Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΗΜΑΖΕΙ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ.

  • Τη δυνατότητα αξιοποίησης του κτιρίου του παλιού Νοσοκομείου εξετάζουν τοπικοί φορείς, ενώ η Διοίκηση του νέου Νοσοκομείου, προωθεί και την περίπτωση της επαναχρησιμοποίησης κάποιων από τα παλιά ιατρικά μηχανήματα που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και μία 6ετία στο κτίριο.

  • Η εικόνα στο εσωτερικό του παλιού Νοσοκομείου που συμπλήρωσε ήδη 50 χρόνια από την κατασκευή του, είναι αποκαρδιωτική.
  • Σπασμένα παράθυρα, άχρηστα πράγματα, βρωμιά και ψόφια ζώα στους διαδρόμους του, συνθέτουν την εικόνα.

  • Ιατρικά μηχανήματα 25 και 30 χρόνων παραμένουν εκεί εδώ και 6 χρόνια, όπως ανέφερε και πρόσφατο δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος».
  • Η μετακόμιση των κλινικών στο νέο Νοσοκομείο τα άφησε πίσω, αφού οι τεχνικές εκθέσεις που τα συνόδευαν, χαρακτήριζαν τα περισσότερα από αυτά σε «κακή κατάσταση» και ξεπερασμένης τεχνολογίας.
  • Από τα 15 συνολικά μηχανήματα (κυρίως χειρουργείου, κλίβανοι και μαγειρείου) ζήτημα τα 5 να μπορούν σε κάποιο βαθμό σήμερα να επαναχρησιμοποιηθούν, και φυσικά όχι από το Νοσοκομείο μας.
  • «Έχουν κάνει την απόσβεσή τους αυτά τα μηχανήματα από τότε ακόμη. Δεν τίθεται θέμα σπατάλης ή αμέλειας. Το μόνο που ίσως θα μπορούσε να γίνει εξαρχής ήταν ένα πρωτόκολλο καταστροφής τους, για να μην παραμένουν εκεί. Πάντως με βάση τη νέα τεχνική έκθεση που έχω στα χέρια μου, αυτά τα λίγα που μπορούν να λειτουργήσουν θα προσπαθήσουμε να φτάσουν εκεί που τα χρειάζονται» δήλωσε στη στήλη η Διοικητής του Νοσοκομείου Σερρών, Ευαγγελία Κουρτέλη-Ξουρή.

  • Το φλέγον και κρίσιμο όμως θέμα στη συζήτηση για το επιβλητικό κτίριο του παλιού Νοσοκομείου που ρημάζει κλειστό και άδειο, είναι η αξιοποίησή του.
  • «Έχουμε απευθυνθεί στη Νομαρχία Σερρών, προκειμένου οι υπηρεσίες της να μας κάνουν μία έκθεση για την στατική του επάρκεια και καταλληλότητα. Μετά από αυτό, θα ξέρουμε πώς να προχωρήσουμε. Έχει εγκριθεί χρηματοδότηση για τη δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου. Όμως χρειαζόμαστε μελέτη για να το εντάξουμε στο πρόγραμμα. Τέτοια μελέτη δεν έχουμε και πρέπει οπωσδήποτε να αποκτήσουμε» δήλωσε η κ. Κουρτέλη, τονίζοντας πως υπάρχει και εκκρεμότητα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του χώρου, αφού η εμπλέκεται και η Ισραηλιτική Κοινότητα, πέραν του Δημοσίου.
  • Από την πλευρά του ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, ανέφερε στη στήλη πως ήδη προφορικά αλλά και εγγράφως ενημέρωσε την Υφυπουργό Υγείας Φώφη Γεννηματά «για την ανάγκη να αξιοποιηθεί το παλιό κτίριο» αποσπώντας και την υπόσχεσή της να επισκεφθεί τις Σέρρες, για να αποκτήσει προσωπική εικόνα επί του θέματος.
  • Πάντως, η επί μία 6ετία έλλειψη πολιτικών πρωτοβουλιών από την πλευρά των εκάστοτε Υπουργών αλλά και των τοπικών αρχών και αρμοδίων, άφησαν στο έλεος του χρόνου ένα κτίριο, που λόγω της θέσης και του μεγέθους του, θα μπορούσε να καλύψει ανάγκες και δραστηριότητες, με ωφέλιμο αντίκτυπο σε όλο το νομό Σερρών.
ΦΩΤΟ: Α.Π.- Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: