Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΘΙΣ: ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

  • Σε έναν άψογα οργανωμένο και ολοκαίνουριο Κλειστό Στίβο, το πρωτοπόρο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας των Σερρών (ΚΕΘΙΣ), συνεχίζει την προσπάθειά του για την ανάπτυξη και διάδοση της θεραπευτικής αυτής μεθόδου και μέσω σεμιναρίων για φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, γιατρούς και άλλες συναφείς ειδικότητες.

  • Μέχρι τώρα, έχουν εκπαιδευτεί στο ΚΕΘΙΣ πάνω από 50 επιστήμονες από τη χώρα μας, εμβαθύνοντας στη μέθοδο μέσω θεωρητικών και πρακτικών «μαθημάτων», από έλληνες και ξένους ειδικούς.
  • Είναι γνωστό στους αναγνώστες της στήλης (μια και οι αναφορές από τον «Κ» είναι συχνές), πως όλα ξεκίνησαν πριν από 3 περίπου χρόνια από την Μαρία Λίγκα τη Σερραία φυσικοθεραπεύτρια που είχε την ιδέα και τη φλόγα να εργαστεί πάνω στη δημιουργία αυτού του Κέντρου.
  • Γρήγορα βρήκε πολύτιμο συμπαραστάτη στο όραμα, τον Δήμαρχο Στρυμόνα (και συνάδελφό της φυσικοθεραπευτή) Βασίλη Κετσετζή (στο κέντρο της φωτό πάνω μαζί με τον π. Πρόεδρο του Δ.Σ. Χρήστο Λάιο, μιλούν στους 12 συμμετέχοντες στο τελευταίο σεμινάριο) που παραχώρησε όχι μόνο την έκταση όπου και οι τωρινές εγκαταστάσεις του ΚΕΘΙΣ, αλλά έκανε τις μελέτες και ενέταξε σε χρηματοδοτικά προγράμματα όλα τα απαιτούμενα για την δημιουργία του Κέντρου έργα, με αποτέλεσμα ένα τιτάνιο, πρωτοπόρο και μοναδικό στη χώρα μας έργο, να προχωρήσει παραδειγματικά γρήγορα.
  • Άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, παιδιά με αυτισμό, τετραπληγίες και παραλύσεις έρχονται από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στο ΚΕΘΙΣ για να δεχτούν τη βοήθεια της Θεραπευτικής Ιππασίας.
  • Επίσημοι κρατικοί φορείς από ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία, η Σουηδία κ.α., βοηθούν το Κέντρο είτε δωρίζοντας εκπαιδευμένα άλογα είτε με τεχνογνωσία και επιστημονικό προσωπικό για τις επιμορφώσεις, κρατώντας ψηλά το επιστημονικό επίπεδο των θεραπευτών του ΚΕΘΙΣ.
  • Το σημαντικότερο όλων όμως είναι αυτό που η στήλη δεν παύει να το επισημαίνει με κεφαλαία γράμματα. Η καλλιέργεια της ιδέας του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, στην πράξη.
  • Γιατί όλα εκεί, γίνονται εθελοντικά. Οι πέντε φυσιοθεραπευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς και κρατούν το Κέντρο, είναι εθελοντές. Δεν αμείβονται για τις θεραπείες που κάνουν στα 32 παιδιά (κυρίως) κάθε εβδομάδα.
Μέσα στην Κλειστή Αρένα στο Ν. Σκοπό. Η γράφουσα και ο εικονολήπτης Γιάννης Γιακουμής  δεξιά, με την Μαρία Λίγκα  που καθοδηγεί το άλογο διδάσκοντας τον αναβάτη, την Sanna Kings φυσιοθεραπεύτρια από Σουηδία εξειδικευμένη στην ιπποθεραπεία, και εθελοντές του ΚΕΘΙΣ.

  • «Το κόστος των 22 ανά θεραπεία  με το οποίο επιβαρύνονται οι γονείς, είναι απίστευτα χαμηλό σε σχέση με την Αθήνα, αλλά απαιτείται, για να μπορεί το ΚΕΘΙΣ να ανταπεξέρχεται στα έξοδα των τροφών των αλόγων και των κτηνιάτρων τους καθώς και στα πάγια (φως και νερό) του Κέντρου» λέει στον «Κ» η Μαρία Λίγκα, περήφανη για την ομάδα των εθελοντών του ΚΕΘΙΣ, αλλά και για τα τέσσερα πανέξυπνα και ειδικά εκπαιδευμένα άλογα με τα οποία γίνονται οι θεραπείες.


Οι εγκαταστάσεις του Κέντρου αναπτύσσονται σε δημοτική έκταση 15 στρεμμάτων έξω από τον Νέο Σκοπό Σερρών και περιλαμβάνουν ανοιχτό και πρόσφατα και Κλειστό στίβο (600 χιλ ), στάβλους και βοηθητικούς χώρους, καθώς ένα μικρό χώρο συνάντησης και εξυπηρέτησης των επισκεπτών.
  • Ο Δήμαρχος Στρυμόνα έχει επίσης οργανώσει μέσα στο Ν. Σκοπό και ξενώνες για τους επισκέπτες ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η περεταίρω επέκταση του Κέντρου με ανέγερση διώροφου Διοικητηρίου, θεραπευτηρίων και ιατρείων.
ΦΩΤΟ: Α.Π.-Καθρέφτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: