Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

FOLK FESTIVAL στο SANDANSKI της ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ.





·         Τελικά, σε χώρες φτωχότερες της δικής μας (όπως η Βουλγαρία) και σε πόλεις πολύ μικρότερες των Σερρών (όπως το Σαντάνσκι), διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις μακράν αρτιότερες των δικών μας (και δεν αναφέρομαι μόνο σε όσες πραγματοποιούνται στην πόλη μας).

·         Δεν είναι το χρήμα η αιτία. Εξάλλου οι Βούλγαροι είναι ολοφάνερο ότι δεν το διαθέτουν, ενώ εμείς θα μπορούσαμε να το βρούμε όχι μόνο από αυτοδιοικητικούς ή κρατικούς φορείς, αλλά και από φιλότιμους και φιλότεχνους χορηγούς.

·         Είναι τελικά και κυρίως, η παράδοση μιάς χώρας σε κάποιον καλλιτεχνικό τομέα που δίνει την ώθηση και καλλιεργεί τη φιλοδοξία στους υπεύθυνους, να κάνουν ωραία πράγματα, κυριολεκτικά με το τίποτα.


·         Μιλώ με αφορμή το Pirin Folk Festival του Sandanski, όπου βρεθήκαμε την περασμένη Κυριακή ,συνδυάζοντας μιά ημερήσια οικογενειακή εκδρομή με την περιέργειά μας για το τί συμβαίνει καλλιτεχνικά στη γείτονα.

·         Κι αυτό που συμβαίνει είναι ότι η φτώχεια, νικιέται από την τέχνη και τον επαγγελματισμό!

·         Το θερινό αμφιθέατρο όπου και η τελετής λήξης του τριήμερου Φεστιβάλ στο κεντρικό πάρκο του Σαντάνσκι, είχε τα χάλια του. Και το ντεκόρ στη σκηνή φτηνό στο φως της ημέρας.

·         Αλλά, τα Φεστιβάλ και το αποτέλεσμα τα κάνουν οι συμμετέχοντες και οι συντελεστές.

·         Κι όταν η νύχτα έπεσε και οι κερκίδες γέμισαν ασφυκτικά, τα φώτα άναψαν και εμφανίστηκαν οι καλλιτέχνες, δεν θέλαμε να φύγουμε!  



·         Καταπληκτικές φωνές  μας τραγούδησαν, εντυπωσιακοί χορευτές γέμιζαν τη σκηνή κάθε φορά με άλλη χορογραφία,

·         ολιγόλογη η παρουσιάστρια όπως και οι υπεύθυνοι που καλούσε επί σκηνής για να δώσουν τα βραβεία, πεντακάμερη και επαγγελματική η απευθείας τηλεοπτική κάλυψη της βραδιάς

·         κι ένα κοινό, ευγενικό και  ήρεμο, γεμάτο λαχτάρα να απολαύσει τη μουσική, τις ερμηνείες και το θέαμα, και να επιβραβεύσει τους καλλιτέχνες.

·         Τους θαύμασα και τους παραδέχτηκα τους Βούλγαρους και φυσικά τους ζήλεψα για τον «πλούτο» τους να έχουν έναν θεσμό που προσελκύει συγκροτήματα, χορευτές, τραγουδιστές και κόσμο από όλα τα Βαλκάνια, προβάλλοντας την πόλη τους και γεμίζοντας την με επισκέπτες.

·         --------------------------------------------------


·   Οι ελληνικές συμμετοχές στο Folk Festival του Sandanski, ένα παραδοσιακό χορευτικό συγκρότημα από τη Θάσο και δύο Σερραϊκές.

·         Ο ποιητής Στέλιος Σαριβασίλης (φωτό δεξιά), στου οποίου το έργο έγινε αφιέρωμα στο «Σπίτι του Πολιτισμού» της πόλης

·         και η Ματούλα Λάμπρου (πάνω αριστερά), που ως επίτιμη καλεσμένη τραγούδησε σε μελοποιημένη ποίηση του Σ. Σαριβασίλη δύο τραγούδια, συγκινώντας το κοινό με την μελωδική της φωνή και την ερμηνεία της.

ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: