Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ: ΤΑ ΜΑΓΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ.


  • Στο πανέμορφο και μοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη Σπήλαιο των «Ζεστών Νερών» στο Σιδηρόκαστρο, ήταν η μία από τις πολλές στάσεις στα φυσικά αξιοθέατα της περιοχής, όλων όσων συμμετείχαν στο 13ο Πανελλήνιο Σπηλαιολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του Σεπτέμβρη.

  • Το Σιδηρόκαστρο, υποδέχτηκε και φιλοξένησε επί τέσσερις ημέρες πάνω από 150 ερασιτέχνες και μη σπηλαιολόγους, που είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και να συζητήσουν τις εξερευνήσεις και ανακαλύψεις τους σε σπήλαια του κόσμου και της χώρας μας.


  • Ψυχή της διοργάνωσης και δραστήριο μέλος της σπηλαιολογικής κοινότητας ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Μαύρος Βράχος» του Σιδηροκάστρου Λευτέρης Ελευθεριάδης (στη φωτό επάνω, αριστερά), που δεν άφησε στιγμή τους φιλοξενούμενους συνέδρους από τα μάτια του και φρόντισε μαζί με τους συνεργάτες του το πρόγραμμά τους, μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.


  • «Είναι τιμή μας που επιλέχθηκε το Σιδηρόκαστρο για το φετινό Συνέδριο. Ο σπηλαιολογικό πλούτος της περιοχής μας και το Σπήλαιο των «Ζεστών Νερών», εντυπωσίασαν τους συνέδρους με την ομορφιά και τη μαγεία τους» είπε στη στήλη ο κ. Ελευθεριάδης, φορώντας τον εξοπλισμό εξερεύνησης λίγο πριν κάνει τη διαδρομή των 130 μέτρων μέσα στο Σπήλαιο περνώντας πίσω από τον εντυπωσιακό καταρράκτη που φράζει την είσοδό του!
  • Μικροί και μεγάλοι φίλοι των σπηλαίων άλλοι έμπειροι κι άλλοι πρωτάρηδες, αναζήτησαν την ομορφιά και τα θαύματα της φύσης κάτω από τους βράχους του βουνού και γεύτηκαν την περιπέτεια της μοναδικής υπόγειας διαδρομής στον «Μαύρο Βράχο».


  • «Απολαμβάνουμε τη φιλοξενία και την ομορφιά της περιοχής σας. Οι διαδρομές εδώ στο Σιδηρόκαστρο είναι ξεχωριστής ομορφιάς, με τα σπήλαια να μας περιμένουν»  δήλωσε και ο Γιώργος Αρκουδογιάννης (στη πρώτη φωτό επάνω, δεξιά) Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας.
  • Οι εργασίες του Συνεδρίου φιλοξενηθήκαν στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Σιδ/στρου ενώ τη διοργάνωση είχε υπό την αιγίδα του ο οικείος Δήμος.

  • Για όσους αναγνώστες της στήλης δεν γνωρίζουν τον σπηλαιολογικό πλούτο της περιοχής, παραθέτω τον χαιρετισμό του κ. Ελευθεριάδη  στους συνέδρους.
  • «Τα σπήλαια της περιοχής του Σιδηροκάστρου, έχουν ξεχωριστό επιστημονικό ενδιαφέρον για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Η ιδιαίτερη γεωλογική δομή της περιοχής, η παρουσία της τραβερτινικής γέφυρας των Ζεστών Νερών, μίας πολύ σπάνιας γεωμορφής παγκοσμίως, καθώς και σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων στα σπήλαια της περιοχής, είναι οι πιο σημαντικοί από τους λόγους που κάνουν μία επίσκεψη στην περιοχή του Σιδηροκάστρου να μοιάζει με ένα μικρό σχολείο σπηλαιολογίας.
  • Η σπηλαιολογική περιήγηση συνδυάζεται με τις θερμές πηγές και τα λουτρά στην ευρύτερη περιοχή. Στα λουτρά Σιδηροκάστρου υπάρχει το πάρκο πατριδογνωσίας με ανάγλυφο το χάρτη της Ελλάδας και οίκημα με αναπαραστάσεις αρχαιολογικών ευρημάτων περιοχής Προμαχώνα. Θα γνωρίσετε το Παλαιοντολογικό Μουσείο στη Θερμοπηγή, τα οχυρά του Ρούπελ, τον Μαύρο Βράχο που διαρκώς εκπλήσσει με τις αποκαλύψεις των μυστικών του (Ναός Απόλλωνα και Πάνα κ.λ.π.), τον Βυζαντινό Πύργο του Ανδρόνικου, τα κάστρα μας πάνω από το βράχο Σερί, τα αναρριχητικά πεδία και γενικά τη φυσική ομορφιά της περιοχής που συμπληρώνει μια ευχάριστη διαμονή».
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: