Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ ΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ! ("Χύμα" είμαστε?)

  • «Δεν εκπροσωπούσα την Ελληνική Κυβέρνηση και πολιτεία στη συνάντηση που είχα με τους Βούλγαρους χθες τα μεσάνυχτα» δήλωσε ο Νομάρχης Σερρών Στέφανος Φωτιάδης, ερωτώμενος σχετικά από τη στήλη.
  • «Δέχτηκα ένα νυχτερινό τηλεφώνημα από το Νομάρχη του Μπλαγκόεβγκραντ Βαλερί Σμιλένοφ, με τον οποίο διατηρώ άριστες σχέσεις. Μου ζήτησε να συναντηθούμε σε Βουλγαρικό έδαφος για το θέμα των μπλόκων.
  • Στην πορεία μου είπε πως θα είναι μαζί του και ο Βούλγαρος Υπουργός Γεωργίας Μιροσλάβ Ναιντένοφ, καθώς και ο Γ.Γ. του Υπ. Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης της γείτονος Κασιμίρ Γκεοργκίεφ.
  • Στα 10 λεπτά που διήρκεσε η συνάντησή μας σε αίθουσα του συνοριακού Καζίνο όπου με περίμεναν, μου μετέφεραν την αγωνία τους για τη συνέχιση των αγροτικών κινητοποιήσεων και τα πλήγματα που δέχεται το εμπόριο.
  • Ο Βούλγαρος Υπουργός μου είπε πως συνομιλεί συχνά με την κ. Μπατζελή για το θέμα, πως αντιλαμβάνεται την ένταση στη χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ίσως συμβάλλαμε λίγο και μείς σ` αυτό» εννοώντας την συνάντηση Μπορίσοφ- αγροτών
  • και μου εκμυστηρεύτηκε πως και αυτοί είναι προετοιμασμένοι για ανάλογες κινητοποιήσεις των αγροτών τους στα σύνορα με τη Ρουμανία και μου ζήτησε να μεταφέρω παράκλησή του προς του αγρότες του μπλόκου του Προμαχώνα, να ανοίξουν το δρόμο για να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι 300 και πλέον εγκλωβισμένοι οδηγοί φορτηγών.
  • Μετέφερα την παράκληση στους αγρότες μετά από λίγο που ξαναπέρασα τα σύνορα, συνομιλώντας με τους κυρίους Αραμπατζή και Τουρτούρα..
  • Χάρηκα που οι αγρότες έδειξαν ευαισθησία και διευκόλυναν την κατάσταση ανοίγοντας τον δρόμο και επίσης που συνέβαλλα θετικά στην υπόθεση».

  • Αυτές όμως οι δηλώσεις του Νομάρχη εξόργισαν τους αγρότες του Προμαχώνα, που με απανωτές τους τοποθετήσεις διέψευδαν πως τους μετέφερε την παράκληση των Βουλγάρων και πολύ περισσότερο πως αποφάσισαν άνοιγμα του δρόμου γιατί τους το ζήτησε.

  • «Ο δρόμος θα άνοιγε έτσι κι αλλιώς γιατί το ψύχος ήταν δριμύ και δεν θέλαμε να πολλαπλασιαστεί η ταλαιπωρία των οδηγών. Ο Νομάρχης δεν μας είπε τίποτε ούτε και μας παρακάλεσε να το κάνουμε. Δεν έχει καμία σχέση με το γεγονός ότι ανοίξαμε το δρόμο» έλεγε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Παύλος Αραμπατζής ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνταν και οι δηλώσεις των Γιώργου Κασάπογλου από την Αλιστράτη και Άρη Λιούτα από την Ηράκλεια.

Τελικά, και λόγω της έντασης που είχε δημιουργηθεί με αφορμή το ερώτημα «γιατί, πώς και ποιός άνοιξε το μπλόκο», κατά τη μεσημεριανή επίσκεψή του στον Προμαχώνα, ο Νομάρχης συναντήθηκε μόνο με τους δημοσιογράφους και καθόλου με τους εκπροσώπους των αγροτών που βρισκόταν στον ίδιο χώρο.

Ερωτήματα:
1). Έπρεπε ο Νομάρχης Σερρών να λειτουργήσει ως μεταμεσονύχτιος «ταχυδρόμος» των παρακλήσεων της Βουλγαρικής πλευράς από τη στιγμή που μέχρι τώρα δεν έχει πάει στον Προμαχώνα για να τους μεταφέρει τις παρακλήσεις της Ελληνικής πλευράς;

Και
2). Γιατί θύμωσαν οι αγρότες; Ποιός θα εκπλησσόταν που άνοιξαν τα σύνορα επειδή τους το ζήτησαν οι Βούλγαροι; Το έκαναν ήδη μία φορά με τον Μπορίσοφ, που μάλιστα κάλεσαν οι ίδιοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: