόσια Βιβλιοθήκη μας», μια και είναι προφανές πως ένας θρησκευτικός ποιμένας οφείλει να εκπροσωπεί και να υποστηρίζει αποκλειστικά την άποψη της Εκκλησίας σε όλες τις πράξεις και αποφάσεις του, κάτι όμως που μπορεί και να έρχεται σε φιλοσοφική και πρακτική ασυμφωνία με πιο «κοσμικές» δράσεις, απόψεις, συγγράμματα ή και πολιτιστικές πρωτοβουλίες που κάποιες φορές μπορεί στο πλαίσιο του κανονισμού της να πάρει μία Δημόσια Βιβλιοθήκη.

Τα νέα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργού κ. Α. Σπηλιωτόπουλου η νέα σύνθεση της Εφορείας της Δημόσιας Βιβλιοθήκης των Σερρών είναι η εξής:

Πρόεδρος: Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτας κ.κ. Θεολόγος

Αναπληρωτής Πρόεδρος: Δημήτριος Γκολέμης Δικηγόρος

Αντιπρόεδρος: Αθανάσιος Μπασδάνης Δάσκαλος (Νομαρχιακός Σύμβουλος)

Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος: Δημήτριος Σωτηριάδης Συνταξ. Τραπεζικός (Δημοτικός Σύμβουλος)

Μέλος: Ευτέρπη Αλεξανδρίδου Καθηγήτρια

Αναπληρωματική: Κλεοπάτρα Βλάχου Εκπαιδευτικός

Μέλος: Σοφία Σωτηρίου Συγγραφέας

Αναπληρωματικός: Γεώργιος Πάσχος Καθηγητής ΤΕΙ - Συγγραφέας

Μέλος: Στέλλα Ευθυμιάδου Δικηγόρος

Αναπληρωματικός: Ευάγγελος Ζαπριάνος Δικηγόρος

Η θητεία της νέας Εφορείας είναι τριετής και οι θέσεις είναι άμισθες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς. Γυρίζουμε στον μεσαίωνα.
Βλέπω να ξαναγυρίζουμε στην Ιερά Εξέταση.
Ο Δεσπότης, ο οποίος κατά την άποψή μου επιδίωξε την θέση και μην βγεί να πεί ότι τον παρακάλεσαν για να γίνει πρόεδρος, γιατί θα πεί ψέμματα, έχει να ασχοληθεί με τα εκκλησιαστικά και μόνο με αυτά και ας αφήσει τα κοσμικά στους κοσμικούς.
Είναι αλήθεια ότι παρενέβει για να μην τοποθετηθεί ο Χάρυ Πότερ στην βιβλιοθήκη; Αν αυτό είναι αλήθεια τότε ζήτω απο τώρα στον σκοταδισμό.