Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΚΥΝΙΚΟΣ.

  • Διογένης ο Κυνικός (404-323 π.Χ., ο ξακουστός για την ιδιόρρυθμη ζωή του φιλόσοφος γεννήθηκε στη Σινώπη και πέθανε στην Κόρινθο. Δίδασκε την απαλλαγή από κάθε ανάγκη και περιφερόταν στους δρόμους ξυπόλητος και ρακένδυτος. Τα αποφθέγματά του διακρίνονται για το σκωπτικό και σαρκαστικό τους πνεύμα).
  • Όταν τον επισκέφτηκε ο Αλέξανδρος, τον ρώτησε: -«Τι ζητάς μέσα στο πιθάρι, Διογένη;». –«Ψάχνω να βρω τα οστά του πατέρα σου και τα οστά του δούλου μου που πέθαναν την ίδια μέρα, μα δεν μπορώ να τα ξεχωρίσω. Δεν υπάρχει καμιά διαφορά μεταξύ τους».
  • Ένας φαλακρός στην αγορά νόμισε πως βρήκε το κατάλληλο πρόσωπο κι άρχισε να ειρωνεύεται το Διογένη. Αυτός τον άφησε να εξαντλήσει το απόθεμα της «εξυπνάδας» του και τότε, κοιτάζοντας τη φαλάκρα του ανθρώπου εκείνου, είπε: - «Τιμή και δόξα στα μαλλιά, που είχαν την πρόνοια να εγκαταλείψουν εγκαίρως ένα κεφάλι σαν το δικό σου»! 
  • Περαστικός ο Διογένης από το σπίτι ενός μοχθηρού ευνούχου, διάβασε μία επιγραφή στην πόρτα του, η οποία έλεγε: « Μηδέν εισίτω κακόν». Δηλαδή: «Ας μη μπει κανένα κακό μέσα σ’ αυτό το σπίτι». Κι ο Διογένης με προσποιητή απορία: -«Και ο οικοδεσπότης από πού θα μπαίνει;».  

Δεν υπάρχουν σχόλια: