Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΟΛΟΥ στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας



Για την ανασκαφή του περιβόλου στην Αμφίπολη λοιπόν, θα τα πούμε αύριο Τετάρτη στις 7.00μμ στο αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών. 
Η ευγενική επιμονή των "Μαθημάτων Κλασικής Παιδείας" που για 12 χρόνια τώρα κατέχουν τα σκήπτρα της πρωτοπορίας πανελλαδικά, νίκησε. 
------------------------------------------------------------------------------------
Εδώ η πρόσκληση: 

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Θέμα: α) Το χρονικό της Ανασκαφής του Περίβολου του Λόφου 
Καστά της Αμφίπολης – Η Ιστορία Ξαναγράφεται!
β) Η Αρχαία Αμφίπολη στην ιστορία του Θουκυδίδη.
Εισηγητές: Αριάδνη Παπαφωτίου, Δημοσιογράφος
Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος.
Με συνδιοργάνωση του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης θα γίνει το επόμενο μάθημα του Πνευματικού μας Συμποσίου (Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014, ώρα 7μμ.) στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης.

α` Εισήγηση
Στο κύριο μέρος του μαθήματος η συμπολίτισσα μας δημοσιογράφος, Αριάδνη Παπαφωτίου, θα αναπτύξει το χρονικό της Ανασκαφής στο Λόφο Καστά της Αμφίπολης, τα σημαντικά ευρήματα στον περίβολο του Μνημείου που προοιωνίζουν το σπουδαίο περιεχόμενο στο εσωτερικό του τάφου, που παρακολουθεί έκπληκτος όλος ο πλανήτης σήμερα! Θα παρουσιάσει ακόμα εικόνες και βίντεο, έτσι ώστε, πέραν της διήγησης, οι μαθητές να έχουν και οπτική αντίληψη των σπουδαίων ευρημάτων.
Η Αριάδνη Παπαφωτίου είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ελλάδος. Σε στενή επαφή και συνεργασία με την κ. Περιστέρη, έφορο αρχαιοτήτων Σερρών, είναι η δημοσιογράφος που έκανε το πρώτο ρεπορτάζ για τα σπουδαία ευρήματα και ενημέρωσε πρώτη το Πανελλήνιο και το Παγκόσμιο κοινό.
Με πάθος συνεχίζει να παρακολουθεί όλες τις φάσεις της ανασκαφής και είναι από τους πιο κατατοπισμένους δημοσιογράφους πάνω στη σπουδαία αυτή ανασκαφή.
Τα σημαντικά αυτά ευρήματα του Ελληνικού Πολιτισμού ξαναγράφουν, ουσιαστικά, την ιστορία της περιοχής και του Ελληνισμού στο Βόρειο Ελλαδικό Χώρο, που έχει και είχε πάντα δεσπόζουσα σημασία και αξία για την πατρίδα μας
Η Αριάδνη Παπαφωτίου με ήθος και ύφος που δυστυχώς σπανίζουν στις μέρες, υπηρετεί και τιμά το δημοσιογραφικό λειτούργημα και είναι ένα καθαρό δείγμα του αξιόλογου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής μας.
β` Εισήγηση
Ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας, με κείμενο και μετάφραση από τον Θουκυδίδη, θα παρουσιάσει την σύγκρουση των δύο φιλοπόλεμων στρατηγών, του Λακεδαιμόνιου Βρασίδα και του Αθηναίου Κλέωνα. Με το θάνατο και των δύο κλείνει η πρώτη περίοδος του Πελοποννησιακού Πολέμου και ανοίγει ο δρόμος για τη Νικίειο Ειρήνη.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη ώρα 7- 8 μ.μ. στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Από το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο &
Τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: